Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σας. Πριν 9 περίπου χρόνια ζήτησα τη βοήθειά σας, ώστε να στήσω το πρώτο μου pc και αλήθεια σάς ευγνωμονώ ακόμα για την τότε βοήθειά σας. Ήρθε η στιγμή να κάνω μια νέα αναβάθμιση, καθώς το pc είναι πλέον αρκετά κουρασμένο. Μιας και οι ανάγκες/απαιτήσεις με τα χρόνια όπως είναι φυσικό έχουν αλλάξει, θα ήθελα η αναβάθμιση να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Το υλικό να είναι 150% συμβατό με windows 10 και 11 με drivers αξιόπιστους και ενημερωμένους.
β) Σύγχρονες και μελλοντικές εκδόσεις προγραμμάτων τύπου DaVinci Resolve, Adobe Premiere, FL Studio και Cubase να πηγαίνουν σφαίρα για αρκετά χρόνια, μιας και το editing είναι από τις βασικές ασχολίες μου.
γ) Ως προς την κάρτα γραφικών, παρόλο που δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα παιχνίδια, θα ήθελα -αν χρειαστεί- να μπορεί να συνεργάζεται με τον επεξεργαστή κατά το editing/rendering για ταχύτερο αποτέλεσμα.
δ) Θα επιθυμούσα έναν ευρύχωρο και αξιόπιστο ssd για το λειτουργικό, μιας και θα εγκαταστήσω αρκετές βαριές και μη εφαρμογές. Θα ήθελα τη γνώμη σας για τους NVMe.
ε) Οθόνη δεν έχω πρόθεση να αλλάξω.
στ) Τώρα από ανεμιστηράκια, τροφοδοτικό, βάσεις για τους εσωτερικούς δίσκους κτλ. δεν έχω ιδέα τι άλλο μπορεί να χρειαστώ.

Το τρέχον σύστημά μου είναι το εξής:
Κάρτα γραφικών: VGA SAPPHIRE RADEON R9 380 NITRO 4GB GDDR5 PCI-E RETAIL (πολλές ασυμβατότητες με τους drivers της πια, και σίγουρα μια μπλε οθόνη μετά από κάθε εκκίνηση του pc εξαιτίας της)
Κουτί: CASE ZALMAN Z3 PLUS BLACK (πολύ στριμωγμένα τα πράγματα εδώ μέσα)
Μητρική: ASROCK B150M PRO4 RETAIL
Επεξεργαστής: CPU INTEL CORE I5-6400 2.70GHZ LGA1151 – BOX
RAMs: α) 8 GB PC4-17100 DDR4 SDRAM Kingston KHX2133C14D4/8G
             β) 8 GB PC4-21300 DDR4 SDRAM Kingston KF2666C16D4/8G
Οθόνη: SAMSUNG LS24E500CS/EN
Τροφοδοτικό: PSU XFX TS SERIES 550W
Μονάδα dvd: LITEON IHAS124-14 5.25'' SATA DVD-RECORDER BULK BLACK

Το μπάτζετ της πολυμελούς οικογένειάς μου δε μου επιτρέπει δυστυχώς να ξεφύγω πολύ σε κόστος. Ως εκ τούτου, θα το εκτιμούσα εάν οι προτάσεις σας είναι όσο το δυνατόν πιο vfm. Ευχαριστώ προκαταβολικά για την όποια βοήθεια!

Επεξ/σία από Kavamarou
Δημοσ.

Eπιδει αναφερεις αρκετες βαριες εφαρμογες, μηπως θα εξυπηρετουσε η χρηση, δυο σκληρων δισκων, π.χ. ενας μικρος 300-500 GB, μονο για το λειτουργικο και ενας μεγαλυτερος 1-2 ΤΒ για τις εφαρμογες, αποθηκευσεις αρχειων κτλ. Επισης ενας μεγαλος σκληρος μπορει να χωριστει σε δυο partsions, ενα μικροτερο για το λειτουργικο κι ενα μεγαλυτερο για τα υπολοιπα. Οι NVMe ειναι πιο γρηγοροι απο τους ssd sata και τους HDD. H πλειοψηφια των χρηστων τετοιους χρησημοποιουν πλεον. Οι Samsung ειναι απο τους κορυφαιους αλλα και ακριβοι. Υπαρχουν κι αλλες μαρκες/μοντελα εξ ισου καλα και οικονομικοτερα, π.χ. Kingston KC 3000.

Oι μοντερνες μητρικες, εχουν 2-4 θεσεις για NVMe και 4-6 υποδοχες sata.

Tα περισσοτερα κουτια υπολογιστων δεν εχουν θεση για εσωτερικο dvd Rom, οποτε αν σου ειναι απαραιτητο κοιταζεις για εξωτερικο, το οποιο συνδεεται σε μια USB θυρα.

Αν εχεις HDD και sata δισκους με αρχεια, δουλειες κτλ που θελεις αμεση επαφη στο PC, κοιταξε και την περιπτωση ενος Docking station. Δεχεται hdd, sata και στκακια. Μπορεις να μεταφερεις αρχεια απο το ενα στο αλλο, καθως κι απο και προς το PC. Συνδεεται κι αυτο με usb (εξωτερικη τροφοδοσια)

Τα παιδια εδω στο σαιτ, εχουν αριστες τεχνικες γνωσεις, και γνωση της αγορα και σηγουρα θα σου συστεισουν τα πλεον καταλληλα εξαρτηματα για τον υπολογιστη σου. 

Καλη ερευνα και καλες αγορες

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με σκεπτικό το VFM, θα πρότεινα:

- 5060 Ti 16GB για να έχεις 16GB και nvidia codecs σε όσο πιο "φρέσκια" έκδοση.

- AMD tray 7700 για να πάρεις 8cores/16threads σε όσο πιο φθηνή τιμή. 

- MSI Β650 Gaming Plus WiFi στα 147-150Ε γιατί είναι πολύ φθηνή και πολύ στιβαρή μητρική και δεν θα σου λείψει τίποτα. (Δεν υπάρχει κανένας λογoς να πληρώσεις πολλά περισσότερα για pcie5.0 ή για usb4). 

Εναλλακτικά μια Gigabyte B650 στα 142Ε ή μια Gigabyte B850 στα 165Ε, επειδή έχουν 3 θέσεις Μ2, ενώ η MSI έχει 2. 

- ψύκτρα Arctic Freezer 36 γιατί είναι πολύ ικανή σε πολύ χαμηλή τιμή. 

- DDR5 64GB (2x 32) 6000 cl30 , όπου βρεις την πιο φθηνή. 

- NVMe πάρε έναν 2ΤΒ σε λογική τιμή για αρχή. Και μετά βλέπεις αν χρειάζεσαι άλλον έναν. Μην καταναλώσεις μια θύρα Μ2 για λιγότερο από 2ΤΒ. Αν θες πιο εύκολο backup του windows partition, απλώς τον χωρίζεις σε 2 partitions, ένα πρώτο μικρότερο C : για τα windows, και όλο το υπόλοιπο D

Το τροφοδοτικό σου θεωρητικά αρκεί. Ίσως σου πουν λόγω ηλικίας να πάρεις άλλο. Αν πιέζεσαι οικονομικά, δεν πιστεύω ότι θα έχεις πρόβλημα αρχικά να χρησιμοποιήσεις το ίδιο. 

ΥΓ, αν δεν σου κανει ελεγχο η εφορία, win11pro και office 365 δωρεαν μέσω Github. (Το εχω γραψει και σε αλλα thread).

YΓ2. Όπου έχω γράψει ή υπονοήσει τιμές, είναι κοιτώντας το skroutz.

Αν η κάρτα γραφικών (που την έβαλα με μόνο κριτήριο το video editing, όπως και για τα υπόλοιπα κομμάτια) σου πέφτει ακριβή, το συζητάμε τι θα μπορούσες να κάνεις.  

Στα υπόλοιπα όμως, πιστεύω δεν αξίζει να ξεφύγεις πολύ από αυτά που έγραψα. Μητρική, οκ, υπάρχουν αρκετά μοντελα, αλλά κάπου εκεί σε αυτές τις τιμές, δεν αξίζει κάτι ακριβότερο.  Cpu, μαλλον αποκλειστικά τον 7700. Ούτε να πας να γλιτώσεις λίγα Ε για 6πυρηνο αξίζει, ούτε να πληρώσεις περισσότερα για κάτι άλλο από 7700 δεν θα δεις καμμία διαφορά.  Για μνήμη επίσης, δεν σου πρότεινα μοντέλο συγκεκριμένο, αλλά παρομοίως δεν αξίζει ούτε φθηνότερο ούτε ακριβότερο από 6000 cl30. Και επίσης δεν αξίζει να πάρεις μόνο 32GB τώρα και να το μετανιώσεις αργότερα. Καλύτερα 64GB  να ξεμπερδεύεις. (Εκτός αν μιλάμε για μεγάλη οικονομική πίεση, οπότε οκ).

Επεξ/σία από sattack
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, Chris2756 είπε

Eπιδει αναφερεις αρκετες βαριες εφαρμογες, μηπως θα εξυπηρετουσε η χρηση, δυο σκληρων δισκων, π.χ. ενας μικρος 300-500 GB, μονο για το λειτουργικο και ενας μεγαλυτερος 1-2 ΤΒ για τις εφαρμογες, αποθηκευσεις αρχειων κτλ. Επισης ενας μεγαλος σκληρος μπορει να χωριστει σε δυο partsions, ενα μικροτερο για το λειτουργικο κι ενα μεγαλυτερο για τα υπολοιπα. Οι NVMe ειναι πιο γρηγοροι απο τους ssd sata και τους HDD. H πλειοψηφια των χρηστων τετοιους χρησημοποιουν πλεον. Οι Samsung ειναι απο τους κορυφαιους αλλα και ακριβοι. Υπαρχουν κι αλλες μαρκες/μοντελα εξ ισου καλα και οικονομικοτερα, π.χ. Kingston KC 3000.

Oι μοντερνες μητρικες, εχουν 2-4 θεσεις για NVMe και 4-6 υποδοχες sata.

Tα περισσοτερα κουτια υπολογιστων δεν εχουν θεση για εσωτερικο dvd Rom, οποτε αν σου ειναι απαραιτητο κοιταζεις για εξωτερικο, το οποιο συνδεεται σε μια USB θυρα.

Αν εχεις HDD και sata δισκους με αρχεια, δουλειες κτλ που θελεις αμεση επαφη στο PC, κοιταξε και την περιπτωση ενος Docking station. Δεχεται hdd, sata και στκακια. Μπορεις να μεταφερεις αρχεια απο το ενα στο αλλο, καθως κι απο και προς το PC. Συνδεεται κι αυτο με usb (εξωτερικη τροφοδοσια)

Τα παιδια εδω στο σαιτ, εχουν αριστες τεχνικες γνωσεις, και γνωση της αγορα και σηγουρα θα σου συστεισουν τα πλεον καταλληλα εξαρτηματα για τον υπολογιστη σου. 

Καλη ερευνα και καλες αγορες

Να 'σαι καλά για τις συμβουλές. Από όλα σημειώνω τον Kingston KC 3000, καθώς με βοηθά πολύ να μου αναφέρετε συγκεκριμένα μοντέλα, ώστε να ερευνώ και να συγκρίνω ευκολότερα. Αν μπορούσες να αναφέρεις και κανένα συγκεκριμένο μοντέλο για επεξεργαστή, μητρική και γραφικών, θα το εκτιμούσα.

11 ώρες πριν, sattack είπε

5060 Ti 16GB

Με ένα γρήγορο γκουγκλάρισμα, βλέπω αρκετά αποτελέσματα και ψιλοχάνομαι :) Συγγνώμη για την ασχετοσύνη μου στον τομέα hardware, αλλά ποιο μοντέλο να ξεχωρίσω περισσότερο; Τι διαφορές έχουν;

AMD tray 7700

Γιατί νιώθω ότι το 2016 ήταν όλα πιο εύκολα; 😐 Τώρα γκουκγκλάρω τους τίτλους που μου στέλνετε και βγαίνουν "χίλια δυο" αποτελέσματα... 🙂 Εσείς μια χαρά τα γράφετε· εγώ φταίω που δεν παρακολουθώ το "άθλημα" hardware 😒 Εάν έχει την καλοσύνη κάποιος να στείλει συγκεκριμένα links, θα το εκτιμούσα δεόντος. Δε θέλω να το παιδεύω και πολύ· ανάμεσα σε δυο-τρεις τίτλους που θα μου προταθούν για το κάθε υλικό, να πάρω ίσως τον πιο vfm και να ξεμπερδεύω. Συγγνώμη για την απλοϊκότητα της σκέψης.

MSI Β650 Gaming Plus WiFi

Μάλλον αυτή εννοείς. Τη σημειώνω!

Gigabyte B650 στα 142Ε

Βλέπω δύο στα 142Ε, αλλά μάλλον αυτή εννοείς. Τη σημειώνω!

Gigabyte B850

Αν εννοείς αυτή, τη σημειώνω!

Arctic Freezer 36

Ανάμεσα στις τέσσερις αυτού του μοντέλου στο σκρουτζ, υπάρχει κάποια τρομερή διαφορά;

Επεξ/σία από Kavamarou
Δημοσ.

Αν η κάρτα γραφικών (που την έβαλα με μόνο κριτήριο το video editing, όπως και για τα υπόλοιπα κομμάτια) σου πέφτει ακριβή, το συζητάμε τι θα μπορούσες να κάνεις.  

Η αλήθεια είναι ότι έπαθα κάποια μικρά εγκεφαλικά με τις τιμές που είδα. 🙂

Δημοσ.
22 hours ago, Kavamarou said:

Καλησπέρα σας. Πριν 9 περίπου χρόνια ζήτησα τη βοήθειά σας, ώστε να στήσω το πρώτο μου pc και αλήθεια σάς ευγνωμονώ ακόμα για την τότε βοήθειά σας. Ήρθε η στιγμή να κάνω μια νέα αναβάθμιση, καθώς το pc είναι πλέον αρκετά κουρασμένο. Μιας και οι ανάγκες/απαιτήσεις με τα χρόνια όπως είναι φυσικό έχουν αλλάξει, θα ήθελα η αναβάθμιση να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Το υλικό να είναι 150% συμβατό με windows 10 και 11 με drivers αξιόπιστους και ενημερωμένους.
β) Σύγχρονες και μελλοντικές εκδόσεις προγραμμάτων τύπου DaVinci Resolve, Adobe Premiere, FL Studio και Cubase να πηγαίνουν σφαίρα για αρκετά χρόνια, μιας και το editing είναι από τις βασικές ασχολίες μου.
γ) Ως προς την κάρτα γραφικών, παρόλο που δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα παιχνίδια, θα ήθελα -αν χρειαστεί- να μπορεί να συνεργάζεται με τον επεξεργαστή κατά το editing/rendering για ταχύτερο αποτέλεσμα.
δ) Θα επιθυμούσα έναν ευρύχωρο και αξιόπιστο ssd για το λειτουργικό, μιας και θα εγκαταστήσω αρκετές βαριές και μη εφαρμογές. Θα ήθελα τη γνώμη σας για τους NVMe.
ε) Οθόνη δεν έχω πρόθεση να αλλάξω.
στ) Τώρα από ανεμιστηράκια, τροφοδοτικό, βάσεις για τους εσωτερικούς δίσκους κτλ. δεν έχω ιδέα τι άλλο μπορεί να χρειαστώ.

Το τρέχον σύστημά μου είναι το εξής:
Κάρτα γραφικών: VGA SAPPHIRE RADEON R9 380 NITRO 4GB GDDR5 PCI-E RETAIL (πολλές ασυμβατότητες με τους drivers της πια, και σίγουρα μια μπλε οθόνη μετά από κάθε εκκίνηση του pc εξαιτίας της)
Κουτί: CASE ZALMAN Z3 PLUS BLACK (πολύ στριμωγμένα τα πράγματα εδώ μέσα)
Μητρική: ASROCK B150M PRO4 RETAIL
Επεξεργαστής: CPU INTEL CORE I5-6400 2.70GHZ LGA1151 – BOX
RAMs: α) 8 GB PC4-17100 DDR4 SDRAM Kingston KHX2133C14D4/8G
             β) 8 GB PC4-21300 DDR4 SDRAM Kingston KF2666C16D4/8G
Οθόνη: SAMSUNG LS24E500CS/EN
Τροφοδοτικό: PSU XFX TS SERIES 550W
Μονάδα dvd: LITEON IHAS124-14 5.25'' SATA DVD-RECORDER BULK BLACK

Το μπάτζετ της πολυμελούς οικογένειάς μου δε μου επιτρέπει δυστυχώς να ξεφύγω πολύ σε κόστος. Ως εκ τούτου, θα το εκτιμούσα εάν οι προτάσεις σας είναι όσο το δυνατόν πιο vfm. Ευχαριστώ προκαταβολικά για την όποια βοήθεια!

Όταν λες editing, εννοείς ότι φτιάχνεις κλιπακια για δική σου χρήση ή βγάζεις "δουλειά" με το pc?

Επίσης πρέπει να πεις πόσο είναι το budget σου, γιατί εύκολα μπορεί να βγει σύνθεση με 5000+ ευρώ -εαν βγάζεις δουλεια- για τα ζητούμενα σου.

Αλλά πιστεύω και με ~2000 στήνεις οκ μηχάνημα.

Τώρα εάν είναι καθαρά για προσωπική χρήση μπορείς να πας σε παλιότερη πλατφόρμα και να στήσεις κάτι αξιοπρεπές και στο ~1000αρικο.

Πάντως ότι και να πάρεις σε σχέση με τον 6400 και την 380 θα είναι πολύ ταχύτερο.

Από cubase και τα υπολοιπα δεν ξέρω, αλλά για resolve studio (αν δουλεύεις συνηθισμένα codecs) το 90% της δουλειάς την κάνει η κάρτα γραφικών, μετά είναι σημαντικό να έχεις αρκετή ram και τέλος έρχετε  ο cpu.

Οπότε ξεκινάς από κάρτα γραφικών, ανάλογος από το budget

5090/5080/5070ti και μετά θα έλεγα 5060ti 16gb.

Και κοιτάς για 64gb ram(στην περίπτωση που πας σε παλιότερη πλατφόρμα με ddr4 θα έλεγα να βάλεις 128gb εξαρχής να τελειωνεις αφού είναι αρκετα φθηνότερη)

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, @topos είπε

Όταν λες editing, εννοείς ότι φτιάχνεις κλιπακια για δική σου χρήση ή βγάζεις "δουλειά" με το pc?

Φτιάχνω ταινίες μικρού μήκους. Απλώς έχω κουραστεί να χρησιμοποιώ προγράμματα 8ετίας και 10ετίας και να περιορίζομαι σε 1080 editing. Το Resolve, για παράδειγμα, δεν κατάφερα ακόμα να το τρέξω. Στο preview της γραμμής από ένα σημείο και μετά μού βγάζει τρελό λαγκάρισμα.

10 λεπτά πριν, @topos είπε

Τώρα εάν είναι καθαρά για προσωπική χρήση μπορείς να πας σε παλιότερη πλατφόρμα και να στήσεις κάτι αξιοπρεπές και στο ~1000αρικο.

Προς τα εκεί κλίνω λογικά 😒

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Kavamarou είπε

5060 Ti 16GB

Με ένα γρήγορο γκουγκλάρισμα, βλέπω αρκετά αποτελέσματα και ψιλοχάνομαι :) Συγγνώμη για την ασχετοσύνη μου στον τομέα hardware, αλλά ποιο μοντέλο να ξεχωρίσω περισσότερο; Τι διαφορές έχουν;

Για κάθε εξάρτημα, κοίτα και στο eshop που έβαλες, κοίτα  και σε όποιο άλλο μαγαζί θέλεις που δεν είναι στο skroutz, και κοίτα και στο skroutz, με ρύθμιση απο φτηνότερο προς ακριβότερο.

Αφού είσαι στο VFM, κοίτα πάντα για κάποιο μοντέλο από τα φθηνότερα, από μαγαζί που να σε βολεύει. 

Δεν υπάρχει κανένας λογος για ακριβότερο μοντέλο, εκτός αν η χρηματική διαφορά είναι πολύ μικρή και έχει μεγαλύτερη εγγύηση. 

ΜSI B650

Μάλλον αυτή εννοείς. Τη σημειώνω!

Oχι! Αυτή ειναι το mATX μοντελο. 

Εννοούσα το κανονικό ATX μοντελο της MSI B650 Gaming Plus WiFi

Aπό τις Gigabyte, ναι, τα link που έβαλες εννοούσα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 minutes ago, Kavamarou said:

Φτιάχνω ταινίες μικρού μήκους. Απλώς έχω κουραστεί να χρησιμοποιώ προγράμματα 8ετίας και 10ετίας και να περιορίζομαι σε 1080 editing. Το Resolve, για παράδειγμα, δεν κατάφερα ακόμα να το τρέξω. Στο preview της γραμμής από ένα σημείο και μετά μού βγάζει τρελό λαγκάρισμα.

Προς τα εκεί κλίνω λογικά 😒

Χρησιμοποιείς το free resolve η το studio?

Spoiler

Μπορείς να το βρεις από τον "θείο"?

Ρωτάω γιατί δεν ξέρω εάν στο free κάνει το decode/encode η GPU ενώ στο studio το αναλαμβάνει εξολοκλήρου η GPU.

Οπότε στο ~1000ρικο η μόνη επιλογή σε GPU είναι η 5060ti 16gb.

-Προσωπικα θα προτιμούσα zotac εάν ήταν σε κοντινή τιμή με τις φθηνότερες γιατί έχουν 5ετη εγγυηση-

Υ.γ Εχεις δυνατότητα για αγορά με ενδοκοινοτικες?Έτσι μπορείς να μην πληρώσεις τον ΦΠΑ(αν και στο τέλος της μέρας είναι το ιδιο)

Οπότε μένουν ~550 ευρώ 

Κοίτα για Intel i5 14400 στα ~150

Κάποια b760 μητρική ~100ευρω ΜΕ ddr4

Ddr4 64gb 100-130 ευρω

Και σου μένουν ~200ευρω για τροφοδοτικό, κουτί και nvme.

Το παλιό σου το κουτί πιο είναι?Θα μπορούσες να το κρατήσεις?

Edit->Είχα καιρό να κοιτάξω τιμές σε μνήμες ddr4 vs ddr5 και βλέπω πως πλέον δεν έχουν τόση διαφορά ~30%.

Το θέμα είναι ποιες θα είναι πιο γρήγορες πρακτικά ->

3200/3600 ddr4 η 4800/5200ddr5(με αρκετα μεγαλύτερα cl)?

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ΑMD tray 7700 εννοούσα το cpu της AMD για πλατφόρμα AM5 , το 7700, tray, δηλαδή χωρίς ψύκτρα και με εγγύηση από το κατάστημα που θα το αγοράσεις και όχι από την ίδια την AMD.

Αυτό, για να ειναι πιο φθηνό. Αν σε προβληματίζει το θέμα της εγγύησης, τότε το ξανασκεφτόμαστε. 

Μνήμες φθηνές 64GB 6000 cl30 ειναι πχ αυτές. (ακριβώς τις ίδιες έχω κι εγώ).

Στον κωδικό PVV564G600C30K,  το C30K στο τέλος σημαίνει cl30.  

(Μην πάρεις οτιδήποτε χειρότερο από 6000 cl30. --- Δηλαδή νούμερο μικρότερο από 6000 και μεγαλύτερο από 30 ---. Θα ειναι πεταμένα λεφτά).

Η γνώμη μου είναι, οτι αφού έγραψες ότι θέλεις και στο μέλλον για αρκετά χρόνια να πηγαίνει σφαίρα, να μην πάρεις τώρα πια DDR4 σύστημα. 

Να δώσεις λίγα παραπάνω και να πάρεις αυτήν την DDR5 πλατφόρμα. Θα σου κρατήσει για πολλα χρονια. Θα κρατήσεις μητρική και μνήμες στάνταρ για πάρα πολλά χρόνια, και τον 8πυρηνο (16 threads) 7700 επίσης, και στη χειρότερη περίπτωση να σε δελεάσει η AMD να τον αλλάξεις πολύ αργότερα αν έχει βγάλει κάποιο μελλοντικό cpu για το ίδιο ΑΜ5 socket που θα το υποστηρίζει για πολλά χρόνια, και σου δώσει κάτι σαν 16 ή 32 cores με μεγάλη απόδοση σε φτηνή τιμή. Πάντα στην ίδια μητρική και με τις ίδιες μνήμες. 

Και θα πάρεις και ένα οικονομικό NVMe 2TB pcie4.0 τώρα. Και αργότερα αν χρειαστείς παίρνεις ακόμα ένα ίδιο, ή έναν 4ΤΒ. Μπορείς πάντα να χρησιμοποιείς οτι δίσκους έχεις ήδη στις sata συνδέσεις. Και ίσως να πάρεις αργότερα και έναν μεγάλο μηχανικό δίσκο για αποθήκευση αν τον χρειαστείς.

Αν νομίζεις οτι 2 NVMe θα είναι αρκετοί, παίρνεις την MSI. Aν εχεις 20Ε παραπάνω, πάρε την Gigabyte B850 στα 167Ε. Αν δεν θέλεις να δώσεις τόσα πολλά Ε, αλλά θέλεις να έχεις θέσεις για 3 NVMe , πάρε την φτηνή Gigabyte B650. 

Με αυτο το πακέτο AM5 cpu-mobo-ram + NVMe θα είσαι κομπλέ τώρα και για πολλά χρόνια. Τα βάζεις και στο παλιό κουτί με το παλιό τροφοδοτικο, αν δεν θες τώρα να ξοδέψεις για PSU-κουτί.  

Μετά, κοιτάς αν σου βγαίνει να πάρεις τώρα αμέσως και την 5060 Ti 16GB. Αν όχι, απλώς περίμενε λίγο με την παλιά κάρτα, μέχρι να μαζέψεις τα λεφτά. 

Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις πάρει τα καλύτερα VFM χωρίς πεταμένα λεφτά και χωρίς συμβιβασμούς. 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 1
Δημοσ.
3 hours ago, sattack said:

ΑMD tray 7700 εννοούσα το cpu της AMD για πλατφόρμα AM5 , το 7700, tray, δηλαδή χωρίς ψύκτρα και με εγγύηση από το κατάστημα που θα το αγοράσεις και όχι από την ίδια την AMD.

Αυτό, για να ειναι πιο φθηνό. Αν σε προβληματίζει το θέμα της εγγύησης, τότε το ξανασκεφτόμαστε. 

Μνήμες φθηνές 64GB 6000 cl30 ειναι πχ αυτές. (ακριβώς τις ίδιες έχω κι εγώ).

Στον κωδικό PVV564G600C30K,  το C30K στο τέλος σημαίνει cl30.  

(Μην πάρεις οτιδήποτε χειρότερο από 6000 cl30. --- Δηλαδή νούμερο μικρότερο από 6000 και μεγαλύτερο από 30 ---. Θα ειναι πεταμένα λεφτά).

Η γνώμη μου είναι, οτι αφού έγραψες ότι θέλεις και στο μέλλον για αρκετά χρόνια να πηγαίνει σφαίρα, να μην πάρεις τώρα πια DDR4 σύστημα. 

Να δώσεις λίγα παραπάνω και να πάρεις αυτήν την DDR5 πλατφόρμα. Θα σου κρατήσει για πολλα χρονια. Θα κρατήσεις μητρική και μνήμες στάνταρ για πάρα πολλά χρόνια, και τον 8πυρηνο (16 threads) 7700 επίσης, και στη χειρότερη περίπτωση να σε δελεάσει η AMD να τον αλλάξεις πολύ αργότερα αν έχει βγάλει κάποιο μελλοντικό cpu για το ίδιο ΑΜ5 socket που θα το υποστηρίζει για πολλά χρόνια, και σου δώσει κάτι σαν 16 ή 32 cores με μεγάλη απόδοση σε φτηνή τιμή. Πάντα στην ίδια μητρική και με τις ίδιες μνήμες. 

Και θα πάρεις και ένα οικονομικό NVMe 2TB pcie4.0 τώρα. Και αργότερα αν χρειαστείς παίρνεις ακόμα ένα ίδιο, ή έναν 4ΤΒ. Μπορείς πάντα να χρησιμοποιείς οτι δίσκους έχεις ήδη στις sata συνδέσεις. Και ίσως να πάρεις αργότερα και έναν μεγάλο μηχανικό δίσκο για αποθήκευση αν τον χρειαστείς.

Αν νομίζεις οτι 2 NVMe θα είναι αρκετοί, παίρνεις την MSI. Aν εχεις 20Ε παραπάνω, πάρε την Gigabyte B850 στα 167Ε. Αν δεν θέλεις να δώσεις τόσα πολλά Ε, αλλά θέλεις να έχεις θέσεις για 3 NVMe , πάρε την φτηνή Gigabyte B650. 

Με αυτο το πακέτο AM5 cpu-mobo-ram + NVMe θα είσαι κομπλέ τώρα και για πολλά χρόνια. Τα βάζεις και στο παλιό κουτί με το παλιό τροφοδοτικο, αν δεν θες τώρα να ξοδέψεις για PSU-κουτί.  

Μετά, κοιτάς αν σου βγαίνει να πάρεις τώρα αμέσως και την 5060 Ti 16GB. Αν όχι, απλώς περίμενε λίγο με την παλιά κάρτα, μέχρι να μαζέψεις τα λεφτά. 

Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις πάρει τα καλύτερα VFM χωρίς πεταμένα λεφτά και χωρίς συμβιβασμούς. 

Εάν μπορεί να βάλει τα παραπάνω χρήματα εννοείτε ότι το am5 είναι καλυτερο -κυριως γιατί αναβαθμιζετε-.Ας πάει και στον 7500f που είδα ότι έχει 130ευρω

Αλλά το να ξαναβάλει την 380 πάλι σε καινούργιο pc δεν έχει νόημα.

Day 1 πρέπει να μπει καινούργια κάρτα για video editing.

Από εκεί και πέρα εάν μπορουσε να κρατήσει κουτί και τροφοδοτικό ίσως έβγαιναν τα κουκιά..

130 cpu

30 cpu cooler

150μητρικη

180 64gb ram

450 5060ti

60 1tb nvme

~1000ευρω

Δημοσ.

λογικα κατι με 5600 + 3060 12gb θα σου βγει καπου στα 750 και αυτο αν καποια κομματια τα παρει απο κανα best skroutz κτλ

Spoiler

image.jpeg.3cc29dddcd02a454afda48d8c13565dd.jpeg

Δημοσ.
15 ώρες πριν, @topos είπε

130 cpu

30 cpu cooler

150μητρικη

180 64gb ram

450 5060ti

60 1tb nvme

~1000ευρω

Φίλε μου, σου είναι μήπως εύκολο στο κάθε ένα να εισαγάγεις και ένα λινκ, ώστε να με κατευθύνει σε ένα προϊόν συγκεκριμένο; Ποιες θα ήταν για παράδειγμα οι δικές σου συγκεκριμένες επιλογές. Αν σε αγγαρεύω πολύ, άσ'το.

12 ώρες πριν, Donalhioy είπε

λογικα κατι με 5600 + 3060 12gb θα σου βγει καπου στα 750 και αυτο αν καποια κομματια τα παρει απο κανα best skroutz κτλ

Απόκρυψη περιεχομένων

image.jpeg.3cc29dddcd02a454afda48d8c13565dd.jpeg

Σε ευχαριστώ για την πρόταση. Με προτεινόμενες συνθέσεις με βοηθάτε πολύ! Πολύ δελεαστικό το συγκεκριμένο χρηματικό σύνολο. Η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών και αυτές οι ραμ θα σηκώσουν πιστεύεις το φορτίο 4κ editing για κάποια χρόνια;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φίλε μου, σου είναι μήπως εύκολο στο κάθε ένα να εισαγάγεις και ένα λινκ, ώστε να με κατευθύνει σε ένα προϊόν συγκεκριμένο; Ποιες θα ήταν για παράδειγμα οι δικές σου συγκεκριμένες επιλογές. Αν σε αγγαρεύω πολύ, άσ'το.

Αυτά που σου έγραψε είναι ακριβώς αυτά που συζητήσαμε πριν για ΑΜ5 με λινκ, με μόνη αλλαγή το cpu 130E που ειναι ο 6πυρηνος 7500F, και με 1ΤΒ ΝVMe στα 60Ε, που δεν έβαλε συγκεκριμένο προϊόν. Γύρω στα 110Ε να υπολογίζεις για 2ΤΒ. Αν αποφασίσεις τι χωρητικοτητα ΝVMe θα πάρεις εύκολα θα σου πούμε μερικές προτάσεις. 

Σε ευχαριστώ για την πρόταση. Με προτεινόμενες συνθέσεις με βοηθάτε πολύ! Πολύ δελεαστικό το συγκεκριμένο χρηματικό σύνολο. Η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών και αυτές οι ραμ θα σηκώσουν πιστεύεις το φορτίο 4κ editing για κάποια χρόνια;

Η συγκεκριμένη πρόταση ΑΜ4 δεν ειναι σωστή! 

- μνημη 32 GB DDR4 στα 85Ε? Αφού με 85-95Ε βρίσκεις 32GB DDR5. Δεν γλιτώνεις λεφτα και παίρνεις χειρότερο προϊόν. (Αλλο που 32GB ειτε ddr4 ειτε ddr5 θα το μετανιώσεις στο μέλλον για επεξεργασία βίντεο.)

- 92Ε  για mATX μητρικη πλατφόρμας DDR4? Aν είναι να πέσεις σε φτηνιάρικες mATX, βρίσκεις και στην πλατφόρμα DDR5 με ελάχιστα παραπάνω Ε. 

- 100Ε για 6πυρηνο cpu πλατφόρμας DDR4 που ειναι dead-end? Αμα είναι για 6πυρηνο, σου πρότεινε ο @Topos τον 6πυρηνο ΑΜ5 7500f μόνο 30Ε πιο ακριβό. Και καλύτερος τώρα, και σου επιτρέπει μεγάλες αναβαθμίσεις στο μέλλον. 

Δηλαδή για λίγα Ε θα χαντακωθεις σε παλιά πλατφόρμα. 

Άλλο να το προτείνουμε σε έναν πιτσιρικά που θελει όσο πιο φτηνό gaming PC, κι άλλο εσύ που θέλεις επεξεργασια βίντεο να πηγαίνει σφαίρα για κάμποσα χρόνια. 

Άμα είναι για όσο το δυνατόν πιο φτηνά, βρίσκεις και ΑΜ5 , αλλά τότε μην χαντακωθεις για 50-70Ε σε ΑΜ4. 

Επεξ/σία από sattack
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, sattack είπε

Άμα είναι για όσο το δυνατόν πιο φτηνά, βρίσκεις και ΑΜ5 , αλλά τότε μην χαντακωθεις για 50-70Ε σε ΑΜ4. 

το παιδι ζητησε στα 700 ευρω pc

και απο τα 8 κομματια. δινετε 6, και αυτο απο διαφορετικα καταστηματα χωρις μεταφορικα και αυτο στα 1000 ευρω

με κουτι αλλης εποχης που ΑΝ χωραει την ψυκτρα χωρις να βρισκει στο καπακι θα ειναι θαυμα, και τροφοδοτικο που την 5060 ti δεν ειμαι σιγουρος αν και μαθηματικα την σηκωνει, που ακομα και αν το κανει το ερωτημα ειναι για ποσο, ή για ποση ωρα

αν τα βαλεις και αυτα πας για 1100-1200....  σε αρχικο budget 700, με τα μεταφορικα και αν πληρωσει για να το στησει καποιος παρατριχα δε παει στο διπλασιο

με φτηνη am5 δυσκολα να αναβαθμισεις σε καλο cpu, αντιθετως η συγκεκριμενη b550m σηκωνει εναν ακριβο am4 cpu

για am5 με κανενα 8700g και igpu θα βγει καπου εκει, αλλα και παλι στις επιδοσεις θα ειναι πισω

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...