Akiskosmd Δημοσ. 22 Μαϊου Δημοσ. 22 Μαϊου Καλησπέρα και παραθέτω συνοπτικά την απορία μου, για την οποία απάντηση δεν έχω βρει ακόμα ούτε από λογιστή ούτε από δικηγόρο. Είμαι σε απελπισία γιατί το νούμερο που καλούμε να πληρώσω σε φόρο είναι τραγικό! (τα νούμερα είναι ενδεικτικά) Αγόρασα πριν από ένα χρόνο διαμέρισμα 100τ.μ. στις 100.000 ευρώ. λόγω πρώτης κατοικίας είχα απαλλαγή φόρου μεταβίβασης (ΦΜΑ) Πουλάω σήμερα το ακίνητο για 200.000 ευρώ και αφού το πουλήσω αγοράζω νέο ακίνητο για 300.000 ευρώ. Η εφορία μου ζητάει να πληρώσω τον ΦΜΑ που είχα απαλλαγή υπολογισμένο στις τιμή πώλησης (200.000) και επίσης να πληρώσω κανονικά τον ΦΜΑ για την αγορά του νέου ακινήτου. Συνολικά δηλαδή (200.000+300.000)x3% Ισχύουν τα παραπάνω? Υπάρχει κάποια εξαίρεση γιατί ουσιαστικά πουλάω ένα ακίνητο και αγοράζω άλλο! Σημείωση αν έχει κάποιο ρόλο ότι άμεσα θα προβώ σε γάμο λόγω ερχομού παιδιού
gx2 Δημοσ. 22 Μαϊου Δημοσ. 22 Μαϊου "Η απαλλαγή παρέχεται με τον όρο ότι το ακίνητο θα παραμείνει στην κυριότητα του αγοραστή για μία τουλάχιστον πενταετία. Αν ο αγοραστής μεταβιβάσει ή συστήσει επ’ αυτού οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, πλην υποθήκης, πριν την παρέλευση πενταετίας, υποχρεούται, πριν τη μεταβίβαση ή τη σύσταση του εμπράγματου δικαιώματος, σε υποβολή δήλωσης και καταβολή εφάπαξ του φόρου που αναλογεί στην αξία του ακινήτου. Ο φόρος υπολογίζεται με βάση την αξία του ακινήτου κατά το χρόνο της νέας μεταβίβασης ή της σύστασης του εμπράγματου δικαιώματος ή το δηλούμενο τίμημα της νέας μεταβίβασης, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας, με εφαρμογή των συντελεστών που ίσχυαν κατά το χρόνο χορήγησης της απαλλαγής, εκτός εάν ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου του χρόνου απαλλαγής είναι μεγαλύτερος, οπότε καταβάλλεται ο μεγαλύτερος αυτός φόρος." 4
NikosKallithea Δημοσ. 22 Μαϊου Δημοσ. 22 Μαϊου Πέραν των παραπάνω "Η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης παρέχεται μόνο μία φορά και αναφέρεται αποκλειστικά στην αγορά κύριας κατοικίας" Καλά λογιστής, δικηγόρος και συμβολαιογράφος δεν τα ξερουν αυτα; Άλλαξε τους και τους τρεις 2
panagiotis54 Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου (επεξεργασμένο) ειμαι λογιστης και δεν το θυμομουν οτι λειτουργει ακριβως με αυτον τον τροπο...οτι εχει οριο 5ετιας δηλ, και με ενα γρηγορο search δεν το βρισκω καπου κιολας. αλλα απο την αλλη κλαην απο 2-3 μεριες. 1ον αγορα σπιτιου 100τμ με 100k δεν παιζει εκτος αν ειναι σε καμια ακυρη επαρχια, νικαια που κοιταω εγω πχ που ειναι οτι πιο υποβαθμισμενο υπαρχουν καποια με 50τμ 150k του 1994 να πουμε...τα 100τμ θα πανε 300k 2ον το σπιτι των 100τμ τον αμεσως επομενο χρονο διπλασιασε την αξια του και κοστιζει 200k πλεον, εγινε ρε... 3oν αγοραζεις στον ιδιο 2ο χρονο σπιτι των 300k και δεν εχεις 200+300=500k *0.03= 15k τωρα μην τρελαθουμε. 4ον αυτα βγαινουν απο το συστημα οχι απο καποιον ανθρωπο αρα δυσκολο να ειναι λαθος κοινως να 'χαμε να λεγαμε.... edit: βασικα δεν ειναι καν δουλεια του λογιστη να βρει τον φορο μετβαιβασης αλλα του συμβολαιογραφου, δουλεια του λογιστη ειναι να βρει τον κωδικο πληρωμης στην καλυτερη Επεξ/σία 23 Μαϊου από panagiotis54 1 1
gx2 Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου 10 ώρες πριν, NikosKallithea είπε Πέραν των παραπάνω "Η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης παρέχεται μόνο μία φορά και αναφέρεται αποκλειστικά στην αγορά κύριας κατοικίας" Καλά λογιστής, δικηγόρος και συμβολαιογράφος δεν τα ξερουν αυτα; Άλλαξε τους και τους τρεις Δεν ισχύει έτσι ακριβώς. "Η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για αγορά κατοικίας ή οικοπέδου παρέχεται μία φορά. Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον αθροιστικά: α) τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά τον χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και β) ο αγοραστής υποβάλει την οικεία δήλωση και καταβάλει εφάπαξ τον φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που είχε τύχει της απαλλαγής." 1
GREGORYMO Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου (επεξεργασμένο) Η εφορία σου ζητά Χ €. ΕΣΥ πόσο περίμενες να πληρώσεις λόγω μη συμπληρώσης της 5ετιας ? Επεξ/σία 23 Μαϊου από GREGORYMO Συμπληρώμα
Akiskosmd Δημοσ. 23 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 23 Μαϊου Μάλλον δεν καταλάβατε. Καταρχήν όπως αναφέρω τα ποσά είσαι συμβολικά μην στέκεστε εκεί. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι επειδή θέλουμε απλά να φύγουμε από το ένα σπίτι λόγω ότι είμαστε οικογένεια με παιδί και θέλουμε να πάμε στο άλλο θα πρέπει να πληρώσουμε δύο φορές τον φόρο
zio10 Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου Νομίζω τον πρώτο τον φόρο θα τον πληρώσεις σίγουρα αφού δεν συμπληρώθηκε πενταετία. Ίσως μπορείς να αποφύγεις τον φόρο στη νέα αγορά αν έχει ολοκληρωθεί η πώληση και πατήσεις πάνω σε αυτό που γράφτηκε, να μην καλύπτονται οι ανάγκες στέγασης της οικογένειας.
GREGORYMO Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου 19 λεπτά πριν, Akiskosmd είπε Μάλλον δεν καταλάβατε. Καταρχήν όπως αναφέρω τα ποσά είσαι συμβολικά μην στέκεστε εκεί. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι επειδή θέλουμε απλά να φύγουμε από το ένα σπίτι λόγω ότι είμαστε οικογένεια με παιδί και θέλουμε να πάμε στο άλλο θα πρέπει να πληρώσουμε δύο φορές τον φόρο Υπάρχει ο περιορισμός της 5ετιας. 22 λεπτά πριν, Akiskosmd είπε Μάλλον δεν καταλάβατε. Καταρχήν όπως αναφέρω τα ποσά είσαι συμβολικά μην στέκεστε εκεί. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι επειδή θέλουμε απλά να φύγουμε από το ένα σπίτι λόγω ότι είμαστε οικογένεια με παιδί και θέλουμε να πάμε στο άλλο θα πρέπει να πληρώσουμε δύο φορές τον φόρο Σωστό είναι: 2 φορές. ΑΥΤΑ που γλίτωσες ΑΦΟΥ ΔΕΝ τηρήσες την 5ετια και αυτά που αναλογούν στην νέα αγορά. 7 λεπτά πριν, zio10 είπε Νομίζω τον πρώτο τον φόρο θα τον πληρώσεις σίγουρα αφού δεν συμπληρώθηκε πενταετία. Ίσως μπορείς να αποφύγεις τον φόρο στη νέα αγορά αν έχει ολοκληρωθεί η πώληση και πατήσεις πάνω σε αυτό που γράφτηκε, να μην καλύπτονται οι ανάγκες στέγασης της οικογένειας. Αυτό περί ανάγκες στέγασης αφορά κάποιον που ΗΔΗ έχει κάποιο σπίτι αλλά είναι μικρό και δεν τον 'καλύπτει' 14 ώρες πριν, Akiskosmd είπε Ισχύουν τα παραπάνω? Υπάρχει κάποια εξαίρεση γιατί ουσιαστικά πουλάω ένα ακίνητο και αγοράζω άλλο! Σημείωση αν έχει κάποιο ρόλο ότι άμεσα θα προβώ σε γάμο λόγω ερχομού παιδιού Δεν έχεις κατανοήσει ότι η απαλλαγή είναι ΜΙΑ φορά. Στα ζητούν πίσω γιατί δεν τηρήσες την 5ετια. 30 λεπτά πριν, Akiskosmd είπε Μάλλον δεν καταλάβατε. Καταρχήν όπως αναφέρω τα ποσά είσαι συμβολικά μην στέκεστε εκεί. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι επειδή θέλουμε απλά να φύγουμε από το ένα σπίτι λόγω ότι είμαστε οικογένεια με παιδί και θέλουμε να πάμε στο άλλο θα πρέπει να πληρώσουμε δύο φορές τον φόρο Δεν είναι 2 φορές! Είναι ο φόρος για την αγορά του νέου και η ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ της απαλλαγής επειδή ΔΕΝ τηρήσες την 5ετια. Διαφορετικά πράγματα 32 λεπτά πριν, Akiskosmd είπε Μάλλον δεν καταλάβατε. Καταρχήν όπως αναφέρω τα ποσά είσαι συμβολικά μην στέκεστε εκεί. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι επειδή θέλουμε απλά να φύγουμε από το ένα σπίτι λόγω ότι είμαστε οικογένεια με παιδί και θέλουμε να πάμε στο άλλο θα πρέπει να πληρώσουμε δύο φορές τον φόρο Παρότι τα νούμερα είναι ενδεικτικα, αν πούλησες στην διπλάσια τιμή είσαι στο κέρδος. Τι ποσό είναι η απαλλαγή που είχες?
NikosKallithea Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου 4 ώρες πριν, Akiskosmd είπε Μάλλον δεν καταλάβατε. Καταρχήν όπως αναφέρω τα ποσά είσαι συμβολικά μην στέκεστε εκεί. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι επειδή θέλουμε απλά να φύγουμε από το ένα σπίτι λόγω ότι είμαστε οικογένεια με παιδί και θέλουμε να πάμε στο άλλο θα πρέπει να πληρώσουμε δύο φορές τον φόρο Πολυ καλά καταλάβαμε, φορο πληρώνεις οταν πουλας, φορο πληρώνεις οταν αγοραζεις. Ειναι πολυ απλο το θέμα Εσυ τα εχει μπερδέψει τις απαλλαγές φορου με τις αγορες και τις πωλήσεις
gx2 Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου 8 ώρες πριν, Akiskosmd είπε Μάλλον δεν καταλάβατε. Καταρχήν όπως αναφέρω τα ποσά είσαι συμβολικά μην στέκεστε εκεί. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι επειδή θέλουμε απλά να φύγουμε από το ένα σπίτι λόγω ότι είμαστε οικογένεια με παιδί και θέλουμε να πάμε στο άλλο θα πρέπει να πληρώσουμε δύο φορές τον φόρο Πληρώνεις το φόρο για το πρώτο σπίτι που πουλάς και παίρνεις απαλλαγή για την αγορά του νέου αμέσως μετά. 1
GREGORYMO Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου 41 λεπτά πριν, gx2 είπε Πληρώνεις το φόρο για το πρώτο σπίτι που πουλάς και παίρνεις απαλλαγή για την αγορά του νέου αμέσως μετά. Κάνεις λάθος. Εφάπαξ είναι η απαλλαγή και υπάρχει δέσμευση 5ετια. Σιγά αν πχ κάποιος αγοράζει κάθε τρις και λίγο ακριβότερο σπίτι, το κράτος του κρατά λογαριασμό , προσθέτω και αφαιρώ. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα