dimitrisarta Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου Καλησπέρα παιδιά. Μετά απο 10 χρόνια περίπου και αφού ο παλιός υπολογιστής καπούτ, λέω να φτιάξω ενα pc. Η χρήση του θα είναι κυρίως λίγο από όλα (ταινίες, browsing κλπ) και δεν λέω όχι για κανα παιχνιδάκι, Call Of Duty κλπ. Από τον παλιό μου υπολογιστή κρατάω το τροφοδοτικό, ενα Corsair RM850e, έναν σκληρό SSD Samsung, 2 δίσκοι WD, και βεβαίως το κουτί του. Αν όχι όλες η πιο πολλές αγορές θα γίνουν από το eshop.gr με ταβάνι τα 1500 ευρώ. Η σύνθεση που σκέφτομαι είναι: Επεξεργαστής: AMD RYZEN 5 9600X - 207.9 ευρώ Ψήκτρα: ARCTIC FREEZER 36 - 30.90 ευρώ Μητρική: MSI MAG B850 TOMAXAWKMAX WIFI - 244.48 ευρώ Μνήμες: G.SKILL 36GB DDR5 6000MHZ CL36 - 90.04 ευρώ Κάρτα γραφικών: ASUS TUF GAMING RTX 5060TI 16GB - 599 ευρώ Σκληρος: SSD ADATA LEGEND 900 PRO 1TB GEN4 X4 M.2 - 69.90 ευρώ Οθονη: DELL G SERIES G2724D 27" QHD - 282.95 ευρώ Για κάρτα γραφικών προτιμώ Nvidia γιατί με την προηγούμενη AMD που είχα, είχα θέματα πολλά με drivers και δεν τις έχω με καλό μάτι, και εκτός αυτού σκέφτομαι ότι η σειρα 5000 έχει βγει πρόσφατα και είναι πιο "future proof" όσον άφορα μελλοντικά AI, DLSS κλπ. Για επεξεργαστή είμαι μεταξύ του AMD που γράφω πιο πάνω και του INTEL CORE I5-14600KF στα 212 ευρώ. Ποια η γνώμη σας ρε παιδιά στη σύνθεση που βλέπετε; Υπάρχει καλή συμβατότητα μεταξύ τους και αν αλλάζατε κάτι τι θα ήταν;
flikifloki Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου Ο επεξεργαστής μια χαρά τώρα που έπεσε κοντά στα 200. Και η ψύκτρα έχει πολύ καλή απόδοση στα λευτά αυτά. Απλά βεβαιώσου πως θα χωράει στο κουτί που έχεις. Επίσης δες τι διαφορά τιμής έχει ο 7600, ο οποίος είναι πάρα πολύ κοντά σε απόδοση και θα σε καλύπτει πλήρως, αλλά μπορεί να γλιτώσεις κανα 30αρι αν πάρεις tray. Η μητρική είναι αρκετά τσιμπημένη. Είσαι σίγουρος πως θα χρειαστείς όλα τα καλούδια που προσφέρει? Για την χρήση που ανέφερες, νομίζω είναι πολύ μεγάλη υπερβολή. Στις μνήμες οι περισσότεροι προτείνουν και το cl30 αντί για cl36, και σε τιμές είναι πάρα πολύ κοντά. Τώρα πάμε στο hot topic που μπορεί να ρωτήσεις 10 άτομα και να πάρεις 10 διαφορετικές γνώμες. Εγώ απλά θα πω ότι τα 600 για 5060ti16gb είναι πάρα πολλά και πλησιάζεις τόσο κοντά σε επόμενο tier χρηματικά που για μένα δεν έχει νόημα. Η πήγαινε σε φθηνότερη υλοποίηση ή πήγαινε σε δυνατότερη κάρτα με λίγα παραπάνω λευτά. Ο ssd αυτός μια χαρά ακούγεται, δεν πάει στα πολύ value αλλά ούτε και πανάκριβος. Έχει στο e-shop με 2-3 ευρώ παραπάνω και τον Lexar lmn790 που έχει και αρκετά μεγαλύτερο ονομαστικό TBW. Και στους 2 λέει για 5 χρόνια εγγύηση. Για οθόνη νομίζω τα 300 για 165hz QHD είναι και αυτά λίγο τσιμπιμένα. Νομίζω είναι καλύτερα να ρωτήσεις στις Οθόνες που έχει παιδιά που ασχολούνται αρκετά παραπάνω για να σε κατευθύνουν. Νομίζω με 300 περίπου παίρνεις miniled αυτή τη στιγμή, αλλιώς μπορείς να πάρεις κάτι κοντά στα 200 που θα είναι σαν αυτό που διάλεξες. Τώρα για drivers που αναφέρεις, δυστυχώς τους τελευταίους μήνες και η nvidia το έχει λούσει. Τα dlss/fg σίγουρα είναι μεγάλα συν. Η συμβατότητα στα κομμάτια που ανέφερες είναι μια χαρά, απλά με λίγο πιο σφιχτές επιλογές εδώ και εκεί, νομίζω μπορείς να χωρέσεις μια καλύτερη κάρτα εύκολα. 1
dimitrisarta Δημοσ. 19 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 19 Μαϊου (επεξεργασμένο) 40 λεπτά πριν, flikifloki είπε Ο επεξεργαστής μια χαρά τώρα που έπεσε κοντά στα 200. Και η ψύκτρα έχει πολύ καλή απόδοση στα λευτά αυτά. Απλά βεβαιώσου πως θα χωράει στο κουτί που έχεις. Επίσης δες τι διαφορά τιμής έχει ο 7600, ο οποίος είναι πάρα πολύ κοντά σε απόδοση και θα σε καλύπτει πλήρως, αλλά μπορεί να γλιτώσεις κανα 30αρι αν πάρεις tray. Η μητρική είναι αρκετά τσιμπημένη. Είσαι σίγουρος πως θα χρειαστείς όλα τα καλούδια που προσφέρει? Για την χρήση που ανέφερες, νομίζω είναι πολύ μεγάλη υπερβολή. Στις μνήμες οι περισσότεροι προτείνουν και το cl30 αντί για cl36, και σε τιμές είναι πάρα πολύ κοντά. Τώρα πάμε στο hot topic που μπορεί να ρωτήσεις 10 άτομα και να πάρεις 10 διαφορετικές γνώμες. Εγώ απλά θα πω ότι τα 600 για 5060ti16gb είναι πάρα πολλά και πλησιάζεις τόσο κοντά σε επόμενο tier χρηματικά που για μένα δεν έχει νόημα. Η πήγαινε σε φθηνότερη υλοποίηση ή πήγαινε σε δυνατότερη κάρτα με λίγα παραπάνω λευτά. Ο ssd αυτός μια χαρά ακούγεται, δεν πάει στα πολύ value αλλά ούτε και πανάκριβος. Έχει στο e-shop με 2-3 ευρώ παραπάνω και τον Lexar lmn790 που έχει και αρκετά μεγαλύτερο ονομαστικό TBW. Και στους 2 λέει για 5 χρόνια εγγύηση. Για οθόνη νομίζω τα 300 για 165hz QHD είναι και αυτά λίγο τσιμπιμένα. Νομίζω είναι καλύτερα να ρωτήσεις στις Οθόνες που έχει παιδιά που ασχολούνται αρκετά παραπάνω για να σε κατευθύνουν. Νομίζω με 300 περίπου παίρνεις miniled αυτή τη στιγμή, αλλιώς μπορείς να πάρεις κάτι κοντά στα 200 που θα είναι σαν αυτό που διάλεξες. Τώρα για drivers που αναφέρεις, δυστυχώς τους τελευταίους μήνες και η nvidia το έχει λούσει. Τα dlss/fg σίγουρα είναι μεγάλα συν. Η συμβατότητα στα κομμάτια που ανέφερες είναι μια χαρά, απλά με λίγο πιο σφιχτές επιλογές εδώ και εκεί, νομίζω μπορείς να χωρέσεις μια καλύτερη κάρτα εύκολα. Για την μητρικη εχεις να μου προτεινεις κατι που να εχει pci-e 5.0 για την καρτα γραφικων; Για την μνημη εχεις δικιο, λογικα θα παω σε αυτην. Τωρα για καρτα γραφικων η επομενη ειναι η asus rtx5070 12gb με 50 ευρω παραπανω. Δεν ξερω αν η λιγοτερη μνημη επηρεάζει το gaming Επεξ/σία 19 Μαϊου από dimitrisarta
flikifloki Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου 5 λεπτά πριν, dimitrisarta είπε Για την μητρικη εχεις να μου προτεινεις κατι που να εχει pci-e 5.0 για την καρτα γραφικων; https://www.youtube.com/watch?v=L1NPFFRTzLo Με λίγα λόγια, δεν έχει πραγματική σημασία αν η μητρική θα έχει pcie4 ή pcie5, και ούτε πρόκειται να έχει. Όχι για οικιακή χρήση τουλάχιστον. Προτάσεις για μητρικές παίζουν πολλές, ανάλογα τι θες από μέγεθος, θύρες usb, συνδεσιμότητα, wifi, m2nvme υποδοχές. Από 150 μέχρι 200 υπάρχουν πολλές και καλές λύσεις. 7 λεπτά πριν, dimitrisarta είπε Τωρα για καρτα γραφικων η επομενη ειναι η asus rtx5070 12gb με 50 ευρω παραπανω. Δεν αν η λιγοτερη μνημη επηρεάζει το gaming Δυστυχώς η 5070 είναι δύσκολη περίπτωση. Ανάλογα και τα παιχνίδια που παίζεις, μπορεί να μην σε ενοχλήσουν τα 12gb ποτέ. Το σίγουρο είναι πως είναι αρκετά πιο σημαντικό σε 4k παρά σε 2k ανάλυση, και η οθόνη που ανέφερες πριν είναι 2k. Θα μπορούσες να πας και σε 5060ti16gb αλλά σε άλλη υλοποίηση με πιο λογική τιμή, και με τα λευτά που θα κρατήσεις απ'το τωρινό budget να αναβαθμίσεις κάρτα ξανά όταν δεις πως και αυτή δε θα σε καλύπτει πλέον.
InsoRay Δημοσ. 19 Μαϊου Δημοσ. 19 Μαϊου Και εγώ θα πρότεινα να πας σε πιο φτηνή μητρική και να ανέβεις λίγο στην κάρτα. Εφόσον έχεις οικονομικά το περιθώριο θα μπορούσες να πας σε ΜΗΤΡΙΚΗ MSI B650 GAMING PLUS WIFI D5 RETAIL - 172 Ευρώ VGA SAPPHIRE PULSE RADEON RX 9070 XT 16GB GDDR6 - 784 Ευρώ Στην ουσία είναι 110 Ευρώ πάνω από αυτά που προτείνεις αλλά είναι η μέρα με την νύχτα η 9070xt vs 5060TI. Προσωπικά 600 ευρώ για την 5060Τι δεν θα τα έδινα. 1
fitsoulas2024 Δημοσ. 26 Μαϊου Δημοσ. 26 Μαϊου Στις 19/5/2025 στις 5:39 ΜΜ, dimitrisarta είπε Καλησπέρα παιδιά. Μετά απο 10 χρόνια περίπου και αφού ο παλιός υπολογιστής καπούτ, λέω να φτιάξω ενα pc. Η χρήση του θα είναι κυρίως λίγο από όλα (ταινίες, browsing κλπ) και δεν λέω όχι για κανα παιχνιδάκι, Call Of Duty κλπ. Από τον παλιό μου υπολογιστή κρατάω το τροφοδοτικό, ενα Corsair RM850e, έναν σκληρό SSD Samsung, 2 δίσκοι WD, και βεβαίως το κουτί του. Αν όχι όλες η πιο πολλές αγορές θα γίνουν από το eshop.gr με ταβάνι τα 1500 ευρώ. και το psu δεκαετιας ειναι?
dimitrisarta Δημοσ. 29 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 29 Μαϊου Στις 26/5/2025 στις 8:46 ΜΜ, fitsoulas2024 είπε και το psu δεκαετιας ειναι? Όχι, το είχα πάρει πέρυσι. Είναι Corsair 850w.
fitsoulas2024 Δημοσ. 29 Μαϊου Δημοσ. 29 Μαϊου 2 ώρες πριν, dimitrisarta είπε Όχι, το είχα πάρει πέρυσι. Είναι Corsair 850w. Παλια τροφοδοτικα που παιζουν στα 7, δε παιζουν στα 11! Αυτο διαπιστωσα
flikifloki Δημοσ. 29 Μαϊου Δημοσ. 29 Μαϊου Ρίχνουν πασιέντζα τα windows11 και βλέπουν πως το ρεύμα περνάει από παλιό τροφοδοτικό και του ρίχνουν πόρτα? Ενώ τα windows7 τα κολλητάρια είναι πιο χαλαρά στο face control και αφήνουν να περάσει το ρεύμα και με δίχαλο?
fitsoulas2024 Δημοσ. 29 Μαϊου Δημοσ. 29 Μαϊου (επεξεργασμένο) 34 λεπτά πριν, flikifloki είπε Ρίχνουν πασιέντζα τα windows11 και βλέπουν πως το ρεύμα περνάει από παλιό τροφοδοτικό και του ρίχνουν πόρτα? Ενώ τα windows7 τα κολλητάρια είναι πιο χαλαρά στο face control και αφήνουν να περάσει το ρεύμα και με δίχαλο? Καπως ετσι. Μπορει να σου φαινεται παλαβο επειδη δεν εισαι αρκετα ψαγμενος, κι εμενα ετσι μου φαινοταν. Δεν ειχα σκοπο να αλλαξω psu. Δοκιμασα πρωτα να συνδεσω ενα fanless psu απο το 2009(βρισκοταν σε htpc). To συστημα δεν εκκινουσε καθολου. Νέκρα. Με 7 εκκινει κανονικα. Απο κει γραφω τωρα. Mετα δοκιμασα με ενα Corsair που εχω απο το 2013 σε καθημερινη πολυωρη χρηση. Εκκινουσε αλλα με ταραζε στις μπλε οθονες. Βασικα μονο μια μερα μπορεσα χωρις διακοπη. Μετα δε μπορουσε να μπει καθολου στα win, κολλαγε πεισματικα στην αρχικη εικονα του pass και επανεκκινουσε. Εκανα ενα ψαξιματακι στο internet, διαβασα οτι η ζωη ενος psu ειναι 5-10 χρονια και κυριως οτι ενα παλιο psu μπορει να προκαλεσει μπλε οθονες στα 11. Oποτε πηρα κι εβαλα ενα 80+ gold(μολις 62ε) και βρηκα την υγειά μου🙂 Η διαφορά που βλεπω στις τασεις ειναι οτι στη τιμη 3.3V τα παλια δειχνουν 3.26 εως 3.3 ενω το καινουριο δειχνει 3.35V. Στις αλλες δυο περιπου τα ιδια. Επεξ/σία 29 Μαϊου από fitsoulas2024
Donalhioy Δημοσ. 30 Μαϊου Δημοσ. 30 Μαϊου Στις 19/5/2025 στις 5:39 ΜΜ, dimitrisarta είπε Καλησπέρα παιδιά. Από τον παλιό μου υπολογιστή κρατάω το τροφοδοτικό, ενα Corsair RM850e, έναν σκληρό SSD Samsung, 2 δίσκοι WD, και βεβαίως το κουτί του. ποιο κουτι?
dimitrisarta Δημοσ. 1 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 1 Ιουνίου Στις 30/5/2025 στις 6:39 ΜΜ, Donalhioy είπε ποιο κουτι? Εχω το Corsair Graphite 600T
Donalhioy Δημοσ. 1 Ιουνίου Δημοσ. 1 Ιουνίου 1 ώρα πριν, dimitrisarta είπε Εχω το Corsair Graphite 600T στην θεση σου θα κατεβαζα κανα 100ευρω απο μητρικη και θα τα εβαζα στην οθονη γενικα με το gaming που κανεις 5070, 5060ti δεν θα εχεις στο ελαχιστο θεμα οι επιλογες σου ετσι οπως τις βλεπω εγω, ειναι 2 1) πας για απολυτη gaming εμπειρια με 7800x3d και 5070 2) all around με 9600x και 5070 με εμφαση στην οθονη "εδω μπορει να σου βγει φτηνοτερα"
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα