Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό το βίντεο είναι πολύ βοηθητικό σχετικά με αυτό που δεν μπορώ να κάνω:

https://www.youtube.com/watch?v=k16ZX9hzh4Q

Ο εκτυπωτής μου έχει static ip, και, όπως φαίνεται καί στο βίντεο, υπάρχει wizard σχετικά με το εάν θέλεις, στα Windows ΟΜΩΣ, να αναθέσεις σαν πόρτα εκτύπωσης, την static ip τού εκτυπωτή.

Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορώ να κάνω το ίδιο με τις mobile συσκευές. Στα κινητά μου και στο tablet, έχω δοκικάσει με πολλά printer service plugins (τόσο Samsung που είναι ο εκτυπωτής [Samsung ML-2525W], όσο καί από HP, αλλά και από άλλα generic plugins). Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Ούτε και στα δικαιώματα. Δικαιώματα έχω δώσει.

Το πρόβλημα είναι πως, όταν ξεκινάνε τα plugins να κάνουν αναζήτηση του εκτυπωτή, δεν τον βρίσκουν ούτε καν με άσχετη πόρτα, ώστε να πάω να τρέξω κάποιο wizard, και να αλλάξω πόρτα (να βάλω την TCP/IP static πόρτα που έχει ο εκτυπωτής -> 192.168.1.118 ).

Σε ubuntu, σε W7, W10, W8.1 έχω αναθέσει την πόρτα 192.168.1.118, και οι εκτυπώσεις γίνονται ασύρματα. Υπάρχει ένα ψιλομπέρδεμα, που αυτό μπορεί να είναι κάπου το πρόβλημα. Έτσι όπως έχω φτιάξει το δίκτυο εδώ στο σπίτι, οι εκτυπώσεις, δίνονται, μεν, ασύρματα στον εκτυπωτή, αλλά μέσω router. Η διαδρομή μιάς εκτύπωσης είναι:

print από υπολογιστή καλωδιακά στο router -> router -> εκτυπωτής ασύρματα

Δεν δίνεται, δηλαδή, η εκτύπωση με ασύρματη κάρτα δικτύου από κάθε υπολογιστή. Καλωδιακά, η εκτύπωση δίνεται από κάθε υπολογιστή στο router, και ο router χρησιμοποεί την ασύρματη κάρτα του για να τη στείλει ασύρματα στον εκτυπωτή.

Επεξ/σία από johnyb98
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To Mopria Print σε Android δεν τον βλεπει;

Επιπλεον, εισαι σιγουρος οτι ασυρματα συνδεεσαι στο ιδιο δικτυο με τον εκτυπωτη;

Επεξ/σία από 29gk
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ούτε το Mopria τον βλέπει.

Το θέμα είναι πως, η εκτύπωση δεν δίνεται απευθείας ασύρματα από κάποιο client. Από το καλώδιο πηγαίνει στο router, και η ασύρματη κάρτα του router τη στέλνει στην ασύρματη κάρτα τού εκτυπωτή.

Δεν έχω πρόβλημα που η εκτύπωση δίνεται μεσω router. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι υπολογιστές στο δίκτυο δεν έχουν επάνω κάρτες ασύρματες, αλλά οι εκτυπώσεις πραγματοποιούνται.

Το πρόβλημα είναι πως τα Android plugins είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αναζητούν wifi κάρτα ΕΚΤΥΠΩΤΗ. Για το λόγο αυτό, ακόμη και manually να προσπαθήσω να προσθέσω την ασύρματη κάρτα τού router, αυτό είναι απλά χαμένος χρόνος.

Έχω εγκαταστήσει 7 plugins, και κανένα δεν βλέπει τον εκτυπωτή. Δεν είναι θέμα ασυμβατότητας. Είναι αυτό που περιγράφω παραπάνω:τα Android plugins είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αναζητούν wifi κάρτα ΕΚΤΥΠΩΤΗ. Όσα plugins και να εγκαταστήσω, εκτυπωτή σε κινητό/tablet δεν θα έχω. Τουλάχιστον έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή τα settings σε router + εκτυπωτή. Αν και για να 'μαι ειλικρινής, δε θα 'θελα να πολυπαίξω αρχίζοντας να αλλάζω setting(s) σε router ή/καί εκτυπωτή διότι αυτό μπορεί να τινάξει στον αέρα δίκτυο, πραγματοποιήσεις εκτυπώσεων, κ.ο.κ.

Εκτυπωτής : 192.168.1.116/24

router ip: 192.168.1.254/24

Άρα, ίδιο δίκτυο.

Επεξ/σία από johnyb98
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στα settings τού εκτυπωτή πήγα:

Network Settings -> UPnP

Εκεί είχε:

Auto IP : Disabled
Multicast DNS : Disabled
SSDP : Disabled
SSDP TTL : 1 (1~255) TTL

Τα έκανα καί τα τρία enabled, και άφησα το SSDP TTL στην τιμή 1.

Έκανα save, ανοιγόκλεισα τον εκτυπωτή, αλλά δεν βρίσκουν τα προγραμματάκια τον εκτυπωτή.

Το mDNS, απ' ό,τι διάβασα, και εάν κατάλαβα σωστά, λένε σελίδες ότι μπορεί να μην το υποστηρίζει η συσκευή, αν και υπάρχει σαν επιλογή.

Παίζει ρόλο και η ημερομηνία αγοράς τής συσκεύης, και το πότε βγήκε στην αγορά το πρωτόκολλο. Εγώ, τον Samsung ML-2525W τον αγόρασα Απρίλιο 2012. Νομίζω είναι αργότερα τού πρωτοκόλλου, γι' αυτό και υπάρχει σαν επιλογή. Πάντως, στα settings τού εκτυπωτή, ακόμη και με ενεργποιημένο το mDNs, δεν βρίσκο πουθενά να σου δίνει τη δυνατότητα αλλαγής ονόματας bonjour network.

Βέβαια, ίσως άλλο:

bonjour name

κι άλλο

mDNS name

Αν και δε νομίζω.

Επεξ/σία από johnyb98
Δημοσ.

Καταρχην, καλο ειναι η ΙΡ του ρουτερ να ειναι πρωτη και μετα να επονται οι ΙΡs των συσκευων. Μικρη η σημασια αλλα αρκετες φορες παιζει ρολο.

Στη συνεχεια σε ενα τοπικο δικτυο, το ρουτερ ειναι παντα το κεντρικο σημειο αναφορας ολων των συσκευων και στην περιπτωση των εκτυπωτων οντως παιζει το ρολο του "τροχονομου" της κινησης. Δηλαδη οντως οταν μια συσκευη στελνει μια εντολη εκτυπωσης, αυτη δεν παει απευθειας στον εκτυπωτη αλλα στο ρουτερ και απο εκει κατευθυνεται στον καταλληλο παραληπτη, βλεπε εκτυπωτη.

Υπαρχει ομως και η δυνατοτητα του direct printing η οπως το ονομαζει η καθε εταιρεια, οπου αντι να συνδεσουμε τον εκτυπωτη στο ρουτερ, αλλαζουμε το mode σε direct και ετσι συνδεουμε 1 συσκευη με τον εκτυπωτη. Τοτε ομως ο εκτυπωτης ΔΕΝ θα ειναι κοινοχρηστος και ορατος σε αλλες συσκευες.

Αυτο που υποψιαζομαι και τελος παντων θα πρεπει να κοιταξεις ειναι αν ο εκτυπωτης εχει σταθερη-καρφωτη ip οντας συνδεδεμενος στο ρουτερ και μετα αν τον βλεπουν ή οχι οι διαφορες συσκευες.

Δημοσ.
7 ώρες πριν, johnyb98 είπε

Το πρόβλημα είναι πως τα Android plugins είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αναζητούν wifi κάρτα ΕΚΤΥΠΩΤΗ. Για το λόγο αυτό, ακόμη και manually να προσπαθήσω να προσθέσω την ασύρματη κάρτα τού router, αυτό είναι απλά χαμένος χρόνος.

Σε 2-3 samsung που εχω χρησιμοποιησει, δεν ισχυει αυτο, ακομα και με τα native apps. Απαξ και συνδεθει το κινητο στο wifi του δικτυου οπου ειναι και ο εκτυπωτης, φευγει η εκτυπωση απροβληματιστα μεσω ρουτερ.

Απ'οτι καταλαβα, αυτο που προσπαθεις εσυ να κανεις εσυ, ειναι να δουλεψεις με wifi direct, δηλαδη να στειλεις απο το κινητο απευθειας στην καρτα του εκτυπωτη.

Οι εκτυπωτες με wifi γενικα (εκτος ισως εξαιρεσεων που δε μου εχουν τυχει) δε μπορουν να παιξουν ταυτοχρονα με συνδεση σε ρουτερ και με direct. Που σημαινει οτι αν η καρτα του εκτυπωτη εχει κουμπωσει στο ρουτερ, δε μπορει να συνδεθει και με ξεχωριστη κινητη συσκευη.

Απο κει και περα, ισως ο συγκεκριμενος εκτυπωτης σου, οπως λεει και ο φιλος παραπανω, να μην υποστηριζει direct. Δε διαβασα κατι τετοιο ξεκαθαρα στα specs, ουτε ναι ουτε οχι.

Δημοσ.

Διάβαζα το παρακάτω review στο Amazon

https://www.amazon.com/gp/customer-reviews/R3V85AZRH164QF?ie=UTF8&ASIN=B002ZIPKQO

και πρόσεξα το σχόλιο...

Αναφορά σε κείμενο

"Dynamite performance, brutally poor instructions"

Αυτό μάλλον τα λέει όλα.

Δες τι γράφει για την σύνδεση και ακολούθησε τις οδηγίες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 hours ago, micos000 said:

Αν πας με το κινητό πολύ κοντά στον εκτυπωτή τότε τυπώνει;

Το πρόβλημα δεν είναι εάν τυπώνει κοντά ή μακριά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τον βρίσκει κάποιο service/plugin/πρόγραμμα. Anyway, το έχω δοκιμάσει να πάω το κινητό καί δίπλα στον εκτυπωτή, μπας και. Αλλά, όχι. Και πάλι δεν τον βρήκε κάποιο util.

17 hours ago, 29gk said:

Αυτο που υποψιαζομαι και τελος παντων θα πρεπει να κοιταξεις ειναι αν ο εκτυπωτης εχει σταθερη-καρφωτη ip οντας συνδεδεμενος στο ρουτερ και μετα αν τον βλεπουν ή οχι οι διαφορες συσκευες.

Ναι, ο εκτυπωτής έχει σταθερή δική του IP. Αυτό το βλέπω σε δύο πρ́άγματα:

α. Όταν μπω στα settings τού εκτυπωτή στον browser, εκεί βλέπω την IP τού εκτυπωτή.

β. Όταν ανάψω τον εκτυπωτή και μπω στα settings τού router, βλέπω στην MAC address τού εκτυπωτή να είναι καρφωμένη η IP τού εκτυπωτή (αυτή που περιγράφω παραπάνω).

Και όντας έτσι τα πράγματα, από υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο, κάνω ping την IP τού εκτυπωτή,  και έχω τα 4 reply.

Άρα, ο εκτυπωτής είναι καρφωμένος στο δίκτυο.

15 hours ago, micos000 said:

Διάβαζα το παρακάτω review στο Amazon

https://www.amazon.com/gp/customer-reviews/R3V85AZRH164QF?ie=UTF8&ASIN=B002ZIPKQO

και πρόσεξα το σχόλιο...

Αυτό μάλλον τα λέει όλα.

Δες τι γράφει για την σύνδεση και ακολούθησε τις οδηγίες.

Σωστός ο φίλος στο Amazon. Συμφωνώ κι επαυξάνω! Το προγραμματάκι που έχει κατασκευάσει η Samsung για να ρυθμίσεις αρχικά μέσω USB τον εκτυπωτή σε δίκτυο είναι απλά ΑΘΛΙΟ !!!

Η Samsung δεν λέει πόσο μπορεί ο χειριστής να κουραστεί προκειμένου να φτάσει στην τελική ρύθμιση (εάν ποτέ φτάσει). Ούτε και γω δεν θυμάμαι πόσο κόπο είχα κάνει για να φτάσω να ρυθμίσω την ασύρματη κάρτα να πάρει IP, και να μπορέσει ο εκτυπωτής να εκτυπώνει ασύρματα.

Το πρόγραμμα τής Samsung το έχω ακόμη εγκατεστημένο στον υπολογιστή W7, και θυμάμαι ότι πρέπει να συνδέσω USB τον εκτυπωτή για να δώσω ρυθμίσεις για δίκτυο. Αλλά η Samsung δεν έχει φτιάξει καλά το πρόγραμμα/util. Σίγουρα, εάν πάω να ξανασυνδέσω USB τον εκτυπωτή, και να κάνω ρυθμίσεις για να φτάσω στο αποτέλεσμα που θέλω (κινητό/tablet), θα γίνει ένας χαμός/αχταρμάς έτσι όπως είναι φτιαγμένο το util. Από την άλλη δύο τα ερωτήματά μου στην Samsung:

Α. Γιατί, ΕΝΩ ΕΧΩ wifi IP ΣΤΟΝ ΕΚΤΥΠΩΤΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΑ settings τού εκτυπωτή από browser, να πρέπει να πάω ξανά απ'το μηδέν μέσω USB??? Γιατί να πρέπει να χαλάσω τις τρέχουσες ρυθμίσεις, για να πάω σε κάποιες άλλες???

Β. Ποιός μου εγγυάται ότι, εάν τα ξηλωσω όλα μέσω USB, θα φτάσω τελικά να καταφέρω εκτύπωση από κινητό+tablet.

Πιστέψτε με. Η Samsung δεν έχει κάνει καλή δουλειά στο util.

15 hours ago, lector said:

Απ'οτι καταλαβα, αυτο που προσπαθεις εσυ να κανεις εσυ, ειναι να δουλεψεις με wifi direct, δηλαδη να στειλεις απο το κινητο απευθειας στην καρτα του εκτυπωτη.

Όχι απαραίτητα. Δεν με ενδιαφέρει εάν η εκτύπωση θα πηγαίνει από κινητό+tablet στον εκτυπωτή μέσω router (IP) ή μέσω direct.

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εκτύπωση. Ο τρόπος ούτε με νοιάζει. Αυτό που περιγράφεις στην απάντησή σου (όχι ταυτόχρονα IP + direct) πρέπει να ισχύει. Αυτό που θέλω είναι, σε καμία περίπτωση, να τα ξηλώσω όλα (τρέχουσες ρυθμίσεις εκτυπωτή), και να ρυθμίσω απ' την αρχή για δίκτυο. Άσε που μπορεί να είναι απλά χαμένος κόπος+χρόνος διότι δεν μου εγγυάται η κα Samsung ότι ξεκινώντας απ' την αρχή θα μπορέσουν κινητά+tablets να δουν τον εκτυπωτή. Μέσω της IP τού εκτυπωτή, πανέμορφα μπορώ σε browser να μπω στα settings του εκτυπωτή. Από κει (browser) θέλω να κάνω κάτι.

Επεξ/σία από johnyb98
Δημοσ.

Εφοσον ο εκτυπωτης ειναι σωστα συνδεδεμενος στο ροθτερ/δικτυο και αφου ολες οι υπολοιπες συσκευες τον βλεπουν και στελνουν κανονικα εκτυπωσεις, τοτε το ζητημα ειναι στο κινητο που δεν το μπορει.

Εαν ολες οι συσκευες εχουν ζητημα εκτυπωσης, παρολο που ο εκτυπωτης δειχνει κανονικα συνδεδεμενος στο δικτυο, τοτε προτεινω reset στις εργοστασιακες ρυθμισεις και επανασεταρισμα.

Εαν ουτε αυτο εχει θετικο αποτελεσμα, τοτε ενδεχομενως το προβλημα να ειναι δικτυακο. Θα ξεκινουσα απο κλεισιμο των παντων, εκκινηση πρωτα του ρουτερ και μετα μια μια την καθε συσκευη.

Εαν και παλι το αποτελεσμα δεν ειναι θετικο, τοτε κατι τρεχει με το ρουτερ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...