Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Θέλω να αλλάξω όλα τα μαγειρικά σκεύη σε σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι χωρίς επιστρώσεις.

Κυρίως γιατί αυτά που έχουμε τώρα μάλλον δεν κάνουν για πλυντήριο, επειδή το χρώμα στο εξωτερικό τους έχει αρχίσει να ξεκολλάει-μαλακώνει (φεύγουν κομμάτια), αλλά και επειδή ανησυχώ λόγω teflon/PFAS. Αυτά που έχουμε τώρα είναι estia.

Ξέρει κάποιος εταιρία που να έχει πλήρη σειρά, να μην είναι εξωπραγματικά ακριβά και να είναι καλή ποιότητα?

• Απαντ. 54
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Στο ικεα σχεδόν όλα είναι ανοξείδωτα και πολύ φτηνά. Έχω μερικές κατσαρόλες ικεα και τρώνε πλυντήριο πιάτων μετά από κάθε χρήση γιατί και να χαλάσουν δεν με νοιάζει τόσο φτηνές που είναι. Προς το παρόν δεν έχουν πάθει τίποτα και τις έχω χρόνια. Εννοείται ότι αντικολλητικά σκεύη δεν μπαίνουν ποτέ στο πλυντήριο ούτε οι πανάκριβες κατσαρόλες από χυτοσίδηρο τύπου creuset. Μόνο ταψιά από ανοξείδωτο ατσάλι ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΠΟΤΕ! Κάνουν χάλια ψήσιμο ειδικά στα γλυκά.

• Like 8
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ikea και απο μένα,   έχω την σειρά 365  αλλά και την λίγο πιο premium τα sensuel  ειδικά τα 365 έχουν βγάλει πάνω απο 10 χρόνια,

Επεξ/σία από sdikr
  • Like 3
Δημοσ.

ΙΚΕΑ 365 και από εμένα, 5 χρόνια κρατάνε γερά, με πλυντήριο μετά από κάθε χρήση. Για τηγάνια ΙΚΕΑ χωρίς τεφλόν έχετε άποψη; Είναι εύκολα σε χρήση; Ή κολλάει το φαγητό;

Δημοσ.
2 minutes ago, thanasis00 said:

ΙΚΕΑ 365 και από εμένα, 5 χρόνια κρατάνε γερά, με πλυντήριο μετά από κάθε χρήση. Για τηγάνια ΙΚΕΑ χωρίς τεφλόν έχετε άποψη; Είναι εύκολα σε χρήση; Ή κολλάει το φαγητό;

Αν προθερμάνεις σωστά το τηγάνι τότε δεν κολλάει το φαγητό. Δες βίντεο στο Youtube για να δεις τον τρόπο

• Like 2
Δημοσ.
1 hour ago, cthulhucarbide said:

Αυτά με κεραμικές επιστρώσεις λογικά είναι ασφαλή από μικροπλαστικά και pfas κλπ, σωστά?

Δυστυχώς όχι δεν είναι ασφαλή.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, cthulhucarbide είπε

Αυτά με κεραμικές επιστρώσεις λογικά είναι ασφαλή από μικροπλαστικά και pfas κλπ, σωστά?

Αντέχουν πιο πολύ, αντέχουν παραπάνω θερμοκρασίες και δεν έχουν PTFE.

Για να φτιαχτεί το κεραμικό coating χρησιμοποιούνται διάφορα χημικά που από μόνα τους δεν είναι αθώα, αλλά δεν υπάρχει κάποια κατηγορία εναντίον του τελικού coating που μπαίνει στα τηγάνια. Μπορεί σε 10-20 χρόνα να βρεθεί ότι είναι βλαβερό κι αυτό.

Φυσικά, όπως και κανένα non-stick, δεν μπαίνουν σε πλυντήριο πιάτων.

• Like 2
Δημοσ.

Long live AI

Spoiler

image.png.3da3310a5723267186d09462b53cb467.png

"why are ceramic pans harmful"

Αν θυμάμαι καλά είναι silicon και χρησιμοποιούν την λέξη Caramic γιατί ακούγεται πιο οικολογικό, η διάρκεια ζωής τους είναι περιορισμένη, μόλις γρατζουνιστούν είναι για πέταμα αλλά ακόμα και αν δεν γρατζουνιστούν η στρώση σε κάποια φάση χάνει τις ιδιότητες της, δεν ξέρω σε πόσο αλλά την τρως κάθε φορά που μαγειρεύεις, μερικά δεν μπαίνουν στο πλυντήριο και μεταλλικά πιρούνια / κουτάλια τα ξεχνάς, ένα καλό ανοξείδωτο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντικολλητικά.... απλά πρέπει να ξέρεις πως το χρησιμοποιείς και δεν είναι δύσκολο να μάθεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δείτε με την ευκαιρία το εξαιρετικό αφιέρωμα του veritasium πάνω στα PFAS

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 5
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Havik είπε

Long live AI

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

image.png.3da3310a5723267186d09462b53cb467.png

"why are ceramic pans harmful"

Αν θυμάμαι καλά είναι silicon και χρησιμοποιούν την λέξη Caramic γιατί ακούγεται πιο οικολογικό, η διάρκεια ζωής τους είναι περιορισμένη, μόλις γρατζουνιστούν είναι για πέταμα αλλά ακόμα και αν δεν γρατζουνιστούν η στρώση σε κάποια φάση χάνει τις ιδιότητες της, δεν ξέρω σε πόσο αλλά την τρως κάθε φορά που μαγειρεύεις, μερικά δεν μπαίνουν στο πλυντήριο και μεταλλικά πιρούνια / κουτάλια τα ξεχνάς, ένα καλό ανοξείδωτο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντικολλητικά.... απλά πρέπει να ξέρεις πως το χρησιμοποιείς και δεν είναι δύσκολο να μάθεις.

Καμιά πηγή έχει το ΑΙ; Κάνει η κεραμική επίστρωση off gasing σε υψηλές θερμοκρασίες; Κάπου τα έχει μπλέξει.

Τα αντικολλητικά έχουν τη χρήση τους. Δώσε σε 10 άτομα να κάνουν αυγά ή φιλέτο ψαριού με πέτσα σε stainless τηγάνι. Στους 9,5/10 θα τους κολλήσουν.

Δημοσ.

Ευχαριστω πολυ ολους, θα παω με Ikea.

Απο το λιγο ψαξιμο που εχω κανει μεχρι στιγμης μου κανει εντυπωση οτι τα τηγανια, που ειναι και τα πιο επιφοβα για υψηλες θερμοκρασιες, ειναι σχεδον ολα αντικολλητικα..

Δημοσ.
Στις 17/5/2025 στις 5:07 ΜΜ, Apostol. είπε

Ευχαριστω πολυ ολους, θα παω με Ikea.

Απο το λιγο ψαξιμο που εχω κανει μεχρι στιγμης μου κανει εντυπωση οτι τα τηγανια, που ειναι και τα πιο επιφοβα για υψηλες θερμοκρασιες, ειναι σχεδον ολα αντικολλητικα..

Για να είναι επίφοβα πρέπει να τα δουλεύεις συνέχεια σε θερμοκρασίες πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου. Με λαδάκι ή λίπος όποιος ξέρει να μαγειρεύει η θερμοκρασία του θα είναι γύρω στα 160-180, απλά οι περισσότεροι που δεν ξέρουν νομίζουν πως αν βάλουν το μάτι στο "9" η μόνη διαφορά είναι πως θα ψηθεί το μπιφτέκι πιο γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρχει μακροχρόνιο πρόβλημα θα πρέπει κάποιος να τρώει καθημερινά τηγανητά. Πιο πολλά "forever chemicals" που μεταφέρονται στο φαγητό περιέχουν οι συσκευασίες των burger από τα McDonalds παρά τα τηγάνια σε κάθε μαγείρεμα.

• Like 2
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...