oldnew Δημοσ. Σάββατο στις 06:29 πμ Δημοσ. Σάββατο στις 06:29 πμ (επεξεργασμένο) 17 hours ago, Diavolos666 said: Ο χρόνος φόρτισης πραγματικά είναι απίστευτος, αν με 15 λεπτά φόρτισης παίρνεις 620 χιλιόμετρα αυτονομία είναι πάρα πολύ καλά. Που λέει ο λόγος και 500 χιλιόμετρα να ειναι πάλι είναι πολλά. Η δε μέγιστη αυτονομία μπορεί να κάνει το αμάξι να κινείται εντελ΄λως δωρεάν για κ΄ποιον που έχει δικό του χώρο και μπορεί να βάλει φωτοβολταϊκά. Τεράστια οικονομία το να παράγεις το καύσιμό σου στην σκεπή από το κοτέτσι σου. Το μόνο που μένει είναι να βάλουν σταθμούς φόρτισης παντού για να μπορούν και οι άνθρωποι της πόλης να το χρησιμοποιούν. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι. Στις παρουσιάσεις έχει γίνει μόδα το σουξέ "με 15 λεπτα φόρτισης 600χλ" αλλα στην πραξη δεν το βλέπεις ποτέ αυτό. Αυτα τα νούμερα επιτυνχανονονται με τεράστιες μπαταρίες, και σούπερ ταχυφορτιστες. Με 100kwh μπαταρία χαίρω πολυ. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πανάκριβες, κατάληγουν σε έκδοσεις με μικρότερες μπαταρίες για να πουλήσουν και τίποτα.. Επίσης σπίτι δεν γίνονται αυτά γιατί δεν υπάρχει ταχυφορτιστης τόσο ισχυρος για οικιακό δίκτυο. Εδω καπου διαβάζα οτι ουτε σε ειδικά σημεία φόρτισης δεν μπορείς ΜΑΖΙΚΑ να το κάνεις χωρίς πυρηνικους σταθμούς και νεα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος που να σηκώνουν τέτοια φορτία . Εδω δεν υπάρχει δίκτυο για παραπάνω φωτοβολταϊκα γι αυτό δίνουν επιδοτήσεις με μπαταρία πλέον.. ΑΝ βρεις σημείο με τοσο ισχυρό ταχυφορτιστη (στην Ελλάδα δε θα βρεις) ΚΑΙ εχεις 100kwh μπαταρία θα πληρώσεις τη φόρτιση κοντά στην τιμή του ντίζελ. Επίσης αμα περιμένεις με φωτοβολταϊκο να φορτησεις τοσο μεγάλη μπαταρία και χωρίς ταχυφορτιστη (δεν μπαίνει σε ηλιακό), ναι αν αφήσεις το αμαξι 1 βδομάδα, στο φωτοβολταϊκο, θα κάνεις 1 τσαμπα βόλτα (που λεει ο λόγος γιατί θα χρυσόπληρώσεις το φωτοβολταϊκο, συν θα πληρώσεις για τις υπόλοιπες ανάγκες αφού το ρεύμα του φωτοβολταϊκου θα παει στο αμαξι. Εκτός και αγοράσεις ένα φωτοβολταϊκο ειδικά για το αμαξι οπότε πρόσθεσε το στο κόστος αυτοκίνητου. Τέλος, το ρεύμα το βράδυ έχει πάψει να είναι το φθηνότερο και πάει να γίνει το μεσημέρι που έχουν ρεύμα απ τα φωτοβολταϊκά και πάει χαμένο. Για να πέσει το κόστος καταλήγεις σε μπαταρίες 70kwh, φορτίστες σπιτιού (3φασικο μονο) νορμαλ και αυτόματα πας στη σημερινή πραγματικότητα 8 ωρες για 600χλ. Αν βολεύει αυτό καλώς αλλά δεν έχει καμια σχεση με τα διαφημίζομενα. Αμα δεν τα πετύχουν ολα αυτα με νορμάλ κόστος αυτοκίνητου, θα διαβάζουμε τέτοια και θα παμε να αγοράσουμε κανα ντίζελ οπελ. Και δεν είμαι καθόλου hater των ηλεκτρικών. Επεξ/σία Σάββατο στις 06:47 πμ από oldnew
Diavolos666 Δημοσ. Σάββατο στις 01:32 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 01:32 μμ (επεξεργασμένο) 7 hours ago, oldnew said: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι. Στις παρουσιάσεις έχει γίνει μόδα το σουξέ "με 15 λεπτα φόρτισης 600χλ" αλλα στην πραξη δεν το βλέπεις ποτέ αυτό. Αυτα τα νούμερα επιτυνχανονονται με τεράστιες μπαταρίες, και σούπερ ταχυφορτιστες. Με 100kwh μπαταρία χαίρω πολυ. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πανάκριβες, κατάληγουν σε έκδοσεις με μικρότερες μπαταρίες για να πουλήσουν και τίποτα.. Επίσης σπίτι δεν γίνονται αυτά γιατί δεν υπάρχει ταχυφορτιστης τόσο ισχυρος για οικιακό δίκτυο. Εδω καπου διαβάζα οτι ουτε σε ειδικά σημεία φόρτισης δεν μπορείς ΜΑΖΙΚΑ να το κάνεις χωρίς πυρηνικους σταθμούς και νεα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος που να σηκώνουν τέτοια φορτία . Εδω δεν υπάρχει δίκτυο για παραπάνω φωτοβολταϊκα γι αυτό δίνουν επιδοτήσεις με μπαταρία πλέον.. ΑΝ βρεις σημείο με τοσο ισχυρό ταχυφορτιστη (στην Ελλάδα δε θα βρεις) ΚΑΙ εχεις 100kwh μπαταρία θα πληρώσεις τη φόρτιση κοντά στην τιμή του ντίζελ. Επίσης αμα περιμένεις με φωτοβολταϊκο να φορτησεις τοσο μεγάλη μπαταρία και χωρίς ταχυφορτιστη (δεν μπαίνει σε ηλιακό), ναι αν αφήσεις το αμαξι 1 βδομάδα, στο φωτοβολταϊκο, θα κάνεις 1 τσαμπα βόλτα (που λεει ο λόγος γιατί θα χρυσόπληρώσεις το φωτοβολταϊκο, συν θα πληρώσεις για τις υπόλοιπες ανάγκες αφού το ρεύμα του φωτοβολταϊκου θα παει στο αμαξι. Εκτός και αγοράσεις ένα φωτοβολταϊκο ειδικά για το αμαξι οπότε πρόσθεσε το στο κόστος αυτοκίνητου. Τέλος, το ρεύμα το βράδυ έχει πάψει να είναι το φθηνότερο και πάει να γίνει το μεσημέρι που έχουν ρεύμα απ τα φωτοβολταϊκά και πάει χαμένο. Για να πέσει το κόστος καταλήγεις σε μπαταρίες 70kwh, φορτίστες σπιτιού (3φασικο μονο) νορμαλ και αυτόματα πας στη σημερινή πραγματικότητα 8 ωρες για 600χλ. Αν βολεύει αυτό καλώς αλλά δεν έχει καμια σχεση με τα διαφημίζομενα. Αμα δεν τα πετύχουν ολα αυτα με νορμάλ κόστος αυτοκίνητου, θα διαβάζουμε τέτοια και θα παμε να αγοράσουμε κανα ντίζελ οπελ. Και δεν είμαι καθόλου hater των ηλεκτρικών. ...προφανώς αν φορτίζεις στο σπίτι το αφήνεις όλο το βράδυ να φορτίζει και δεν σε ενδιαφέρουν τα 15 λεπτά, άλλωστε έτσι έχεις και καλύτερη χρήση της μπαταρίας και δεν την καταπονείς. Εννοείται ότι τα νούμερα αναφέρονται στην μέγιστη φόρτιση, γι' αυτό άλλωστε έγραψα ότι μένει να κάνουν και δίκτυο φόρτισης παντού κάτι που δεν έχουμε ακόμα. Ανέφερα κιόλας ότι και 600 να μην είναι, αν είναι 500 πάλι πολλά είναι. Ξέρω ότι τα νούμερα τα φουσκώνουν όλες οι εταιρίες γιατί το μέτρημα γίνεται σε μία βέλτιστη ταχύτητα σε βέλτιστο περιβάλλον. ~~~ Δεν εννοούσα ότι θα φορτίζει κανείς το αμάξι του κατευθείαν από τα φωτοβολταϊκά, χρησιμοποιούμε το κανονικό ρεύμα της ΔΕΗ και απλά τα φωτοβολταϊκά τα αποπληρώνουν παράγοντας αυτό που σου έδωσε η ΔΕΗ. Βάζεις net metering, παράγεις ρεύμα, το στέλνεις στην ΔΕΗ και η ΔΕΗ σου δίνει ρεύμα για κατανάλωση κανονικά, στο τέλος του χρόνου υπολογίζεται πόσο έστειλες και πόσο κατανάλωσες. Αν παρήγαγες παραπάνω από όσο κατανάλωσες τότε δεν πληρώνεις κάτι πέραν του παγίου (και τους υπόλοιπους φόρους που βάλανε πάνω στην σύνδεση με ΔΕΗ). Το επιπλέον ρεύμα μεταφέρεται μέχρι και 2 χρόνια, όπως ακριβώς τα λεπτά από τα πακέτα των κινητών, πρώτα τρως το ρεύμα που "λήγει" πιο γρήγορα. Στο δε net metering μπορείς να βάλεις όσο φωτοβολταϊκά θέλεις, άρα να παράγεις όσο ρεύμα χρειάζεσαι. ~~~ Αυτό για το βραδινό το ανέφερα γιατί το έχω ακουστά, έχω φωτοβολταϊκά στην ταράτσα μου και έχω να πληρώσω ρεύμα από το 2015. Μάλιστα εμείς δεν έχουμε καν net metering στο σπίτι, εμείς πουλάμε με προνομιακή τιμή κιλοβατώρας 51 cents... το βάλαμε τότε που δεχόταν να πουλάμε ως και πενταπλάσια τιμή σε σχέση με αυτή που αγοράζουμε για θέλγητρο να βάλουν όλοι, ήμασταν από τους πρώτους που βάλαμε. Στο τέλος παίρνουμε και χρήματα από την ταράτσα μας και το συμβόλαιο είναι 25-ετίας, οπότε έχουμε ακόμα άλλη μία 15ετία. Σήμερα το να πουλάς δεν σε συμφέρει εκτός κι αν είσαι στο εξωτερικό και δεν έχεις κατανάλωση στο σπίτι. Αυτό γιατί πουλάς με 7~8 cents (ή πόσο το πήγαν) και το αγοράζεις στα 17 (κι αυτό όσο το πήγαν, ιδέα δεν έχω). Αν παράγεις 10.000kwh και καταναλώνεις 10.000kwh τότε τους χρωστάς και χρήματα αν είναι με πώληση, με net metering θα πλήρωνες μόνο πάγιο. Επεξ/σία Σάββατο στις 01:44 μμ από Diavolos666 2
manolis940 Δημοσ. πριν από 9 ώρες Δημοσ. πριν από 9 ώρες Στις 24/5/2025 στις 1:32 ΜΜ, Diavolos666 είπε ...προφανώς αν φορτίζεις στο σπίτι το αφήνεις όλο το βράδυ να φορτίζει και δεν σε ενδιαφέρουν τα 15 λεπτά, άλλωστε έτσι έχεις και καλύτερη χρήση της μπαταρίας και δεν την καταπονείς. Εννοείται ότι τα νούμερα αναφέρονται στην μέγιστη φόρτιση, γι' αυτό άλλωστε έγραψα ότι μένει να κάνουν και δίκτυο φόρτισης παντού κάτι που δεν έχουμε ακόμα. Ανέφερα κιόλας ότι και 600 να μην είναι, αν είναι 500 πάλι πολλά είναι. Ξέρω ότι τα νούμερα τα φουσκώνουν όλες οι εταιρίες γιατί το μέτρημα γίνεται σε μία βέλτιστη ταχύτητα σε βέλτιστο περιβάλλον. ~~~ Δεν εννοούσα ότι θα φορτίζει κανείς το αμάξι του κατευθείαν από τα φωτοβολταϊκά, χρησιμοποιούμε το κανονικό ρεύμα της ΔΕΗ και απλά τα φωτοβολταϊκά τα αποπληρώνουν παράγοντας αυτό που σου έδωσε η ΔΕΗ. Βάζεις net metering, παράγεις ρεύμα, το στέλνεις στην ΔΕΗ και η ΔΕΗ σου δίνει ρεύμα για κατανάλωση κανονικά, στο τέλος του χρόνου υπολογίζεται πόσο έστειλες και πόσο κατανάλωσες. Αν παρήγαγες παραπάνω από όσο κατανάλωσες τότε δεν πληρώνεις κάτι πέραν του παγίου (και τους υπόλοιπους φόρους που βάλανε πάνω στην σύνδεση με ΔΕΗ). Το επιπλέον ρεύμα μεταφέρεται μέχρι και 2 χρόνια, όπως ακριβώς τα λεπτά από τα πακέτα των κινητών, πρώτα τρως το ρεύμα που "λήγει" πιο γρήγορα. Στο δε net metering μπορείς να βάλεις όσο φωτοβολταϊκά θέλεις, άρα να παράγεις όσο ρεύμα χρειάζεσαι. ~~~ Αυτό για το βραδινό το ανέφερα γιατί το έχω ακουστά, έχω φωτοβολταϊκά στην ταράτσα μου και έχω να πληρώσω ρεύμα από το 2015. Μάλιστα εμείς δεν έχουμε καν net metering στο σπίτι, εμείς πουλάμε με προνομιακή τιμή κιλοβατώρας 51 cents... το βάλαμε τότε που δεχόταν να πουλάμε ως και πενταπλάσια τιμή σε σχέση με αυτή που αγοράζουμε για θέλγητρο να βάλουν όλοι, ήμασταν από τους πρώτους που βάλαμε. Στο τέλος παίρνουμε και χρήματα από την ταράτσα μας και το συμβόλαιο είναι 25-ετίας, οπότε έχουμε ακόμα άλλη μία 15ετία. Σήμερα το να πουλάς δεν σε συμφέρει εκτός κι αν είσαι στο εξωτερικό και δεν έχεις κατανάλωση στο σπίτι. Αυτό γιατί πουλάς με 7~8 cents (ή πόσο το πήγαν) και το αγοράζεις στα 17 (κι αυτό όσο το πήγαν, ιδέα δεν έχω). Αν παράγεις 10.000kwh και καταναλώνεις 10.000kwh τότε τους χρωστάς και χρήματα αν είναι με πώληση, με net metering θα πλήρωνες μόνο πάγιο. Ούτε καν net metering δεν υπάρχει σήμερα, υπάρχει net billing που είναι αρκετά διαφορετικό και δεν νομίζω ότι συμφέρει. Πλέον πας μόνο για αυτόνομο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα