Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας και πρόσφατα εξέδωσα ένα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών 1800€ + ΦΠΑ. Ο λογιστής μου λοιπόν, κατόπιν εορτής, με ενημέρωσε πως επειδή το ποσό υπερβαίνει τα 300€ θα έπρεπε να είχα υπολογίσει παρακράτηση φόρου 20% η οποία από τον Νοέμβριο του 2024 θεωρείται υποχρεωτική για επαγγελματίες του κλάδου μου (έως τώρα δεν είχα καμία σχετική ενημέρωση ούτε και είχε χρειαστεί να εκδώσω πρόσφατα τιμολόγιο παροχής άνω των 300€). Επομένως, υποτίθεται πως σε συνεννόηση με το λογιστήριο της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας, θα πρέπει να το ακυρώσω και να εκδοθεί νέο στο οποίο θα έχει υπολογιστεί η παρακράτηση φόρου.

Αφενός όμως επειδή η διαδικασία της ακύρωσης-επανέκδοσης είναι μανούρα και αφετέρου επειδή έχω ανάγκη τα χρήματα αυτά, θα ήθελα να ρωτήσω πόσο επικίνδυνο είναι να αφήσω το πράγμα ως έχει, και στο εξής εννοείται θα εκδίδω τα τιμολόγια παροχής άνω των 300€ υπολογίζοντας τη σχετική παρακράτηση.

Ευχαριστώ.

Επεξ/σία από Pinball1
Δημοσ.

Ποιο είναι το στοιχείο της ερώτησης το οποίο την κατατάσσει σε "off the record" ερώτηση? Γιατί το ότι καταγράφεται γραπτώς σε φόρουμ δε βοηθάει και πολύ στην off the record φύση της.

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, Pinball1 είπε

Εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας και πρόσφατα εξέδωσα ένα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών 1800€ + ΦΠΑ. Ο λογιστής μου λοιπόν, κατόπιν εορτής, με ενημέρωσε πως επειδή το ποσό υπερβαίνει τα 300€ θα έπρεπε να είχα υπολογίσει παρακράτηση φόρου 20% η οποία από τον Νοέμβριο του 2024 θεωρείται υποχρεωτική για επαγγελματίες του κλάδου μου (έως τώρα δεν είχα καμία σχετική ενημέρωση ούτε και είχε χρειαστεί να εκδώσω πρόσφατα τιμολόγιο παροχής άνω των 300€). Επομένως, υποτίθεται πως σε συνεννόηση με το λογιστήριο της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας, θα πρέπει να το ακυρώσω και να εκδοθεί νέο στο οποίο θα έχει υπολογιστεί η παρακράτηση φόρου.

Αφενός όμως επειδή η διαδικασία της ακύρωσης-επανέκδοσης είναι μανούρα και αφετέρου επειδή έχω ανάγκη τα χρήματα αυτά (η καθαρή αμοιβή μου είναι περί το 1/3 του ποσού), θα ήθελα να ρωτήσω πόσο επικίνδυνο είναι να αφήσω το πράγμα ως έχει, και στο εξής εννοείται θα εκδίδω τα τιμολόγια παροχής άνω των 300€ υπολογίζοντας τη σχετική παρακράτηση.

Ευχαριστώ πολύ.

Ο λογιστής σου τι λέει;

Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το λογιστήριο του πελάτη  στο απορρίψει και ζητήσει επανέκδοση με τα σωστά ποσά.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Ο λογιστής σου τι λέει;

Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το λογιστήριο του πελάτη  στο απορρίψει και ζητήσει επανέκδοση με τα σωστά ποσά.

Το έχω στείλει από μέρες στο λογιστήριο του πελάτη και δεν μου είπαν κάτι (είναι να εξοφληθεί εντός του μήνα). Απλώς, όταν με άσχετη αφορμή το είδε ο λογιστής μου, μου είπε πως κανονικά θα έπρεπε να είχε υπολογιστεί η παρακράτηση φόρου.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρω μπελά, αλλά απ' ό,τι κατάλαβα δεν έχει σχετική εμπειρία επομένως είπα να ρωτήσω μήπως γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο.

• Έγινε αλλαγή τίτλου σε Μία ερώτηση προς λογιστές
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, panagiotis54 είπε

τι παροχη υπηρεσιας ειναι αυτη που αλλαξε τον νοεμβρη και ζητα πλεον παρακρατηση?

Δεν άλλαξε τον Νοέμβριο η παροχή υπηρεσίας, απλώς με ερώτηση που τέθηκε στη Βουλή τον Νοέμβριο διευκρινίστηκε ότι πλέον περιλαμβάνεται και ο δικός μου ΚΑΔ σε εκείνους που υποτίθεται πως πρέπει να ακολουθούν τη συγκεκριμένη πρακτική. Γι' αυτό και προέκυψε τώρα το θέμα, επειδή όπως προανέφερα δεν είχε χρειαστεί έκτοτε να εκδώσω τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών με καθαρή αξία που να υπερβαίνει τα 300€. Όπως και να 'χει όμως δεν είναι εκεί το θέμα. 

Επεξ/σία από Pinball1
Δημοσ.

Ποιοι είναι αυτοί οι ΚΑΔ αν επιτρέπεται γιατί χαμπάρι δεν το έχω πάρει ούτε με έχει ενημερώσει ο λογιστής μου αλλά όλα τα περιμένω. 

Δημοσ.
12 ώρες πριν, Pinball1 είπε

Το έχω στείλει από μέρες στο λογιστήριο του πελάτη και δεν μου είπαν κάτι (είναι να εξοφληθεί εντός του μήνα). Απλώς, όταν με άσχετη αφορμή το είδε ο λογιστής μου, μου είπε πως κανονικά θα έπρεπε να είχε υπολογιστεί η παρακράτηση φόρου.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρω μπελά, αλλά απ' ό,τι κατάλαβα δεν έχει σχετική εμπειρία επομένως είπα να ρωτήσω μήπως γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο.

Δεν θα το ρίσκαρα στη θέση σου. Κάνε ό,τι πρέπει. Οι έλεγχοι μπορεί να γίνουν και 5 χρόνια μετά. Εφόσον όλα ανεβαίνουν στο mydata είναι πολύ εύκολο να σε ελέγξουν ανα πάσα στιγμή. Το πρόστιμο ποιό θα είναι; Αυτό να ζυγίσεις.

Πλέον οι λογιστές δεν προλαβαίνουν να ενημερωθούν για τις φορολογικές αποφάσεις καθώς βγαίνουν με ταχύτητα φωτός και αλλάζουν τις διαδικασίες ξανά και ξανά. Πρέπει να ψάχνουμε μόνοι μας αυτά τα θέματα. Όπως για το δελτίο αποστολής που ελάχιστοι ξέρουν ότι θα υποχρεωθούν από 1-12 με πρόστιμα φωτιά.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...