sattack Δημοσ. 16 Μαϊου Δημοσ. 16 Μαϊου Απο οτι βλέπω ο intel που έβαλες κανει περίπου 340Ε και η μητρική 240Ε. (Τις μνημες τις αφήνουμε προς το παρον, αφού στη θεωρία θα πάρεις ιδιες). Οπότε με παρομοια λεφτα σε AMD παιρνεις: - από cpu ή 7900 ή 9700X. (Κοστίζουν και λίγα Ε πιο φθηνά νομίζω, 290-310Ε) Ο 7900 εχει 12cores (24 threads). O 9700x εχει 8/16, ειναι πιο νεα εκδοση με λιγο καλύτερο efficiency. Aν σε ενδιαφέρουν τα παραπανω cores, παίρνεις τον 7900. Αν βρίσκεις τα 8/16 ικανοποιητικα σε αριθμό και προτιμας λιγο καλυτερο single core perf , τον 9700x. - απο μητρικη μπορεις να παρεις την αντίστοιχη MSI Β850 Tomahawk που κανει νομίζω σχεδόν ίδια λεφτά, 240Ε περίπου. Φυσικά υπαρχουν και αρκετά φθηνότερες μητρικες Β650/Β850 που ειναι εξίσου καλές, οποτε εξαρτάται τι θέλεις να εχει πανω η μητρικη. Κάλλιστα μπορει να σε βολέψει και αρκετά φθηνοτερο μοντελο. 1
sakis han Δημοσ. 16 Μαϊου Δημοσ. 16 Μαϊου 7 ώρες πριν, Hardii είπε Δεν επιμένω με Intel, απλώς είναι ο δρόμος που έχω "περπατήσει" και ειμαι ευχαριστημένος. Έχω pc που είχα στήσει προ δεκαετίας Intel I7-4790 πανω σε GIGABYTE GA-Z97P-D3 με asus GTX960, και μέχρι και σήμερα δεν με έχει απογοητεύσει, απλώς ήρθε η ώρα για αναβάθμιση. Αν έχεις άλλη πρόταση, δεκτή, δεν είμαι και hardware γνώστης. 😄 Για να μην παρεξηγηθω και εγω τον 14700Κ εχω, αλλα αν εστηνα τωρα δεν θα τον επαιρνα γιατι ειναι βαρυ το τιμημα. Για να αποδοση αυτα που ταζουν πρεπει να ειναι στα 300w αλλιως αρχιζει το πετσοκομα και δεν εχει κανενα νοημα η αγορα του...καλα για αγορα αεροψυξης για αυτον τον επεξεργαστη μονο ως ανεκδοτο μπορω να την εκλαβω. Τωρα αν θελεις intel ο ultra 7 265K ειναι καλη επιλογη για την adobe και υπερτερει του 9700Χ λογο των γραφικων που εχει αλλα μειονεκτει λιγο στα παιχνιδια (για αυτο σε ρωτησα τι σε ενδιαφερει περισσοτερο), σε 5-6 μηνες ομως θα βγει η νεα σειρα και η μητρικη θα παει στραφι. Απο την αλλη ο 9700Χ μειονεκτει λιγο στην adobe αλλα αγοραζοντας τωρα μια καλη μητρικη (κατα προτιμηση μια Χ870 των 250-300 ευρω) μπορεις να βαλεις αργοτερα τον κορυφαιο επεξεργαστη της επομενης σειρας και να εκμεταλλευτης ολα τα καλουδια που θα εχει. Για GPU λογο περιορισμενου budget θα σου προτεινα μια rtx 5060ti 16gb (αν σε ενδιεφερε η adobe) Οσω για τα αλλα οτι σου προταθηκε, RAM 64gb (6000-6400mhz) ας εχει και ψηλα timmings στη adobe δεν παιζει κανενα ιδιαιτερο ρολο, και καλουτσικο NVME με DRAM κατα προτιμηση 2tb (o SN850X ειναι πολυ καλος) ....ελπιζω να βοηθησα. 2
sattack Δημοσ. 16 Μαϊου Δημοσ. 16 Μαϊου 8 λεπτά πριν, sakis han είπε . Απο την αλλη ο 9700Χ μειονεκτει λιγο στην adobe αλλα αγοραζοντας τωρα μια καλη μητρικη (κατα προτιμηση μια Χ870 των 250-300 ευρω) μπορεις να βαλεις αργοτερα τον κορυφαιο επεξεργαστη της επομενης σειρας και να εκμεταλλευτης ολα τα καλουδια που θα εχει. Να πω οτι στους ΑΜD δεν υπάρχει κανένας λογος να αγορασει κάνεις X870 μητρικη νομίζοντας οτι κερδιζει σε επιδόσεις ή σε μελλοντικες αναβαθμισεις. Ακόμα και μια Β650 τις ιδιες επιδοσεις θα εχει και τις ιδιες μελλοντικές αναβαθμισεις θα παρει. Η μόνη διαφορα μπορει να ειναι στο μεγιστο overclock, αν μια πιο ακριβή μητρική εχει καλυτερα VRM κλπ. Αλλά αυτο δεν εξαρτάται απο το "τσιπσετ". Και με Β650 μπορει να εχει φτιαξει κάποιος κατασκευαστής "τουμπανο" μητρική. Το θεμα το έχουμε αναλυσει αλλου διεξοδικά, οποτε να μην μακρυγορησω εδω. 1
sakis han Δημοσ. 16 Μαϊου Δημοσ. 16 Μαϊου 3 λεπτά πριν, sattack είπε Να πω οτι στους ΑΜD δεν υπάρχει κανένας λογος να αγορασει κάνεις X870 μητρικη νομίζοντας οτι κερδιζει σε επιδόσεις ή σε μελλοντικες αναβαθμισεις. Ακόμα και μια Β650 τις ιδιες επιδοσεις θα εχει και τις ιδιες μελλοντικές αναβαθμισεις θα παρει. Η μόνη διαφορα μπορει να ειναι στο μεγιστο overclock, αν μια πιο ακριβή μητρική εχει καλυτερα VRM κλπ. Αλλά αυτο δεν εξαρτάται απο το "τσιπσετ". Και με Β650 μπορει να εχει φτιαξει κάποιος κατασκευαστής "τουμπανο" μητρική. Το θεμα το έχουμε αναλυσει αλλου διεξοδικά, οποτε να μην μακρυγορησω εδω. Δεν μιλησε κανενας για επιδοσεις😉
Chris2756 Δημοσ. 18 Μαϊου Δημοσ. 18 Μαϊου Στις 16/5/2025 στις 5:50 ΜΜ, sakis han είπε καλα για αγορα αεροψυξης για αυτον τον επεξεργαστη μονο ως ανεκδοτο μπορω να την εκλαβω. Kαλα, μην εισαι και απολυτος. Εχω 14700KF, σε Z790 Aotus Elite AX μητρικη και τον ψυχω με noctua NH-D15S στην οποια εχω βαλει και δευτερο ανεμιστηρα (χωρις να απαιτειται). Τροφοδοσια με ενα Seasonic Vertex PX-850w Platinum. Εδω και 14 μηνες δεν εχω δει θερμοκρασιες πανω απο 70 βαθμους, οσο κι αν τον εχω ζορισει. Ουτε θορυβους (coil wine) και αλλα σχετικα προβληματα που αναφερονται. Βεβαια δεν εχω προβλημα χωρου και χρησιμοποιω μεγαλο, ευρυχωρο κουτι, που και αυτο βοηθα νομιζω. Σημερα κι εγω σε ΑΜD, θα πηγαινα, για ολους τους γνωστους λογους. Αλλα και ο 14700 δεν ειναι και εντελως αχρηστος. Μπορει να κανω λαθος, αλλα εχω την εντυπωση οτι ο 14700 χρειαζεται καλα εξαρτηματα για να δουλεψει σωστα. Απο την αλλη γιατι να μην παω σε συστημα AMD με λιγοτερα χρηματα και το ιδιο η καλυτερες επιδοσεις απο Intel. 1
stathisgtr Δημοσ. 18 Μαϊου Δημοσ. 18 Μαϊου Αφού κανείς ολική αγορά "καλύτερα" να πας σε 1851 πλατφόρμα με τον 265k αυτήν την στιγμή στην τιμή που είναι στα ίδια λεφτά .Και οι δύο πλατφορμες είναι doa από θέμα μελλοντικής αναβάθμισης άντε να πάρει ένα ένα refresh η 1851 και τέλος Αλλιώς κοίτα για 9700x η 9900x από Amd πλευρά σε παρόμοια λεφτά αλλά μακριά από asrock μητρικές τύπου x870, έχει πάρει η μπάλα και τις απλές σειρές επεξεργαστών εκτός των x3d και καίγονται αβερτα. Τροφοδοτικό κοίτα για οτιδήποτε άλλο εκτός αυτού του gigabyte ,άνετα στο budget χωράνε ποιοτικά . Στα έως 1800 χωράει άνετα η 5070 και ένα ποιοτικό aircooler η μια υδρόψυξη τύπου Arctic όπως και 64gb ddr5. Δες 2 reviews να έχεις μια εικόνα στην απόδοση των επεξεργαστών. https://www.pugetsystems.com/labs/articles/after-effects-25-2-beta-cpu-roudup/ https://www.pugetsystems.com/labs/articles/intel-core-ultra-200s-content-creation-review/ 2
sakis han Δημοσ. 18 Μαϊου Δημοσ. 18 Μαϊου 12 ώρες πριν, Chris2756 είπε Kαλα, μην εισαι και απολυτος. Εχω 14700KF, σε Z790 Aotus Elite AX μητρικη και τον ψυχω με noctua NH-D15S στην οποια εχω βαλει και δευτερο ανεμιστηρα (χωρις να απαιτειται). Τροφοδοσια με ενα Seasonic Vertex PX-850w Platinum. Εδω και 14 μηνες δεν εχω δει θερμοκρασιες πανω απο 70 βαθμους, οσο κι αν τον εχω ζορισει. Ουτε θορυβους (coil wine) και αλλα σχετικα προβληματα που αναφερονται. Βεβαια δεν εχω προβλημα χωρου και χρησιμοποιω μεγαλο, ευρυχωρο κουτι, που και αυτο βοηθα νομιζω. Αν δεν ειδες πανω απο 70 βαθμους δεν σημαινει οτι ειναι καλη η αεροψυξη....απλα δεν τον χρειαζεσαι!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα