Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
46 λεπτά πριν, mountains1 είπε

Ερωτηση: η γεννητρια, αν ΔΕΝ χρησιμοποιειται τακτικα, παθαινει κατι; Πες οτι αγορασω μια, απλα για ωρα αναγκης, αλλα αυτη η ωρα αναγκης ερθει σε 5 χρονια. Οταν παω τοτε να τη λειτουργησω, θα λειτουργει; Ή μηπως θέλει 'χαιδεμα'(=κοινως, να ασχολεισαι μαζι της) πολλες φορες το χρονο, ωστε οοοοταααννν τη χρειαστεις, να μπορει να λειτουργησει;

Οπως  όλες οι μηχανές εσωτερικής καυσης.Οπως να έχεις ένα χορτοκοπτικό,ένα αλυσοπρίονο ,ένα παπάκι.

• Like 1
  • Απαντ. 52
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
5 minutes ago, Silverage said:

Το σκέφτομαι χρόνια να βάλω άλλα δεν το έχω αποφασίσει γιατί είναι μεγάλο έξοδο και έχουμε και μόνωση στην ταράτσα οπότε θα θέλει διαδικασία. Αν τυχόν όμως μας ταράξουν στις διακοπές και λιώνουμε με 40+ θα μου σπάσουν τα νεύρα και θα το βάλω. Ουσιαστικά μια αφορμή θέλω.

σκεψου ομως οτι θα τα κανεις αποσβεση τα χρηματα αυτα. Αφου θα τα παρεις πισω και εχεις ολες τι προυποθεσεις και τα χρηματα διαθεσιμα τι το σκεφτεσαι?

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, Silverage είπε

Το σκέφτομαι χρόνια να βάλω άλλα δεν το έχω αποφασίσει γιατί είναι μεγάλο έξοδο και έχουμε και μόνωση στην ταράτσα οπότε θα θέλει διαδικασία. Αν τυχόν όμως μας ταράξουν στις διακοπές και λιώνουμε με 40+ θα μου σπάσουν τα νεύρα και θα το βάλω. Ουσιαστικά μια αφορμή θέλω.

1.       Δικαιολογίες… Αν έψαχνες «αφορμή» θα είχες ενταχθεί στο επιδοτούμενο πρόγραμμα (φ/β με συμψηφισμό) μέχρι και 65% επιδότηση για Φ/Β έως 10.8Kw και 100% επιδότηση για μπαταρία έως 10.8Kwh…

2.       Η μόνωση στην ταράτσα (είτε έχεις ασφαλτοπανο ή εξηλασμενη πολυστερίνη κλπ κλπ) δεν χρειάζεται πυρηνική φυσική για να βάλεις τις βάσεις των φ/β… απλά θα έρθει ο τεχνίτης της μόνωσης και θα σου μονώσει τα σημεία αγκύρωσης…

3.       Συνεχίζω να επιμένω στην λάθος προσέγγιση σου… γιατί μου θυμίζεις την παροιμία «ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στο αλεύρι».

• Like 4
Δημοσ.
3 ώρες πριν, andreas1gr είπε

500-700 ευρώ σε μια αξιόπιστη γεννήτρια (γιατί βρίσκεις και πολύ φτηνότερες)…

Σορρυ για την παρέμβαση, έχεις προσωπική εμπειρία από κάποια συγκεκριμένη?

Δημοσ.

Αρχίσαμε βλέπω σε διάφορα thread, θα έρθουν σεισμοί, λιμοι, καταποντισμοι, πως θα αλλάξει ο κόσμος, προετοιμαστειτε για το ένα για το άλλο. 

Αυτά που είναι να κάνουμε τα έχουμε κάνει, καμία κονσέρβα και τυποποιημένες τροφές μεγάλης ημερομηνίας λήξεως για ώρα ανάγκης, γκαζάκι για μαγείρεμα άμα δεν έχει ρεύμα κτλ κτλ. 

Φ/Β γεννήτριες και μπιτόνια με καύσιμα άμα δεν μένεις σε μονοκατοικία με ασφαλές μέρος για φύλαξη τους τα ξεχνάμε. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 hours ago, liakjim said:

Ecoflow

Αυτό

Ή για πιο φτηνά ένα συστηματακι με hybrid inverter και μπαταρία (με ένα διακοπτακι στο κόκκινο καλώδιο της μπαταρίας να το κλείνεις για να μη την ξεφορτιζει ο inverter)

Π.χ. αυτά τα δύο βγάζουν για 12+ ωρες ψυγείο (ινβερτερ συμπιεστης) και ανεμιστήρα:

https://www.easun-energy.com/products/12v-100ah-lifepo4-battery-lithium-battery

https://www.easun-energy.com/products/easun-power-2kw-solar-inverter-60a-mppt-solar-controller-with-wifi

(Αν θες παραπανω ώρες, ή θα πάρεις και άλλη μπαταρία 12v να τη συνδέσεις παραλληλα, ή πας σε 24v inverter+24v μπαταρία)

Με ένα τέτοιο έβγαλα 8ωρη διακοπή πέρσι με τις φωτιές στα βόρεια της Αττικής. Την έχεις φορτισμένη από το δίκτυο έτοιμη, και με μπαλαντεζες όταν γίνει η διακοπή δίνεις εκεί που θες.

Επεξ/σία από gpapadakis
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, gpapadakis είπε

Αυτό

Ή για πιο φτηνά ένα συστηματακι με hybrid inverter και μπαταρία (με ένα διακοπτακι στο κόκκινο καλώδιο της μπαταρίας να το κλείνεις για να μη την ξεφορτιζει ο inverter)

Π.χ. αυτά τα δύο βγάζουν για 12+ ωρες ψυγείο (ινβερτερ συμπιεστης) και ανεμιστήρα:

https://www.easun-energy.com/products/12v-100ah-lifepo4-battery-lithium-battery

https://www.easun-energy.com/products/easun-power-2kw-solar-inverter-60a-mppt-solar-controller-with-wifi

(Αν θες παραπανω ώρες, ή θα πάρεις και άλλη μπαταρία 12v να τη συνδέσεις παραλληλα, ή πας σε 24v inverter+24v μπαταρία)

Με ένα τέτοιο έβγαλα 8ωρη διακοπή πέρσι με τις φωτιές στα βόρεια της Αττικής. Την έχεις φορτισμένη από το δίκτυο έτοιμη, και με μπαλαντεζες όταν γίνει η διακοπή δίνεις εκεί που θες.

Έχει και γεννήτρια. Τα βάζεις όλα μαζί αν χρειάζεται και έχεις αυτάρκεια for ever

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, liakjim said:

Έχει και γεννήτρια. Τα βάζεις όλα μαζί αν χρειάζεται και έχεις αυτάρκεια for ever

Ναι, αν το συνδέσεις με ηλιακά πάνελ. Εγώ το έχω σε γραφείο χωρίς  σύνδεση με πάνελ, μόνο για διακοπές ρεύματος. Η μία μπαλαντεζα είναι έτοιμη δίπλα στο ψυγείο, την άλλη τη ριχνω με ένα πολυμπριζο στην άκρη της εκεί που θέλω να δώσω (ανεμιστήρας, λάπτοπ κλπ).

Επεξ/σία από gpapadakis
  • Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, gpapadakis είπε

Ναι, αν το συνδέσεις με ηλιακά πάνελ. Εγώ το έχω σε γραφείο χωρίς  σύνδεση με πάνελ, μόνο για διακοπές ρεύματος. Η μία μπαλαντεζα είναι έτοιμη δίπλα στο ψυγείο, την άλλη τη ριχνω με ένα πολυμπριζο στην άκρη της εκεί που θέλω να δώσω (ανεμιστήρας, λάπτοπ κλπ).

Ποιο μοντέλο και πόσο αυτονομία έχεις στην πράξη με πόσο φορτίο;

Δημοσ.

Υπάρχουν ηλιακοί φορτιστές; Έμαθα και κάτι! Πάντως το θεωρώ αστείο να μιλάμε για παρατεταμένες διακοπές χωρίς σοβαρότατη αιτία που φαντάζομαι θα λυθεί και άμεσα, δηλαδή δεν θα φτάσουμε σε χρόνους...ρεκορ. Το χειρότερο σενάριο για παρατεταμένη διακοπή είναι να στουκάρει κανα αμάξι σε κολώνα της δεη και να κάνουν κανα 2 μέρες να τη φτιάξουν.

Είμαστε πλήρως εξαρτημένοι με το ρεύμα, αυτό είναι γεγονός. Όχι τόσο για θέματα πληρωμών, αλλά για θέμα επιβίωσης. Ειδικά με τη ζέστη δεν γίνεται να είσαι χωρίς a/c. Δεν ξέρω πως ζούσαν τα παλιά χρόνια, αν είχαν αντιμετωπίσει επί πολλές μέρες-βδομάδες 37+ βαθμούς όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, 1comment said:

Υπάρχουν ηλιακοί φορτιστές; Έμαθα και κάτι! Πάντως το θεωρώ αστείο να μιλάμε για παρατεταμένες διακοπές χωρίς σοβαρότατη αιτία που φαντάζομαι θα λυθεί και άμεσα, δηλαδή δεν θα φτάσουμε σε χρόνους...ρεκορ. Το χειρότερο σενάριο για παρατεταμένη διακοπή είναι να στουκάρει κανα αμάξι σε κολώνα της δεη και να κάνουν κανα 2 μέρες να τη φτιάξουν.

Είμαστε πλήρως εξαρτημένοι με το ρεύμα, αυτό είναι γεγονός. Όχι τόσο για θέματα πληρωμών, αλλά για θέμα επιβίωσης. Ειδικά με τη ζέστη δεν γίνεται να είσαι χωρίς a/c. Δεν ξέρω πως ζούσαν τα παλιά χρόνια, αν είχαν αντιμετωπίσει επί πολλές μέρες-βδομάδες 37+ βαθμούς όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. 

Πέρσι με τις φωτιές είχαν κόψει το ρεύμα στη μισή Αττική για πολλές ώρες (7-8). Το γραφείο μου είναι κέντρο Αθήνας και έχω 5-6 νοσοκομεία γύρω γύρω (φαντάζομαι τι θα έγινε). Την είχα δει τη δουλειά γιατί είχα παρατηρήσει τελευταια πιο συχνές διακοπές.

Κακώς δόθηκε ο δεδδηε σε ιδιώτες (πουθενά αλλού δεν έγινε κάτι τέτοιο), αυτά θα πάνε από το κακο στο χειρότερο όσο παλιωνουν οι υποδομές.

Επεξ/σία από gpapadakis
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, gpapadakis είπε

Πέρσι με τις φωτιές είχαν κόψει το ρεύμα στη μισή Αττική για πολλές ώρες (7-8). Το γραφείο μου είναι κέντρο Αθήνας και έχω 5-6 νοσοκομεία γύρω γύρω (φαντάζομαι τι θα έγινε). Την είχα δει τη δουλειά γιατί είχα παρατηρήσει τελευταια πιο συχνές διακοπές.

Κακώς δόθηκε ο δεδδηε σε ιδιώτες (πουθενά αλλού δεν έγινε κάτι τέτοιο), αυτά θα πάνε από το κακο στο χειρότερο όσο παλιωνουν οι υποδομές.

Δεν το θυμάμαι. Είμαι δυτική Αττική, μπορεί να μην κόπηκε. Θυμάμαι διακοπές πέρα της 1 ώρας αλλά όχι σε καύσωνα. Ελπίζω αν γίνει μεγάλη διακοπή, να είναι χειμώνας ή άνοιξη έστω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 minutes ago, liakjim said:

Ποιο μοντέλο και πόσο αυτονομία έχεις στην πράξη με πόσο φορτίο;

Περί αυτονομίας, είναι απλό

Μετράς την κατανάλωση των συσκευών που θέλεις να καλύψεις με ένα μετρητή καταναλωσης. Π.χ ένα ψυγείο ινβερτερ είναι 40-60W, ας πούμε μέση κατανάλωση 50W.

Μετά είναι και η κατανάλωση του ινβερτερ, ας πούμε 20W για ένα τέτοιο μικρό. Σύνολο 70W.

70W x 12 ωρες είναι 960βατωρες.

Μια μπαταρια 12V 100ah είναι 1200βατωρες, οπότε σε καλύπτει για το 12ωρο.

Εγώ έχω ένα συστηματακι 24V hybrid ινβερτερ με 24V 100ah μπαταρία (2400βατωρες) για να μπορώ να καλύψω και άλλες συσκευές ή για παραπάνω χρόνο το ψυγείο.

Επεξ/σία από gpapadakis
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, gpapadakis είπε

Κέντρο Αθήνας μένω. Δεν θυμάμαι κανένα τέτοιο black out πέρσι σε τέτοια έκταση. Σε εμάς γινόντουσαν πολλά προγραμματισμένα black out λογω έργων του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή. Το μοναδικό μεγάλο black out που θυμάμαι στην ζωή μου ήταν κάπου το 96, θεομηνία την ονόμαζαν οι δημοσιογράφοι, είχαν χάσει την ζωη τους 2 τεχνικοί της ΔΕΗ, είχανε πέσει πυλώνες απο τον δυνατό αέρα. 

Τα νοσοκομεία έχουνε όλα γεννήτριες, οπότε θεωρητικά είναι όλα καλυμμένα. 

Επεξ/σία από mariosnik_
Δημοσ.

Στο κέντρο διακοπή 7-8 ωρών δεν είχαμε ούτε στο blackout του 2004 που κατέρρευσε όλο το νότιο σύστημα 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...