fitsoulas2024 Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου Φτηνη pci καρτα ή usb VS onboard καρτα. Tι ειναι προτιμoτερο? Μεχρι τωρα απ' οσες καρτες/usb εχω βαλει δεν εχω μεινει ικανοποιημενος. Βεβαια υπαρχει αποσταση και μεσολαβουν τοιχοι. Οnboard δεν ειχα ποτέ, κανει δουλεια? υπαρχει δυνατοτητα καλωδιακης επεκτασης κεραιας σε ψηλοτερο σημειο?
nickol-us Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου Όλα καλά κατά περίπτωση. Αν βρεις μητρική με onboard και εξωτερικό extender κεραίας είναι το καλύτερο θεωρώ. Τα pcie είναι επίσης δυνατά και πιο σταθερά από τα usb dongles. Τα usb dongles είναι μάλλον τα χειρότερα αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Έχει να κάνει με το μοντέλο και τα χρήματα που θα δαπανήσεις. Υπάρχουν κάποια που είναι με καλώδιο για καλύτερες λήψεις. Τα φθηνά mini usb είναι μάλλον για πέταμα και λύση έκτακτης ανάγκης . Συνήθως ότι πληρώσεις παίρνεις. Πρόσφατα που χρειάστηκε να πάρω δίκτυο μέσω WiFi, δοκίμασα δύο μοντέλα της mercusys, ένα εξωτερική διπλής κεραίας με καλώδιο usb και ένα pcie. Με την usb είχα αρκετά καλό σήμα αλλά αρκετά κολλήματα, κάτι σα lag, όχι αποσυνδέσεις. Σε 100αρα ftth κατέβαζα περίπου 30-35. Με την pcie είδα πραγματικό φως, καθώς λόγω WiFi 5ghz(σημαντικό αν υποστηρίζεται) είδα ελάχιστο ping και κατέβαζα σχεδόν όλη την γραμμή (>90) στο ίδιο pc. Παίζει πολύ σταθερά αλλά το έχω λίγο καιρό. Λύσεις φθηνές, κάτω των 20€, μένει να δω αντοχή στον χρόνο. Υπάρχουν άπειρες καλύτερες λύσεις, όπως είπα ότι πληρώσεις παίρνεις. 1
fitsoulas2024 Δημοσ. 9 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 9 Μαϊου 2 λεπτά πριν, nickol-us είπε Τα pcie είναι επίσης δυνατά και πιο σταθερά από τα usb dongles. Το ξερω αλλα δε ψαχνω τετοια συγκριση, αλλα τη συγκριση μεταξυ αυτων και της onboard καρτας. Αν καποιος φιλος εχει να μου προτεινει μια AM4 mobo με καλη onboard wifi ειμαι ολος αυτια🙂
nickol-us Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) 37 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε Το ξερω αλλα δε ψαχνω τετοια συγκριση, αλλα τη συγκριση μεταξυ αυτων και της onboard καρτας. Αν καποιος φιλος εχει να μου προτεινει μια AM4 mobo με καλη onboard wifi ειμαι ολος αυτια🙂 Σου έκανα πλήρη ανάλυση, γιατί έκατσες μόνο σε αυτό το τμήμα της ανάρτησης; Η σύγκριση που ζητάς δεν υφίσταται. Είναι πολύ γενική και αόριστη. Δεν είναι όλες οι κάρτες ίδιες ούτε όλες οι μητρικές έχουν το ίδιο καλά WiFi. Αν απλά ψάχνεις μητρική am4 με καλό WiFi, έχεις δώσει λάθος τίτλο και περιγραφή. Επεξ/σία 9 Μαϊου από nickol-us
fitsoulas2024 Δημοσ. 9 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, nickol-us είπε Σου έκανα πλήρη ανάλυση, γιατί έκατσες μόνο σε αυτό το τμήμα της ανάρτησης; Η σύγκριση που ζητάς δεν υφίσταται. Είναι πολύ γενική και αόριστη. Δεν είναι όλες οι κάρτες ίδιες ούτε όλες οι μητρικές έχουν το ίδιο καλά WiFi. Αν απλά ψάχνεις μητρική am4 με καλό WiFi, έχεις δώσει λάθος τίτλο και περιγραφή. το περισσοτερο του ποστ σου αφορα τα pci και τα usb. Ψαχνω τι ειναι γενικα προτιμοτερο, μια φτηνη καρτα ή η ενσωματωμενη καρτα, και αυτο που λεει ο τιτλος Επεξ/σία 9 Μαϊου από fitsoulas2024
nickol-us Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου 4 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε το περισσοτερο του ποστ σου αφορα τα pci και τα usb. Ψαχνω τι ειναι γενικα προτιμοτερο, μια φτηνη καρτα ή η ενσωματωμενη καρτα, και αυτο που λεει ο τιτλος Η ουσία του post είναι το ότι πληρώσεις παίρνεις και άσχετη από τα usb. Τα usb τα ανέφερα γιατί τα έβγαλες όλα άχρηστα ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Το ότι πιθανότατα αγόρασες φτηνιάρικα των 7-8€ ήταν το πρόβλημα και αυτό ήθελα να σου πω. Σου είπα ότι η βέλτιστη λύση είναι onboard με εξωτερική κεραία. Γενικά και αόριστα δεν υπάρχει σύγκριση. Δεν έχουν όλες οι μητρικές τα ίδια χαρακτηριστικά, ούτε όλες οι pcie, πόσο μάλλον την ίδια τιμή... Καλή συνέχεια
fitsoulas2024 Δημοσ. 9 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, nickol-us είπε Η ουσία του post είναι το ότι πληρώσεις παίρνεις και άσχετη από τα usb. Τα usb τα ανέφερα γιατί τα έβγαλες όλα άχρηστα ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Το ότι πιθανότατα αγόρασες φτηνιάρικα των 7-8€ ήταν το πρόβλημα και αυτό ήθελα να σου πω. Γενικά και αόριστα δεν υπάρχει σύγκριση. Δεν έχουν όλες οι μητρικές τα ίδια χαρακτηριστικά, ούτε όλες οι pcie, πόσο μάλλον την ίδια τιμή... Δεν ισχυει παντα το "οτι πληρωσεις παιρνεις". Πότε εβγαλα αχρηστα ολα τα usb?? Δεν αγορασα κατι 7-8€. Καποιες φορες υπαρχει γενικος κανονας. Με καποιες εξαιρεσεις. Κανεις δεν ειπε οτι εχουν τα ιδια χαρακτηριστικα/τιμη. Επεξ/σία 9 Μαϊου από fitsoulas2024
elpenor Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) 23 minutes ago, fitsoulas2024 said: το περισσοτερο του ποστ σου αφορα τα pci και τα usb. Ψαχνω τι ειναι γενικα προτιμοτερο, μια φτηνη καρτα ή η ενσωματωμενη καρτα, και αυτο που λεει ο τιτλος Είναι το ίδιο. H μητρική έχει πάνω της ένα slot Μ2 2230 για να μπει η κάρτα (που συνήθως υπάρχει από πριν με εξαίρεση λίγες μητρικές που έχουν το slot άδειο για να την βάλεις εσύ), χρησιμοποιεί συνήθως interface protocol PCIe x1 για το WiFi και USB2 για το Bluetooth. Αντίστοιχα οι PCIe κάρτες χρησιμοποιούν συνήθως ακριβώς τα ίδια interface protocols και πολλές φορές κάτω από την ψύκτρα υπάρχει μία υποδοχή M2 2230 που μπαίνει ακριβώς η ίδια κάρτα. Την διαφορά ανάμεσα στις κάρτες την κάνει: 1. Η επιλογή της μάρκας του chip. Εγώ προτιμώ Intel την θεωρώ πιο αξιόπιστη. Στο PC της ανιψιάς μου που μας την έφερε η Asus και είχε βάλει Mediatek μέσα στο τελευταίο revision δεν είχα κανένα πρόβλημα ούτε κάποια διαφορά στην ταχύτητα, δουλεύει σταθερά και γρήγορα για μήνες, οπότε μπορείς να θεωρήσεις ότι ανάμεσα στα τελευταία μοντέλα ίσως να μην υπάρχει πρακτική διαφορά. Intel AX200 / AX210 είναι υπερδοκιμασμένες και μία safe λύση. ΒΕ200 (wifi 7) και τελευταίες Mediatek φαίνονται μία χαρά αλλά λιγότερο δοκιμασμένες. Οι Killer (υλοποίηση με Intel εσωτερικά) είχαν κάτι προβλήματα με drivers δεν ξέρω αν τις προτείνω. Οι υλοποιήσεις της AMD σε συνεργασία με Mediatek έχουν κάποιες κακές κριτικές. 2. Η κεραία, άλλο 1X1 άλλο 2Χ2. Επίσης η ποιότητα του καλωδίου έχει σχέση με το πόσο θα ζήσει και το μαγνητικό άκρο βοηθάει πολύ στη σωστή τοποθέτηση χωρίς συνεχείς πτώσεις. Βασικό είναι ότι οι ενσωματωμένες κάρτες στις μητρικές δεν είναι αντίστοιχες με φθηνές PCIe αλλά με ακριβές, έχουν όλες Wifi6 και πλέον πολλές έχουν και Wifi 7. Οι φθηνές κάρτες από το skroutz είναι με chip 15 ετών, χωρίς Wifi 6 και εγώ αν μου τις έδιναν θα τις έβαζα κατευθείαν ανακύκλωση. Επεξ/σία 9 Μαϊου από elpenor 2
fitsoulas2024 Δημοσ. 9 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 9 Μαϊου 2 λεπτά πριν, elpenor είπε Αντίστοιχα οι PCIe κάρτες χρησιμοποιούν συνήθως ακριβώς τα ίδια interface protocols και πολλές φορές κάτω από την ψύκτρα υπάρχει μία υποδοχή M2 2230 που μπαίνει ακριβώς η ίδια κάρτα. Την διαφορά ανάμεσα στις κάρτες την κάνει: 1. Η επιλογή της μάρκας του chip. Εγώ προτιμώ Intel την θεωρώ πιο αξιόπιστη. Στο PC της ανιψιάς μου που μας την έφερε η Asus και είχε βάλει Mediatek μέσα στο τελευταίο revision δεν είχα κανένα πρόβλημα ούτε κάποια διαφορά στην ταχύτητα, δουλεύει σταθερά και γρήγορα για μήνες, οπότε μπορείς να θεωρήσεις ότι ανάμεσα στα τελευταία μοντέλα ίσως να μην υπάρχει πρακτική διαφορά. Intel AX200 / AX210 είναι υπερδοκιμασμένες και μία safe λύση. ΒΕ200 (wifi 7) και τελευταίες Mediatek φαίνονται μία χαρά αλλά λιγότερο δοκιμασμένες. Οι Killer (υλοποίηση με Intel εσωτερικά) είχαν κάτι προβλήματα με drivers δεν ξέρω αν τις προτείνω. Καρτα Intel σε mobo AMD συνεργαζεται?
elpenor Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) 2 minutes ago, fitsoulas2024 said: Καρτα Intel σε mobo AMD συνεργαζεται? Εμένα η AM4 μητρική μου έχει ενσωματωμένη κάρτα Intel AX200. Είναι συμβατές με τα πάντα αυτές οι M2 κάρτες, και τα laptop αυτές έχουν μέσα. Στα τελευταία revision όμως από μητρικές έχει κυριαρχήσει η Mediatek που είναι πιο φθηνή, 1/30 μητρικές σήμερα έχει Intel. Επεξ/σία 9 Μαϊου από elpenor
atheatos Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου Οι κάρτες που έχουν ενσωματωμένες οι περισσότερες μητρικές δεν είναι κολλημένες στο board και μπορούν να αλλαχτούν. Σου συνιστώ να βρεις μια μητρική με ελεύθερη υποδοχή για WiFi κάρτα και να βάλεις μια της επιλογής σου. Εγω άλλαξα αυτή που είχε onboard που είχε η μητρική μου, με άλλη που είναι WiFi 6E και είδα μεγάλη διαφορά. Και οι onboard κάρτες pci είναι ,αλλά mini. Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσεις λίγο αυτό.
elpenor Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου Just now, atheatos said: Σου συνιστώ να βρεις μια μητρική με ελεύθερη υποδοχή για WiFi κάρτα και να βάλεις μια της επιλογής σου. Δεν θα πρέπει μετά να κάνει solder τα pigtails από το καλώδιο της κεραίας πάνω στην M2 κάρτα και να περάσει το καλώδιο μέχρι έξω;
fitsoulas2024 Δημοσ. 9 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 9 Μαϊου 3 λεπτά πριν, elpenor είπε Εμένα η AM4 μητρική μου έχει ενσωματωμένη κάρτα Intel AX200. Αυτη λες? Περιεργως ο ενας τη πουλαει 12 και ο αλλος 35€. https://www.buychoice.gr/product/intel-wi-fi-6-ax200-gig-εσωτερικός-wlan-2400-mbit-s/?srsltid=AfmBOooUva3OCB-zftfhWZB54ykcyHRi6dGGZuVB6PkYApS6G2dVgbOB https://www.bestprice.gr/item/2157336523/intel-ax200-asyrmath-karta-diktyoy-wifi-6-3gbps-pci-e.html Με αλλη καρτα σε δευτερο pc συνεργαζεται? ή καλυτερα να παρω δυο?
atheatos Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου 3 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε Καρτα Intel σε mobo AMD συνεργαζεται? Ναι. Οπως και κάρτα γραφικών Intel με επεξεργαστή AMD .κτλ. 1 λεπτό πριν, fitsoulas2024 είπε Με αλλη καρτα σε δευτερο pc συνεργαζεται? ή καλυτερα να παρω δυο? Γιατί να μην συνεργάζεται? Αν μάλιστα χρησιμοποιούν τα ίδια πρωτόκολλα WiFi θα είναι ακόμα καλύτερο. 1
elpenor Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) 12 minutes ago, fitsoulas2024 said: Αυτη λες? Περιεργως ο ενας τη πουλαει 12 και ο αλλος 35€. https://www.buychoice.gr/product/intel-wi-fi-6-ax200-gig-εσωτερικός-wlan-2400-mbit-s/?srsltid=AfmBOooUva3OCB-zftfhWZB54ykcyHRi6dGGZuVB6PkYApS6G2dVgbOB https://www.bestprice.gr/item/2157336523/intel-ax200-asyrmath-karta-diktyoy-wifi-6-3gbps-pci-e.html Με αλλη καρτα σε δευτερο pc συνεργαζεται? ή καλυτερα να παρω δυο? Ο @zacharis1955 έχει κάτι link από aliexpress που θα πάρεις πολύ φθηνά ακριβώς το ίδιο πράγμα. Όμως να ξεκαθαρίσω κάτι: Αν πάρεις την M2 κάρτα για να την προσθέσεις σε κάποια μητρική που έχει άδειο slot θα χρειαστεί να αγοράσεις και κεραία και να πάρεις κολλητήρι να κάνεις solder την κεραία πάνω στην κάρτα. Αν πάρεις PCIe ή μητρική που έχει ήδη την κάρτα είναι έτοιμες για χρήση. Αν δεν αγοράσεις από Κίνα κεραία και κάρτα στο τέλος θα σου βγει αρκετά πιο ακριβά από το να πάρεις μητρική με ενσωματωμένη. Αν πάρεις PCIe πάλι θα σου βγει πιο ακριβά από το να πάρεις ενσωματωμένη εκτός αν σου βρει ο Ζαχαρίας κάποια τρελή προσφορά από Κίνα. Επεξ/σία 9 Μαϊου από elpenor
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα