Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ναι βρισκεις μια χαρα πρεσες με 20 ευρω.  αν εισαι πουθενα εδω τριγυρω εχω καλωδιο να σου δωσω.ειτε cat5e ειτε cat6. εκτος αν στο στειλω με κανα box now

5 minutes ago, 9-11 said:

Το πρώτο (την πιθανότητα να φύγει σοβάς σε περίπτωση που επιχειρήσεις να την αφαιρέσεις) το γνώριζα.
Από την άλλη μεριά, αν η κόλλα δεν είναι αρκετά ισχυρή ενδέχεται στο πέρασμα του χρόνου να αρχίσει να πέφτει - ειδικά τα καλοκαίρια.
Προτιμώ να με ταλαιπωρήσει αν αποφασίσω να την ξεκολλήσω, παρά να μην κρατάει το αντικείμενο που θέλω να στερεώσω - μιλάμε πάντα για σοβά, όχι λεία επιφάνεια.

Επειδή τις τρύπες στην κάσα τις πόρτας δεν τις γλιτώνω, αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν προτιμότερο αν είχα αγοράσει καλώδιο ΧΩΡΙΣ ακροδέκτες αντί για το Goodbay.
Μικρότερη διάμετρος στο ξύλο/τούβλο [δεν ξέρω τι υλικά θα βρω στο εσωτερικό], λιγότερη φασαρία, μικρότερο «αποτύπωμα».
Έχει δοκιμάσει κανείς τις ερασιτεχνικές πρέσες ("crimping tools") κατηγορίας έως €20;
Απαιτούν ειδικές δεξιότητες ή είναι τυφλοσούρτης; Κόβεις (απογυμνώνεις) ➨ κουμπώνεις τα RJ45 ➨ γεια σας; Τόσο απλά;
Μήπως να πάρω ένα τέτοιο μαραφέτι; Η τιμή δεν είναι απαγορευτική και σου επιτρέπει να φτιάξεις καλώδιο ακριβώς στο μήκος που σε εξυπηρετεί, χωρίς να γεμίσεις καλούμπες και ιστορίες...

• Like 1
  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
9 minutes ago, poulinos said:

ναι βρισκεις μια χαρα πρεσες με 20 ευρω.  αν εισαι πουθενα εδω τριγυρω εχω καλωδιο να σου δωσω.ειτε cat5e ειτε cat6. εκτος αν στο στειλω με κανα box now

Που είναι το «εδώ τριγύρω»; 😊
Θεωρώ φρόνιμο να κάνω πρώτα δυο-τρεις δοκιμές με παλιά καλώδια (Cat 5) που έχω στο πατάρι (και δεν θα μου λείψουν αν το πείραμα αποτύχει) προτού τερματίσω αυτό που τελικά θα χρησιμοποιήσω...

Δημοσ.
On 01/09/2025 at 01:01, 9-11 said:

Θεωρώ φρόνιμο να κάνω πρώτα δυο-τρεις δοκιμές με παλιά καλώδια (Cat 5) που έχω στο πατάρι (και δεν θα μου λείψουν αν το πείραμα αποτύχει) προτού τερματίσω αυτό που τελικά θα χρησιμοποιήσω...

Να πάρεις διάτρητους ακροδέκτες, για να μην δυσκολευτείς στον τερματισμό.
Ενδεικτικά Ακροδέκτες / Πρέσσα
Πάρε 50/100άδα να έχεις για μια ζωή. Κόψε ένα κομμάτι 0,5μ από το καλώδιο που θα χρησιμοποιήσεις (τα πιο παλιά είναι πιο λεπτά και περίεργα) και δοκίμασε 3-4-5-10 φορές. Θα "πετάξεις" 2€, θα κερδίσεις ανεκτίμητη γνώση.

• Thanks 1
Δημοσ.
8 hours ago, csontheline said:

Πάρε 50/100άδα να έχεις για μια ζωή. Κόψε ένα κομμάτι 0,5μ από το καλώδιο που θα χρησιμοποιήσεις (τα πιο παλιά είναι πιο λεπτά και περίεργα) και δοκίμασε 3-4-5-10 φορές. Θα "πετάξεις" 2€, θα κερδίσεις ανεκτίμητη γνώση.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές.
Μέχρι στιγμής έχω πάρει μόνο cable tester, το πολύ δημοφιλές/VFM Uni-T UT681L.
Πολύ βολικό  (και εντελώς foolproof, WYSIWYG) με εξαίρεση ίσως το καπάκι της 9βολτης μπαταρίας που ασφαλίζει με βιδάκι - ένα απλό συρταρωτό θα ήταν προτιμότερο, ειδικά για όσους δεν κάνουν ελέγχους τακτικά και αφήνουν το εργαλείο σε ένα συρτάρι όπου μπορεί να πατιέται το ON/OFF button (εξού και η ανάγκη για αφαίρεση της μπαταρίας ΧΩΡΙΣ τη χρήση κατσαβιδιού)

Οι προτάσεις σου αφορούν προϊόντα που δεν πωλούνται στην ελληνική αγορά, οι ακροδέκτες της Ugreen (που είναι και best sellers) δεν κάνουν;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 minutes ago, 9-11 said:

Πολύ βολικό  (και εντελώς foolproof, WYSIWYG) με εξαίρεση ίσως το καπάκι της 9βολτης μπαταρίας που ασφαλίζει με βιδάκι - ένα απλό συρταρωτό θα ήταν προτιμότερο, ειδικά για όσους δεν κάνουν ελέγχους τακτικά και αφήνουν το εργαλείο σε ένα συρτάρι όπου μπορεί να πατιέται το ON/OFF button (εξού και η ανάγκη για αφαίρεση της μπαταρίας ΧΩΡΙΣ τη χρήση κατσαβιδιού)

Οι προτάσεις σου αφορούν προϊόντα που δεν πωλούνται στην ελληνική αγορά, οι ακροδέκτες της Ugreen (που είναι και best sellers) δεν κάνουν;

Οι προτάσεις μου είναι απλά για να δεις τι χρειάζεται να ψάξεις. 

Σίγουρα υπάρχουν και στην ελληνική αγορά.

Όλοι τα βύσματα θα σου κάνουν, απλά τα pass through είναι πιο εύκολα γιατί δεν χρειάζεται να κόψεις τα καλώδια με ακρίβεια. 

Επεξ/σία από csontheline
  • Thanks 1
Δημοσ.

Μόλις τώρα διαπίστωσα πως υπάρχουν και toolless RJ45 connectors!
Πιο ακριβοί μεν, εντελώς hassle-free δε. Παίζει ρόλο και ο αριθμός των καλωδίων που φτιάχνεις - αν μιλάμε για 2-3 το χρόνο, γλιτώνεις το κόστος της πρέσας.
Μάλλον θα ακολουθήσω την παραδοσιακό τρόπο...

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 01/09/2025 at 01:01, 9-11 said:

απο μαρουσι μεχρι καλλιθεα.σορρυ για το delay. δεν πολυμπηκα Insomnia αυτες τις μερες. το να χαλασεις και 5-10 rj45 clips για να μαθεις να πρεσαρεις δεν ειναι κακο. αλλιως στο στελνω και με box now

On 03/09/2025 at 13:37, csontheline said:

οι διατρητοι για αρχαριο ειναι μεγαλη ευκολια παντως. το χειροτερο ειναι να πας να βαλεις rj45 σε υπαρχον καλωδιο Utp που ειναι απο το εργοστασιο.ειναι τοσο λεπτα τα καλωδιακια που θελει κοπο να το φτιαξεις.

On 03/09/2025 at 22:11, 9-11 said:

βαλτο καπου να μην πατιεται.και σε fluke εχω δει να ειναι με βιδα με την λογικη οτι κραταει παρα πολυ καιρο. οποιαδηποτε μαρκα μπορεις να παρεις σε ακροδεκτες.

On 03/09/2025 at 22:22, csontheline said:

Οι προτάσεις μου είναι απλά για να δεις τι χρειάζεται να ψάξεις. 

Σίγουρα υπάρχουν και στην ελληνική αγορά.

Όλοι τα βύσματα θα σου κάνουν, απλά τα pass through είναι πιο εύκολα γιατί δεν χρειάζεται να κόψεις τα καλώδια με ακρίβεια. 

+1

On 03/09/2025 at 22:47, 9-11 said:

Μόλις τώρα διαπίστωσα πως υπάρχουν και toolless RJ45 connectors!
Πιο ακριβοί μεν, εντελώς hassle-free δε. Παίζει ρόλο και ο αριθμός των καλωδίων που φτιάχνεις - αν μιλάμε για 2-3 το χρόνο, γλιτώνεις το κόστος της πρέσας.
Μάλλον θα ακολουθήσω την παραδοσιακό τρόπο...

υπαρχει και καλυτερη λυση.περνας το καλωδιο και αντι να βαλεις rj45 το τερματιζεις σε 2 keystones Πχ Panduit που δεν θελει εργαλεια περα απο ενα κοφτακι. θα τερματισει σε rj45 θυληκο και μετα εσυ απλα βαζεις ενα Patch cord.οποτε και να σπασεις καταλαθος το κλιπ απλα αλλαζεις 1 μετρο καλωδιο.μεχρι και σε επιτοιχια πριζακια θα μπορουσες να τερματισεις το καλωδιο

Επεξ/σία από poulinos
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ και πάλι.
Τα DIY καλώδια μετατίθενται για το μέλλον καθώς αποδείχθηκε πως αρκούσε το ετοιματζίδικο της Goobay 👍
Και όχι μόνο αυτό, αλλά τελικά η δουλειά έγινε χωρίς καν να τρυπήσω την κάσα της πόρτας (ένα μερεμέτι που δεν έχω κάνει ποτέ)
Τα τρυπάνια που έχω στη διάθεσή μου είναι αρκετά κοντά και, δεδομένου πως δεν έχω καμία εμπειρία, στράφηκα στο Plan B: διέλευση στο διάκενο πόρτας-κάσας, στο ύψος των μεντεσέδων.
Πέρασε χωρίς δυσκολία, δεν ξέρω ωστόσο αν στο μέλλον παρουσιάσει φθορά από το άνοιξε-κλείσε.
Προς το παρόν το έχω στερεωμένο με... σελοτέιπ! Για την ακρίβεια, Scotch Tape - το ημιδιάφανο ματ, γαλακτώδους χρώματος, που δεν αφήνει υπολείμματα όταν αφαιρείται. Έχω ήδη στο Σκρουτζοκάλαθο κολλητική ταινία διπλής όψης αλλά και ρόκες - οι τελευταίες είναι πάμφθηνες (100  τεμάχια σε τιμή μικρότερη του €1).

(Μεταμεσονύκτιο) speed test:

n-Perft-Test-INALAN-2025-09-06.png

Δημοσ.
3 hours ago, 9-11 said:

Ευχαριστώ και πάλι.
Τα DIY καλώδια μετατίθενται για το μέλλον καθώς αποδείχθηκε πως αρκούσε το ετοιματζίδικο της Goobay 👍
Και όχι μόνο αυτό, αλλά τελικά η δουλειά έγινε χωρίς καν να τρυπήσω την κάσα της πόρτας (ένα μερεμέτι που δεν έχω κάνει ποτέ)
Τα τρυπάνια που έχω στη διάθεσή μου είναι αρκετά κοντά και, δεδομένου πως δεν έχω καμία εμπειρία, στράφηκα στο Plan B: διέλευση στο διάκενο πόρτας-κάσας, στο ύψος των μεντεσέδων.
Πέρασε χωρίς δυσκολία, δεν ξέρω ωστόσο αν στο μέλλον παρουσιάσει φθορά από το άνοιξε-κλείσε.
Προς το παρόν το έχω στερεωμένο με... σελοτέιπ! Για την ακρίβεια, Scotch Tape - το ημιδιάφανο ματ, γαλακτώδους χρώματος, που δεν αφήνει υπολείμματα όταν αφαιρείται. Έχω ήδη στο Σκρουτζοκάλαθο κολλητική ταινία διπλής όψης αλλά και ρόκες - οι τελευταίες είναι πάμφθηνες (100  τεμάχια σε τιμή μικρότερη του €1).

(Μεταμεσονύκτιο) speed test:

n-Perft-Test-INALAN-2025-09-06.png

μια χαρα.τελος καλα ολα καλα. και γλυτωσες απο τα powerlines.

γενικαγια πανω απο 100 mbit τα powerlines ΔΕΝ....

καποτε με adsl μια χαρα.πλεον οχι.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διατηρώ κάποιες αμφιβολίες ως προς την ποιότητα της σύνδεσης λόγω της ανορθόδοξης όδευσης του ethernet καλωδίου. Γιατί δεν μιλάμε απλώς για ένα λύγισμα/τσάκισμα κάπου στη διαδρομή (π.χ. σε ένα σημείο του τοίχου όπου υπάρχει γωνία) αλλά για επαφή έως και τριβή με την πόρτα.
Θέλω λοιπόν να εξακριβώσω αν έχω απώλειες σε bandwidth από τα LAN ports (4 x 1 Gbit) του router μέχρι το PC για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Ανεξάρτητα από τις μετρήσεις των speed tests OOKLA, nPerf κ.λπ.

Εγκατέστησα το iPerf3 γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Το πρόβλημα είναι πως στα περισσότερα σενάρια το πρόγραμμα απαιτεί και 2ο computer σε ρόλο server.
Εγώ θέλω να το τρέξω απευθείας από το PC προς το router.
Η εντολή

iperf3.exe -c [Διεύθυνση IP] -P 4 -t 10

δίνει σφάλμα 

iperf3: error - unable to connect to server - server may have stopped running or use a different port, firewall issue, etc.: Connection refused

Θέμα επικοινωνίας με το router δεν υφίσταται, το ping είναι κανονικό.

Επεξ/σία από 9-11
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, 9-11 είπε

Διατηρώ κάποιες αμφιβολίες ως προς την ποιότητα της σύνδεσης λόγω της ανορθόδοξης όδευσης του ethernet καλωδίου. Γιατί δεν μιλάμε απλώς για ένα λύγισμα/τσάκισμα κάπου στη διαδρομή (π.χ. σε ένα σημείο του τοίχου όπου υπάρχει γωνία) αλλά για επαφή έως και τριβή με την πόρτα.
Θέλω λοιπόν να εξακριβώσω αν έχω απώλειες σε bandwidth από τα LAN ports (4 x 1 Gbit) του router μέχρι το PC για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Ανεξάρτητα από τις μετρήσεις των speed tests OOKLA, nPerf κ.λπ.

Εγκατέστησα το iPerf3 γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Το πρόβλημα είναι πως στα περισσότερα σενάρια το πρόγραμμα απαιτεί και 2ο computer σε ρόλο server.
Η εντολή

δίνει σφάλμα 

Από τι στιγμή που έχεις τον σωστό τύπο καλωδίου τότε δεν παίζει το σενάριο να υπάρχουν απώλειες στην ταχύτητα.
Θα παίξει αμέσως με full ταχύτητα αν έχει τερματιστεί σωστά και αν και εφόσον κάποια στιγμή στο μέλλον φθαρεί σε κάποιο σημείο από το άνοιξε/κλείσε της πόρτας τότε θα έχεις αποσυνδέσεις αλλά σίγουρα όχι πτώση ταχύτητας.

Επεξ/σία από dpolal
  • Thanks 1
Δημοσ.
11 hours ago, 9-11 said:

Η εντολή

δίνει σφάλμα 

πρεπει το router να εχει iperf server. τα fritz εχουν.τζαμπα ανησυχεις.αν κοπει εστω και ενα καλωδιακι το χασες το gigabit ή μπορεις να χασεις και τα παντα. δεν εχει ενδιαμεσο σταδιο συνηθως.ειναι ολα ή τιποτα. εκτος αν ειχες κοντα καλωδια ρευματος οποτε μιλαμε για αλλο θεμα.επισης αν χτυπηθει στην πορτα θα το καταλαβεις απο την εξωτερικη μονωση που θα εχει σημαδια.μπορεις στο σημειο τριβης αν υπαρχει κενο να το ντυσεις το καλωδιο

• Thanks 1
Δημοσ.
12 hours ago, dpolal said:

Από τι στιγμή που έχεις τον σωστό τύπο καλωδίου τότε δεν παίζει το σενάριο να υπάρχουν απώλειες στην ταχύτητα.
Θα παίξει αμέσως με full ταχύτητα αν έχει τερματιστεί σωστά και αν και εφόσον κάποια στιγμή στο μέλλον φθαρεί σε κάποιο σημείο από το άνοιξε/κλείσε της πόρτας τότε θα έχεις αποσυνδέσεις αλλά σίγουρα όχι πτώση ταχύτητας.

απωλειες θα εχει μονο αν τρωει τιποτα μαγνητικα πεδια απο κανα καλωδιο ρευματος που εκει μπορει να εχει πολλα πακετα Retransmitted. (που δεν ειναι στην περιπτωση μας)

20 hours ago, 9-11 said:

αν υπαρχει τριβη και το καλωδιο τρωγεται σιγα σιγα τοτε θα το καταλαβεις στην επενδυση του πριν φτασεις στα καλωδια μεσα.οποτε θα φανει οτι εχει παθει ζημια πριν γινει η ζημια.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, poulinos είπε

απωλειες θα εχει μονο αν τρωει τιποτα μαγνητικα πεδια απο κανα καλωδιο ρευματος που εκει μπορει να εχει πολλα πακετα Retransmitted. (που δεν ειναι στην περιπτωση μας)

Με την μέχρι τώρα εμπειρία σου έχεις δεί ποτέ μέσα σε απλή οικία μαγνητικά πεδία τόσο ισχυρά που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες απώλειες;;

Δημοσ.
5 minutes ago, dpolal said:

Με την μέχρι τώρα εμπειρία σου έχεις δεί ποτέ μέσα σε απλή οικία μαγνητικά πεδία τόσο ισχυρά που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες απώλειες;;

με Utp δεν θυμαμαι αν το εχω πετυχει αλλα εχω δει το παρακατω.

καποιος ειχε καταστημα. ο ηλεκτρολογος εφερε απο το BOX του ΟΤΕ καλωδιο Utp μεχρι μεσα το καταστημα για να το χρησιμοποιησει ως τηλεφωνικο.. Για καποιο λογο μεσα στο ιδιο το καναλι εβαλαν και ρευμα. ενω ειχα συγχρονισμο εξω μεσα δεν συγχρονιζε λογω του ρευματος διπλα. Και το Utp δεν ηταν τιποτα ftp/stp για να πεις οτι εχει φτιαχτει για αυτο.

απο εκει και περα στο Utp υπαρχει και ενα αλλο θεμα.

ακομα και αν καποιος το περασει κοντα στο ρευμα δεν σημαινει αυτοματα οτι δεν θα παιξει.μπορει να παιζει και απλα να εχει errors. καποιος ομως που το χρησιμοποιει πχ για internet ακομα και αν εχει errors δεν θα το δει αφου χρησιμοποιει πχ 100mbit απο τα 1000 που μπορει να βγαλει το καλωδιο. οποτε υπαρχει περιπτωση να περασει και απαρατηρητο. 

Οπως εχω πετυχει περιπτωση που ο αλλος εφτιαξε τα rj45 αλλα δεν μπορουσε να τα φτιαξει σωστα οποτε χαλασε την συστροφη πιο πριν το rj45 clip .σε εκεινη την περιπτωση αντι για 1000 επαιξε 100. αν το Internet του ηταν πχ 50mbit δεν θα το καταλαβαινε ποτε. 

κανονικα για να δεις οτι ολα ειναι οκ ή θα πρεπει να το δοκιμασεις το καλωδιο στο max του πχ 1000Mbit ή θα πρεπει να το πιστοποιησεις με ειδικο μηχανημα που σου βγαζει τα παντα. αλλα το μηχανημα σε fluke  πχ εχει κανα 8000 ευρω.που σου λεει τα παντα αν δηλαδη το καλωδιο ειναι πραγματι πιστοποιημενο ως cat6a για παραδειγμα ωστε να περασεις την μεγιστη ταχυτητα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...