Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Western Digital επιβεβαίωσε στην έκθεση Computex τα σχέδιά της για έναρξη μαζικής παραγωγής σκληρών δίσκων με τεχνολογία HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) το 2027.

Ωστόσο, πριν στραφεί πλήρως στην τεχνολογία HAMR, η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει την τελευταία γενιά σκληρών δίσκων με τεχνολογία ePMR 2 το επόμενο έτος.

Οι πρώτοι δίσκοι HAMR της Western Digital θα διατεθούν σε διάφορες εκδόσεις: μια έκδοση 36TB με συμβατική μαγνητική εγγραφή, ένα μοντέλο 40TB που χρησιμοποιεί διάταξη shingled track (SMR), και ένα μοντέλο 44TB με τεχνολογία UltraSMR που περιλαμβάνει διάφορες αποκλειστικές βελτιώσεις για επιλεγμένους συνεργάτες. Πριν από την κυκλοφορία προϊόντων με βάση το HAMR, η Western Digital σκοπεύει να προσφέρει έναν σκληρό δίσκο 36TB με τεχνολογία UltraSMR και έναν σκληρό δίσκο CMR χαμηλότερης χωρητικότητας με τεχνολογία ePMR 2 κάποια στιγμή του επόμενου έτους.

Καθώς το HAMR αποτελεί εντελώς νέα τεχνολογία τόσο για τη Western Digital όσο και για τους συνεργάτες της, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι οι συνεργάτες να πιστοποιήσουν πλήρως τους νέους δίσκους. Τα προϊόντα αυτά αναμένεται να ολοκληρώσουν την επικύρωση με τους παρόχους υπηρεσιών cloud έως το τέλος του 2026, μετά την οποία θα ξεκινήσει η μεγάλης κλίμακας παραγωγή το 2027. Δύο πελάτες hyperscale αξιολογούν ήδη πρωτότυπες μονάδες, αν και η Western Digital δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη διαμόρφωσή τους.

image.png.60acc4d7944d1bb384946dd28d5a32a1.png

Η πορεία της Western Digital προς την τεχνολογία HAMR υπήρξε μακρά. Ενώ ο ανταγωνιστής της, η Seagate, υποστήριξε αυτή την προσέγγιση από νωρίς, η Western Digital αρχικά επικεντρώθηκε σε μια εναλλακτική τεχνική που χρησιμοποιεί μικροκυματική ενέργεια το 2017. Ωστόσο, η Western Digital τελικά εγκατέλειψε την τεχνική MAMR το 2019, αφού ανακατεύθυνε τις προσπάθειές της προς την εγγραφή με ενεργειακή υποβοήθηση, η οποία αποτελεί πλέον τη βάση για τα προϊόντα υψηλής χωρητικότητας.

Η Western Digital ελπίζει ότι η τεχνολογία HAMR θα προσφέρει αρκετές δυνατότητες για αύξηση της χωρητικότητας των σκληρών δίσκων στα 80TB (CMR) - 100TB (UltraSMR) έως το 2030, γεγονός που υποδηλώνει μια αρκετά επιθετική αύξηση χωρητικότητας ξεκινώντας από το 2027.

Το στοίχημα της Seagate στην τεχνολογία HAMR φαίνεται να απέδωσε. Η εταιρεία αποστέλλει τους σκληρούς δίσκους με βάση το HAMR σε συνεργάτες (αν και όχι σε όλους) και η γκάμα της περιλαμβάνει ήδη έναν σκληρό δίσκο HAMR 36TB με τεχνολογία shingled. Μέχρι στιγμής, μόνο η Toshiba - ο τρίτος κατασκευαστής σκληρών δίσκων στον κόσμο - δεν έχει ανακοινώσει επίσημα το χρονοδιάγραμμα μετάβασης στην τεχνολογία HAMR.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Georgios Pappas είπε

Αμα αντέχουνε στον χρόνο - δίνω τα λευτά μου για έναν τέτοιο δίσκο! Θα χωρέσει όλη μου την ζωή εκεί μέσα

Κράτα καλύτερα τα λεφτά σου να πάρεις τουλάχιστον δύο σκληρούς για backup. Είναι κρίμα όλη σου ζωή να κρέμεται από ένα  μόνο μέσο αποθήκευσης….

• Like 15
  • Thanks 2
  • Haha 5
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, Georgios Pappas είπε

Αμα αντέχουνε στον χρόνο - δίνω τα λευτά μου για έναν τέτοιο δίσκο! Θα χωρέσει όλη μου την ζωή εκεί μέσα

Το θέμα είναι να μπορεί να αντέξει , αλλά και να υπάρχει μέθοδος εγγυημένης ανάκτησης όλων των δεδομένων σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά . 

Και σε περίπτωση που κάποιος αναφέρει το tape - LTO Ultrium, και αυτό δεν είναι plug n play και δεν είναι εγγυημένη η ασφάλεια των δεδομένων λόγω ευαισθησίας των κασετών και λόγω της πιθανής δυσκολίας να βρεις φτηνό και συμβατό drive για να διαβάσεις τις κασέτες μετά από χρόνια . 

• Like 1
Δημοσ.
Στις 30/5/2025 στις 3:15 ΜΜ, Crash24 είπε

Η Western Digital ελπίζει ότι η τεχνολογία HAMR θα προσφέρει αρκετές δυνατότητες για αύξηση της χωρητικότητας των σκληρών δίσκων στα 80TB (CMR) - 100TB (UltraSMR) έως το 2030

Μακάρι να αυξηθεί και άλλο η χωρητικότητα των σκληρών δίσκων και να μειωθούν οι τιμές.

• Like 1
  • Haha 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Georgios Pappas είπε

Πρέπει να έχεις πολύ γεμάτη ζωή, εμένα μέχρι τώρα η δικιά μου ζωή χωράει σε δύο τερα.

• Like 1
  • Sad 1
  • Haha 3
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, hunter2000 είπε

Πρέπει να έχεις πολύ γεμάτη ζωή, εμένα μέχρι τώρα η δικιά μου ζωή χωράει σε δύο τερα.

30 Χροννια Data! Εχει πολύ πράμα.

1 ώρα πριν, atheatos είπε

Κράτα καλύτερα τα λεφτά σου να πάρεις τουλάχιστον δύο σκληρούς για backup. Είναι κρίμα όλη σου ζωή να κρέμεται από ένα  μόνο μέσο αποθήκευσης….

Αυτος θα είναι ο Backup δίσκος για τους άλλους :D

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 minutes ago, hunter2000 said:

Υπολόγιζεται οτι ο άνθρωπινος εγκέφαλος εχει μνήμη χωρητικότητας 4Tb.. (max). Οπότε δεν έπεσες και πολύ εξω.. 

:)

Επεξ/σία από oldnew
  • Haha 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, oldnew είπε

Υπολόγιζεται οτι ο άνθρωπινος εγκέφαλος εχει μνήμη χωρητικότητας 4Tb.. (max). Οπότε δεν έπεσες και πολύ εξω.. 

Τις ταινίες και την μουσική μου που είναι πολύ παραπάνω απο 4tb δεν τις έχω σωμένες μέσα στον εγκέφαλό μου :D

• Like 3
  • Haha 1
Δημοσ.
58 λεπτά πριν, hunter2000 είπε

Αν υποθέσουμε με ένα λογικό πρωτόκολλο συμπίεσης 1Gb=2h video.

Τότε 44Tb περίπου 44000 Gb x 2=88000 h(ώρες) /24 = 3.666,67 days(μέρες) περίπου 10χρόνια.

Τώρα με ένα καλύτερο πρωτόκολλο συμπίεσης και χαμηλότερης ανάλυσης video και χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και τις επαναλήψεις που κάνουμε καθημερινά και γενικά στη ζωή μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα χρόνια από τα δέκα(10).

Φυσικά θα χρειαστούμε μια δεύτερη ζωή για να δούμε τη κάναμε στην προηγούμενη στο Video.

Σημείωση:

Και μόλις τελειώσει το video στη δεύτερη  ζωή παρακολουθώντας την πρώτη θα του κάνουμε format για να ξαναζήσουμε καινούρια και θα κρατήσουμε μόνο τα Highlights από την πρώτη σαν ιστορικό δεδομένο. Αυτά λέω να πιάνουν καμιά 10MB σε ορνιθοσκαλίσματα Encrypted και κωδικοποιημένα για να μην είναι προσβάσιμα σε πολλούς.

Καλά με δύο TB αυτή τη στιγμή ούτε 3 αντίγραφα του αρχείου Bitcoin Core Wallet δεν παίρνεις

• Like 1
  • Haha 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 minutes ago, alexpap said:

Αν υποθέσουμε με ένα λογικό πρωτόκολλο συμπίεσης 1Gb=2h video.

Τότε 44Tb περίπου 44000 Gb x 2=88000 h(ώρες) /24 = 3.666,67 days(μέρες) περίπου 10χρόνια.

Τώρα με ένα καλύτερο πρωτόκολλο συμπίεσης και χαμηλότερης ανάλυσης video και χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και τις επαναλήψεις που κάνουμε καθημερινά και γενικά στη ζωή μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα χρόνια από τα δέκα(10).

Φυσικά θα χρειαστούμε μια δεύτερη ζωή για να δούμε τη κάναμε στην προηγούμενη στο Video.

Σημείωση:

Και μόλις τελειώσει το video στη δεύτερη  ζωή παρακολουθώντας την πρώτη θα του κάνουμε format για να ξαναζήσουμε καινούρια και θα κρατήσουμε μόνο τα Highlights από την πρώτη σαν ιστορικό δεδομένο. Αυτά λέω να πιάνουν καμιά 10MB σε ορνιθοσκαλίσματα Encrypted και κωδικοποιημένα για να μην είναι προσβάσιμα σε πολλούς.

Καλά με δύο TB αυτή τη στιγμή ούτε 3 αντίγραφα του αρχείου Bitcoin Core Wallet δεν παίρνεις

Όπως γράφω παραπάνω, έχει υπολογιστεί (αν δεν αναθεωρηθει στο μέλλον) οτι κάπου 4tb είναι η χωρητικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου (ναι τοσο μικρη) . Δεν σώζει ετσι όπως υπολογίζεις. Δεν σώζει βίντεο. Σώζει καποια δεδομένα και με βαση αυτά δημιουργεί τις αναμνήσεις. Ουτε καν χρώματα δεν σώζει. Όταν γεμίσει σβήνει αυτά που θεωρεί ποιο άχρηστα και γράφει από πάνω. Ενας βασικός λόγος που ξεχνάμε. 

Επεξ/σία από oldnew
  • Like 3
  • Haha 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, hunter2000 είπε

Είναι ο Χαϊλάντερ 😂

• Haha 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, oldnew είπε

2.5 petabyte

• Haha 1
Δημοσ.

Καλοδεχούμενα είναι όλα αυτά - όχι βέβαια ότι θα τους δούμε στο άμεσο μέλλον στα μηχανήματά μας - αλλά θα ήταν καλλίτερο αν μείωναν τις τιμές στους δίσκους από 6ΤΒ και πάνω που έχουν πάρει την ανηφόρα, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα (που μας φαίνεται τώρα πια φυσιολογικό) αλλά και γενικότερα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...