Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, Donalhioy είπε

το παιδι ζητησε στα 700 ευρω pc

Φυσικά, όλα είναι θέμα χρημάτων!

Ο OP δεν έβαλε εξαρχής ένα συγκεκριμένο ποσό, αλλά ούτε και μετά είπε "δεν μπορώ περισσότερα από τόσα".

Και επειδή όπως ειπα δεν πρόκειται για κάποιο πιτσιρικά που ψάχνει ενα πολυ φθηνο gaming pc, προσπαθώ να εξηγήσω τι ισχύει με κάθε επιλογή.

Όλες οι επιλογές στο τέλος μπορεί να είναι αποδέκτες, αρκεί να ξέρει κανείς συνειδητά γιατί επιλέγει το ένα ή το άλλο. 

Κι εσύ καλώς επισημαίνεις μήπως ας πούμε το παλιό κουτί δεν χωράει τη νέα μεγάλη ψύκτρα. 

Το τροφοδοτικο σαν ονομαστικα 550W δεν έχει κανενα πρόβλημα (αν είναι στη 12V γραμμή και όχι κανένα αρχαίο). 180W TDP έχει η 5060 Ti 16GB και 65W o 7700. Μόνο θέμα μήπως βγαλει ελάττωμα ειναι. Αλλιώς και για καινούργιο, πάλι 550W θα πρότεινε κανείς, λόγω οικονομίας για ποιο λόγο να ξοδέψει περισσότερα αν δεν τα έχει ανάγκη τα παραπάνω W. 

Ας τα διαβάσει όλα αυτά κι ας ζυγίσει πόσα μπορεί να δώσει και προς ποιά κατεύθυνση να κινηθεί. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, sattack είπε

Ο OP δεν έβαλε εξαρχής ένα συγκεκριμένο ποσό, αλλά ούτε και μετά είπε "δεν μπορώ περισσότερα από τόσα".

Το τροφοδοτικο σαν ονομαστικα 550W δεν έχει κανενα πρόβλημα

οταν απαντησα το budget ηταν 700 ευρω

καπου εδω να δουμε οτι στις gpu υπαρχει και προτεινομενη ισχυς τροφοδοτικου που στις 5060ti ειναι 600w το ελαχιστο

το spike current υπαρχει και η μειωμενη ενεργειακη αποδοση ενως γερασμενου bronze που ηδη παιζει οριακα ειναι θεμα χρονου να σου κανει ζημια

Επεξ/σία από Donalhioy
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Donalhioy είπε

καπου εδω να δουμε οτι στις gpu υπαρχει και προτεινομενη ισχυς τροφοδοτικου που στις 5060ti ειναι 600w το ελαχιστο

Όταν κυκλοφορεί ο Intel Core i9-14900KS with a peak power consumption of 320W, οι εταιρείες ειναι υποχρεωμενες να υπολογίσουν οτι μπορεί κανένας τρελός να το βάλει και με οποιαδήποτε κάρτα. 

320+180=500W, σου λέει ας βάλουμε 600 προτεινόμενο...

Εντωμεταξύ όχι τα 65W, αλλά και 100W cpu να βάλει κάποιος τώρα, +180=280W, είναι τα μισά από ένα 550αρι PSU.   

Ας φοβούνται οι κάτοχοι 5090 για spikes, όχι και οι mainstream καρτούλες με ένα 8πινο καλωδιάκι. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 04/06/2025 at 22:46, Kavamarou said:

Προς τα εκεί κλίνω λογικά 😒

Από το παραπάνω συμπερανα ότι μιλάμε στο 1000ρικο.

On 05/06/2025 at 22:13, Donalhioy said:

το παιδι ζητησε στα 700 ευρω pc

Αυτό δεν το είδα κάπου.(Μπορεί να κάνω και λάθος)

Προς TS-Τώρα το τι σηκώνει και τι δεν σηκώνει η 3060 η 5060 ti 16gb  η ή 5090 είναι σχετικό.

Θα μιλήσω για την 3060 12gb που εχω

Spoiler

(η 5060 ti 16gb είναι υποθετω πως θα είναι ~-40% πιο γρήγορη στο davinci resolve, έχει +4gb vram και τέλος κ σημαντικότερο ότι έχει decoders/encoders που υποστηρίζουν 10bit h264 κ h265

->

Εχω κάνει 7ωρα timeline βιντεο(αυτό ήταν πες 3καμερο -αρχεία h264 8bit-) με mix fhd κ 4κ στην 3060 και πήγε οκ(με εξαίρεση προφανώς τον πολύ μεγάλο χρόνο στο deliver(export)

Αλλά έχω κάνει και 3 λεπτό βιντεάκι πάλι mixed fhd κ 4κ και αγκομαχουσε κ ξέμενε από vram.

Ομως σε αυτό το 3λπετο είχα 140κλιπ(h264 8bit και h265 10bit) μέσα και όλα ειχαν stabilize, κάποια optical flow, speedramp και τα περισσότερα κλιπ είχαν super scale (enhanced 2x Nvidia).

Και προφανώς τα παραπάνω δεν τα έχεις δουλέψει και ίσως σκέφτεσαι πως δεν σου είναι απαραίτητα.Σε αυτήν την περίπτωση η 3060 με γραμμικό μοντάζ θα σου κάνει δουλειά ακόμα κ στο 4κ(μιλάω για απλα αρχεία h264).

Όμως εάν τα έχεις μπορείς να λύσεις προβλήματα η ακόμα και να κάνεις το τραβηγμα διαφορετικά γνωρίζοντας τις δυνατότητες που σου δίνει το resolve.

Spoiler

Εδώ να πω πως καθόλου πως είναι το footage ταινίας μικρού μήκους(θέλω να πω εάν η σκηνή είναι μελετημένη, σωστά φωτισμένη, με σωστό white balance και η κάμερα με σωστή κινηση κοκ) εγώ τραβάω πες "events" που δεν έχει 2η/3η/κοκ λήψη, ούτε έχω την δυνατότητα να φωτίζω πάντα το θέμα μου.

Και συνεχίζω για την 3060 12gb, είναι μια πολύ καλή επιλογή εάν το budget είναι πολύ χαμηλό, ιδιαίτερα ως μεταχειρισμένη στο ~200ευρω.

Αλλα σίγουρα δεν είναι κάρτα 9ετιας για να βγάζεις δουλειά(κατά την γνώμη πιθανότατα ούτε η 5090 είναι).

Και επικεντρωνομαι πλέον σε αυτο->pc 9ετιας.

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για μηχάνημα δουλειάς(που να βγάζεις χρήματα εννοώ), είναι παντελώς λάθος άποψη.

Χάνεις χρόνο μένοντας σε παλιό hardware/software, το οποίο σημαίνει ότι πρακτικά χάνεις χρήμα.

Επισης το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σιγουρα χειρότερο(δεν μιλάω γενικά, μιλάω για "εσένα" με το δικό σου τωρινο pc vs πάλι εσενα με καινούργιο pc και software.)

Τώρα όσο αφορά το hardware, στα 1000 ευρώ σίγουρα θα πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις εάν βγάζεις σοβαρη δουλειά και σίγουρα δεν θα έχει προοπτική 9ετιας(~3 χρόνια ισως)

Τέλος,παρόλο που δεν έχει αναφερθει-> επειδή διαισθανομαι πως και η οθόνη πιθανών να είναι 9ετιας και αυτη, απλά να αναφέρω πως την διαφορά σε παραγωγικότητα που είδα σε εμένα από όταν άλλαξα από 24 σε 32inch δεν την έχω βιώσει με οποιαδήποτε αναβάθμιση(αλλά κρατάω τα μηχανήματα μου ~4χρονια με ενδιάμεσες αναβαθμίσεις.Το τωρινό λόγο am5 φιλοδοξω να κρατήσει παραπάνω αλλά προφανώς με αλλαγή cpu/GPU και ram)

Και αντίστοιχο-μικροτερο- bump στην παραγωγικότητα όταν πρόσθεσα και 2η οθονη(έχω δοκιμάσει και setup με 3 οθόνες αλλά μάλλον περισσότερο με μπερδευε παρά με διευκόλυνε(τουλαχιστων στο δικό μου workflow).

Disclaimer->Η κύρια ασχολία μου είναι η φωτογραφία όμως τώρα 2 χρόνια κάνω και κάποια video (πρακτικά  80% προς 20%) αλλά αυτή είναι μια fluid αναλογία που μπορεί να αλλάξει.

Spoiler

Σε καμία των περιπτώσεων δεν δηλώνω "έμπειρος μοντέρ", οπότε όλες οι απόψεις μου είναι παρατηρήσεις από υλικό που έχω τραβήξει εγώ, με το δικό μου workflow με δικό μου μοντάζ.Οποτε τις λογαριάζεις με αυτό το σκεπτικό.

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδη ζητησες ενα pc που να τρεχει σφαιρα τα παντα για χρονια, αυτο δεν νομιζω οτι μπορει να γινει με κατω απο 1.100-1200 ευρω. Και παλι μην νομιζεις οτι θα σου κρατησει 9ετια και θα ειναι το απολυτο τερας επιδοσεων. Απλα σε σχεση με αυτο που ηδη εχεις, ειναι μερα με την νυχτα. Θα σου φανει διαστημοπλοιο.

Αν μπορεις να φτασεις σε αυτα τα χρηματα τοτε σου προτεινω μια παραλαγη με αυτο που μου ειχαν προτεινει και μενα τα παιδια εδω.

CPU -> https://www.skroutz.gr/s/40624233/AMD-Ryzen-5-7600-3-8GHz-Epexergastis-6-Pyrinon-gia-Socket-AM5-Tray.html

Μητρικη -> https://www.skroutz.gr/s/43133393/MSI-B650-Gaming-Plus-WiFi-Motherboard-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html

Μνημες -> https://www.skroutz.gr/s/58724013/G-Skill-Flare-X5-64GB-DDR5-RAM-me-2-Modules-2x32GB-kai-Tachytita-6000-gia-Desktop-F5-6000J3636F32GX2-FX5.html

Καρτα γραφικων -> https://www.skroutz.gr/s/60198871/msi-geforce-rtx-5060-ti-16gb-gddr7-ventus-2x-oc-karta-grafikon-v535-005r.html

Δισκος -> https://www.skroutz.gr/s/44753357/TeamGroup-MP44L-SSD-2TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-TM8FPK002T0C101.html?product_id=240675142&sponsored=sku

CPU cooler -> https://www.skroutz.gr/s/51123713/Arctic-Freezer-36-Black-PSyktra-Epexergasti-gia-Socket-1700-1851-AM4-AM5.html. Να βεβαιωθεις οτι την χωραει το κουτι που ηδη εχεις.

Επεξ/σία από ardi21

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...