Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Λύση
Δημοσ.
19 ώρες πριν, alex89 είπε

Υπάρχει όμως μπαταρία που ο φορτιστής λέει πως είναι για πέταμα και ο δοκιμαστής τη βγάζει πως είναι καλή.....

Αυτή τη μπαταρία αν τη φορτίσεις λίγο με κάποιο άλλο φορτιστή (ίσως το παλιό) μπορεί να τη δεχτεί μετά, και να τη φορτίσει κανονικά.

Ήθελα να πάρω και ένα απλό πολύμετρο που να δείχνει φηφιακά, πόσα volt έχει. Οι AAA Ni-MH είναι στα 1.2V. Να γράφει ψηφιακά π.χ. 9,2V πως έχουν απομείνει στη μπαταρία. Αυτό το πολύμετρο θα κάνει τη δουλειά που θέλω; 

Μια χαρά είναι.

Οι Energizer που δουλεύω, μετά από πλήρη φόρτιση και μετά από 2 μέρες εκτός φακού, μου δίνουν την εντύπωση πως έχουν χάσει κοντά στο 30%. Για αυτό θέλω το πολύμετρο για να ξέρω ποιες είναι εντάξει.

Οι NiMH μπαταρίες συνήθως έχουν περίπου 3 μήνες shelf life δλδ χάνουν περίπου 1% την ημέρα. Είναι λίγο ευαίσθητες στην φόρτιση, δλδ αν ο φορτιστής είναι μάπα και κάνει ότι να ναι, θα τις χαλάσει πιο νωρίς. Αφού είδα μερικά σχόλια στο skroutz για τον φορτιστή που είχες, πιστεύω τις δικές σου μπορεί και να τις χάλασε ο φορτιστής.

Μπορεί όμως αν τις αποφορτίσεις τέρμα, και τις ξανά φορτίσεις περίπου 3 φορές να ξανά φτιάξουν.

Τις Ni-MH μπαταρίες μπορώ να τις φορτίζω όποτε θέλω; Πρέπει να τις αφήνω να αποφορτίζουν εντελώς, ή όσο γίνεται περισσότερο;

Όχι, δεν είναι ανάγκη για μια MiMH να αποφορτιστεί τελείως πριν την ξανά φορτίσεις. Και δεν τις αρέσει να αποφορτίζονται τέρμα, αν όμως αποφορτιστεί τελείως, καλά είναι να τη φορτίσεις άμεσα και να μη την αφήσεις να κάτσει αφόρτιστη για μέρες η βδομάδες, έτσι μπορεί να χαλάσει η μπαταρία.

Επίσης, (Το πήρες τώρα, αλλά το γράφω μήπως ενδιαφέρεται κάποιος άλλος) γνώμη μου είναι έπρεπε να πάρεις το LiitoKala Lii-M4S που σου πρότεινα, είναι πολύ καλύτερος φορτιστής, έχει ένα σκασμό λειτουργίες και ενδείξεις και φορτίζει και Li-ion/Ni-Cd/Ni-MH   AA/AAA/18650/21700. Δεν συγκρίνεται ο ένας με το άλλον (παράδειγμα η φώτο), από Aliexpress θα τον έπαιρνες στα 17€ περίπου. Επίσης με αυτόν θα έβλεπες αν οι μπαταρίες που έχεις η παίρνεις, πράγματι είναι τόσα mAh.

Screenshot 2025-05-14 195528.png

23 ώρες πριν, manolis940 είπε

Εγώ το κάνω με τροφοδοτικό πάγκου :P 

Το καλύτερο εργαλείο που θα μπορούσε κάποιος που ασχολείται έστω και λίγο με ηλεκτρονικά, να έχει στο πάγκο του! 

Από που να ξεκινήσω, τροφοδοσία με όσα volt και amps θέλεις για να δοκιμάσεις σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή, voltage injection, να δοκιμάσεις αν ένας πυκνωτής αντέχει το voltage που είναι rated και ένα σκασμό άλλες δουλείες. 

Μια φορά είχα ένα πλαστικό σπασμένο και ήθελα να βάλω ένα σύρμα μέσα στο πλαστικό να ενώσω τα σπασμένα κομμάτια, βάζω λοιπόν το + σε μια πλευρά του σύρματος το - στην άλλη δίνω μερικά volt με κάνα 2 amps σε 2 δευτερόλεπτα κοκκίνισε το σύρμα το έχωσα μέσα στο πλαστικό και έτοιμος 😂Τώρα έχω πάρει εργαλείο που κάνει αυτή τη δουλειά.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

@sakisgri Το είδα και φαίνεται εξαιρετικό. Θέλω κάποια στιγμή να τον πάρω για εφεδρικό. Επειδή δεν τα κατέχω τα ηλεκτρονικά.

Στο Aliexpress έχει πολλούς φορτιστές που γράφουν LiitoKala. Αυτός ο Lii-M4-5V 2A-EU είναι κατάλληλος;  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, alex89 είπε

@sakisgri Το είδα και φαίνεται εξαιρετικό. Θέλω κάποια στιγμή να τον πάρω για εφεδρικό. Επειδή δεν τα κατέχω τα ηλεκτρονικά.

Στο Aliexpress έχει πολλούς φορτιστές που γράφουν LiitoKala. Αυτός ο Lii-M4-5V 2A-EU είναι κατάλληλος;  

Είναι, αλλά απ' ότι βλέπω στην οθόνη, δεν έχει discharge και storage mode. Επίσης δεν βλέπω και ένδειξη για το πόσο φορτισμένη είναι μια μπαταρία.

Το discharge είναι καλό όταν θέλεις να επαναφέρεις μια μπαταρία, θα την αποφορτίσει για να τη ξανά φορτίσεις για 3 κύκλους (εσύ το κάνεις 3 φορές) όπως έγραψα και πιο πάνω, για να επανέλθει. EDIT: Αλλά είδα έχει test mode που κάνει ακριβώς αυτό, δλδ αποφορτίζει τη μπαταρία και τη ξανά φορτίζει, έτσι βλέπεις και πόσα mAh είναι μια μπαταρία.

Το storage θα φορτίσει τη μπαταρία στο 80% που είναι το κατάλληλο ποσοστό να είναι φορτισμένη μια μπαταρία όταν θέλεις να την αποθηκεύσεις. Και η ένδειξη για το πόσο φορτισμένη είναι μια μπαταρία, είναι σαν να εχει built in tester, δλδ βάζεις τη μπαταρία και βλέπεις πόσο φορτισμένη είναι

Με λίγα λόγια μόνο με αυτόν τον φορτιστή, για αυτό που θέλεις να κάνεις, δεν χρειάζεσαι ούτε tester ούτε πολύμετρο, όλα αυτά που θέλεις να μετρήσεις, τα δείχνει αυτός ο φορτιστής

Εδώ το Lii-M4S-5V 2A-EU βγαίνει στα 18,74€. https://www.aliexpress.us/item/1005007116320979.html. Επίσης αν έχεις coins και ψάξεις στα coins page (με αναζήτηση στο search πάνω δεξιά), ίσως να τον βρεις και πιο φτηνά.

Τον Lii-M4S-5V 2A-EU τον είχα πάρει στα 11,36€ από το bundle deals(δεν τον βλέπω τώρα σε αυτή τη τιμή), και επίσης έχω και τον πιο ακριβό Lii-600 που έχει και repair mode και πολλά άλλα, τον είχα πάρει πάρα πολύ φτηνά με φορτιστή 5Α και car adapter στα 15,89! κανονικά παίζει κοντά στα 40€ και δεν το ξανά είδα σε αυτή τη τιμή. Πριν ένα χρόνο αυτά.

Γενικά οι φορτιστές από LiitoKala είναι εξαιρετικοί.

Screenshot_20250517_032407_AliExpress.jpgScreenshot_20250517_032356_AliExpress.jpg

Επεξ/σία από sakisgri
  • Like 2
Δημοσ.

@sakisgri Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια και τις χρήσιμες πληροφορίες. Οπότε όντως με αυτόν το φορτιστή δεν χρειάζεται πολύμετρο. Πολυεργαλείο είναι!! 👍

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...