Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,
Σκέφτομαι να φτιάξω το πρώτο μου ψιλοbudget desktop με τα παρακάτω:

1) https://www.skroutz.gr/s/35208627/AMD-Ryzen-5-5600-3-5GHz-Epexergastis-6-Pyrinon-gia-Socket-AM4-se-Kouti-me-PSyktra.html
2) https://www.skroutz.gr/s/19201264/Corsair-Vengeance-RGB-Pro-16GB-DDR4-RAM-me-2-Modules-2x8GB-kai-Tachytita-3600-gia-Desktop-CMW16GX4M2D3600C18.html

Αλλά ένας πιο ψαγμένος φίλος μου με είπε ότι αυτά τα δύο δεν συνδυάζονται. Η κάθε μνήμη RAM παρέχει ταχύτητα στα 3600 MT/s ενώ ο επεξεργαστής επιτρέπει ταχύτητα μνήμης έως 3200 MHz. Αλλά αυτό δεν αναγράφεται πουθενά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του επεξεργαστή, στην ιστοσελίδα του Σκρουτζ τουλάχιστον. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Επεξ/σία από zen1thbl4de
Δημοσ.

Αν δεν κάνω λάθος, ο βασικός παράγοντας είναι η μητρική. Πράγματι, ο 5600 υποστηρίζει μέχρι 3200 αλλά οι περισσότερες - αν όχι όλες - μητρικές ανεβάζουν την ταχύτητα εφόσον το υποστηρίζει το τσιπ μνήμης. Δώσε μας το μοντέλο της.

• Like 1
Δημοσ.

Το πιθανότερο είναι να μην έχεις κανένα πρόβλημα να λειτουργήσεις τις μνήμες στην ονομαστική τους συχνότητα (3600Mhz CL18). Παίζει κάποιο ρόλο βέβαια και το ποια μητρική θα βάλεις. Δεν πιστεύω πως θα βρεις να βάλεις κάποια (= κυρίως πρώτη γενιά με B350) που να σου δημιουργήσει πρόβλημα.

Επειδή βλέπω αναφέρεις "ψιλοbudget" σύστημα. Στην τιμή που έχουν οι Corsair 16GB που παρέθεσες (~50+€) υπάρχουν μνήμες με 32GB και ίδια χαρακτηριστικά. Παράδειγμα οι G.Skill Ripjaws V 32GB 3600Mhz. Ωραία τα φωτάκια και τα RGB αλλά πιάνεις την διπλάσια χωρητικότητα χωρίς αυτά!

• Like 5
  • Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, aetos1988 είπε

Εγώ είχα τον 5600 με μνήμες στα 3600MHz και δεν είχα κανένα πρόβλημα!

Κι εγώ (ακόμα με 5600 και 16GB 3600Mhz μνήμες) δεν έχω πρόβλημα! :P

CPU-Z 1.jpg

CPU-Z 2.jpg

Επεξ/σία από TopCLR
  • Like 2
Δημοσ.

Μάλλον θα τα κουμπώσω στην παρακάτω μητρική:

https://www.skroutz.gr/s/24215370/MSI-MPG-B550-Gaming-Plus-Motherboard-ATX-me-AMD-AM4-Socket.html

Επίσης, επειδή είμαι παντελώς άσχετος αλλά σιγά-σιγά μαθαίνω, γιατί η μονάδα μέτρησης είναι MT/s από την μια και MHz από την άλλη, ενώ μιλάμε πάντα για την ταχύτητα που προσφέρει η μνήμη RAM;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, zen1thbl4de είπε

γιατί η μονάδα μέτρησης είναι MT/s από την μια και MHz από την άλλη

Και οι δύο τιμές αναφέρονται στην ταχύτητα της μνήμης, αλλά με διαφορετικό τρόπο (συχνότητα το ένα, ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων το άλλο).
Κάποτε οι δύο αυτές ταχύτητες ήταν συχγρονισμένες 1:1. Πλέον, όταν μία μνήμη λέει 3200 MHz, απ'την στιγμή που είναι DDR (dual data rate), ουσιαστικά εννοεί 1600 MHz και 3200 MT/s.
Αν δεν κάνω λάθος, αυτό το μπέρδεμα έγινε από τις κατασκευαστικές εταιρίες περισσότερο για επικοινωνιακούς/διαφημιστικούς λόγους, διότι όταν πήγαν από SDRAM σε DDR, θα μπερδευόταν κόσμος με τις ταχύτητες, γιατί μια μνήμη SDRAM 2000MHz έχει και 2000 MT/s, ενώ μια μνήμη DDR 1333MHz έχει 2666 MT/s. Αλλά το 1333 ακούγεται μικρότερο από το 2000 και τα μπεεε θα νόμιζαν πως είναι πιο αργές.
Κάτι σαν την αποτυχία του third pounder (1/3) burger που νόμιζε ο κόσμος στο αμέρικα πως είναι μικρότερο απ'το quarter pounder (1/4) των McDonalds.

Επεξ/σία από flikifloki
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 12/6/2025 στις 6:17 ΜΜ, TopCLR είπε

Κι εγώ (ακόμα με 5600 και 16GB 3600Mhz μνήμες) δεν έχω πρόβλημα! :P

CPU-Z 1.jpg

To 1T το δινει το ΧΜP? εγω με πρπ ιδιο επξστη και μνημη εχω 2Τ(16-18-18-38-75)

Στο SPD το Ranks σου γραφει Single ή Dual?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, fitsoulas2024 είπε

To 1T το δινει το ΧΜP? εγω με πρπ ιδιο επξστη και μνημη εχω 2Τ(16-18-18-38-75)

Στο SPD το Ranks σου γραφει Single ή Dual?

Οι τιμές που βλέπεις είναι μόνο με XMP. Δεν πείραξα τίποτα, απλά ενεργοποίηση του XMP και τέλος. Ανάλογα τα τσιπάκια που βάζει στις μνήμες ο κατασκευαστής, ορίζει και τις τιμές που θα δίνει το XMP. Οι δικές μου παράδειγμα είναι "3600Mhz CL16" και τρέχουν με XMP 16-19-19-36. Αν ψάξεις σε άλλες παρόμοιες μνήμες τα χαρακτηριστικά τους, θα βρεις και 16-20-20. 

Οι μνήμες μου είναι single rank με τσιπάκια της Micron (σύμφωνα με το CPU-Z).

Επεξ/σία από TopCLR
Δημοσ.
2 ώρες πριν, TopCLR είπε

Οι τιμές που βλέπεις είναι μόνο με XMP. Δεν πείραξα τίποτα, απλά ενεργοποίηση του XMP και τέλος. Ανάλογα τα τσιπάκια που βάζει στις μνήμες ο κατασκευαστής, ορίζει και τις τιμές που θα δίνει το XMP. Οι δικές μου παράδειγμα είναι "3600Mhz CL16" και τρέχουν με XMP 16-19-19-36. Αν ψάξεις σε άλλες παρόμοιες μνήμες τα χαρακτηριστικά τους, θα βρεις και 16-20-20. 

Οι μνήμες μου είναι single rank με τσιπάκια της Micron (σύμφωνα με το CPU-Z).

Κι εγω το ενεργοποιησα, αλλα μου βγαζει 2Τ.

Γινεται να βαζουμε τις μνημες μας σε διαταξη dual mode συμφωνα με τις οδηγιες της mobo, αλλα το cpuZ να λεει single?

Δημοσ.
14 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε

Κι εγω το ενεργοποιησα, αλλα μου βγαζει 2Τ.

Γινεται να βαζουμε τις μνημες μας σε διαταξη dual mode συμφωνα με τις οδηγιες της mobo, αλλα το cpuZ να λεει single?

Όπως είπα πριν, το τι τιμές βάζει το XMP (όπως το 1Τ ή 2Τ) εξαρτάται από τον κατασκευαστή.

Μήπως μπερδεύεις τα "single channel" και "dual channel" με τα "single rank" και "dual rank"; Είναι διαφορετικά πράγματα.

Αν όντως έχεις τις μνήμες τοποθετημένες σε διάταξη για dual channel τότε στην καρτέλα "memory" του CPU-Z θα δεις στο πεδίο "Channel #" την τιμή "2x64-bit". Όπως στην παράθεση μου παραπάνω.

• Έγινε αλλαγή τίτλου σε Ερώτηση σχετικά με επεξεργαστή και ταχύτητα μνήμης RAM
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, τελευταία ερωτησούλα για να μην δημιουργώ νέο θέμα: Γιατί στις ταχύτητες της μνήμης RAM που υποστηρίζει η παραπάνω μητρική κάρτα αναγράφεται δύο φορές ο αριθμός 3200 (3200, 3200OC); 3200 θεωρείται overclock ή όχι;

IMG_20250614_221243.jpg.29ec75553bd03938023587743ec80af7.jpg

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, TopCLR είπε

Όπως είπα πριν, το τι τιμές βάζει το XMP (όπως το 1Τ ή 2Τ) εξαρτάται από τον κατασκευαστή.

Αρα αν ο κατασκευαστης εχει ορισει 2Τ αποκλειεται ο χρηστης να καταφερει να εχει 1Τ, σωστα?

Να πουμε οτι στις διαφημισεις των μνημων δεν αναφερεται το Τ,  αρα δε ξερεις εκ των προτερων τι θα εχεις. Αρα το μαθαινεις μετα απο το cpuZ.

7 ώρες πριν, TopCLR είπε

Μήπως μπερδεύεις τα "single channel" και "dual channel" με τα "single rank" και "dual rank"; Είναι διαφορετικά πράγματα.

Αν όντως έχεις τις μνήμες τοποθετημένες σε διάταξη για dual channel τότε στην καρτέλα "memory" του CPU-Z θα δεις στο πεδίο "Channel #" την τιμή "2x64-bit". Όπως στην παράθεση μου παραπάνω.

Ωστε ειναι διαφορετικα τα rank απο τα channel? Δλδ προκειται για νεο κολπο του ΑΜ4, γιατι στο ΑΜ3 το cpuZ στο Channel # γραφει Dual.

44 λεπτά πριν, zen1thbl4de είπε

Γιατί στις ταχύτητες της μνήμης RAM που υποστηρίζει η παραπάνω μητρική κάρτα αναγράφεται δύο φορές ο αριθμός 3200 (3200, 3200OC); 3200 θεωρείται overclock ή όχι;

Kι εγω ηθελα να κανω αυτη την ερωτηση!

Επεξ/σία από fitsoulas2024
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρα αν ο κατασκευαστης εχει ορισει 2Τ αποκλειεται ο χρηστης να καταφερει να εχει 1Τ, σωστα?

Εδώ "κολλάει" το overclock! Αν ο κατασκευαστής έχει ορίσει το 2Τ μπορούμε με το overclock να το κάνουμε 1T. Κάτι που όμως έχει αρκετές προϋποθέσεις όπως παράδειγμα:

α) Να έχουν τα τσιπάκια της μνήμης αρκετή ανοχή στο overclock.

β) Να επιτρέπει το overclock η μητρική (και ο επεξεργαστής εννοείται) και να δίνουν την ικανότητα και τις ρυθμίσεις που χρειάζονται για να επιτευχθεί το overclock.

και αρκετά άλλα.

Ωστε ειναι διαφορετικα τα rank απο τα channel? Δλδ προκειται για νεο κολπο του ΑΜ4, γιατι στο ΑΜ3 το cpuZ στο Channel # γραφει Dual.

Πως καταφέρνεις να μπερδεύεις τα δεδομένα του CPU-Z από το πεδίο "Channel #" στην καρτέλα "Memory" με το πεδίο "Ranks" που βρίσκεται στην καρτέλα "SPD";

Το πρώτο αφορά στο αν λειτουργούν οι μνήμες σε single ή dual channel στο σύστημα και το δεύτερο αφορά την (κατασκευαστική) τοποθέτηση των τσιπ μνήμης πάνω στο dimm μνήμης.

Ναι, οι ενδείξεις του Channel # έγραφαν single και dual και τώρα γράφουν 2x64-bit (αντί του dual, ίσως 1x64-bit αντί του single).

2 ώρες πριν, zen1thbl4de είπε

Γιατί στις ταχύτητες της μνήμης RAM που υποστηρίζει η παραπάνω μητρική κάρτα αναγράφεται δύο φορές ο αριθμός 3200 (3200, 3200OC); 3200 θεωρείται overclock ή όχι;

Τα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε προϊόντος πρέπει να τα ελέγχεις στην σελίδα του κατασκευαστή για να έχεις σωστή ενημέρωση.

Για την παραπάνω μητρική (MSI MPG B550 Gaming Plus) βλέπεις εδώ. Τώρα γιατί το skroutz τα γράφει όπως τα γράφει, ξέρουν μόνο αυτοί! Υποθέτω πάντως πως επειδή δεν έχουν όλοι οι Ryzen την ίδια επίσημη υποστήριξη για την ταχύτητα των μνημών, έγινε αυτό το μπέρδεμα. Παράδειγμα ο Ryzen 3 3200G αναφέρει "System Memory Specification    Up to 2933 MT/s" ενώ ο Ryzen 5 5600 αναφέρει "System Memory Specification   Up to 3200 MT/s". Για τον ένα το 3200Mhz είναι overclock και για τον άλλο είναι "κανονικό".

Επεξ/σία από TopCLR
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, TopCLR είπε

Εδώ "κολλάει" το overclock! Αν ο κατασκευαστής έχει ορίσει το 2Τ μπορούμε με το overclock να το κάνουμε 1T. Κάτι που όμως έχει αρκετές προϋποθέσεις όπως παράδειγμα:

α) Να έχουν τα τσιπάκια της μνήμης αρκετή ανοχή στο overclock.

β) Να επιτρέπει το overclock η μητρική (και ο επεξεργαστής εννοείται) και να δίνουν την ικανότητα και τις ρυθμίσεις που χρειάζονται για να επιτευχθεί το overclock.

και αρκετά άλλα.

Δε μιλαω για o/c. Aς μεινουμε στα normal. Mε συχνοτητα 3.9-4.4GHz ειμαι εντελως καλυμμενος.

44 λεπτά πριν, TopCLR είπε

Πως καταφέρνεις να μπερδεύεις τα δεδομένα του CPU-Z από το πεδίο "Channel #" στην καρτέλα "Memory" με το πεδίο "Ranks" που βρίσκεται στην καρτέλα "SPD";

...........................το δεύτερο αφορά την (κατασκευαστική) τοποθέτηση των τσιπ μνήμης πάνω στο dimm μνήμης.

Το "ranks" δε το ειχα προσεξει, δε ξερω σε τι αναφερεται. Μπορεις να μου πεις, γιατι στο ιντερνετ δε βρηκα σαφες info. Ποιο "ranks" ειναι καλυτερο και γιατι. Eχω dual rank σε DDR3 και single rank σε DDR4.

Nα και οι δυο "Memory" καρτελες. Επισης δε ξερω τι ειναι το "Uncore Frequency". Kαι btw, αν ξερεις τροπο να εμφανιζεται το δεξι παραθυρο οπως το αριστερο των 7, δηλ. με περιγραμμα και περιθωριο διαφανη, με σωζεις🙂

DDR3.png       DDR4.png

Επεξ/σία από fitsoulas2024

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...