Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Firebase studio, Cursor είναι απλά παραδείγματα για το που πάει το πράγμα. 

Νοέμβριο του 22 κυκλοφόρησε στο κοινό το Chatgpt. 

Δεν πέρασαν ούτε 3 χρόνια και είμαστε σε αυτό το επίπεδο. 

Επεξ/σία από panther_512
Δημοσ.
16 ώρες πριν, atypicalcoder είπε

Τόση ανάγκη να μας τα κάνουν τσουρέκια κάθε φορά με τα "κορυφαία" τους μοντέλα?

Χαίρομαι γιατί αυτό δείχνει ότι το ΑΙ δεν έχει ιδιαίτερο adoption και απλά κάνουν το παν να το σπρώξουν.

Σιγά μη σε παίρνουν τηλέφωνο κιόλας να στο πουλήσουν 😂

Είσαι λίγο εκτός θέματος αν πιστεύεις πως το AI στον προγραμματισμό δεν έχει adoption.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ Γκροκ 3 χρησιμοποιώ όλη μέρα γιατί το σημαντικό είναι να πιάνει το bot τις παραξενιές του ανθρωπου που το προμτάρει και το Γκροκ το κάνει αυτο παρα πολυ καλά. Το Claude έχει πολύ περιορισμένα tokens, μου ειναι άχρηστο για το game που φτιάχνω άμα δεν μπορεί να έχει υπ όψιν την όλη εικόνα του project.

Το δε ChatGPT απλά του καίω ρεύμα, κατεβάζοντάς του μπινελίκια... δεν μπορώ να συνενοηθώ μαζί του. Δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας βρε παιδί μου!

Επεξ/σία από zazoum
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, SeaLion είπε

Σιγά μη σε παίρνουν τηλέφωνο κιόλας να στο πουλήσουν 😂

Είσαι λίγο εκτός θέματος αν πιστεύεις πως το AI στον προγραμματισμό δεν έχει adoption.

Το πραγματικό adoption με αυτό που παρουσιάζουν απέχουν σημαντικά. Για να σου δώσω να καταλάβεις, υπάρχουν τόσα active accounts αλλά οι περισσότεροι μπορούν άνετα να ζήσουν και χωρίς αυτό.

Προσωπικά το δοκίμασα και το παράτησα γιατί δεν έχει να μου προσφέρει τίποτα. Δεν με έκανε περισσότερο αποδοτικό γιατί απλά μπορώ και μόνος μου. (κάπου εδώ συνήθως πετάγεται κάποιος που λέει: μάθε prompting ε?).

Χάνετε την ουσία που, όπως είπα, είναι μια μέρα η μικρομαλάκη να σου πουλάει Agents και να μην χρειάζεσαι υπαλληλο. Για αυτό αυτή η πρεμούρα και τόσο σπρώξιμο γιατί 2-3 χρόνια τώρα δεν υπάρχει το τρελό adoption οπως είπα. Ε οκ υπάρχουν πολλά active subscriptions, ε και? το θέμα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και πόσο μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Και μια χαρά μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό.

20 ώρες πριν, filip123go είπε

Απο το documentation, όπως θα έπρεπε έτσι κ αλλιώς.

Ναι βρε, για κλείσιμο πάνε , όπως και η apple και η MS και η Nintendo.

Μπορεί η Microsoft να θεωρείται η Νο1 εταιρία λογισμικού (με μια δόση υπερβολής) αλλά στην προγραμματιστική κοινότητα δεν έχει πετύχει. Το ένα μετά το άλλο project της πατώνουν με το main stack που προσφέρει να μην έχει και τρελή απήχηση. Άρα αυτό που γράφεις είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο καθώς η ιστορία αυτό έχει δείξει.

Επεξ/σία από atypicalcoder
Δημοσ.
Στις 24/5/2025 στις 5:37 ΜΜ, atypicalcoder είπε

Το πραγματικό adoption με αυτό που παρουσιάζουν απέχουν σημαντικά. Για να σου δώσω να καταλάβεις, υπάρχουν τόσα active accounts αλλά οι περισσότεροι μπορούν άνετα να ζήσουν και χωρίς αυτό.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος χωρίς τα οποία μπορούμε να ζήσουμε άνετα. Δεν θα μείνουμε στο παρελθόν όμως λες και πρέπει να αποδείξουμε κάτι. Προσωπικά είμαι ακόμα σε ηλικία που με εξιτάρουν τα νέα εργαλεία και οι νέες τεχνολογίες, δεν γέρασα τόσο.

Αν εσύ προτιμάς να σκανάρεις μόνος σου ένα τεράστιο codebase για να εντοπίζεις bugs, ή προτιμάς να μελετάς όλο το documentation ενός framework για ένα απλό patch, go for it.

Για τους agents etc. σίγουρα δεν είναι σε ικανό επίπεδο κανένα ΑΙ να αντικαταστήσει έμπειρους engineers σήμερα, εννοείται κάνει λάθη/παραλείψεις. Σε legacy τεχνολογίες όμως είναι συνήθως σωστό, σε λογικά πλαίσια μπορεί να βγάλει αρκετή "λάντζα", αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να κάνεις από το 0 τελικό προϊόν βασισμένος μόνο σε AI - αυτά είναι για το marketing ή για playground projects όπου ξεπετάς σε λίγες ώρες ένα demo με μπόλικα "ναι μεν, αλλά"

Αν όμως βρεις την ισορροπία σου μπορεί να είναι εξαιρετικό εργαλείο. Και γίνεται καλύτερο μήνα με τον μήνα!

Το μόνο αρνητικό βρίσκω πως είναι πειρασμός για πιο νέους μηχανικούς, να slack-άρουν και να μην γράφουν κώδικα. Αν δεν φας κώδικα με το κουτάλι, να αποκτήσεις βαθιά κατανόηση, δεν θα γίνεις ούτε καλός στο "vibe coding."

Δημοσ.
5 ώρες πριν, SeaLion είπε

Υπάρχουν πολλά πράγματα που προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος χωρίς τα οποία μπορούμε να ζήσουμε άνετα. Δεν θα μείνουμε στο παρελθόν όμως λες και πρέπει να αποδείξουμε κάτι. Προσωπικά είμαι ακόμα σε ηλικία που με εξιτάρουν τα νέα εργαλεία και οι νέες τεχνολογίες, δεν γέρασα τόσο.

Αν εσύ προτιμάς να σκανάρεις μόνος σου ένα τεράστιο codebase για να εντοπίζεις bugs, ή προτιμάς να μελετάς όλο το documentation ενός framework για ένα απλό patch, go for it.

Για τους agents etc. σίγουρα δεν είναι σε ικανό επίπεδο κανένα ΑΙ να αντικαταστήσει έμπειρους engineers σήμερα, εννοείται κάνει λάθη/παραλείψεις. Σε legacy τεχνολογίες όμως είναι συνήθως σωστό, σε λογικά πλαίσια μπορεί να βγάλει αρκετή "λάντζα", αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να κάνεις από το 0 τελικό προϊόν βασισμένος μόνο σε AI - αυτά είναι για το marketing ή για playground projects όπου ξεπετάς σε λίγες ώρες ένα demo με μπόλικα "ναι μεν, αλλά"

Αν όμως βρεις την ισορροπία σου μπορεί να είναι εξαιρετικό εργαλείο. Και γίνεται καλύτερο μήνα με τον μήνα!

Το μόνο αρνητικό βρίσκω πως είναι πειρασμός για πιο νέους μηχανικούς, να slack-άρουν και να μην γράφουν κώδικα. Αν δεν φας κώδικα με το κουτάλι, να αποκτήσεις βαθιά κατανόηση, δεν θα γίνεις ούτε καλός στο "vibe coding."

Όλα αυτά είναι ωραία πράγματα. Δεν διαφωνούμε εκεί. Εγώ απλά μιλάω για το κόστος αυτού. Προσωπικά δεν θέλω αυτή την ευκολία αν με αυτό συμβάλω στο να χαθούν θέσεις εργασίας λόγω ΑΙ, αύριο μεθαύριο. Να τονίσω ότι πολλοί σκέφτονται "έλα μωρέ, θα το κάνω και δεν θα το πω σε κανέναν, σιγά μην χάσουμε την δουλειά μας από αυτό". Μέχρι που... αυτό το "Μέχρι που" θέλω να αποφύγω και προσωπικά είμαι αρνητικός και ας μου κάνει τη ζωή εύκολη. Κοιτάω και το μέλλον όχι μόνο το τώρα.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, atypicalcoder είπε

Όλα αυτά είναι ωραία πράγματα. Δεν διαφωνούμε εκεί. Εγώ απλά μιλάω για το κόστος αυτού. Προσωπικά δεν θέλω αυτή την ευκολία αν με αυτό συμβάλω στο να χαθούν θέσεις εργασίας λόγω ΑΙ, αύριο μεθαύριο. Να τονίσω ότι πολλοί σκέφτονται "έλα μωρέ, θα το κάνω και δεν θα το πω σε κανέναν, σιγά μην χάσουμε την δουλειά μας από αυτό". Μέχρι που... αυτό το "Μέχρι που" θέλω να αποφύγω και προσωπικά είμαι αρνητικός και ας μου κάνει τη ζωή εύκολη. Κοιτάω και το μέλλον όχι μόνο το τώρα.

Κατανοώ το σκεπτικό, αλλά σύντομα θα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς τέτοια εργαλεία ως coder καθώς δεν θα δέχονται οι εργοδότες ή οι supervisors να σπαταλάς τον χρόνο σου για κάτι που ένα ΑΙ εργαλείο θα σου το γράψει σε 1'. Εκτός κι αν δουλεύεις για τον εαυτό σου και έχεις 100% τον έλεγχο που και πάλι, κινδυνεύεις να μείνεις πίσω και ως εκ τούτου να χάνεις εισόδημα. Ήδη μου μιλάνε άσχετα άτομα (δυνητικοί πελάτες) για το "έλα μωρέ τώρα με το ΑΙ όλα γίνονται στο τσακ και τζάμπα" -- θέλω να πω η υποτίμηση της δουλειάς μας με τον τρόπο που υπάρχει σήμερα θα γίνει θες δε θες, οπότε πρέπει να πας με τις εξελίξεις, με τον τρόπο σου τέλος πάντων.

Δημοσ.

Συγκριτικά με το chatgpt plus,το pro της Anthropic πόσο πιο έξυπνο ή μη,σε κατασκευή πολύπλοκου κώδικα αν ο χρήστης δεν ξέρει καν να γράφει κώδικα και απλά μιλάει στα ελληνικά σαν να μιλούσε σε άνθρωπο προγραμματιστή? Το έχει δοκιμάσει κανείς στη πράξη σε κάποιο περίπλοκο προτζεκτ? Τόσο καιρό μια χαρά τα λέγαμε με το chatgpt και απο 1000 γραμμές κώδικα,φτάσαμε στις 11000 και όλα λειτουργούν όπως τα θέλω. Τώρα του ζητώ κάτι πραγματικά πολύπλοκο για πρόγραμμα ερασιτέχνη και δεν μου κάνει την χάρη..Αυτα που λέει το openai o4 mini high-->προηγμένη συλλογιστική και συγγραφή κώδικα.. στη πράξη ειναι μισο-αλήθεια..

Υπάρχει περίπτωση το anthropic να ειναι καλύτερο?

Δημοσ.

φτάνει το limit των tokens του chat αμέσως. Αυτό είναι το κακό του. Δεν μπορω καν να βάλω μεσα το εραασιτεχνικό μου προτζεκτ για να τεστάρω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 28/5/2025 στις 10:19 ΜΜ, zazoum είπε

φτάνει το limit των tokens του chat αμέσως. Αυτό είναι το κακό του. Δεν μπορω καν να βάλω μεσα το εραασιτεχνικό μου προτζεκτ για να τεστάρω.

Μπήκα στον πειρασμό να πάρω την συνδρομή για ένα μήνα να δω τι παίζει. Τελικά μου φαίνεται πιο αργό και δυσκίνητο απο τα gpt. Εν τέλει το o3 της openai μου έδωσε το 90% της λύσης που έψαχνα! Αποδεικνύεται ότι τα διαφορετικά μοντέλα τα ίδια prompts και αρχεία,τα διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο. Ειτε απλά δημιουργώντας ψευδοκώδικα που απλά φαίνεται ότι λειτουργεί αλλά στη πράξη δεν και καθώς γίνεται το compile κανονικά άντε βρες άκρη αν δεν είσαι προγραμματιστής,είτε δίνοντας μια λύση που μισο-λειτουργεί και αν του πεις τι και πως,φτάνει να δινει ένα καλό αποτέλεσμα.

Στις 27/5/2025 στις 9:50 ΜΜ, SeaLion είπε

Κατανοώ το σκεπτικό, αλλά σύντομα θα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς τέτοια εργαλεία ως coder καθώς δεν θα δέχονται οι εργοδότες ή οι supervisors να σπαταλάς τον χρόνο σου για κάτι που ένα ΑΙ εργαλείο θα σου το γράψει σε 1'. Εκτός κι αν δουλεύεις για τον εαυτό σου και έχεις 100% τον έλεγχο που και πάλι, κινδυνεύεις να μείνεις πίσω και ως εκ τούτου να χάνεις εισόδημα. Ήδη μου μιλάνε άσχετα άτομα (δυνητικοί πελάτες) για το "έλα μωρέ τώρα με το ΑΙ όλα γίνονται στο τσακ και τζάμπα" -- θέλω να πω η υποτίμηση της δουλειάς μας με τον τρόπο που υπάρχει σήμερα θα γίνει θες δε θες, οπότε πρέπει να πας με τις εξελίξεις, με τον τρόπο σου τέλος πάντων.

Οποιος το λέει αυτό,ας δοκιμάσει ο ίδιος να προγραμματίσει αυτό που θέλει με μια απλή εντολή του τύπου "φτιαξε μου ένα πρόγραμμα που να κανει το τάδε" και αν τα τωρινά μοντέλα του πετάξουν  ένα έτοιμο download που να δουλεύει 100% απο την πρώτη στιγμή και το ξανασυζητάμε. Εγώ προσωπικά αυτό που βλέπω είναι ότι ο εν μέρει άσχετος αλλά με υπομονή εκεί που παλιά με το google απλά θα έψαχνε μήνες και δε θα έκανε τπτ,τώρα μπορει να κάνει κάτι. Για σοβαρό προγραμματισμό με πολλαπλές παραμέτρους κτλ,ο άνθρωπος προγραμματιστής δεν έχει αντικατασταθεί ακόμη

Επεξ/σία από bbbb
Δημοσ.
12 ώρες πριν, bbbb είπε

Οποιος το λέει αυτό,ας δοκιμάσει ο ίδιος να προγραμματίσει αυτό που θέλει με μια απλή εντολή του τύπου "φτιαξε μου ένα πρόγραμμα που να κανει το τάδε" και αν τα τωρινά μοντέλα του πετάξουν  ένα έτοιμο download που να δουλεύει 100% απο την πρώτη στιγμή και το ξανασυζητάμε. Εγώ προσωπικά αυτό που βλέπω είναι ότι ο εν μέρει άσχετος αλλά με υπομονή εκεί που παλιά με το google απλά θα έψαχνε μήνες και δε θα έκανε τπτ,τώρα μπορει να κάνει κάτι. Για σοβαρό προγραμματισμό με πολλαπλές παραμέτρους κτλ,ο άνθρωπος προγραμματιστής δεν έχει αντικατασταθεί ακόμη

Χμμ.. Άλλο τι ισχύει, άλλο τι σου ζητάνε οι πελάτες/αφεντικά. Αλλά και πάλι, το "100% από την πρώτη στιγμή" για publishable app δεν το κάνει κανείς, ούτε άνθρωπος, οπότε κανείς δεν ζητά κάτι τέτοιο.

Από την άλλη, έχω φτιάξει utility se Swift σε μισή ώρα, έχω φτιάξει template για ένα παλιό WordPress site σε λίγα λεπτά, έχω φτιάξει Javascript μουσικό web app με φίλο μαζί για δοκιμή σε χαρακτηριστικά λίγη ώρα. Σε κώδικα για τον οποίο υπάρχει πολύ source code για training παίζει καλά. Όσο πιο δημιουργικός και πρωτότυπος ή "μοντέρνος" γίνεται ο προγραμματιστής τόσο πιο δύσκολο για το ΑΙ να ακολουθεί. Μου έχει τύχει δηλαδή και να φάω ένα απόγευμα για debugging επειδή πίστευα πως το Claude θα βρει το bug αλλά αν δεν πήγαινα step-by-step με τον debugger εγώ δεν θα διορθωνόταν ποτέ. Είναι απλά ένα δυνατό εργαλείο λοιπόν που πρέπει να ξέρει ο προγραμματιστής πότε θα είναι χρήσιμο πραγματικά!

Δεν υποστήριξα άλλωστε πως θα αντικατασταθούν οι προγραμματιστές, αλλά πως το να ξέρεις να δουλεύεις με AI εργαλεία θα είναι απαραίτητο - αν δεν είναι ήδη. Για τους τσίπηδες-τζαμπατζήδες θα είναι λίγο βούτυρο στο ψωμί τους η ύπαρξη όλων αυτών των εργαλείων, αλλά και πάλι δεν τους θες συνήθως για πελάτες!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, SeaLion είπε

Χμμ.. Άλλο τι ισχύει, άλλο τι σου ζητάνε οι πελάτες/αφεντικά. Αλλά και πάλι, το "100% από την πρώτη στιγμή" για publishable app δεν το κάνει κανείς, ούτε άνθρωπος, οπότε κανείς δεν ζητά κάτι τέτοιο.

Από την άλλη, έχω φτιάξει utility se Swift σε μισή ώρα, έχω φτιάξει template για ένα παλιό WordPress site σε λίγα λεπτά, έχω φτιάξει Javascript μουσικό web app με φίλο μαζί για δοκιμή σε χαρακτηριστικά λίγη ώρα. Σε κώδικα για τον οποίο υπάρχει πολύ source code για training παίζει καλά. Όσο πιο δημιουργικός και πρωτότυπος ή "μοντέρνος" γίνεται ο προγραμματιστής τόσο πιο δύσκολο για το ΑΙ να ακολουθεί. Μου έχει τύχει δηλαδή και να φάω ένα απόγευμα για debugging επειδή πίστευα πως το Claude θα βρει το bug αλλά αν δεν πήγαινα step-by-step με τον debugger εγώ δεν θα διορθωνόταν ποτέ. Είναι απλά ένα δυνατό εργαλείο λοιπόν που πρέπει να ξέρει ο προγραμματιστής πότε θα είναι χρήσιμο πραγματικά!

Δεν υποστήριξα άλλωστε πως θα αντικατασταθούν οι προγραμματιστές, αλλά πως το να ξέρεις να δουλεύεις με AI εργαλεία θα είναι απαραίτητο - αν δεν είναι ήδη. Για τους τσίπηδες-τζαμπατζήδες θα είναι λίγο βούτυρο στο ψωμί τους η ύπαρξη όλων αυτών των εργαλείων, αλλά και πάλι δεν τους θες συνήθως για πελάτες!

Σωστός. Εγώ αναφερόμουν σε αυτούς που λένε "ελα 5 λεπτά δουλειά είναι.πατάς 2 κουμπιά και έτοιμο". Εγω πάντως ως μη προγραμματιστής έχω διαπιστώσει ότι ανάλογα το μοντέλο προτείνουν και μόνα τους το κάτι παραπάνω. Πχ κάνω κάτι και μετά μου λέει μόνο του "αν θες σου κάνω και αυτό ως επιπλέον tip" και κάποιες φορές το βρίσκω να σκέφτεται πιο μπροστά απο εμένα. Αλλο που αυτό που είπε ότι μπορει να μου κάνει,στη πράξη βλέπω ότι δεν γίνεται και μπλέκουμε σε λούπα ή παίρνει αρκετή ώρα για να ξαναδιατυπώσω ως χρήστης την δική του ιδέα για να πάρω το επιθυμητό αποτέλεσμα.. Πόσο μάλλον για έναν προγραμματιστή που παίρνει και καλύτερο κώδικα (γιατι πρακτικά εγώ του δίνω κομμάτια κώδικα που το ίδιο ή κάποιο άλλο ai μου έχει γράψει) το τι μπορεί να πετύχει ειναι απλά απεριόριστο και εξαρτάται μόνο απο την δημιουργικότητα του ανθρώπου και τον τρόπο που το δίνεις

Επεξ/σία από bbbb

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...