Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους, είχα ανοίξει αυτό το thread και τελικά άλλαξα γνώμη... :D Σήμερα μου τη βίδωσε και δε θα κάνω αναβάθμιση. Θα πάω σε νέο κουτί (θα τον δώσω σε συγγενή τον παλιό).

Θέλω κάτι που θα με κρατήσει για μια 5ετία και να παίζω τα νέα παιχνίδια που βγαίνουν. Δεν έχω τρελές απαιτήσεις για full ultra specs, τουλάχιστον τώρα όμως στην αρχή να είναι κάτι δυνατό. To budget που έχω είναι 1.800 και λέω τόσα με βαριά καρδιά γιατί είδα ότι για να πάω εκεί που θέλω πρέπει να φτάσω σε αυτό το ποσό.

Ποσό που διαθέτουμε: 1.800

Χρήση υπολογιστή: Gaming

Οθόνη έχω την LG 38WR85QC (IPS 3840x1600 144Hz).

Δε με απασχολεί το κατάστημα. Θα κάνω μίξη!

Σκέφτομαι τα παρακάτω κομμάτια. Ακούω προτάσεις αντιρρήσεις. Πιστεύετε μπορώ να ρίξω από κάπου; Είμαι υπερβολικός κάπου;

Motherboard: MSI Mag B650 Tomahawk WIFI
CPU: AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz
GPU: Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti 16GB GDDR7 Aorus Windforce OC SFF
PSU: Corsair RM750x Shift 750W Full Modular 80 Plus Gold
Case: Lian Li Lancool 216 RGB Gaming Midi Tower
RAM: G.Skill Trident Z5 Neo RGB 32GB DDR5 RAM με 2 Modules (2x16GB) και Ταχύτητα 6000
SSD: Samsung 990 PRO SSD 1TB M.2 NVMe PCI Express 4.0
Cooler: Be Quiet Pure Rock 2 FX

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για όλη τη βοήθεια!

Δημοσ.

Αλλαγές που θα έκανα

1) Εχει πεσει σε τιμη ο 7700 οποτε θα πηγαινα εκει

2) Θα πηγαινα σε 850w τροφοδοτικο

3) Θα πηγαινα σε πιο φθηνο μοντελο ssd και σε 2tb μεγεθος

Κατα τα αλλα μια χαρα γνωστες επιλογες. Πολυ σωστη επιλογη η 5070 ti , ίσως αμα θες κατι πιο οικονομικο (νομιζω ειναι πιο φθηνες αυτη τη στιγμη) πας σε 9070xt της AMD.

• Like 3
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Windfur είπε

3) Θα πηγαινα σε πιο φθηνο μοντελο ssd και σε 2tb μεγεθος

Ειδικά αυτο!

• Like 1
Δημοσ.

Το τροφοδοτικό το θεωρείτε απαραίτητο; Δε με βλέπω να κάνω αναβάθμιση στα επόμενα χρόνια. Καταλαβαίνω το 750 αντέχει... Δεν ξέρω.

Ποιόν 2TB θα προτείνατε; Μην ξεφύγουμε στην τιμή και ξεπεράσουμε τα 1.900...

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Επανέρχομαι στο θέμα μου και να σας πω κάποιες σκέψεις.

Σκέφτομαι τελικά να προχωρήσω σε αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων (~5 μήνες από τώρα). Θα ανεβάσω το budget στα 2.000€.

Θυμίζω ότι θέλω να παίζω τα μοντέρνα παιχνίδια σε ανάλυση 3840x1600 ~144Hz.

Θα με καλύψει αυτή η σύνθεση που παρουσιάζω παρακάτω; Θα προτείνατε κάτι καλύτερο; Θα βγει κάτι που θα πρέπει να έχω υπόψη μου στο επόμενο διάστημα (κοντά είναι οι 5 μήνες);

image.png.235875dd1a46211f748976c636997062.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταρχάς, να πούμε πως είναι δύσκολο μια προτεινόμενη σύνθεση σήμερα να είναι η ίδια και σε 5 μήνες. Καινούργια προιόντα, τιμές, διαθεσιμότητα, όλα είναι ρευστά. Ειδικά, δε, όταν μεσολαβεί και black friday που βρίσκεις διαμαντάκια μερικές φορές και είναι πολύ πιθανό να θες να χτυπήσεις κάτι εκεί (πχ κάρτα γραφικών) και ας μείνουν τα υπόλοιπα για χριστούγεννα.

Γενικά είσαι σε σωστό δρόμο και ακριβώς αυτά τα κομμάτια θα είναι οκ για τη χρήση που θες. Νομίζω πως με μερικές αλλαγές όμως θα είσαι καλύτερα.

990pro ο καλύτερος ssd αλλά πανάκριβος (τον έχω αλλά μου τον κάνανε δώρο, εγώ δεν θα τον αγόραζα). Ακόμη και αν θες dram και μεγάλο TDW, μπορείς να γλυτώσεις χρήματα με μηδενικές υποχωρήσεις. Έχουν και όλες οι μητρικές πλέον heatsinks οπότε ακόμη και ssd  που τείνουν να είναι "ζεστοί" (π.χ. wd850x) είναι εντάξει. Θα μου πεις, με 20 ευρώ διαφορά στα 2κ θα σωθώ? Θα εξηγήσω παρακάτω.

Τροφοδοτικό μια χαρά, αλλά αυτό το μοντέλο έκανε πολλές πωλήσεις γιατί έπαιζε για καιρό στα 90κάτι ευρώ (ξανά, και εγώ αυτό έχω). Στα 120, πάρε πιο καινούργιο θα έλεγα, ή αν είναι κάτι σε προσφορά τότε.

Ο 7700x για 2k ultrawide είναι μια χαρά. Τρία πράγματα άξια αναφοράς εδώ. 1ον, έχει πέσει ο 7800x3d σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε single player παιχνίδια δεν αξίζει τα 100+ ευρώ διαφορά σε αυτήν την ανάλυση, αλλά αν παίζεις και shooters / multiplayer, μπορεί να θες να τον σκεφτείς. 2ον, βγαίνει ο 9600x3d. Αν έχει κυκλοφορήσει Ελλάδα και είναι σε σωστή τιμή για την απόδοση του, μπορεί να αξίζει πολύ. 3ον, ο 7700 ο απλός (όχι ο 7700x) είχε πέσει και κάτω από 200 ευρώ τις προάλες. Με απειροελάχιστες διαφορές σε επιδόσεις απ'τον 7700x, εγώ θα τον προτιμούσα 100%.
Για καθαρό gaming και οι 7600/7600x/9600/9600x θα σε καλύψουν μια χαρά. Οι περισσότεροι πυρήνες βοηθάνε ελάαααχιστα στα 1% low. Κατά βάση σε multitasking και επεξεργασίες αρχείων, που δεν ανέφερες. Όλα βασίζονται στην τιμή κατά την περίοδο αγοράς κατά τη γνώμη μου.

Ram, ψύκτρα και κουτί είναι υποκειμενικά, και αυτά που έχεις διαλέξει φαίνονται κομπλέ. Δες ίσως και καμιά Arctic RGB AIO, λίγα παραπάνω λευτά αλλά με καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (οκ και εδώ υποκειμενικό αυτό) και λίγο καλύτερη απόδοση. Όχι πως οι amd είναι και τίποτα τέρατα. Αν δεν πας σε σε τίποτα 7900x, και μια ψύκτρα με 30 ευρώ φτάνει.

Σε μητρικές, τα παραπάνω χρήματα για b850 δεν αξίζανε για τον περισσότερο κόσμο. Πλέον, έχουν κατέβει σε πολύ καλά επίπεδα οι τιμές, οπότε αν δεν είναι αρκετά σφιχτό το budget, αξίζουν. Κοιτάς πάλι για τιμές όταν είναι, για τώρα κάποια παραδείγματα στα 168 , 192 και 215 ευρώ.

Για GPU τώρα. 1ον, έχεις διαλέξει SFF (small form factor) μοντέλο. Το κουτί σου νομίζω δεν έχει θέμα να χωρέσει και κανονικά μεγέθη αν δεν κάνω λάθος τα οποία θα έχουν και καλύτερες θερμοκρασίες κατά γενικό κανόνα.
2ον, επειδή είσαι σε ανάλυση 2κ αλλά ultrawide, δες αν μπορείς να χωρέσεις στο budget μια 5080. Για αυτό και όλες οι αναφορές σε πιθανές εναλλακτικές σε προηγούμενα κομμάτια. Βρίσκεις σε msrp σχετικά εύκολα πλέον. Σε 5 μήνες, με σωστές διαθεσιμότητες, με λίγη τύχη σε πιθανή προσφορά black friday, μπορεί να είναι και πιο χαμηλά.
Θα σε καλύψει η 5070ti? Σίγουρα. Αλλά για χρήση single player καθαρά σε AAA παιχνίδια, εγώ θα έκοβα ό,τι μπορώ για να χωρέσω μία 5080, αν είναι εφικτό.

Επεξ/σία από flikifloki
  • Like 4
Δημοσ.
5 ώρες πριν, gshyperion είπε

Επανέρχομαι στο θέμα μου και να σας πω κάποιες σκέψεις.

Σκέφτομαι τελικά να προχωρήσω σε αγορά ~5 μήνες από τώρα

σε πεντε μηνες απο τωρα και μαλιστα χριστουγεννα, με 2000 ευρω budget, θα εχεις κυριολεκτικα διαφορετικη συνθεση σχεδον σε καθε κομματι

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 hours ago, Donalhioy said:

σε πεντε μηνες απο τωρα και μαλιστα χριστουγεννα, με 2000 ευρω budget, θα εχεις κυριολεκτικα διαφορετικη συνθεση σχεδον σε καθε κομματι

Αυτό ακριβώς, κυριολεκτικά από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλάζουν τα προτεινόμενα υποσυστήματα όχι στο ~6μηνο.

Πάντως ο flikifloki σου έγραψε αναλυτικοτατο ποστ για αυτά που διάλεξες αλλά όντως το σύστημα που θα στήσεις τα Χριστούγεννα θα είναι εντελώς άλλο.

Όποτε είσαι έτοιμος και έχεις τα χρήματα στο χέρι να ανοίγεις ένα thread και ξαναρωτας.

Spoiler

Τώρα για τα "επόμενα", γενικά στον χώρο του pc όλο είναι κάτι προ των πυλών.Τα Χριστούγεννα παίζει είτε να έχουν βγει,είτε να είναι κοντα οι Nvidia super.

Πιθανοτατα να είναι κοντά να βγουν και οι επόμενοι amd cpu.

Πάντα θα έχεις κάτι να περιμένεις.

Τώρα λίγο για τις ψυκτρες, εάν το κουτί το επιτρέπει να μπει aio πάνω είναι αντικειμενικά πιο σωστή λύση.

Όμως προσωπικά δεν τις προτιμάω, ειδικά εάν έχεις cpu σε ανθρώπινα* watt.Περα από το κόστος, πάντα υπάρχει -μικρη- πιθανότητα για βλάβη και είτε να θέλει αλλαγή, είτε ακόμα -μικροτερη ακόμα πιθανοτητα- να έχει διαρροή.

Με μια αεροψυκτρα το χειροτεροτερο που μπορεί να πάθει είναι να χαλάσει το ανεμιστηρακι της.

Και πλέον δεν έχουν τόση χαωτικη απόσταση σε θερμοκρασιες->καλή αεροψυξη είναι ~ισάξια με 240 aio.

*Εμένα ο 7900x είναι στο ανώτατο όριο ~220watt.

Τα καταφέρνει η thermalright phantom spirit (του 40ευρου) αλλά δεν είναι και "άνετη", ειδικά καλοκαίρι.

Για 7950x/14700+ δεν θα έκανε.

Αλλά για 7700/9700/9900(έχουν πλέον 120 tdp)/ x3d κοκ μια καλή αεροψυξη (ακόμα και με pbo) θα είναι ανετη.

Επεξ/σία από @topos
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...