Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους

Ερώτηση ,i5 14600k με μητρική Gigabyte B760 Gaming X DDR5, θα είναι οκ με την Arctic Freezer 34 eSports (από το προηγούμενο build) ? Θα είναι σε κουτί Fractal Desighn Meshify C , με 2 intake μπροστά 140mm και 2 fan πίσω και πάνω 120 mm, χωρίς overclocking.

Εάν χρειάζεται άλλη, ποια προτείνεται μέχρι €60-€70 (ταβάνι), αλλά να μην κάνει σαν ελικόπτερο (όχι υδρόψυξη , δεν θέλω να μπλέξω με ζουμιά)?

Τέλος χρειάζεται undervolting ?και εάν ναι μπορεί κάποιος να δώσει οδηγίες (από internet έχω μπλεχτεί με τα τόσα video,forum και είναι και για διαφορετικές μητρικές) 

Ευχαριστώ για την βοήθεια. 

Επεξ/σία από anonymus73
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποια είναι η μητρική που θα συνδυάσεις; Καλύπτει τον 14600k;

Λογικά η freezer 34 θα σε καλύψει, εφόσον υπάρχει άλλαξε πάστα, τρέξε κανά bench - gaming και δες τι γίνεται, η δοκιμή είναι δωρεάν.

Αν δεν σε καλύψει η freezer 34 τότε τα ξαναλέμε. 

Γενικά υπάρχουν στα 50-60€ ψύκτρες αέρα dual tower ισχυρές που μπορούν να καλύψουν τον 14600k. Πολλοί καταφεύγουν στη λύση της aio λόγω των πολλών watt tdp αλλά δεν είμαι fan. Στα λεφτά που ζητάς, νομίζω η arctic μάλλον είναι η πιο vfm (freezer iii 280mm μάλλον, κάνε check για το case σου)

Το b760 chipset δεν υποστηρίζει overclock οπότε δε μπορείς να πειράξεις πολλά πράγματα. Ίσως να παίξεις με power limits και load line που μπορούν να βελτιώσουν καταστάσεις σε θερμοκρασίες χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις.

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ.

Μητρική Gigabyte B760 Gaming X DDR5, δεν με ενδιαφέρει το overclocking, δεν θέλω υδρόψυξη, τυπικά η artic freeze υποστηρίζει  210W TDP, και ο ι5 14600k στο turbo mode φθάνει τα 180W, διαβάζω όμως ότι θέλει δυνατή ψύκτρα γιαυτό και ρώτησα.

π.χ. Η Thermalright Peerless Assassin 120 SE θα είναι καλύτερη λύση  (δεν ξέρω από επίπεδα θορύβου πως είναι)?

Μπορεί κάποιος που έχει μητρική Gigabyte να με βοηθήσει στο undervolting?

Δεν έχω βρει στο net οδηγίες για Gigabyte.

Ευχαριστώ.

Δημοσ.
50 λεπτά πριν, anonymus73 είπε

Μπορεί κάποιος που έχει μητρική Gigabyte να με βοηθήσει στο undervolting?

Δεν έχω βρει στο net οδηγίες για Gigabyte.

Με κάθε επιφύλαξη για όσα λέει

https://www.reddit.com/r/gigabyte/comments/1eiiot8/guide_for_undervolt_using_b760_paired_with/

Σου ξαναλέω ωστόσο, λογικά δε θα χρειαστεί να πειράξεις τίποτε άλλο  πέρα των power limit. 

Στήσε το μηχάνημα, δες συμπεριφορά, τρέξε κανά bench ώστε να έχεις σημείο αναφοράς και βλέπεις τι κάνεις μετά...

• Λύση
Δημοσ.
On 28/06/2025 at 22:01, anonymus73 said:

π.χ. Η Thermalright Peerless Assassin 120 SE θα είναι καλύτερη λύση  (δεν ξέρω από επίπεδα θορύβου πως είναι)?

Και εγώ είμαι της άποψης του να μην αγοράσεις άλλη ψυκτρα εφόσων έχεις ήδη την arctic 34.

Spoiler

Πάρε το cpu βάλτο πάνω και δες, θεωρώ ότι ίσως χρειαστεί λιιιγο tweaking στα ρεύματα να πεσει γύρω στα ~170 watt πραγματικά/max γιατί και μένα είναι o 7900x 170tdp αλλά μια χαρά ζητάει 220watt(έχω βέβαια ενεργοποιήσει pbo και κάτι αλλά φιλολογία).

Εκεί είναι το max για τις καλές αεροψυκτρες -τουλαχιστων για καλοκαίρι Ελλαδα-

Τα specs που ανακοινώνουν οι εταιρίες με τις ψυκτρες θεωρώ ότι μάλλον είναι με ambient 20c η κάτι αντιστοιχο και χωρίς άλλη πηγή θερμότητας μέσα στο μηχάνημα π.χ GPU

-Άνοιξε thread ένας συμφορουμιτης πριν μερικές μέρες με 13900(?) και 5090 και δεν τον κάνει καλά ούτε 360 aio ακόμα και με power limit στα 200watt λόγο 5090-

Οπότε όλα παίζουν ρόλο.

Δημοσ.

Πάρε την Assassin 120 μακράν η καλύτερη στα λεφτά αυτά, γενικά εχε στο νου σου ότι θα δουλεύει απροβλημάτιστα γύρω στους 80 βαθμούς, Κάπου εκεί δουλεύει αυτός ο επεξεργαστής με αέρα σε απαιτητικά παιχνίδια. Τρία πράγματα θα κανείς και τίποτα άλλο, πρώτα ενεργοποιείς το xmp στης μνήμες, δεύτερον φτιάχνεις δικό σου profile στο cpu fan, όπου ξεκινάς με 30% στροφές στους 30 βαθμούς και πας 100% στροφές στους 80 βαθμούς, τέλος πας και βάζεις Vcore offset -0.060 . Εννοείται ότι πάει σε Κ επεξεργαστή και ας μην κάνει over clock, ειναι στα ιδια χρήματα, έχει μεγαλύτερο base και turbo συχνότητα και αν τον θέλεις καθαρά για gaming κάνε disable και τα e-cores, θα κερδίσεις καναδυό βαθμούς θερμοκρασίας ακόμα 

Δημοσ.

Θα προτεινα ενα offset 0.015 στο vrm core και αναλογα το LLC μπορει ο 14600k να παιξει μεχρι 1.20 ρευμα με stock συχνοτητα και θερμοκρασιες 10-15 βαθμους κατω απο stock σηκωνει πολυ UV και θα παιξει ανετα με καθε ψυκτρα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...