uniquegr Δημοσ. 11 Ιουλίου Δημοσ. 11 Ιουλίου Για παράδειγμα ( και πάλι χωρίς να έχω καμία σχέση με τον πωλητή και την αγγελία ), θα μπορούσες να αγόραζες αυτό: ή κάτι παρόμοιο. Μικρό μέγεθος, ικανοποιητικές επιδόσεις, μικρή κατανάλωση ρεύματος και θα παίζει videos ανετότατα. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείς να εγκαταστήσεις επίσημα Windows 11 ( λόγω της ελάχιστης απαίτησης για επεξεργαστή 8ης γενιάς, κάτι που παρακάμπτεται με το εργαλείο rufus ), αλλά ίσως είναι και ένας απο τους λόγους για τη χαμηλή τιμή του. Υπάρχουν κι άλλα μηχανήματα σε αυτή τη κατηγορία τιμής, αλλά το συγκεκριμένο, αν δεν είχα ένα παρόμοιο με i3 10ης γενιάς, θα το έπαιρνα άνετα. 1
rhtoras Δημοσ. 11 Ιουλίου Δημοσ. 11 Ιουλίου Έχεις τον Pentium e5300 με 2 gb ram. Μήπως ο υπολογιστής είναι quest ? Anyway είχα κι εγώ ένα ιδιο. Αναβάθμιση σε 3 gb ram. Με linux mint δεινοπάθησα σε κάποια φάση. Μέχρι που έβαλα κανονικό linux χωρίς systemD και η φάση βελτιώθηκε. Για να μην σου εξηγώ γιατί και πώς. Με έναν ssd το pc δε θα πετάει αλλά θα βελτιωθεί. Και φυσικά αν αντέχεις την έξτρα ram καλό είναι. Δοκίμασε antix ή puppy linux. Εκεί θα δεις διαφορά. Στο htop που έβαλες είδα πολλά κομμάτια αυτού που λέγεται systemD και βλέπω τι τραβάει το pc. ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα σου πούνε να μη με ακούσεις. Όσοι με άκουσαν σώθηκαν. Κάνε μια δοκιμή αν δε δεις έστω μικρή βελτίωση να μη λένε rhtora. Υ.γ.Τα pc που σου πρότεινουν θα στα πληρώσουν οι systemDάδες ? Μπααα Υ.γ. 2 Θέλει και λίγο διάβασμα το distro που πρότεινα.
uniquegr Δημοσ. 12 Ιουλίου Δημοσ. 12 Ιουλίου Στις 11/7/2025 στις 9:05 ΜΜ, rhtoras είπε Υ.γ.Τα pc που σου πρότεινουν θα στα πληρώσουν οι systemDάδες ? Μπααα Όταν για ένα ssd και μια ram θα χρειαστεί γύρω στα 30€ για να έχει ένα παμπάλαιο μηχάνημα που θα έχει περιορισμένες δυνατότητες, η διαφορά μέχρι τα 90€ για το i5 7ης γενιάς με ssd, 8Gb ram είναι ανούσια, αλλά με πολλά οφέλη. Κι εγώ είμαι υπέρ της φάσης να μη πετάμε τα μηχανήματά μας και χρησιμοποιώ linux καθημερινά και συστηματικά, αλλά κάπου να σκεφτόμαστε και λίγο λογικά με βάση το value for money.
rhtoras Δημοσ. Κυριακή στις 04:51 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 04:51 μμ 17 ώρες πριν, uniquegr είπε Όταν για ένα ssd και μια ram θα χρειαστεί γύρω στα 30€ για να έχει ένα παμπάλαιο μηχάνημα που θα έχει περιορισμένες δυνατότητες, η διαφορά μέχρι τα 90€ για το i5 7ης γενιάς με ssd, 8Gb ram είναι ανούσια, αλλά με πολλά οφέλη. Κι εγώ είμαι υπέρ της φάσης να μη πετάμε τα μηχανήματά μας και χρησιμοποιώ linux καθημερινά και συστηματικά, αλλά κάπου να σκεφτόμαστε και λίγο λογικά με βάση το value for money. 15ε εχει ο δισκος με τη ram αν ψάξεις αντε βαρια 20 από τα 20 ως τα 90 ειναι 70 ευρω και ολη συζητηση επειδη δε μπορειτε να χρησιμοποιησετε κατι χωρις systemD
imitheos Δημοσ. Κυριακή στις 06:48 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 06:48 μμ (επεξεργασμένο) On 11/07/2025 at 18:05, rhtoras said: Μέχρι που έβαλα κανονικό linux χωρίς systemD και η φάση βελτιώθηκε. Για να μην σου εξηγώ γιατί και πώς. Με έναν ssd το pc δε θα πετάει αλλά θα βελτιωθεί. Και φυσικά αν αντέχεις την έξτρα ram καλό είναι. [irony]Φυσικά γιατί όλοι ξέρουν ότι ο systemd χρειάζεται 3GB περισσότερη μνήμη από μη-systemd.[/irony] On 11/07/2025 at 18:05, rhtoras said: Δοκίμασε antix ή puppy linux. Εκεί θα δεις διαφορά. Puppy linux το οποίο έρχεται με JWM window manager και antix το οποίο έρχεται με IceWM, fluxbox, jwm, herbsluftwm. [irony]Και τα δύο πολύ αρμόζουσες διανομές για ένα νέο χρήστη.[/irony] On 11/07/2025 at 18:05, rhtoras said: ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα σου πούνε να μη με ακούσεις. Όσοι με άκουσαν σώθηκαν. Κάνε μια δοκιμή αν δε δεις έστω μικρή βελτίωση να μη λένε rhtora. Φυσικά γιατί μόνο εσύ γνωρίζεις την πραγματική αλήθεια (και ο Κωνσταντινίδης και άλλοι 2). Όλοι όσοι λέμε να μην σε ακούσουν, δεν το κάνουμε γιατί λες όλο ηλιθιότητες, αλλά γιατί είμαστε μυημένοι στην εβραιο-μασωνικο-σατανιστική λέσχη βίλντεμπεργκ. 19 hours ago, uniquegr said: Όταν για ένα ssd και μια ram θα χρειαστεί γύρω στα 30€ για να έχει ένα παμπάλαιο μηχάνημα που θα έχει περιορισμένες δυνατότητες, η διαφορά μέχρι τα 90€ για το i5 7ης γενιάς με ssd, 8Gb ram είναι ανούσια, αλλά με πολλά οφέλη. Κι εγώ είμαι υπέρ της φάσης να μη πετάμε τα μηχανήματά μας και χρησιμοποιώ linux καθημερινά και συστηματικά, αλλά κάπου να σκεφτόμαστε και λίγο λογικά με βάση το value for money. [irony]Δεν ξέρεις την τύφλα σου για αυτό τα λες αυτά. Μόνο ο rhtoras ξέρει το καλό των χρηστών αλλά όλοι οι άλλοι τον πολεμάμε.[/irony] 1 hour ago, rhtoras said: 15ε εχει ο δισκος με τη ram αν ψάξεις αντε βαρια 20 από τα 20 ως τα 90 ειναι 70 ευρω και ολη συζητηση επειδη δε μπορειτε να χρησιμοποιησετε κατι χωρις systemD Και 3 ευρώ να έχει ssd και ram δεν θα βελτιώσει τίποτα γιατί το πρόβλημα έγκειται στην κάρτα γραφικών που δεν έχει acceleration για τίποτα (και στο cpu φυσικά που είναι αργός και δεν μπορεί να αναλάβει το φόρτο από την κάρτα γραφικών). Και 8GB μνήμη να βάλει δεν θα μπορεί να σηκώσει ούτε 360p youtube. Φύγε, κούρασες. Επεξ/σία Κυριακή στις 06:51 μμ από imitheos 1 1
rhtoras Δημοσ. Κυριακή στις 08:43 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:43 μμ (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, imitheos είπε Φυσικά γιατί όλοι ξέρουν ότι ο systemd χρειάζεται 3GB περισσότερη μνήμη από μη-systemd. Δεν ειναι πιο βαρύ...Μάλιστα... αλλά πως αξηγείται το icewm σε διανομή χωρίς systemD να καταναλώνει τη μισή ram και να εχει τη διπλάσια ταχύτητα σε όλα 1 ώρα πριν, imitheos είπε Puppy linux το οποίο έρχεται με JWM window manager και antix το οποίο έρχεται με IceWM, fluxbox, jwm, herbsluftwm. [irony]Και τα δύο πολύ αρμόζουσες διανομές για ένα νέο χρήστη. εσυ πως ξέρεις αν ο αρχαριος χρήστης θα εχει πρόβλημα ? επειδή κάποιοι δεν ξέρετε να δουλέψετε χωρις systemD ? βρε πλάκα έχετε... να δεις το gnome ευκολίες αν δεν ξέρεις που ειναι τα extensions... χαχαχαχα 1 ώρα πριν, imitheos είπε Φυσικά γιατί μόνο εσύ γνωρίζεις την πραγματική αλήθεια Οχι μονο εγώ. Θα σε βόλευε. Να κανεις το θέμα rodeo ενώ απλά ακουγεται μια άλλη αποψη από τη δική σου. Δημοκράτη μου. Microsoft rules ε ? 1 ώρα πριν, imitheos είπε Δεν ξέρεις την τύφλα σου για αυτό τα λες αυτά. Μόνο ο rhtoras ξέρει το καλό των χρηστών αλλά όλοι οι άλλοι τον πολεμάμε. το θυμάσαι το παιδι που με άκουσε και εβαλε refracta και σωθηκε και μετά του λέγατε οτι ειναι δευτερο προφίλ μου ? αρνητές αλήθειας ψεκ της microsoft αν ημουν άσχετος θα χρησιμοποιούσα suse και το yast με τα next next next 1 ώρα πριν, imitheos είπε Και 3 ευρώ να έχει ssd και ram δεν θα βελτιώσει τίποτα γιατί το πρόβλημα έγκειται στην κάρτα γραφικών που δεν έχει acceleration για τίποτα (και στο cpu φυσικά που είναι αργός και δεν μπορεί να αναλάβει το φόρτο από την κάρτα γραφικών). δηλαδή εγώ με dual core πως μπορώ και σερφάρω ? φυσικά οχι με 50 καρτέλες. πάνω icewm χωρίς systemd 100κατι mb ram κάτω icewm με systemD τα διπλάσια Επεξ/σία Κυριακή στις 08:46 μμ από rhtoras
uniquegr Δημοσ. Δευτέρα στις 09:51 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 09:51 πμ 13 ώρες πριν, rhtoras είπε Δεν ειναι πιο βαρύ...Μάλιστα... αλλά πως αξηγείται το icewm σε διανομή χωρίς systemD να καταναλώνει τη μισή ram και να εχει τη διπλάσια ταχύτητα σε όλα εσυ πως ξέρεις αν ο αρχαριος χρήστης θα εχει πρόβλημα ? επειδή κάποιοι δεν ξέρετε να δουλέψετε χωρις systemD ? βρε πλάκα έχετε... να δεις το gnome ευκολίες αν δεν ξέρεις που ειναι τα extensions... χαχαχαχα Οχι μονο εγώ. Θα σε βόλευε. Να κανεις το θέμα rodeo ενώ απλά ακουγεται μια άλλη αποψη από τη δική σου. Δημοκράτη μου. Microsoft rules ε ? το θυμάσαι το παιδι που με άκουσε και εβαλε refracta και σωθηκε και μετά του λέγατε οτι ειναι δευτερο προφίλ μου ? αρνητές αλήθειας ψεκ της microsoft αν ημουν άσχετος θα χρησιμοποιούσα suse και το yast με τα next next next δηλαδή εγώ με dual core πως μπορώ και σερφάρω ? φυσικά οχι με 50 καρτέλες. πάνω icewm χωρίς systemd 100κατι mb ram κάτω icewm με systemD τα διπλάσια Δεν αντιλέγω και είμαι υπέρ αυτού που μας εξηγείς. Άλλωστε, χρησιμοποιώ διανομή βασισμένη στο openrc ( alpine ) και το βλέπω στη πράξη πόσο λιγότερη ραμ καταναλώνει και πόσο πιο γρήγορο είναι το σύστημα σε αντίθεση π.χ. με το mint. Και να σου πω την αλήθεια, σκέφτομαι κι εγώ τη προσέγγιση του window manager, αλλά δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τη παραμετροποίησή του. ΟΜΩΣ, ας μη γελιόμαστε. Είναι πολύ παλιό το μηχάνημα και μπορεί να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του ο άνθρωπος επενδύοντας λίγα χρήματα παραπάνω απ'όσα θα απαιτηθούν αργά ή γρήγορα για να αναβαθμίσει ραμ και δίσκο, ενώ θα έχει ένα πολύ πιο αποδοτικό μηχάνημα, έτοιμο για όλες τις χρήσεις. Αυτή είναι η μοναδική διαφωνία μου, αλλιώς, μαζί σου και μη σου πω κιόλας ότι μπορεί να σου κολλήσω στο μέλλον για να με ξεστραβώσεις σχετικά με το iwm. 1
imitheos Δημοσ. Δευτέρα στις 11:46 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 11:46 πμ 1 hour ago, uniquegr said: Δεν αντιλέγω και είμαι υπέρ αυτού που μας εξηγείς. Άλλωστε, χρησιμοποιώ διανομή βασισμένη στο openrc ( alpine ) και το βλέπω στη πράξη πόσο λιγότερη ραμ καταναλώνει και πόσο πιο γρήγορο είναι το σύστημα σε αντίθεση π.χ. με το mint. Fedora, debian, opensuse, ubuntu, όλα χρησιμοποιούν systemd. Θα δεις όμως σε πολλά reviews να δέχεται κριτική το ubuntu ότι είναι πολύ πιο αργό από τις άλλες (με ίδιο task / spin / flavor / whatever πχ με gnome). Αυτό γινόταν γιατί εγκαθιστούσε ένα φορτηγό παραπάνω εφαρμογές (πολλές από τις οποίες θα ξεκινούσαν στην αρχή). πχ μπορεί μια διανομή να εγκαθιστούσε το gnome-software (packagekit, κτλ), gnome-boxes (άρα qemu, libvirt, ένα φορτηγό ακόμη) και μια άλλη να μη τα εγκαθιστούσε. Άλλη παράμετρος είναι το χτίσιμο ενός προγράμματος και οι επιλογές που έχει ενεργοποιήσει η διανομή. Για παράδειγμα το xfce είχε παλαιότερα μια επιλογή που έλεγε "start gnome / kde services on startup". Αυτό έτρεχε στο background κάποια προγράμματα, ώστε όταν θα έτρεχες μια gnome / kde εφαρμογή κάποια στιγμή μετά, αυτή να τρέξει γρήγορα (γιατί δεν θα χρειαστεί να τρέξει αυτές τις gnome / kde υποδομές). Έτσι όμως, η διανομή που θα τα είχε αυτά ενεργοποιημένα θα χρησιμοποιούσε 1GB παραπάνω μνήμη από μία άλλη. Ο rhtoras παίρνει διανομές που δεν έχουν systemd, τις συγκρίνει με άλλες που έχουν και, ανήθικα, αποδίδει τέτοιες διαφορές σε ταχύτητα / κατανάλωση μνήμης στην ύπαρξη systemd, ενώ ξέρει ότι η διαφορά δεν υφίσταται λόγω του systemd. Μην πέφτεις στην παγίδα του και επαναλαμβάνεις το αφήγημά του. Το γεγονός ότι το alpine σου καταναλώνει λιγότερη μνήμη και είναι "γρηγορότερο" δεν έχει καμμία σχέση με το ότι δεν έχει systemd αλλά με το ότι βασίζεται σε musl και busybox. Αν δούμε βασικά προγράμματα (πχ ls, cp, mv, κτλ των coreutils), ένα ποσοστό του κώδικά τους είναι κοινό (εκκίνηση, parsing παραμέτρων, κτλ). Έτσι, πχ 15% των binaries είναι άσκοπο. Το busybox είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ενσωματώνει σε ένα μεγάλο binary λειτουργικότητα πολλών προγραμμάτων. Έτσι η εκκίνηση θα γίνεται πιο γρήγορα επειδή συνολικά έχεις μικρότερο binary (σε αυτό παίζει και ρόλο το γεγονός ότι δεν υλοποιεί όλη την λειτουργικότητα των προγραμμάτων), άπαξ και φορτωθεί μια φορά δεν θα χρειαστεί να φορτώνεται συνέχεια, κτλ. Βάλε και το γεγονός ότι η musl οδηγεί σε μικρότερα binaries και κερδίζεις και από εκεί. 1
rhtoras Δημοσ. Δευτέρα στις 01:04 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 01:04 μμ 3 ώρες πριν, uniquegr είπε Δεν αντιλέγω και είμαι υπέρ αυτού που μας εξηγείς. Άλλωστε, χρησιμοποιώ διανομή βασισμένη στο openrc ( alpine ) και το βλέπω στη πράξη πόσο λιγότερη ραμ καταναλώνει και πόσο πιο γρήγορο είναι το σύστημα σε αντίθεση π.χ. με το mint. Και να σου πω την αλήθεια, σκέφτομαι κι εγώ τη προσέγγιση του window manager, αλλά δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τη παραμετροποίησή του. ΟΜΩΣ, ας μη γελιόμαστε. Είναι πολύ παλιό το μηχάνημα και μπορεί να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του ο άνθρωπος επενδύοντας λίγα χρήματα παραπάνω απ'όσα θα απαιτηθούν αργά ή γρήγορα για να αναβαθμίσει ραμ και δίσκο, ενώ θα έχει ένα πολύ πιο αποδοτικό μηχάνημα, έτοιμο για όλες τις χρήσεις. Αυτή είναι η μοναδική διαφωνία μου, αλλιώς, μαζί σου και μη σου πω κιόλας ότι μπορεί να σου κολλήσω στο μέλλον για να με ξεστραβώσεις σχετικά με το iwm. Επιτέλους να μιλήσουμε για την ουσία. Επιτέλους συζήτηση για linux. Όσα λες είναι σωστά και ας μην ξεχνάμε ότι το alpine είναι και μικρό σε μέγεθος καθώς η υπάρξη musl και busybox τα οποία δε συνεργάζονται καλά με systemD το κάνουν ακόμα πιο ευέλικτο. Όσο για τους window managers να το κάνω απλό να το καταλάβει ο κάθε χρήστης (παλιός/νέος). Υπάρχουν window managers δηλαδή στην ουσία το περιβάλλον χρήσης (στο linux ευτυχώς έχουμε επιλογές) που είναι φιλικότατοι. Το icewm είναι από μόνο του αρκετά εύκολο αλλά μοιάζει με τα παλιά windows. Αν θέλεις ένα γραφικό περιβάλλον πιο ελεύθερο, εξίσου ελαφρύ και λειτουργικό υπάρχει το lumina desktop environment. Θα το συνιστούσα και στο φίλο. Στην ουσία είναι ο fluxbox windowmanager με λίγα εργαλεία για να γίνει πλήρες. Και έχουμε τσεκάρει ότι δεν τραβάει/χρειάζεται πράγματα όπως πχ dbus για να τρέξει. Επειδή το τρέχω σε openbsd να πω ότι είναι πολύ καλό. Στο δια ταύτα τώρα. Φίλε το παλιό pc δε θα γίνει Τούμπανο αλλά μπορεί με ένα puppy linux να είναι πένα. Για τη δουλειά που το θες: torrent, web browsing, σύνδεση φλασάκια κλπ είναι πλήρες. Αν θεωρείς ότι δε σε καλύπτει υπάρχει και το fatdog64 το οποίο είναι πολύ καλό. Αν θες να σου είναι όμως πιο οικείο βάλε antix. Και τα 3 έχουν προεγκατεστημένες εφαρμογές και συνεχίζουν να είναι πιο γρήγορα από πολλές "ταχαμουεύκολες" διανομές linux. 2-3 tab στο browser, λίγο να ακούσω κάνα τραγουδάκι και να φτιάξω καμία εικόνα στο gimp ή κανένα κείμενο σε ένα αντίστοιχο pc τα κάνω. Βάλε λίγο ραμ, καθάρισε το, βάλε λίγο πάστα και ξεκινά. Υ.γ αν δεν έχετε χρόνο για την παραμετροποίηση του wm στο github/gitlab/codeberg έχει έτοιμα setup πχ αν πατήσετε icewm macos κλπ
uniquegr Δημοσ. Δευτέρα στις 01:26 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 01:26 μμ Χμμμ, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, έχω την εντύπωση ότι το ubuntu server ( δηλαδή, η γυμνή έκδοσή του ), ξεκινά πιο αργά τόσο απο το alpine, όσο και απο το gentoo, πάντα στις γυμνές εκδοχές τους, με μόνο τα βασικά φορτωμένα. Βλέπω ότι το openrc ( alpine, gentoo ) περνάει στο φόρτωμα του λειτουργικού πολύ πιο σύντομα απο το systemd. Anyway... 12 λεπτά πριν, rhtoras είπε Υ.γ αν δεν έχετε χρόνο για την παραμετροποίηση του wm στο github/gitlab/codeberg έχει έτοιμα setup πχ αν πατήσετε icewm macos κλπ Αυτό θα το ψάξω, γιατί χρησιμοποιώ το alpine και σε υπολογιστές μικρών δυνατοτήτων που όμως δεν με ενδιαφέρουν τα διαθέσιμα de's, καθώς είναι για αποκλειστικά δική μου χρήση. Σε ένα κοινόχρηστο υπολογιστή όμως ( π.χ. αυτός του σαλονιού ) και δεδομένου ότι χρειάζομαι κάποια πακέτα που δεν παρέχονται στο alpine, έχω περάσει debian με xfce4. Με τον AMD GX424 και 8Gb ram, κάπως καλά τα πάει, αλλά θα δω και καμία άλλη διανομή όταν έχω χρόνο ( μάλλον μετά το καλοκαίρι ). Απο την άλλη, έχω στα χέρια μου ένα laptop της αδερφής μου με διπύρηνο AMD επεξεργαστή των 1.4GHz ( αν θυμάμαι καλά, νομίζω E-1400 ). Πέρασα 8Gb ram και ένα παλιό ssd, ενώ επέλεξα για αρχή το Mint με xfce4. Για μια λογική χρήση ( σερφάρισμα στο διαδίκτυο, youtube σε 720p που είναι το μέγιστο που υποστηρίζει και η οθόνη του ούτως ή άλλως ), καλά τα πάει. Με alpine πήγαινε πολύ καλύτερα, αλλά τρώει σκαλώματα με τους drivers του wifi module και δεν θέλω να ρίξω χρήματα και σε αυτό το τομέα ( προσπαθούμε να το κρατήσουμε όσο πιο low budget γίνεται ). Πρόκεται όμως για μια συνειδητή επιλογή, έκανα σαφές ότι δεν θα κάνει "παπάδες" το εργαλείο και απλά η sister δεν ήθελε να πάει σε αγορά άλλου υπολογιστή, ενώ κόστισε το εγχείρημα γύρω στα 30€. 1
rhtoras Δημοσ. Δευτέρα στις 02:29 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 02:29 μμ 1 ώρα πριν, uniquegr είπε Χμμμ, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, έχω την εντύπωση ότι το ubuntu server ( δηλαδή, η γυμνή έκδοσή του ), ξεκινά πιο αργά τόσο απο το alpine, όσο και απο το gentoo, πάντα στις γυμνές εκδοχές τους, με μόνο τα βασικά φορτωμένα. Βλέπω ότι το openrc ( alpine, gentoo ) περνάει στο φόρτωμα του λειτουργικού πολύ πιο σύντομα απο το systemd. Anyway... Αυτό θα το ψάξω, γιατί χρησιμοποιώ το alpine και σε υπολογιστές μικρών δυνατοτήτων που όμως δεν με ενδιαφέρουν τα διαθέσιμα de's, καθώς είναι για αποκλειστικά δική μου χρήση. Σε ένα κοινόχρηστο υπολογιστή όμως ( π.χ. αυτός του σαλονιού ) και δεδομένου ότι χρειάζομαι κάποια πακέτα που δεν παρέχονται στο alpine, έχω περάσει debian με xfce4. Με τον AMD GX424 και 8Gb ram, κάπως καλά τα πάει, αλλά θα δω και καμία άλλη διανομή όταν έχω χρόνο ( μάλλον μετά το καλοκαίρι ). Απο την άλλη, έχω στα χέρια μου ένα laptop της αδερφής μου με διπύρηνο AMD επεξεργαστή των 1.4GHz ( αν θυμάμαι καλά, νομίζω E-1400 ). Πέρασα 8Gb ram και ένα παλιό ssd, ενώ επέλεξα για αρχή το Mint με xfce4. Για μια λογική χρήση ( σερφάρισμα στο διαδίκτυο, youtube σε 720p που είναι το μέγιστο που υποστηρίζει και η οθόνη του ούτως ή άλλως ), καλά τα πάει. Με alpine πήγαινε πολύ καλύτερα, αλλά τρώει σκαλώματα με τους drivers του wifi module και δεν θέλω να ρίξω χρήματα και σε αυτό το τομέα ( προσπαθούμε να το κρατήσουμε όσο πιο low budget γίνεται ). Πρόκεται όμως για μια συνειδητή επιλογή, έκανα σαφές ότι δεν θα κάνει "παπάδες" το εργαλείο και απλά η sister δεν ήθελε να πάει σε αγορά άλλου υπολογιστή, ενώ κόστισε το εγχείρημα γύρω στα 30€. Μπορείς να δοκιμάσεις το fatdog 64 για τη δουλειά που το θέλετε. Αλλά έχει στο νου σου ότι για τα updates είναι διασταύρωση lfs με puppy. Εγώ έκανα δοκιμή σε ένα λάπτοπ που μου χάρισαν και το puppy πέταγε φωτιές.
csdump Δημοσ. Δευτέρα στις 07:11 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 07:11 μμ Στις 8/7/2025 στις 12:32 ΠΜ, johnmegarythmos είπε τι ακριβως βλεπω στο παραπανω; δεν εχω ιδεα τι να κοιταξω; . το 1 και 2 να υποθεσω ειναι οι επεξεργαστες; . Τι ειναι κακο; και τι καλο; . Πρωτη φορα μπαινω εδω. Γεια σου, Τα 1,2 είναι οι επεξεργαστές ναι, ο φόρτος τους είναι χαμηλός είσαι οκ σ'αυτό. Αμέσως απο κάτω το Mem είναι η RAM, το συστημά σου βλέπει 963Μ όχι 2g (δεν πατάει καλά το ντιμάκι;) Το Swp είναι το swap στο σκληρό, έχεις 2Gb (το swap στον δίσκο είναι χώρος που αποθηκεύονται προσωρινά τα δεδομένα της RAM όταν έχουν καιρό να χρησιμοποιηθούν), το αντίστοιχο στα windows είναι το Paging file. Παρακάτω βλέπεις λίστα με τις διεργασίες σου, ο firefox σου τρώει περίπου 40% της RAM.
uniquegr Δημοσ. Δευτέρα στις 11:48 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 11:48 μμ Στις 14/7/2025 στις 2:29 ΜΜ, rhtoras είπε Μπορείς να δοκιμάσεις το fatdog 64 για τη δουλειά που το θέλετε. Αλλά έχει στο νου σου ότι για τα updates είναι διασταύρωση lfs με puppy. Εγώ έκανα δοκιμή σε ένα λάπτοπ που μου χάρισαν και το puppy πέταγε φωτιές. Θα το ψάξω, αν και η αδερφή μου δεν είναι διατεθειμένη να μάθει linux, οπότε θέλουμε κάτι απλό ( άρα, θα δούμε πώς θα πάει το mint και βλέπουμε ). 1
rhtoras Δημοσ. Τρίτη στις 12:45 πμ Δημοσ. Τρίτη στις 12:45 πμ 52 λεπτά πριν, uniquegr είπε Θα το ψάξω, αν και η αδερφή μου δεν είναι διατεθειμένη να μάθει linux, οπότε θέλουμε κάτι απλό ( άρα, θα δούμε πώς θα πάει το mint και βλέπουμε ). Ακριβώς αυτό είπα. Δε χρειάζεται να τα μάθει. Τα update γίνονται εύκολα. Στο Fatdog έχει και gui. Απλά συνήθως ακόμα και αυτό τον κάνει καποιος που ξέρει. Γενικά μου έκανε εντύπωση ότι δεν ήθελε καθόλου ρυθμίσεις. Και με ένα κλικ έβαζες μέχρι και chrome παρότι δεν τον συνιστώ. Όλα έτοιμα είναι και το σύστημα τρέχει από ram. Δεν κατεβάζεις καν εφαρμογές γιατί είναι πλήρες. Και με 2 text editor και ένα ide. Μιλάμε είναι αυτό που θα έδινα σε κάποιον που θέλει να έχει έναν ελβετικό σουγιά. Ριχτου μια ματιά μπορεί να το βρεις ενδιαφέρον. Υ.γ ο minimum profit text editor ήταν κάτι που δε γνώριζα πριν ότι υπήρχε ενδιαφέρον ότι έχουν κάνει έξυπνες επιλογές software...
uniquegr Δημοσ. Τρίτη στις 11:55 πμ Δημοσ. Τρίτη στις 11:55 πμ To antix βλέπω ότι είναι πιο ελαφρύ απο το mint, έχει δυνατότητα openrc ( που το έχω συνηθίσει απο το alpine ) και έχει και δυνατότητα persistancy, κάτι που με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Θα το δοκιμάσω στο htpc μου. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα