Fan Δημοσ. 18 Μαϊου Δημοσ. 18 Μαϊου Πήραμε για πρώτη φορά έναν τενεκέ παρθένο ελαιόλαδο από ένα ελαιοτριβείο στη Φθιώτιδα. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω ακριβώς, αλλά το λάδι έχει παράξενη γεύση, μου φαίνεται κάπως πηχτό και βαρύ και η γεύση του κυριαρχεί όπου και να το βάλεις. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε λάδι από Καλαμάτα συνήθως και ήταν αρκετά πιο ελαφρύ στη γεύση. Πιστεύετε ότι έχει θέμα το λάδι που πήραμε ή απλώς είχαμε συνηθίσει λάδι άλλης περιοχής και αυτό που είναι εντελώς διαφορετικό μας φαίνεται παράξενο;
Vstromrider Δημοσ. 18 Μαϊου Δημοσ. 18 Μαϊου Το αγουρελαιο ειναι πηχτο , βαρυ και πικρό. Αν μας εστελνες και καμια φωτογραφια στο φως του ηλιου, ισως καταλαβαιναμε και κατι παραπανω. 3
Fan Δημοσ. 18 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 18 Μαϊου 23 λεπτά πριν, majunior είπε Ζητάς να καταλάβουμε γεύση από το internet; Ίσως δες διάβασες καλά. Ρώτησα κυρίως εάν υπάρχει θέμα σε ένα παρθένο ελαιόλαδο όταν είναι πηχτό και βαρύ στη γεύση, όχι πως να καταλάβεις τη γεύση του μέσα από το ίντερνετ.
NikosKallithea Δημοσ. 18 Μαϊου Δημοσ. 18 Μαϊου 41 λεπτά πριν, Fan είπε Ίσως δες διάβασες καλά. Ρώτησα κυρίως εάν υπάρχει θέμα σε ένα παρθένο ελαιόλαδο όταν είναι πηχτό και βαρύ στη γεύση, όχι πως να καταλάβεις τη γεύση του μέσα από το ίντερνετ. Ξεκινάς με την λογική οτι πήρες "παρθένο ελαιόλαδο" ποιός το βεβαιώνει αυτό; Πρώτα δες αν είναι πράγματι παρθένο, μετα ποσών ετών είναι και μετά βλέπουμε. 2 3
mariosnik_ Δημοσ. 18 Μαϊου Δημοσ. 18 Μαϊου Νομιζω κάπου εδώ πριν μήνες είχε ανοίξει ίδιο θέμα με κάποιον που πήρε λάδι από γνωστό / συγγενή του και είχε ένα περίεργο χρώμα και μπλα μπλα. Άμα δεν πας εσύ το λάδι σε χημικό εργαστήριο να το δουν, δεν βγάζεις άκρη με αυτά τα χυμα λάδια από γνωστούς και συγγενείς, είναι αμφιβόλου ποιότητας και δεν φαίνεται πάντα.
NikosKallithea Δημοσ. 18 Μαϊου Δημοσ. 18 Μαϊου 20 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε Νομιζω κάπου εδώ πριν μήνες είχε ανοίξει ίδιο θέμα με κάποιον που πήρε λάδι από γνωστό / συγγενή του και είχε ένα περίεργο χρώμα και μπλα μπλα. Άμα δεν πας εσύ το λάδι σε χημικό εργαστήριο να το δουν, δεν βγάζεις άκρη με αυτά τα χυμα λάδια από γνωστούς και συγγενείς, είναι αμφιβόλου ποιότητας και δεν φαίνεται πάντα. Kαλα σε αυτον δεν ειχε περιεργο χρωμα απλα ηταν απο αλλαγη λαδιων κινητήρα και ηθελε να το φαει κιολας🤣 1 6
papoys1 Δημοσ. 18 Μαϊου Δημοσ. 18 Μαϊου (επεξεργασμένο) Παραγωγός είμαι αλλά να ξέρεις πως το φρέσκο ελαιόλαδο έχει μια παράξενη γεύση τους πρώτους 4-5 μήνες από την παραγωγή του,ειδικά αν είναι και αγουρολαδο.Για να είσαι σίγουρος ότι πήρες φρέσκο και όχι προηγούμενων το μεταγγίζεις με προσοχή σε κάποιο άλλο δοχείο. Αν στο τέλος που θα έχει μείνει λίγο 1-2 λίτρα δεις ότι έχει μούργα το πιο πιθανό είναι φρέσκο. Αν είναι καθαρό μέχρι την τελευταία σταγόνα μάλλον πήρες προηγούμενων ετών. Βεβαια αν το έχεις αγοράσει 1-2 μήνες μετά την παραγωγή του ήταν σε δεξαμενη τότε πάλι θα είναι καθαρό χωρίς μούργα. Όταν πας σε λιοτρίβι για να είσαι σίγουρος ότι παίρνεις φρέσκο βρίσκεις εκ των προτέρων κάποιο παραγωγό που πουλάει. Κανονίζεις τιμή και του λες να σου βάλει 1-2 δοχεία από το δικό του την ώρα που βγαίνει. Ετσι είσαι σίγουρος ότι παίρνεις φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο. Σε αυτό μετά από λίγες μέρες θα καθίσει η μούργα στον πάτο αλλά δεν έχει πρόβλημα μη το πειράξεις και η μούργα έχει τις φαινόλες της που είναι χρήσιμες για το ελαιόλαδο.Κάποιοι το μεταγγίζουν μετά από 4-5 μήνες και πετάνε τη μούργα αλλά έχω ακούσει ότι αυτό είναι λάθος. 7 ώρες πριν, Fan είπε Πήραμε για πρώτη φορά έναν τενεκέ παρθένο ελαιόλαδο από ένα ελαιοτριβείο στη Φθιώτιδα. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω ακριβώς, αλλά το λάδι έχει παράξενη γεύση, μου φαίνεται κάπως πηχτό και βαρύ και η γεύση του κυριαρχεί όπου και να το βάλεις. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε λάδι από Καλαμάτα συνήθως και ήταν αρκετά πιο ελαφρύ στη γεύση. Πιστεύετε ότι έχει θέμα το λάδι που πήραμε ή απλώς είχαμε συνηθίσει λάδι άλλης περιοχής και αυτό που είναι εντελώς διαφορετικό μας φαίνεται παράξενο; Επεξ/σία 18 Μαϊου από papoys1 2
tzavardin Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου (επεξεργασμένο) 15 ώρες πριν, Vstromrider είπε Το αγουρελαιο ειναι πηχτο , βαρυ και πικρό. Αν μας εστελνες και καμια φωτογραφια στο φως του ηλιου, ισως καταλαβαιναμε και κατι παραπανω. Το αγουρέλαιο είναι λάδι από μη ώριμες ελιές με ψυχρή έκθλιψη και χαμηλή οξύτητα. Ο φίλος δεν πήρε αγουρελαιο. Υποθέτω εννοείς το φρέσκο λάδι γιατί πολλοί το μπερδεύουν. Αυτό είναι σίγουρα θολό για κάποιες μέρες, είναι όντως πικρό, ελαφρώς πιο πηχτό μέχρι να κάτσει η μούργα. Το βαρύ όμως, σε σημείο να το καταλαβαίνει ο άλλος είναι άλλη περίπτωση. @Fan Ειμαι από Καλαμάτα, και παραγουμε ελαιολαδο στην οικογένειά μου. Εχω φάει πολύ λάδι στη ζωή μου και έχω μαζέψει αρκετά είδη ελιάς. Το πηχτό, αν αλλάξει τις επόμενες μέρες εξηγείται. Για τα υπόλοιπα που λες για τη γεύση. Υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες ελιάς στην Ελλάδα. Είναι σαν τις ποικιλίες καφέ ή φρούτων. Κάθε μία έχει τα χαρακτηριστικά και τους οπαδούς της. Υπάρχει λόγος που η κορωνέικη μαζί με κάποιες άλλες είναι η γνωστότερη, ακριβότερη και βασιλιάς στην Ελλάδα. Σαν την μεσσηνιακή, λακωνική και κρητική κορωνέικη ελιά, δεν υπάρχει αντίπαλος, ειδικά αν φας ωμό το λάδι στη σαλάτα. Είναι ελαφρύ, φρουτωδες, δεν το αλλάζω με τίποτα. Αυτό δε σημαίνει ότι οι άλλες ποικιλίες είναι κατώτερης ποιότητας. Είναι απλά άλλη γεύση. Επίσης υπάρχουν αντίπαλοι με παρόμοια χαρακτηριστικά που μου αρέσουν πάρα πολύ όπως η αθηνολιά. Από την άλλη έφυγες από λάδι Καλαμάτας και πήγες σε λάδι Λαμίας. Σορι κιόλας, λιοντάρια χριστιανοί. Προσωπικά ότι λάδι εχω δοκιμάσει από στερεά και πάνω είναι από κάτω του μετρίου μέχρι για σαπούνι με τα δικά μου γούστα. Βέβαια παίζει ρόλο και το πώς μαζεύουμε, στην ήπειρο τους είχα δει να περιμένουνε να πέσουν και γέλαγα. Μπορεί βέβαια να το συνηθίσεις αυτο το λαδι αν ειναι θεμα ποικιλίας και να σου αρέσει περισσότερο. Σε άλλους αρέσει το ασύρτικο που είναι κορυφαία ποικιλία κρασοστάφυλου, άλλοι δεν το ακουμπάνε. Από την άλλη το βαρύ μπορεί να σημαίνει και άλλα πράγματα, γιατί είναι πολύ γενικό. Μπορεί να είχε δακο ο φίλος στις ελιές του και να εχει οξύτητα το λάδι, μπορεί να το κάψανε το λάδι στο ελαιοτριβείο και να το πασάρανε στον αθηναίο γιατί ποτέ θα σε ξαναδούνε, μπορεί χίλια δυο. Αν δεν το φάω δεν μπορώ να σου πω. Και 100% μόνο σε λάδι που ήδη ξέρω τα χαρακτηριστικά του μπορώ να σου βγάλω τέτοιο πόρισμα, κι ας εχω μεγαλώσει μέσα στις ελιές. Επεξ/σία 19 Μαϊου από tzavardin 5
fitsoulas2024 Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου Eγω παντως διαφορές στη γευση δε καταλαβαινω, ολα ιδια μου φαινονται. Οποτε απλα αγοραζω το πιο φτηνο που βρισκω
gx2 Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου 3 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε Eγω παντως διαφορές στη γευση δε καταλαβαινω, ολα ιδια μου φαινονται. Οποτε απλα αγοραζω το πιο φτηνο που βρισκω Για αυτό δεν καταλαβαίνεις διάφορα!!!😄
Deu164 Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου (επεξεργασμένο) Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ελιάς. Αυτό που λες μου θυμίζει τις δικές μας ελιές που είναι λιανολιά ή κερκυραϊκή λιανολιά ή πρεβεζάνα, (έχει και άλλες ονομασίες). Μαζεύεται άγουρη γιατί με το που αρχίζει να μαυρίζει πέφτει από το δέντρο. Το λάδι είναι αρκετά παχύ - βαρύ αργεί να κάτσει και είναι σχετικά πικρό με πιπεράτη γεύση γιατί έχει πολύ υψηλά επίπεδα ολικών φαινολών από ότι μού έχει πει ο γεωπόνος και το ελαιοτριβείο. Τώρα από εκεί πέρα είναι θέμα γούστου επειδή έχω μάθει από πάντα με αυτό οτιδήποτε άλλο μού είναι πολύ ελαφρύ και σχεδόν άγευστο χωρίς όμως να σημάνει ότι δεν είναι κάλο και αξιόλογο. Επεξ/σία 19 Μαϊου από Deu164
thermaikos4 Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου αν εξαιρεσουμε την χημικη αναλυση, πως μπορουμε να καταλαβουμε την ποιοτητα του λαδιου; καποιος μου εδωσε εναν τενεκε λαδι. δεν ξερω ποτε το εβγαλαν. Μεχρι πότε μπορω να το καταναλωσω;
mike15 Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου 8 ώρες πριν, tzavardin είπε Υπάρχει λόγος που η κορωνέικη μαζί με κάποιες άλλες είναι η γνωστότερη, ακριβότερη και βασιλιάς στην Ελλάδα. Σαν την μεσσηνιακή, λακωνική και κρητική κορωνέικη ελιά, δεν υπάρχει αντίπαλος, ειδικά αν φας ωμό το λάδι στη σαλάτα. Είναι ελαφρύ, φρουτωδες, δεν το αλλάζω με τίποτα. Αυτό δε σημαίνει ότι οι άλλες ποικιλίες είναι κατώτερης ποιότητας. Είναι απλά άλλη γεύση. στην χαλκιδικη,αν και κυριως παραγουν βρωσιμες μεγαλες πρασινες ελιες,το ελαιολαδο που βγαζουν απο τι ποικιλια ειναι και εαν ειναι καλο,θα ηθελα να πεις σαν ειδικος ,εαν γνωριζεις.
tzavardin Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, mike15 είπε στην χαλκιδικη,αν και κυριως παραγουν βρωσιμες μεγαλες πρασινες ελιες,το ελαιολαδο που βγαζουν απο τι ποικιλια ειναι και εαν ειναι καλο,θα ηθελα να πεις σαν ειδικος ,εαν γνωριζεις. Σου είπα υπάρχουν 100+ ποικιλίες. Δεν είμαι ειδικός, ειδικοί με την έννοια του επιστήμονα είναι οι γεωπόνοι. Εμεις απλά βγαζουμε λαδι. Δεν ξέρω τι ποικιλία βάζει ο καθένας και τι λάδι βγάζει. Αν εννοείς ότι εχουν φυτεψει και εκεί κορωνέικη, θα σου πω ότι έχουνε φυτέψει και στην Αυστραλία και στη Χιλή. Η κορωνέικη είναι ποικιλία από την Κορώνη, όπως λέει το όνομά της. Θέλει συγκεκριμένο κλίμα για να αποδόσει καλά. Έγραψα από που αλλού έχω δοκιμάσει και μου έχει αρέσει. Θέλεις να πεις εσύ πιο καθαρά τι εννοείς; Επεξ/σία 19 Μαϊου από tzavardin
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα