Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους σας.

Είμαι σε αναζήτηση για να στήσω ένα μηχάνημα που θα κάνει editing και coloring κυριως σε RAW footage (Davinci Resolve) με σκοπό να είναι κτήνος και μην ασχοληθώ μαζί του για πολλά χρόνια.
Το gaming θα υπάρχει φυσικά αλλά δεν με απασχολεί οπότε δεν θα πρέπει να είναι παράγοντας για τα parts.

Το ποσό είναι 2500 με 3000 ευρώ που θα κοπούν τιμολόγιο.

Περιφερειακά υπάρχουν και ίσως αγοραστεί κάποια οθόνη για coloring ξεχωριστά περίπου στα 1000€.

Θα ήθελα την γνώμη σας και την εμπειρία σας και ίσως κάποια παρατήρηση.

Τα κομμάτια που έχω βρει:

ΜΒ - Asus Motherboard X670-P WIFI PRIME (X670/AM5/DDR5)                 260
CPU - AMD CPU Ryzen 9 9950X (AM5/4.3 GHz/64 ΜΒ)                                 620
COOLER - Corsair CPU Cooler Nautilus 360 ARGB Black                                150
GPU - Gigabyte VGA Radeon RX 9070 XT GAMING OC 16 GB                       850    ή κάποια 7900 ΧΤΧ περίπου στα ίδια λεφτά
RAM - Corsair Desktop RAM Vengeance LPX 64GB Kit 6000MHz DDR5     260
PSU - Corsair PSU RMX Shift Series 1000 W 80+ Gold                                   230
SSD - Samsung SSD 990 EVO Plus NVMe M.2 2TB                                         160
Case - Gigabyte Case C500 Panoramic Stealth                                                120
UPS - APC UPS 1200VA 230V AVR BVX1200LI-GR                                          155
                                                                                                   Σύνολο                2805

Τα συγκεκριμένα κομμάτια είναι απο Πλαίσιο για αναφορά, όταν καταλήξω θα πάρω προσφορές και από άλλα μαγαζιά.
Δεν έχω εμπειρία συναρμολόγησης οπότε θα προτιμούσα να γίνει από το μαγαζί εκτός και αν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές όπου θα πρέπει να αγοραστούν από διαφορετικά καταστήματα.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Επεξ/σία από panagob
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μάλλον θα πρεπει να βάλεις στόχο την 5080 Super 24GB. Εναλλακτικά, την 5070 Super Ti 24 GB. 

Αυτές θα είναι οι καλύτερες gpu για video editing λόγω VRAM και nvidia codecs. 

Το μόνο πρόβλημα είναι πότε θα κυκλοφορήσουν και πόσο θα κοστίζουν αρχικά. 

Αν δεν μπορείς να περιμένεις, τότε ίσως πάρε τώρα 5070 Ti 16GB ή 5060 Ti 16 GB και βλέπεις αργότερα αν την αλλάξεις. 

Χ670 στα 260Ε για ποιο λόγο να την πάρεις? 

Και γενικά, για ποιο λόγο να πάρεις από Πλαίσιο? Κόβουν κι άλλα καταστήματα τιμολόγιο, με νορμάλ τιμές. 

Επεξ/σία από sattack
Δημοσ.

Για την κάρτα θα αποφασίσω όταν αγοράσω τα parts, αν είναι διαθέσιμη τότε οκ.
Αν και πιστευω δεν θα αξιζει σε σχεση με 9070 XT/5070 Ti.

Απο motherboards δεν έχω ιδέα απλά εκεί κάθεται το budget.

Το Πλαισιο, οπως είπα είναι απλά σημείο αναφοράς. Όταν αποφασίσω τα περισσότερα κομμάτια τότε θα δω όλες τις επιλογές μαγαζιών αν και όπως βλέπω στα γρήγορα, θα νικήσει το Αμαζον στο τέλος.

Δημοσ.
22 minutes ago, panagob said:

Για την κάρτα θα αποφασίσω όταν αγοράσω τα parts, αν είναι διαθέσιμη τότε οκ.
Αν και πιστευω δεν θα αξιζει σε σχεση με 9070 XT/5070 Ti.

Απο motherboards δεν έχω ιδέα απλά εκεί κάθεται το budget.

Η κάρτα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι* του build σου, μετά η ram και τέλος το cpu.

Ο καθένας κάνει διαφορετικά μοντάζ προφανώς αλλά αυτό που παρατηρώ στο davinci είναι ότι ξεμένει από vram, έπειτα το ποσό γρήγορη είναι.

Είχα 3060 12gb (καθαρά 12gb για resolve, χρησιμοποιούσα την igpu για τα υπόλοιπα-ευκολα πιάνουν 2-3gb κανένας browser/καν YouTube κοκ σε pc με 2 οθονες) και προφανώς δεν ήταν η ταχύτερη, αλλά αποφάσισα να την αλλάξω γιατί έτρωγα επανεκκινήσεις στο davinci λόγο vram.

Πήγα σε 5060 ti 16gb (ήθελα την 5080 στα 24gb αλλά βγήκε στα 16gb τελικά) και βλέπω χρήση ~14gb οπότε δεν την λες και "άνετη" και με αρκετή ζωή μπροστά της.

Τώρα ο * που έβαλα παραπάνω, ανέφερες raw αρχεία, πράγμα που δεν  έχω δουλέψει καθόλου. Εγώ δουλεύω fhd 264 8bit /4k 264 8bit και h265 10bit. Συνήθως 3 καμερο με timeline ~1 ώρα.

Εάν εσένα δεν τα κάνει decode/encode καμία κάρτα(οι amd είναι πίσω σε αυτό από Intel και πλέον nvidia) τότε ίσως πέφτει το βάρος στο cpu σου.

Αλλά από την δική μου εμπειρία όση ώρα δουλεύω το davinci δεν έχω δει πάνω από ~25% utilization στον 7900x(αυτό τώρα με την 5060ti, πριν με την 3060 ήμουν ~στο 15%)

Τώρα για τις Nvidia super με 24gb vram->

ρεαλιστικά εκτιμώ ότι θα κάνουν τουλαχιστων ένα ~6μηνο μέχρι να βρίσκονται στο ραφι, οπότε είτε τις προσπερνάς και παίρνεις μια 5070ti 16gb, είτε βάζεις κάτι "πρόχειρο" π.χ μεταχειρισμένη 3060/Intel arc η σε καινούργια 5060 ti 16gb.

Η διαφορά ανάμεσα σε 5070ti και 5080 δεν είναι μόνο στο cuda.Η 5080 έχει 2 encoders/decoders και η 5070ti 2encoders/1decoder (από εκεί και κάτω όλες έχουν 1/1)

Τώρα εάν αυτό είναι χρήσιμο η όχι δεν ξέρω, στην δική μου χρήση βλέπω ~5-10% utilization του μόνου decoder της 5060, ενώ το decoder χτυπάει 100αρια εάν δεν έχει "βαρια" εφέ που εκεί μπουλωνει το 3d utilization.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...