Axlmon Δημοσ. 22 Μαϊου Δημοσ. 22 Μαϊου Η Anthropic παρουσίασε τα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης Claude Opus 4 και Claude Sonnet 4, που υπόσχονται να επαναπροσδιορίσουν τα όρια των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης. Το Claude Opus 4, που χαρακτηρίζεται ως το "καλύτερο μοντέλο coding στον κόσμο", έχει προσελκύσει την προσοχή της τεχνολογικής βιομηχανίας με την πρωτοφανή απόδοσή του σε σύνθετες εργασίες προγραμματισμού. Σύμφωνα με τo επίσημο blog της Anthropic, το μοντέλο αυτό είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει πολύπλοκες προκλήσεις και να λειτουργεί αυτόνομα για ώρες, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό άλμα προόδου στην ανάπτυξη λογισμικού με τεχνητή νοημοσύνη. Το συνοδευτικό μοντέλο, Claude Sonnet 4, αντικαθιστά τον προκάτοχό του, Sonnet 3.7, φέρνοντας αξιοσημείωτες βελτιώσεις στις ικανότητες προγραμματισμού και συλλογισμού. Και τα δύο μοντέλα εισάγουν ένα χαρακτηριστικό με την ονομασία "extended thinking with tool use", επιτρέποντάς τους να σκέφτονται επαναληπτικά και να αξιοποιούν εξωτερικά εργαλεία όπως η αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους. Ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά της σειράς Claude 4 είναι η δυνατότητα χρήσης εργαλείων παράλληλα, μια εξέλιξη που ενισχύει την αποδοτικότητα και την ακρίβειά τους στην εκτέλεση εργασιών. Τα μοντέλα μπορούν να ακολουθούν οδηγίες με μεγαλύτερη ακρίβεια, μια κρίσιμη πρόοδος για τους προγραμματιστές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για την ερμηνεία σύνθετων οδηγιών. Επιπλέον, οι βελτιωμένες λειτουργίες μνήμης επιτρέπουν στα μοντέλα να έχουν πρόσβαση και να αποθηκεύουν πληροφορίες από τοπικά αρχεία, μιμούμενα τις συμπεριφορές ανθρώπινης λήψης σημειώσεων για να διατηρούν το πλαίσιο κατά τη διάρκεια εκτεταμένων αλληλεπιδράσεων. Εμπλουτίζοντας περαιτέρω την εμπειρία των προγραμματιστών, η Anthropic έχει καταστήσει το Claude Code γενικά διαθέσιμο. Το εργαλείο ενσωματώνεται άψογα με δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το VS Code και το JetBrains, και υποστηρίζει εργασίες παρασκηνίου μέσω του GitHub Actions. Τα αποτελέσματα των συγκριτικών δοκιμών υπογραμμίζουν την υπεροχή των Claude Opus 4 και Sonnet 4 έναντι προηγούμενων εκδόσεων και ανταγωνιστικών μοντέλων στην ικανότητα προγραμματισμού. Ειδικότερα το Opus 4 διακρίνεται στην αυτόνομη λειτουργία, καθιστώντας το ιδανικό υποψήφιο για πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης που εκτελούν εργασίες χωρίς συνεχή ανθρώπινη επίβλεψη. Επιπλέον, οι ενισχυμένες δυνατότητες χρήσης εργαλείων και μνήμης των νέων LLM τους επιτρέπουν να συλλέγουν πληροφορίες δυναμικά και να διατηρούν κρίσιμα δεδομένα σε διαφορετικές συνεδρίες. Η λειτουργικότητα αυτή όχι μόνο αυξάνει την παραγωγικότητα αλλά διασφαλίζει επίσης τη συνέπεια σε μακροπρόθεσμα projects. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
atypicalcoder Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου (επεξεργασμένο) Νέα κορυφαία μοντέλα... μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα βγει "το" νέο κορυφαίο μοντέλο. Τόση ανάγκη να μας τα κάνουν τσουρέκια κάθε φορά με τα "κορυφαία" τους μοντέλα? Χαίρομαι γιατί αυτό δείχνει ότι το ΑΙ δεν έχει ιδιαίτερο adoption και απλά κάνουν το παν να το σπρώξουν. Επεξ/σία 23 Μαϊου από atypicalcoder 3
NiKoSmile Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου Πάντως μούφα το δωρεάν... με λίγες γραμμές κώδικα ρίχνει άκυρα! Το Google AI Studio... δεν τα κάνει αυτά 😎 1 2
filip123go Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου 3 hours ago, antirix024 said: τώρα που θα κλείσει το SO, να δω από που θα εκπαιδεύεται. Απο το documentation, όπως θα έπρεπε έτσι κ αλλιώς. 1 hour ago, atypicalcoder said: Νέα κορυφαία μοντέλα... μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα βγει "το" νέο κορυφαίο μοντέλο. Τόση ανάγκη να μας τα κάνουν τσουρέκια κάθε φορά με τα "κορυφαία" τους μοντέλα? Χαίρομαι γιατί αυτό δείχνει ότι το ΑΙ δεν έχει ιδιαίτερο adoption και απλά κάνουν το παν να το σπρώξουν. Ναι βρε, για κλείσιμο πάνε , όπως και η apple και η MS και η Nintendo. 3
ΠάρηςΓ Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου Μερικοί γνωστοί μου senior λένε πως δε γράφουν καθόλου κώδικα και απλά πετάνε μέσα περιγραφή από jira. Εγώ δε τα έχω καταφέρει πάντως καθώς δε βγάζει πάντα αυτό που πρέπει
antirix024 Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου 3 minutes ago, filip123go said: Απο το documentation, όπως θα έπρεπε έτσι κ αλλιώς. Αν έπρεπε όπως λες γιατί όταν εγώ κάνω αναζήτηση στο ChatGPT μου πετάει αυτούσιες απαντήσεις από αναρτήσεις στο SO; 1
cr77 Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου Να αναμένουμε λοιπόν ότι η anthropic θα απολύσει το 95% των προγραμματιστών της μέσα στο μήνα, αφού αυτό το μαραφετι είναι τόσο γαμάτο;;; 🤣👎
filip123go Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου (επεξεργασμένο) 10 minutes ago, antirix024 said: Αν έπρεπε όπως λες γιατί όταν εγώ κάνω αναζήτηση στο ChatGPT μου πετάει αυτούσιες απαντήσεις από αναρτήσεις στο SO; Γιατί προφανώς η απάντηση υπάρχει στο SO. Δεν έχει κλείσει ακόμα. Αλλά αν κλείσει, στο καλό και να μας γράφει. Τελείως άθλιο community..!! Για αυτό και το παρατήσαμε όλοι.! Και μην ανησυχείς, οι μηχανικοί θα συνεχίσουν να βρίσκουν λύσεις, όπως έβρισκαν και πριν το SO (και τα μοντέλα να εκπαιδεύονται από τον κώδικα τους). 2 minutes ago, cr77 said: Να αναμένουμε λοιπόν ότι η anthropic θα απολύσει το 95% των προγραμματιστών της μέσα στο μήνα, αφού αυτό το μαραφετι είναι τόσο γαμάτο;;; 🤣👎 That's not how AI works... Είναι σαν να λες ότι σε ένα συνεργείο πήρες ένα πολυ καλό καινούριο εργαλείο, οπότε θα απολύσεις τον μηχανικό. Επεξ/σία 23 Μαϊου από filip123go
cr77 Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου 3 λεπτά πριν, filip123go είπε That's not how AI works... Είναι σαν να λες ότι σε ένα συνεργείο πήρες ένα πολυ καλό καινούριο εργαλείο, οπότε θα απολύσεις τον μηχανικό. Με αυτό τα έχουν κάνει τσουρέκια, ότι δε θα χρειάζονται προγραμματιστές πλέον και ότι ο κάθε άσχετος θα κάνει vibe coding.
panther_512 Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου (επεξεργασμένο) 13 minutes ago, cr77 said: Με αυτό τα έχουν κάνει τσουρέκια, ότι δε θα χρειάζονται προγραμματιστές πλέον και ότι ο κάθε άσχετος θα κάνει vibe coding. Εκεί πάει το πράγμα. Πιστεύω μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Όχι ολική αντικατάσταση, αλλά σίγουρα σε τεράστιο βαθμό. Επεξ/σία 23 Μαϊου από panther_512 1
tony_boy Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου Σε άλλα νέα διέρρευσε στο Χ ότι η anthropic θα δίνει στις αρχές χρήστες, αν το ΑΙ θεωρήσει ότι ο χρήστης κάνει κάτι παράνομο... Τώρα αν αυτό είναι ψέμα 💁♂️ αν κάποιος είδε κάτι παραπάνω ας δώσει παραπάνω πληροφορίες...
antirix024 Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, filip123go said: Γιατί προφανώς η απάντηση υπάρχει στο SO. Δεν έχει κλείσει ακόμα. Αλλά αν κλείσει, στο καλό και να μας γράφει. Τελείως άθλιο community..!! Για αυτό και το παρατήσαμε όλοι.! Και μην ανησυχείς, οι μηχανικοί θα συνεχίσουν να βρίσκουν λύσεις, όπως έβρισκαν και πριν το SO (και τα μοντέλα να εκπαιδεύονται από τον κώδικα τους). "προφανώς η απάντηση υπάρχει στο SO" ακριβώς αυτό λέω, σε ευχαριστώ που συμφωνείς. Τώρα που το SO θα κλείσει να δούμε τι hallucinations θα κάνει το AI. Εγώ στο SO έχω μεγάλο score και έχω βοηθήσει πολλούς και έχω λάβει βοήθεια. Το γεγονός ότι εσύ έχεις μικρό σκορ δεν δικαιολογεί το να θες να κλείσει. Δεν τα έχεις σκεφτεί πολύ καλά τα πράγματα. You are in for a wild ride. Επεξ/σία 23 Μαϊου από antirix024 1
filip123go Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου 17 minutes ago, antirix024 said: "προφανώς η απάντηση υπάρχει στο SO" ακριβώς αυτό λέω, σε ευχαριστώ που συμφωνείς. Τώρα που το SO θα κλείσει να δούμε τι hallucinations θα κάνει το AI. Εγώ στο SO έχω μεγάλο score και έχω βοηθήσει πολλούς και έχω λάβει βοήθεια. Το γεγονός ότι εσύ έχεις μικρό σκορ δεν δικαιολογεί το να θες να κλείσει. Δεν τα έχεις σκεφτεί πολύ καλά τα πράγματα. You are in for a wild ride. Good for you, ξέρεις να googlareis και να αντιγράφεις απαντήσεις. Επίσης το ότι έχεις μεγάλο σκορ δεν λέει τίποτα.Και εγώ μπορεί να είχα 40 λογαριασμούς και να μου έδινα ψήφους. Anyway, όσες φορές έχω ρωτήσει οτιδήποτε πιο περίπλοκο απ' ότι hello world, το έχω απαντήσει μόνος μου, οπότε τη 3η - 4η φορά , απλά σταμάτησα να ασχολούμαι. Ούτε που θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που μου έκανε hallucinations το ΑΙ. Όταν ρωτάς σωστά και συγκεκριμένα, σώστα και συγκεκριμένα σου απαντάει. Αν του πεις "φτιάξε μου τη revolut" προφανώς θα κάνει ότι να ναι. Το SO είναι πλέον απομεινάρι του παρελθόντος. To 90% των μηχανικών δεν ήθελε να είναι εκεί μέσα. Απλά το χρησιμοποιούσαμε από ανάγκη. Απόδειξη ότι μόλις βγήκε κάτι ελαααααχιστα καλύτερο, όλοι το παράτησαν.! 2 hours ago, cr77 said: Με αυτό τα έχουν κάνει τσουρέκια, ότι δε θα χρειάζονται προγραμματιστές πλέον και ότι ο κάθε άσχετος θα κάνει vibe coding. Εγώ δεν ξέρω κανέναν άσχετο που να έχει χτίσει app με vibe coding. Ακόμα και πληρωμένα πακενα να έχεις , πρέπει να έχεις πολύ καλές γνώσεις πληροφορικής και προγραμματισμού για να φτιάξεις κάτι σοβαρό. Το ΑΙ μπορεί να σου φτιάξει απλά μια βάση. 1
tolstoy Δημοσ. 24 Μαϊου Δημοσ. 24 Μαϊου Όλα αυτά σβήνουν άμα βγει η πρίζα γι' αυτό προσοχή στις πρίζες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα