Niko Bellic Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Καλημέρα παιδιά! Μετά από αρκετά χρόνια άψογης συμβίωσης με το τωρινό μου σύστημα ήρθε ο καιρός της αναβάθμισης. Ποσό που διαθέτουμε : 1300-1500e Χρήση υπολογιστή : Video/Photo Editing - ίσως και λίγο gaming (κανενα COD,gta κλπ) Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: Adobe Apps (Premiere Pro,After Effects,Lightroom),Grass Valley Edius,Vmix Στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη; Όχι,υπάρχει ήδη Στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι; Όχι,υπάρχουν ήδη Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος). Πάτρα Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα? Από Πλαίσιο-σκρουτζ κατα προτίμηση λόγω δόσεων & καταστήματος στη πόλη μου που έχει το 1ο καθώς και μια δωροεπιταγή που έχω για εξαργύρωση. Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο? Θα στηθεί σε 3ο κατάστημα στη πόλη μου Η χρήση που κάνω όπως αναφέρω και παραπάνω είναι 4Κ Video Editing σε Adobe Premiere Pro,After Effects καθώς και στο Edius της Grass Valley,υποστήριξη σε Livestreaming με VMIX και λίγο gaming κανενα βράδυ η σε κανα ρεπό.Δεν καιγομαι και τοσο για το gaming βεβαια γιατι εχουμε και PS5 (όταν κοιμάται ο μικρός). Ένα πιθανό Setup που σκεφτόμουν είναι το εξής (Παιδιά μη βαρέσετε αν έχω επιλέξει γκάφες,είμαι και μιας κάποιας ηλικίας πλέον κι εχω μείνει πίσω στις εξελίξεις 😄) CPU: https://www.plaisio.gr/intel-cpu-core-ultra-9-285k-1851-3-7-ghz-36-mb-_4644611 Ram: https://www.plaisio.gr/g-skill-desktop-ram-trident-z5-rgb-64gb-kit-6400-mt-s-ddr5_4152298 Mobo: https://www.plaisio.gr/gigabyte-motherboard-z890-eagle-z890-1851-ddr5-_4645464 Ψύξη: Εδώ δεν εχω βρει κάτι μεχρι στιγμής,κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη GPU: Gigabyte 4070 Ti Super 16GB (την έχω ηδη στο τωρινό σύστημα) HDD-SSD: Υπάρχουν ήδη,θα μπουν απ το τωρινό σύστημα PSU: Στο τωρινό σύστημα φοράω αυτό Corsair RMx Series RM750x (750w).Εαν δεν κάνει για το καινούργιο σύστημα εννοείται οτι κοιτάμε και εδώ για κάτι. Θα προτιμούσα να παραμείνω σε Intel σύστημα διότι το Edius που χρησιμοποιώ στη δουλειά χρησιμοποιεί το Quick Sync της Intel.Η αλήθεια ειναι οτι κοίταζα εναλλακτικά για κανενα Mac Studio (έχω ηδη ενα Macbook) αλλά δυστυχώς ξεφεύγει αρκετά το Budget οπότε είπα να μείνω σε μια αναβάθμιση του σταθερού μου. Το τωρινό μου σύστημα είναι το εξής CPU: Intel i7 10700k GPU: Gigabyte 4070 Ti Super 16GB (θα μπει στο νέο σύστημα) Mobo: Asus Motherboard PRIME Z490 Ram: 64GB DDR4 3200Mhz SSD-HDD: 1Tb Nvme2 - 512Gb Nvme2 - 2x 4TB HDD (θα μπουν στο νεο σύστημα) PSU: Corsair RMx Series RM750x (750w) Επεξ/σία 19 Ιουνίου από Niko Bellic
@topos Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου Μερικες ερωτησεις->τα αρχεία που δουλεύεις τι είναι?(π.χ h264 4:2:0 8bit) Επίσης από ram πως τα πας?Σε φτάνουν τα 64gb? Τέλος που βλέπεις ότι σου "κολλάει" το pc, η τέλος πάντων τι σε κάνει και σκέφτεσε την αναβάθμιση? Και bonus περίεργη ερωτηση-> Πως και δουλεύεις premier+edius?
Niko Bellic Δημοσ. 20 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 20 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, @topos είπε Μερικες ερωτησεις->τα αρχεία που δουλεύεις τι είναι?(π.χ h264 4:2:0 8bit) Επίσης από ram πως τα πας?Σε φτάνουν τα 64gb? Τέλος που βλέπεις ότι σου "κολλάει" το pc, η τέλος πάντων τι σε κάνει και σκέφτεσε την αναβάθμιση? Και bonus περίεργη ερωτηση-> Πως και δουλεύεις premier+edius? Τα αρχεία που δουλεύω ως επι το πλειστον ειναι XAVC 4Κ 4:2:0 8bit,συνήθως 3καμερο (συστημα Sony).Σε καποια project παίζω και 4:2:2 10μπιτο.Γενικα το 80% του υλικου που δουλεύω είναι 4Κ. Τα 64 φτάνουν και περισσεύουν,ακομα και τωρα παιζω με 32 μια χαρά. Για αναβάθμιση σκέφτομαι διότι το τωρινό σύστημα μου φαινεται να τρωει bottleneck απ τον επεξεργαστή σε βαριά 4Κ projects..Το σώζω βεβαια με proxies.Σκέψου οτι με ενα laptop i7 12ης και ενα macbook Air M4 που δουλευω βλέπω πολύ αισθητή διαφορά σε playback-export ακομα και σε σχετικά "φορτωμένα" timeline με διάφορα adjustment layers,stabilization,effects κλπ. Και η..bonus απαντηση 😄 Δουλευω και edius διότι στη δουλειά δουλεύουν με edius οπότε υπάρχουν project που είτε θα χρειαστεί να τα ανοίξω από κει,είτε να τα συνεχίσει κάποιος άλλος κλπ. Επεξ/σία 20 Ιουνίου από Niko Bellic 1
@topos Δημοσ. 21 Ιουνίου Δημοσ. 21 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Θα υποθεσω πως στο premier "ρολλαρει" ευκολα το 8bit και ζοριζει τον cpu το 10bit?(εξαρτατε βεβαια και απο φιλτρα/εφε) Spoiler Tο edius δεν το ξερω καθολου, ουτε ξερω εαν εκμεταλλευτε τους encoder/decoder gia 10bit Αν ναι, ισως μια αναβαθμιση καρτας γραφικων να μην πηγαινε χαμενη, sidegrade για τα games η 5070ti σε σχεση με την 4070ti s αλλα η σειρα 50χ0 εχει καινουργιους encoder/decoder που το υποστηριζουν και λογικα δεν θα εβγαινε ακριβα(με παραλληλη πωληση της 4070ti super). Spoiler Υ.Γ Τωρα βεβαια που το ξανασκεφτομαι, εσυ εχεις και την ενσωματωμενη της intel που κανει και encode/decode 10bit -Εαν δεν κανω λαθος?η μηπως το βαλανε σε μεταγενεστερους cpu(μιας κ ανεφερες λαπτοπ 12ης που λογικα δεν θα εχει δυνατοτερη gpu απο την 5070-. Y.Γ2 Μιας και ανεφερες λαπτοπ 12ης που σιγουρα δεν θα εχει πιο δυνατη καρτα απο την 4070ti,ο λογος που παει καλυτερα απο τον 10700 πρεπει να ειναι αυτο ακριβως το feature (encode/decode) - το ιδιο λογικα και με το mac. Τωρα για το πως να το προχωρησεις για να γινει το συστημα σου πιο γρηγορο. Βλεπω 3 ενδεχομενα α)Κανεις τραμπα(+ καποια διαφορα) την 4070ti με 5070ti και συνεχιζεις οπως εισαι β)Εφοσων σε φτανει η ραμ που ηδη εχεις, παιρνεις μονο μητρικη(ddr4 και cpu (14700/14900 320 - 440 ) κρατας ram και ολα τα υπολοιπα (αυτα τα cpu εχουν σιγουρα encode/decode 10bit, τωρα εαν ειναι τα ιδια η πιο γρηγορα απο 50*0 δεν γνωριζω) γ)Προφανως μπορεις να κανεις συνολικο overhaul και να στησεις καινουργιο μηχανημα εξαρχης, ειτε σε intel (που θα σου δωσει την ενσωματωμενη igpu για τα 10bit), ειτε σε amd παρεα με μια nvidia 50*0 σε καποια φαση και πουλας και το παλιο σου συστημα(μητρικη/ραμ/cpu κανενα ~250αρη - κομματι κομματι μπορεις να τα δωσεις κ περισσοτερο-) 2η Bonus Ερωτηση-> Ξεμενεις απο vram στην 4070Ti S? Spoiler (Πηγα απο 3060 12Gb σε 5060 ti 16gb , κυριως λογο οτι ειχα ξεκινησει να τρωω κρασαρισματα λογο vram, τωρα τελευταια που ξεκινησα να πειραματιζομαι με 3καμερο (4k 265 + 10βιτ 4:2:0 + 4k h264 8bit 4:2:0 +1080p h264 8bit 4:2:0) . Αυτο που παρατηρω -ειδικα στο deliver του davinci- ειναι η μεγαλη διαφορα στο 10 bit αρχειο- Γενικα απο καποια γρηγορα τεστακια που εκανα (3 μερες εχω που την εβαλα) ειναι περιπου ~50% πιο γρηγορη στο deliver (33min η 3060 στο 20λεπτο η 5060 ti 16gb- στο ιδιο κλιπ με max utilization τα 13,7gb vram απο την καρτα και αλλο 1-2gb απο το system memory -στην περιπτωση μου ειναι "καθαρα" τα 12 η τα 16gb γιατι δουλευω την ενσωματωμενη για τα screen outputs ~2-4gb απο την system ram τραβανε και αυτα ) Οποτε καταληγω πως κ τα 16gb vram ειναι οριακοτατα για 3 feeds 4k (για αυτο δεν πηγα σε 5070ti/5080), τουλαχιστων στο davinci που δουλευω εγω. Επισης πλεον επειδη η καρτα ειναι λιγο πιο γρηγορη, ειδα utilization στον 7900x ~19% (στο deliver παντα) που με την 3060 δεν ειχα πανω απο 10% ποτε. Επεξ/σία 21 Ιουνίου από @topos 1
Niko Bellic Δημοσ. 23 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου Στις 21/6/2025 στις 5:34 ΜΜ, @topos είπε Θα υποθεσω πως στο premier "ρολλαρει" ευκολα το 8bit και ζοριζει τον cpu το 10bit?(εξαρτατε βεβαια και απο φιλτρα/εφε) Και το 10μπιτο το ρολαρει σχετικά καλά.Όσο πιο σύνθετη η timeline βεβαια (adjustment layers,stabilization κλπ) τόσο αρχίζουν τα κολλήματα.Στο edius δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί εκεί είναι αρχεία της δουλειάς που είναι 1080 8μπιτα...Πταίσμα δηλαδή,απλά είναι μεγάλα (πχ 2-5 ώρες multicam) που και πάλι τα φυσάει. Το laptop που ανεφερα είναι 12η γενια (DDR5) με 3050 καρτα (εαν θυμαμαι καλά).Σίγουρα πιο αδύναμη αλλά ο επεξεργαστής έχει αισθητή διαφορά. Από τη κάρτα βέβαια δε φαίνεται να τρώει ζόρι το μηχάνημα μου,δε φορτώνω υπερβολικά gpu effects κιόλας,ούτε έχω δει να μαξάρει την VRAM μου να σου πω την αλήθεια. Το πιο πιθανο που βλεπω ως λύση ειναι να παω στο β που είπες γιατί σήμερα έτυχε να δουλέψω εναν 14700k με Premiere Pro στη δουλειά και ήταν μπαμ για τη χρήση που θέλω. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα