Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
14 ώρες πριν, Shin είπε

To error αυτό ξεκίνησε να μου το εμφανίζει εδώ και μερικούς μήνες σε Windows 10 όταν έκανα restart αλλά μετά από shutdown έμπαινε κανονικά στα windows και νόμιζα ότι έφταιγε κάποιο update των windows

12 ώρες πριν, Shin είπε

αγόρασα ένα RM850e. Από όταν το τοποθέτησα η 5700xt που είχα τότε άρχισε να πιάνει 100+ βαθμούς σε games με πάνω από 100 fps και το pc/game έκλεινε. (σύμπτωση? πείραξα κάτι άθελα μου όπως έβαζα το τροφοδοτικό? όντως έφταιγε το τροφοδοτικό? δεν κατάλαβα ποτέ)

Επί RM850e άρχισαν να μου εμφανίζονται και τα errors του θέματος αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς πότε.

Mήπως τότε προκλήθηκε κάποια βλάβη κάπου (στη μητρική ίσως?) και άρχισε αυτό το σύμπτωμα, το οποίο τώρα με τον καιρό χειροτέρεψε? 

Messenger_creation_3DA11F5E-1263-4749-80D2-9B258CE3CB0A.jpeg.346103b100a2d159a860c81b8d0114f7.jpeg

Spoiler

Messenger_creation_C768FF4C-09E8-4ED3-9AE6-D518690C57E4.jpeg.7e5a5f0f66a48038888aa5453eccaeb1.jpeg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, Shin είπε

Ρε παιδιά υπάρχει κάποια εξήγηση για το παρακάτω?

Όλη μέρα το pc έκανε τα 2 memtest, 8 ώρες κράτησαν. Μετά το 2ο memtest πάτησα exit έκανε reboot και μπήκε στα Windows κανονικά και με τις 2 μνήμες. Δεν πείραξα τίποτα. Μπήκα hwinfo όλα κομπλέ, 32gb στα 1800mhz dual channel με σωστά timings κτλ

Κάνω restart και μου βγάζει το ίδιο πρόβλημα..

Τα Windows είναι φρέσκα τα έβαλα πριν 2 μέρες, αφότου προέκυψε το πρόβλημα, με 1 stick

Ωραία, ένα ένα τα πράγματα, η διαδικασία είναι αποκλείω προβλήματα ξεκινώντας από το πιο πιθανό. 

Αυτό που απέκλεισες τώρα, είναι το λιγότερο πιθανό, να έχουν κάποιο πρόβλημα τα στικάκια. 

Βήματα: Πρώτο και βασικότερο. Έχεις το πιο φρέσκο bios update; Όταν περνάμε στη ζώνη του λυκόφωτος, ειδικά αν μιλάμε για ram, memory controllers κλπ, θέλουμε να έχουμε το τελευταίο bios. 

Δεύτερο: Είπες για 100 βαθμούς στον επεξεργαστή, όταν έβαλες το 850e. Αυτό υπάρχει ακόμα; Αν ναι, τι ψύκτρα έχεις πάνω, είναι αρκετή και αν είναι κάθεται σωστά; Έχει πάστα το cpu; Μπορεί να συνδέεται υπερθέρμανση με τον memory controller, και εκτός αυτού εγώ προσωπικά όταν λύνω ένα θέμα με τον υπολογιστή θέλω όλα τα θέματα hardware να είναι λυμένα.

Τρίτο: Λες για φρέσκα windows. Εννοείς ότι έκανες fresh install windows για να λύσεις το πρόβλημα και υπάρχει ακριβώς το ίδιο (ή δημιουργήθηκε με τα καινούρια windows); Τότε μας λέει κάτι αυτό. Αν έγινε και μπήκαν και σωστά drivers γραφικών μας περιορίζει κάπως. 

Τέταρτο: Το μόνο θέμα που μπορείς να έχεις πλέον με τις μνήμες αφού τις τσέκαρες είναι degrade στο memory controller του cpu. Να μην μπορεί δηλαδή να πιάσει με δύο στικάκια τις ταχύτητες που έπιανε πριν σε dual mode. Αυτό επιβεβαιώνεται εφόσον δουλέψει σωστά ο υπολογιστής με 2100 που είναι η βασική ταχύτητα για τις ddr4, και έχει θέμα μόνο με το xmp. Εκεί η λύση είναι να δοκιμάζεις χαμηλότερα μέχρι να δουλεψει σωστά. Πχ στα 3200. 

Άρα συνολικά θα έλεγα: Bios update, βεβαιώνεσαι ότι όλα είναι καλά με θερμοκρασίες, ψύκτρες κλπ. Μετά repair τα windows γιατί από ότι κατάλαβα μπορεί το install να είναι προβληματικό. Μετά δοκιμή με 2100 μνήμες χωρίς xmp. Αν όλα δουλεύουν καλά, ξεκινάς να δοκιμάζεις από 3600 και κατεβαίνεις στο xmp μέχρι να δουλέψουν. Αν δεν δουλεύουν ήδη στα 2100, κοιτάς windows και drivers γιατί το θέμα δεν είναι ο imc. 

Επεξ/σία από tzavardin
Δημοσ.

Όσοι λέτε για windows παραβλέπετε ότι ο άνθρωπος έχει αυτό το πρόβλημα εδώ και μήνες, σε πολλές εγκαταστάσεις windows,  ξεκινώντας από windows 10 και τώρα windows 11.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, sattack είπε

Όσοι λέτε για windows παραβλέπετε ότι ο άνθρωπος έχει αυτό το πρόβλημα εδώ και μήνες, σε πολλές εγκαταστάσεις windows,  ξεκινώντας από windows 10 και τώρα windows 11.

Καθαρά εμπειρικά, όταν ξεκινάει ένα θέμα με το εδώ και 2-3 μέρες έχω πιο σοβαρό θέμα, και συνδυαστικά πιο κάτω αναφέρεται ότι πριν δυο μέρες έκανε fresh install, ακόμα και να υπάρχει η πληροφορία που λες, την παραβλέπω σαν να μην υπάρχει. Δεν έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, λέει ότι είχε το ίδιο σφάλμα. Μπορεί να μη θυμάται σωστά, μπορεί οτιδήποτε. 

Ούτως ή άλλως του λέω να ξεκινήσει με bios update και με hardware. Άντε να δεχτώ να κάνει το windows repair βήμα αφού ξεμπερδέψει με τη δοκιμή στα 2100 dual mode, να σιγουρευτεί ότι δεν έχει θέμα ο imc, που είναι ο κύριος ύποπτος. 

47 λεπτά πριν, tzavardin είπε

Άρα συνολικά θα έλεγα: Bios update, βεβαιώνεσαι ότι όλα είναι καλά με θερμοκρασίες, ψύκτρες κλπ. Μετά repair τα windows γιατί από ότι κατάλαβα μπορεί το install να είναι προβληματικό. Μετά δοκιμή με 2100 μνήμες χωρίς xmp. Αν όλα δουλεύουν καλά, ξεκινάς να δοκιμάζεις από 3600 και κατεβαίνεις στο xmp μέχρι να δουλέψουν. Αν δεν δουλεύουν ήδη στα 2100, κοιτάς windows και drivers γιατί το θέμα δεν είναι ο imc. 

Οπότε αλλάζουμε το παραπάνω σε: Άρα συνολικά θα έλεγα: Bios update, βεβαιώνεσαι ότι όλα είναι καλά με θερμοκρασίες, ψύκτρες κλπ. Μετά δοκιμή με 2100 μνήμες χωρίς xmp. Αν όλα δουλεύουν καλά, ξεκινάς να δοκιμάζεις από 3600 και κατεβαίνεις στο xmp μέχρι να δουλέψουν. Αν δεν δουλεύουν ήδη στα 2100, κοιτάς windows και drivers γιατί το θέμα δεν είναι ο imc. Μετά repair τα windows γιατί από ότι κατάλαβα μπορεί το install να είναι προβληματικό.

Επεξ/σία από tzavardin
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχει μπέρδεμα, είναι αρκετά τα δεδομένα και εγώ έχω πονοκεφαλιάσει με όλα αυτά και με το ψάξιμο που κάνω στο ιντερνετ. Επίσης αλλάζω συνέχεια γνώμη για το τι μπορεί να φταίει.

Αφότου τοποθέτησα το RM850e , άρχισε να πιάνει 100 βαθμούς η κάρτα γραφικών 5700xt (όχι ο επεξεργαστής). Απλά δεν ασχολήθηκα και τόσο  γιατί είχα σκόπο να την αλλάξω. Οπότε έβαλα limit στα fps και το άφησα έτσι μέχρι που άλλαξα κάρτα γραφικών πριν 1 μήνα και πήρα 5080

Το πρόβλημα είναι ότι μου εμφανίζει το συγκεκριμένο BSOD και με τα 2 ram sticks ανεξαρτήτως συχνότητας, xmp κτλ. Μόνο με 1 ram stick μπορώ να bootarw είτε στα Windows ή σε bootable USB flash. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα ή τίποτα περίεργο με τον υπολογιστή.

Την Δευτέρα που το πρόβλημα έγινε μόνιμο είπα μήπως λύθεί με clean install των Windows. Αφότου κατάλαβα ότι μόνο με 1 ram stick μπορώ να κάνω δουλειά, πέρασα αρχικά τα Windows 11. Μετά το installation των 11, κλείνω το pc, βάζω πάνω και το 2ο ram stick και παίρνω πάλι το ίδιο BSOD. Δεν θυμάμαι με ποιο σκεπτικό αλλά είπα να κάνω clean install τα Windows 10. Οπότε τώρα είμαι με Windows 10.

Το ότι bootarei το pc με 1 ram stick και όχι με 2 δεν το είχα δοκιμάσει στα παλιά μου windows (αυτά που είχα μέχρι το πρωί της Δευτέρας) γιατί νόμιζα ότι είναι πρόβλημα των windows ή του boot manager. Κατάλαβα ότι bootarei με 1 ram stick αφότου δεν μπορούσα να bootarw ούτε σε bootable USB drive για να κάνω setup τα Windows και άρχισα να ψάχνω στο ιντερνετ

Windows repair και τα σχετικά δεν έχω κάνει γιατί έχω στο μυαλό μου ότι ποτέ δεν έχει δουλέψει και επειδή είναι clean install.
Για το bios το γράφω στο αρχικό μου post

Μετά το memtest είμαι πιο πολύ στο ότι φταίνε τα Windows. Άνοιξα και ένα thread στο support της Microsoft https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-performance/bsod-error-0xc0000428-with-2-ram-sticks/a9d6b536-3dfb-41cc-bf24-1262ac7494e0

Να προσθέσω ότι την Δευτέρα πρωί εμφανίστηκε στα παλιά Windows 10 ένα optional update το οποίο εγκατέστησα και μετά από εκείνο το restart το πρόβλημα έγινε μόνιμο.
Επίσης τα ίδια BSOD errors που γράφω στο αρχικό μου post ότι είχα κάποιους μήνες τώρα, αν θυμάμαι σωστά ξεκίνησαν με ένα KB update των Windows 10 που είχε πρόβλημα και δεν γινόταν εγκατάσταση. Πρέπει να ήταν το KB5053606 το βρήκα στο search history του google account. https://www.pcworld.com/article/2645613/windows-10-users-struggle-with-several-problems-after-march-update.html Θα μου πεις αφού δεν έγινε εγκατάσταση πως δημιούργησε πρόβλημα, το θέμα είναι ότι έκανε εγκατάσταση, restart τα windows και μετά σου έλεγε ότι κάτι πήγε στράβα και τελικά δεν μπήκε.

Επεξ/σία από Shin
Δημοσ.

Τσέκαρε και την υγεία του δίσκου μήπως κάνει εκεί κόλπα. Επίσης έχεις τσεκάρει την γραφικών?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...