Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Διαθέσιμες πλέον μέσω της πλατφόρμας akinita.gov.gr οι ψηφιακές διαδικασίες για γονικές παροχές, δωρεές και αποδοχές κληρονομιάς ακινήτων, σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους.

Η πλατφόρμα akinita.gov.gr επεκτείνεται, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν ψηφιακά όχι μόνο αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και γονικές παροχές, δωρεές και αποδοχές κληρονομιάς, σε συνεργασία με τον συμβολαιογράφο τους.

Η νέα λειτουργικότητα εντάσσεται στον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε πλήρη παραγωγική λειτουργία και έχει επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες αγοραπωλησιών. Στόχος της επέκτασης είναι η άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, μετατρέποντας την υποβολή και καταχώριση του συμβολαίου σε υπόθεση μιας εργάσιμης ημέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του Ψηφιακού Φακέλου έχουν ολοκληρωθεί 1.838 αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης είναι μόλις μία εργάσιμη ημέρα, εφόσον δεν προκύπτουν προγενέστερες εκκρεμότητες. Ακόμη και σε πιο σύνθετες περιπτώσεις με εκκρεμότητες από καταργημένα υποθηκοφυλακεία, ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, στις τέσσερις εργάσιμες ημέρες.

Η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας akinita.gov.gr απλοποιείται σημαντικά χάρη στη διαλειτουργικότητα με βασικά Πληροφοριακά Συστήματα του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, οι συμβολαιογράφοι ξεκινούν ηλεκτρονικά τον φάκελο μεταβίβασης, οι εμπλεκόμενοι πολίτες λαμβάνουν ειδοποίηση και παρέχουν εξουσιοδότηση μέσω TaxisNet, ενώ η πλατφόρμα αντλεί αυτόματα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσω διασύνδεσης με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ, του Κτηματολογίου και του ΤΕΕ.

Επιπλέον, ο φόρος μεταβίβασης και τα σχετικά τέλη καταβάλλονται ψηφιακά με κάρτα, ebanking και άλλους τρόπους, ενώ η πράξη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο και καταχωρίζεται εντός 24 ωρών, εφόσον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Μπουκώρος: «Το Ελληνικό Κτηματολόγιο γυρίζει σελίδα. Οι διαδικασίες υποβολής προς καταχώριση και της καταχώρισης ενός συμβολαίου, που άλλοτε απαιτούσαν εβδομάδες, πλέον ολοκληρώνονται ψηφιακά, άμεσα και με διαφάνεια. Με το akinita.gov.gr, οι πολίτες σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, είτε λόγω πώλησης, είτε λόγω δωρεάς ή που έχουν αποκτήσει μέσω κληρονομιάς, χωρίς γραφειοκρατία και αναμονή».

Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι σταδιακά αφήνονται πίσω οι εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες του παρελθόντος και, με την υποστήριξη των εργαζομένων, στόχος είναι έως το τέλος του 2025 να μετατραπεί ο φορέας σε μια σύγχρονη, πλήρως ψηφιακή υπηρεσία πρότυπο, με μηδενικές καθυστερήσεις και απόλυτη ασφάλεια.

Συμπερασματικά, η πλατφόρμα akinita.gov.gr αποτελεί πλέον το ψηφιακό κέντρο για τη μεταβίβαση των ακινήτων στη χώρα, παρέχοντας τόσο στους πολίτες όσο και στους επαγγελματίες ένα σύγχρονο, ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον για όλες τις πράξεις μεταβίβασης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

Η πλατφόρμα akinita.gov.gr επεκτείνεται, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν ψηφιακά όχι μόνο αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και γονικές παροχές, δωρεές και αποδοχές κληρονομιάς, σε συνεργασία με τον συμβολαιογράφο τους.

Ήρθα να δω σχόλια από αυτούς που ξενέρωσαν διαβάζοντας το παραπάνω 😂
Και εκείνους που δεν θα το διαβάσουν καν και θα πουν επιτέλους ξεμπλέξαμε από την φάρα τον συμβολαιογράφων 😂

MichaelJacksonComendoPicocaGIF.gif.08f44a6382d3cc9906d0c8117238cc60.gif

• Like 1
  • Haha 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, manolis940 είπε

Ήρθα να δω σχόλια από αυτούς που ξενέρωσαν διαβάζοντας το παραπάνω 😂
Και εκείνους που δεν θα το διαβάσουν καν και θα πουν επιτέλους ξεμπλέξαμε από την φάρα τον συμβολαιογράφων 😂

MichaelJacksonComendoPicocaGIF.gif.08f44a6382d3cc9906d0c8117238cc60.gif

Ε σου λενε αυτοι κλεφτες θα γινουν? Μια υπογραφη βαζουν και παιρνουν λεφτα που αλλοι θελουν κατι μηνες να τα παρουν. Κλειστο επαγγελμα οποτε σου λεει κριμα να το κλεισουμε. 

• Like 3
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, Arkin είπε

Ε σου λενε αυτοι κλεφτες θα γινουν? Μια υπογραφη βαζουν και παιρνουν λεφτα που αλλοι θελουν κατι μηνες να τα παρουν. Κλειστο επαγγελμα οποτε σου λεει κριμα να το κλεισουμε. 

Ναι η υπογραφή βέβαια εκείνη γίνεται από κάποιον που μπορεί να διασφαλήσει ότι η συναλλαγή είναι νόμιμη. Τόσο του ότι υπάρχει το ακίνητο, τόσο του ότι βεβαιώθηκε για τον τρόπο κτήσης, ότι όλα όσα περιγράφουν το ακίνητο είναι αληθή και πολλά άλλα. Μπορεί να είναι ακίνητα και να μην κουνιούνται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μεταβάλονται. Θα σκεφτόσουν εσύ για παράδειγμα να κάνεις έλεγχο για το αν υπάρχει απαλλοτρίωση και αν το κάνεις εσύ και εγώ  που έχουμε κάποια περιουσία στο όνομα μας η πλειοψηφία δεν θα το έκανε. 

Αν ανοίξω ένα συμβόλαιο προς το τέλος θα σκεφτώ και άλλα πιο σωστά παραδείγματα να σου πω αλλά τώρα ψιλοβιάζομαι. Μπορώ για τώρα να σου πω ότι ο κόσμος δεν κατάφερε να κάνει μόνος του κτηματολόγιο, δηλαδή να κάνει copy paste τα στοιχεία του συμβολαίου ( έκταση, χρήση γης, κτίρια, τον αριθμό του συμβολαίου και άλλα τόσο απλά). Θα καταφέρει να κάνει μία μεταβίβαση;

Επίσης είμαι στην Κρήτη όπου η άτυπη αγοραπωλησία είναι ο καλύτερος τρόπος για να λατρέψεις τον θεό της κωμωδίας. Πελάτης μιας και έκανα παλιά κτηματολόγιο, είχε χτίσει στου αδερφού του το οικόπεδο από πάνω αφθέρετο. Το νομιμοποίησε στο όνομα του αδερφού του και δεν κατάλαβε κανένας τίποτα. Απ' ότι κατάλαβα βιαζόντουσαν γιατί ήθελε ο αδερφός που έχει το ισόγειο να μπει στο εξοικονομώ. Αργότερα τσακωθήκανε και αργότερα ξεκίνησε το κτηματολόγιο και ο δήθεν ιδιοκτήτης του πρώτου ήθελε να το δηλώσει. Έμαθε με τον  δύσκολο τρόπο τι είναι η οριζόντια και η κάθετη ιδιοκτησία επειδή δεν ήθελε να πάει σε ένα συμβολαιογράφο για μια ..... υπογραφή ;) . Τώρα αν μάθει και ο αδερφός του τι είναι η οριζόντια ιδιοκτησία μπορεί να τον πετάξει έξω. 

Edit: Το επάγγελμα φυσικά θα έπρεπε να είχε ανοίξει χθες αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, στην πράξη ωστόσο αυτό συμβαίνει οπότε και εγώ είμαι υπέρ ότι μετά από εξετάσεις να μπορεί να γίνει κάποιος συμβολαιογράφος και να ασκήσει το επάγγελμα του όπου επιθυμεί 

Επεξ/σία από manolis940
  • Like 5
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, manolis940 είπε

Ναι η υπογραφή βέβαια εκείνη γίνεται από κάποιον που μπορεί να διασφαλήσει ότι η συναλλαγή είναι νόμιμη. Τόσο του ότι υπάρχει το ακίνητο, τόσο του ότι βεβαιώθηκε για τον τρόπο κτήσης, ότι όλα όσα περιγράφουν το ακίνητο είναι αληθή και πολλά άλλα. Μπορεί να είναι ακίνητα και να μην κουνιούνται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μεταβάλονται. Θα σκεφτόσουν εσύ για παράδειγμα να κάνεις έλεγχο για το αν υπάρχει απαλλοτρίωση και αν το κάνεις εσύ και εγώ  που έχουμε κάποια περιουσία στο όνομα μας η πλειοψηφία δεν θα το έκανε. 

Αν ανοίξω ένα συμβόλαιο προς το τέλος θα σκεφτώ και άλλα πιο σωστά παραδείγματα να σου πω αλλά τώρα ψιλοβιάζομαι. Μπορώ για τώρα να σου πω ότι ο κόσμος δεν κατάφερε να κάνει μόνος του κτηματολόγιο, δηλαδή να κάνει copy paste τα στοιχεία του συμβολαίου ( έκταση, χρήση γης, κτίρια, τον αριθμό του συμβολαίου και άλλα τόσο απλά). Θα καταφέρει να κάνει μία μεταβίβαση;

Επίσης είμαι στην Κρήτη όπου η άτυπη αγοραπωλησία είναι ο καλύτερος τρόπος για να λατρέψεις τον θεό της κωμωδίας. Πελάτης μιας και έκανα παλιά κτηματολόγιο, είχε χτίσει στου αδερφού του το οικόπεδο από πάνω αφθέρετο. Το νομιμοποίησε στο όνομα του αδερφού του και δεν κατάλαβε κανένας τίποτα. Απ' ότι κατάλαβα βιαζόντουσαν γιατί ήθελε ο αδερφός που έχει το ισόγειο να μπει στο εξοικονομώ. Αργότερα τσακωθήκανε και αργότερα ξεκίνησε το κτηματολόγιο και ο δήθεν ιδιοκτήτης του πρώτου ήθελε να το δηλώσει. Έμαθε με τον  δύσκολο τρόπο τι είναι η οριζόντια και η κάθετη ιδιοκτησία επειδή δεν ήθελε να πάει σε ένα συμβολαιογράφο για μια ..... υπογραφή ;) . Τώρα αν μάθει και ο αδερφός του τι είναι η οριζόντια ιδιοκτησία μπορεί να τον πετάξει έξω. 

Edit: Το επάγγελμα φυσικά θα έπρεπε να είχε ανοίξει χθες αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, στην πράξη ωστόσο αυτό συμβαίνει οπότε και εγώ είμαι υπέρ ότι μετά από εξετάσεις να μπορεί να γίνει κάποιος συμβολαιογράφος και να ασκήσει το επάγγελμα του όπου επιθυμεί 

Απλά που λες πως το ακίνητο υπαρχει. Οι συμβολαιογράφοι δεν κάνουν αυτοψία στα ακίνητα και πολλές φορές μπλέκουν τα συμβόλαια χειρότερα. Δεν γνωρίζουν όρους οικοδομής και κάποιοι το έχουν πληρώσει αυτό εκ των υστέρων. Σε προσωπική μου περίπτωση ο συμβαιολογραφος έκανε λάθος στα συμβόλαια (γονική παροχή) και έγραψε σε εμένα το κατάστημα που προοριζόταν για τον αδελφό μου και στον αδελφό μου το δικό μου... Στα υπόλοιπα που αναφέρεις, πως είναι ουσιαστικά αυτός που διασφαλίζει την συναλλαγή και τους όρους δεν το αμφισβητώ. Αλλά 

• Sad 1
Δημοσ.
47 λεπτά πριν, james01gr είπε

Απλά που λες πως το ακίνητο υπαρχει. Οι συμβολαιογράφοι δεν κάνουν αυτοψία στα ακίνητα και πολλές φορές μπλέκουν τα συμβόλαια χειρότερα. Δεν γνωρίζουν όρους οικοδομής και κάποιοι το έχουν πληρώσει αυτό εκ των υστέρων. Σε προσωπική μου περίπτωση ο συμβαιολογραφος έκανε λάθος στα συμβόλαια (γονική παροχή) και έγραψε σε εμένα το κατάστημα που προοριζόταν για τον αδελφό μου και στον αδελφό μου το δικό μου... Στα υπόλοιπα που αναφέρεις, πως είναι ουσιαστικά αυτός που διασφαλίζει την συναλλαγή και τους όρους δεν το αμφισβητώ. Αλλά 

Προφανώς και δεν είναι δουλειά του συμβολαιογράφου να κάνει αυτοψία. Σε αυτό το κομμάτι ελέγχει ο συμβολαιογράφος ότι η δουλειά του μηχανικού είναι τυπικά ορθή. Για τα όσα γράφονται στα σχέδια και στις βεβαιώσεις του μηχανικού ευθύνη έχει ο μηχανικός. Πχ αν το ακίνητο έπρεπε να είναι 75τμ κατά τον προηγούμενο τίτλο και ο μηχανικός παραβλέψει ότι υπάρχει και μία παράνομα χτισμένη αποθήκη άλλα 10τμ, φυσικά και την ευθύνη την έχει ο μηχανικός που την έχει αποκρύψει από τα σχέδια και τις βεβαιώσεις του. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αλίμονο αν καταργηθεί ο συμβολαιογράφος στις μεταβιβασεις ακινήτων. Είναι αυτός που ελέγχει ότι η μεταβιβαση και η όλη διαδικασία είναι νομιμη σύμφωνα με όλα όσα ορίζει το κράτος. Και να μην υπήρχε ο συμβολαιογράφος θα υπήρχε άλλο πρόσωπο που θα έβαζε το κράτος να ελεγχει την διαδικασία, εφοριακός, λογιστής, οποιοσδήποτε δικηγόρος κτλ. Τώρα απλά υπάρχει ο συμβολαιογράφος που ζητάει έγγραφα από όλους τους υπόλοιπους και καταρτίζει τους τίτλους.

Τελος, δεν έχω ψάξει πόσα βγάζουν οι συμβολαιογράφοι, πάντως θυμάμαι τον τίτλο που έχω για το σπίτι που μου άφησε ο πατέρας μου προ 20ετιας, ο συμβολαιογράφος είσπραξε ενα μεγάλο ποσό για το οποίο έγραφε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού ήταν η εισφορά του ταμείου νομικών, κάποιο τέλος για την εφορία και το υπόλοιπο που έμενε ήταν μια πολύ μικρή αμοιβή για αυτόν.

Επεξ/σία από mariosnik_
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...