Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας,

Πριν καμιά δεκαριά μέρες αγόρασα ένα mac mini M4 και χρειάζομαι monitor,

Όλες αυτες τις μέρες ψάχνω να βρω τι με καλύπτει αλλά άκρη δεν βγάζω,  έχω διαβάσει άπειρα reviews και έχω κάνει δεκάδες συγκριτικά side by side αλλά... ακόμα αναποφάσιστος :D

Αρχικά να πω ότι πρέπει να είναι 4k και 27 ιντσες, γιατί απ ότι διάβασα είναι η χρυσή τομή ώστε να παίζει χ2 και να είναι όλα σε σωστό μέγεθος και καθαρά, αν κάνω λάθος κάπου με διορθώνετε.

Πάνω του θα συνδεθεί μόνιμα ένα mac mini M4 και αργότερα και ένα macbook
Μετά η χρήση, θα είναι ποιο πολύ για programming, web dev & design και photoshop. 
Αλλά θέλω να βλέπω και ταινίες σειρές κτλ. με κάποια ποιότητα, και εδώ νομίζω ότι πρέπει να πάω πάνω από τα 60Hz που είναι συνήθως τα monitor γιατί μου την δίνει αφάνταστα το blurring.
Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα παιχνίδια, τα άνω των 60Hz τα θέλω μόνο για γρήγορες σκηνές σε ταινίες.
Oled και για οικονομικούς λόγους αλλά και λόγο burn-in δεν μας κάνει, οπότε πάμε για IPS

Και κάπως έτσι κατέληξα σε 3 μοντέλα

• Acer Nitro XV275K P3biipruzx
  • Dell U2725QE
  • MSI MAG 274UPF E2

Διαφορετικές εταιρίες, όλα κάπου χάνουν κάπου κερδίζουν, πχ. η dell έχει καλύτερο contrast και γωνία θέασης από την acer αλλά χαμηλότερη φωτεινότητα και το local dimming της είναι για κλάματα. Τα χρώματα και στις δυο είναι σχεδόν τα ίδια, αλλά το motion performance αρκετά καλύτερο στην acer λόγω των 160Hz ένατι 120Hz.

Από συνδεσιμότητα η dell είναι πολύ καλύτερη, με 5 usb-c και με usb3.2 gen2 και έχει KVM το οποίο μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτό.

Γενικά νομίζω είναι δυο καλά monitor που νομίζω με καλύπτουν, αν θέλετε ρίξτε μια ματιά εδώ
Το MSI είναι λίγο ποιο κάτω στα περισσότερα χαρακτηριστικά αλλά και φθηνότερο

Όποιος μπορεί ας με βοηθήσει γιατί έχω κουραστεί πολύ, εννοείται δεκτή κάθε πρόταση και σχόλιο.

Επεξ/σία από tonyM000
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ας με διορθώσει κάποιος εάν κάνω λάθος στο παρακατω->

Α)Εκτιμώ πως αυτό το ζητούμενο σου για τα πολλά hz δεν στέκει για την θέαση ταινιων/σειρών.

Και αυτό γιατί τα fps είναι σταθερά στο αρχείο/streaming και δεν έχουν να κάνουν με το monitor σου.

Εάν κανείς streaming και σε ενοχλεί εκεί, πιθανότατα είναι λόγο συμπίεσης/χαμηλού bitrate του αρχείου και όχι λόγο δικής σου οθόνης.

Β)Τώρα όσο αφορά το μέγεθος/ανάλυση.

Με αυτό x2 που αναφέρεις είναι το scalling του Mac?

Δεν γνωρίζω εάν τα Mac έχουν κάποια ιδιοτροπια, αλλά τα 4κ είναι μια χαρά σε 32αρες οθόνες σε pc.

Μιας και ανέφερες Photoshop, γλιτώνεις αρκετό χρόνο σε zoom in/zoom out όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη.

Και εάν δεν έχεις περιορισμό χώρου στο γραφείο σου θα έλεγα να κινηθείς προς τα εκει.

Γ)Χρώμα

Εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο σύνθετα και έχει να κάνει εάν τα αρχεία από το photoshop σου θα σταλθούν σε σοβαρό "εκτυπωταδικο" για να εκτυπωθούν η απλα θα πάνε κάπου online.

Για απλή online θέαση ένα monitor που να καλύπτει το srgb (σχεδον όλα το κάνουν πλέον) είναι οκ.Και αυτό γιατί το ίντερνετ "δουλεύει" κυρίως ακόμα σε αυτό το πρότυπο.

Επιπλέον δεν έχεις καθόλου έλεγχο πάνω στις οθόνες που θα εμφανιστεί το υλικό σου.

Εδώ πιο σημαντικό είναι να έχεις ένα καλιμπραστηρι (x-rite/Spyder)για να είσαι σίγουρος ότι το δικό σου monitor δείχνει σωστά.

Για εκτύπωση σε -σοβαρό τυπογραφείο- θέλει άλλο χρωματικό εύρος αλλά εκεί θα βγεις αρκετα ψηλά και κατά την δική μου εμπειρία δεν είναι πάντα δόκιμο.

Spoiler

Έχω 2 monitor ένα καλύπτει το adobe rgb-πολυ πιο ευρύ φάσμα από το srgb- και ένα srgb.

Εχω σταματήσει να δουλεύω στο argb monitor γιατί εγώ βλέπω σωστά τα χρωματα ενώ  κάνω edit τα raw αρχεία, μόλις όμως τα κάνω export σε jpeg(srgb) βλέπω διαφορετικά χρωματα.

Γενικα δες το χρωμα ως αλυσίδα, πρέπει να έχεις μέσα που το καταγράφουν/αποτυπώνουν εξαρχης->

μετά δυνατότητα να το επεξεργαστεις/βλέπεις σε αυτό το ευρος->

και τελικά να "προβληθεί" σε οθόνη που να μπορεί να το αποδώσει.

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια

16 ώρες πριν, @topos είπε

Α)Εκτιμώ πως αυτό το ζητούμενο σου για τα πολλά hz δεν στέκει για την θέαση ταινιων/σειρών.

Σε αυτό δεν είμαι κι εγώ σίγουρος, τα Hz στην ουσία είναι πόσο γρήγορα αλλάζει (ανανεώνεται) η εικόνα που βλέπουμε, λένε όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα :)
Διαβάζοντας διάφορα τώρα που ψάχνω είδα ότι μεγάλο ρόλο παίζει και η απόκριση GtG (
response time Gray to Gray) κάποιοι λένε ότι και 60Hz να είναι η οθόνη αν έχει response time 1ms – 5ms GtG δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Πραγματικά δεν ξέρω τι ισχύει απ τα δύο, περισσλοτερα Hz, μεγαλύτερη απόκριση, τι απ τα δύο? η και τα δύο?

Εγω έχω κολλήσει με τα Hz γιατί είχα δει μια φορά σε έκθεση 3 τηλεοράσεις που έπαιζαν ταυτόχρονα το ίδιο βίντεο, η μια 60 η άλλη 100 και η τρίτη 120 Hz,  η διαφορά ήταν η μέρα με την νύχτα όσο ανέβαιναν τα Hz, σκέτη απογοήτευση οι 2 πρώτες. Και έχω αποκτήσει τραύμα :)

16 ώρες πριν, @topos είπε

Β)Τώρα όσο αφορά το μέγεθος/ανάλυση

Θα σου πω τι διάβασα, και ελπίζω να το κατάλαβα καλά, 
Υπάρχει η άποψη ότι το mac OS προτιμά να «τρέχει» την οθόνη σε native Retina scaling — δηλαδή να έχει διπλάσια ανάλυση από αυτή που φαίνεται, δηλ. το 4K (3840x2160) το δούμε (Retina scaled) 1920x1080 και αν αλλάξει αυτό αντί για χ2 πάει χ2,5 ή χ1,8 χρειάζεται μισό πίξελ και έτσι χάνεις την Retina καθαρότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βλέπουμε ένα χάλι, απλά δεν θα βλέπουμε το "τέλειο"

Γιατι να αλλάξει η ανάλυση?
Γιατι όσο μεγαλώνει η επιφάνεια την οθόνης τόσο μειώνεται το ppi, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε 27' θα έχουμε περίπου 
163ppi ενώ σε 32 θα έχουμε 137ppi και όσο πέφτει το ppi τόσο τα γραφικά (εικονίδια, μπάρες, μενού) γίνονται πιο χοντρά, και ούτε μπορείς να δουλέψεις αλλά και χάνεις τον επιπλέον χώρο που λες αν δεν μεγαλώσεις τη ανάλυση.

Εσυ τι ανάλυση έχεις σε 32άρα ?

17 ώρες πριν, @topos είπε

Γ)Χρώμα

Εδω αυτό που θέλω είναι να έχει η οθόνη την δυνατότητα να αποδώσει όσο το δυνατόν (σύμφωνα με το budget μου) πιο σωστά τα χρώματα οπότε να ξέρω τι βλέπω, και ίσως με ενα καλιμπράρισμα (δεν έχω αντίστοιχη συσκευή) να γίνει και ακόμα καλύτερη.  
Αυτο που λες για τα χρώματα για εκτύπωση σε offset κτλ. νομίζω δεν μπορώ να το πιάσω οικονομικά, αλλά ούτε και χρειάζομαι τόση ακρίβεια, νομίζω αν η χρωματική γκάμα μιας οθόνης είναι πάνω απο 96-97% η απόκλιση θα είναι πολύ μικρή. ίσως κάνω και λάθος.

• Like 1
Δημοσ.
30 minutes ago, tonyM000 said:

Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια

Α)Σε αυτό δεν είμαι κι εγώ σίγουρος, τα Hz στην ουσία είναι πόσο γρήγορα αλλάζει (ανανεώνεται) η εικόνα που βλέπουμε, λένε όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα :)
Διαβάζοντας διάφορα τώρα που ψάχνω είδα ότι μεγάλο ρόλο παίζει και η απόκριση GtG (
response time Gray to Gray) κάποιοι λένε ότι και 60Hz να είναι η οθόνη αν έχει response time 1ms – 5ms GtG δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Πραγματικά δεν ξέρω τι ισχύει απ τα δύο, περισσλοτερα Hz, μεγαλύτερη απόκριση, τι απ τα δύο? η και τα δύο?

Εγω έχω κολλήσει με τα Hz γιατί είχα δει μια φορά σε έκθεση 3 τηλεοράσεις που έπαιζαν ταυτόχρονα το ίδιο βίντεο, η μια 60 η άλλη 100 και η τρίτη 120 Hz,  η διαφορά ήταν η μέρα με την νύχτα όσο ανέβαιναν τα Hz, σκέτη απογοήτευση οι 2 πρώτες. Και έχω αποκτήσει τραύμα :)

Β)Θα σου πω τι διάβασα, και ελπίζω να το κατάλαβα καλά, 
Υπάρχει η άποψη ότι το mac OS προτιμά να «τρέχει» την οθόνη σε native Retina scaling — δηλαδή να έχει διπλάσια ανάλυση από αυτή που φαίνεται, δηλ. το 4K (3840x2160) το δούμε (Retina scaled) 1920x1080 και αν αλλάξει αυτό αντί για χ2 πάει χ2,5 ή χ1,8 χρειάζεται μισό πίξελ και έτσι χάνεις την Retina καθαρότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βλέπουμε ένα χάλι, απλά δεν θα βλέπουμε το "τέλειο"

Γιατι να αλλάξει η ανάλυση?
Γιατι όσο μεγαλώνει η επιφάνεια την οθόνης τόσο μειώνεται το ppi, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε 27' θα έχουμε περίπου 
163ppi ενώ σε 32 θα έχουμε 137ppi και όσο πέφτει το ppi τόσο τα γραφικά (εικονίδια, μπάρες, μενού) γίνονται πιο χοντρά, και ούτε μπορείς να δουλέψεις αλλά και χάνεις τον επιπλέον χώρο που λες αν δεν μεγαλώσεις τη ανάλυση.

Εσυ τι ανάλυση έχεις σε 32άρα ?

Γ)Εδω αυτό που θέλω είναι να έχει η οθόνη την δυνατότητα να αποδώσει όσο το δυνατόν (σύμφωνα με το budget μου) πιο σωστά τα χρώματα οπότε να ξέρω τι βλέπω, και ίσως με ενα καλιμπράρισμα (δεν έχω αντίστοιχη συσκευή) να γίνει και ακόμα καλύτερη.  
Αυτο που λες για τα χρώματα για εκτύπωση σε offset κτλ. νομίζω δεν μπορώ να το πιάσω οικονομικά, αλλά ούτε και χρειάζομαι τόση ακρίβεια, νομίζω αν η χρωματική γκάμα μιας οθόνης είναι πάνω απο 96-97% η απόκλιση θα είναι πολύ μικρή. ίσως κάνω και λάθος.

Έστω ότι θέλεις να δεις μια ταινία που είναι γυρισμένη σε 24fps, η ένα ντοκιμαντέρ που είναι γυρισμένο σε 50 fps.

Είναι αυτό που είναι, είτε το δεις σε blue ray, είτε σε streaming, είτε με οποιοδήποτε τρόπο.Πως θα κάνουν πιο ομαλή την κίνηση τα περισσότερα hz της οθόνης?

Το λέω γιατί είναι το 1ο από τα ζητούμενα σου.Εαν δεν φταιει το πρότυπο υλικό(πολύ χαμηλό bitrate και στις γρήγορες σκηνές γίνοντας όλα ένα blur) Θεωρω ότι ίσως να έχει να κάνει περισσοτερο με το response time παρά με τα hz της οθόνης.

Β)Πάσο, τα Mac είναι γνωστά για τλοτι είναι "επιλεκτικά"-απλα εγώ δεν το γνώριζα.

Έχω 2 οθονες->

32 4κ και 30 (10:16) 2κ-αυτη είναι δεινόσαυρος (παιζει να ναι 15ετιας) αλλά καλύπτει το argb σε περίπτωση που το χρειαστω αλλά κυριος είναι το 2ο monitor μου(το χω σε landscape).

Γ)Μεγάλη συζήτηση αυτή με το χρώμα.

Και να σου πω την αλήθεια εάν είναι online τα αρχεία σου δεν παίζει και τόσο ρόλο(θα φάνε συμπίεση από την πλατφόρμα, θα τα ρίξει αλλιώς ο safari και αλλιώς ο opera, θα τα δουν τελικά σε πολλές διαφορετικές συσκευές από κινητό 10ετιες ως κακορυθμισμενες οθόνες με λάθος ανάλυση.

Γενικά πιάσε τα αυγό και κουρευτο.

Πάντως δεν μετανιώνω για την αγορά του Spyder παρόλο που δεν κάνει την "νυχτα-μερα" σε οκ οθόνες.

Εμένα μου έδωσε μια σιγουριά όταν πρωτοξεκινουσα και με έπαιρνε κάποιος πελάτης και μου έλεγε ότι οι φωτό που του παρέδωσα ήταν -μπλε/κίτρινες/ κόκκινες και δεν ξέρω και γω τι αλλο- να του πω πως τα βλέπει σε λάθος οθονη.

Btw βγαίνουν σε καλές τιμές bf τα Spyder(datacolor) και είναι μια αγορά που την κάνεις μια φορά(εγώ έχω το δικό μου θαρρώ καμία 10ετια.)

Δημοσ.
Στις 14/7/2025 στις 6:16 ΜΜ, @topos είπε

Έστω ότι θέλεις να δεις μια ταινία που είναι γυρισμένη σε 24fps, η ένα ντοκιμαντέρ που είναι γυρισμένο σε 50 fps.

Είναι αυτό που είναι, είτε το δεις σε blue ray, είτε σε streaming, είτε με οποιοδήποτε τρόπο.Πως θα κάνουν πιο ομαλή την κίνηση τα περισσότερα hz της οθόνης?

Δες απάντηση σε σχετική ερώτηση απο AI

Αναφορά σε κείμενο

Το πρόβλημα των 24fps σε 60Hz

Οι ταινίες και σειρές είναι σχεδόν πάντα 23.976fps ή 24fps.

60Hz σημαίνει ότι η εικόνα ανανεώνεται 60 φορές το δευτερόλεπτο

Οι οθόνες 60Hz δεν μπορούν να τις δείξουν “καθαρά” γιατί 60 / 24 = 2.5.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει frame doubling με άνισο τρόπο, συνήθως με “3:2 pulldown”:

Ενα καρέ εμφανίζεται 3 φορές, το επόμενο 2 φορές, κ.ο.κ.

Αυτό προκαλεί “judder” – μικρές ασυνέπειες στην κίνηση, ειδικά σε camera pans.

Οθόνη Υπολογιστή @ 60Hz (Σε Mac mini)

Το macOS δεν έχει καλή υποστήριξη “24p playback” από προεπιλογή.

Οι περισσότερες οθόνες τρέχουν σταθερά στα 60Hz, χωρίς motion smoothing ή dynamic refresh rate για ταινίες.

Το judder είναι πολύ πιθανό να φανεί, ειδικά σε αργές κινήσεις της κάμερας.

📌 Υπάρχει λύση;

Αν η οθόνη σου υποστηρίζει native 24Hz ή 48Hz, μπορεί να την αναγκάσεις μέσω macOS ή ειδικών apps (π.χ. SwitchResX).

Το Infuse ή το VLC μπορεί να κάνουν λίγο καλύτερη δουλειά από το QuickTime, αλλά το πρόβλημα του mismatch ρυθμού ανανέωσης παραμένει αν η οθόνη είναι “κολλημένη” στα 60Hz.

Τι να προτιμήσεις για ταινίες;

Αν θες ομαλή κινηματογραφική κίνηση, προτείνω:

Να παίζεις τα 24fps αρχεία σε οθόνη με υποστήριξη 24Hz playback (ή μέσω app που κάνει frame rate switching)

και ρωτάω
Αν παίξουμε το ίδιο αρχείο 24fps σε οθόνη 120Hz  τι θα γίνει;

Αναφορά σε κείμενο

🔢 Πρώτα απ’ όλα: 120 / 24 = 5

Άρα:

Κάθε frame της ταινίας εμφανίζεται 5 φορές ακριβώς, χωρίς άνισο timing.

Αυτό σημαίνει ομαλό, καθαρό, “cinematic” motion χωρίς judder ή frame pacing προβλήματα.

📌 Με λίγα λόγια:

Αν ψάχνεις το πιο πιστό κινηματογραφικό αποτέλεσμα:

Οθόνη 120Hz + native 24fps playback χωρίς smoothing = η πιο καθαρή εμπειρία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει το σύστημα να παίζει “πραγματικά 24fps σε 120Hz”, όχι με 3:2 pulldown.

Δηλαδή το AI μας λέει ότι είναι καλύτερα να παίζεις μια ταινία 24fps σε 24Hz αντι για 60 ή για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα όποιο πολλαπλάσιο του 24

Άντε τώρα βγάλε άκρη :D

Δημοσ.
6 minutes ago, tonyM000 said:

Δες απάντηση σε σχετική ερώτηση απο AI

και ρωτάω
Αν παίξουμε το ίδιο αρχείο 24fps σε οθόνη 120Hz  τι θα γίνει;

Δηλαδή το AI μας λέει ότι είναι καλύτερα να παίζεις μια ταινία 24fps σε 24Hz αντι για 60 ή για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα όποιο πολλαπλάσιο του 24

Άντε τώρα βγάλε άκρη :D

Λογικο μου κανει, εαν κ δεν ειχα σκεφτει την πιθανοτητα των 120hz/5=24.

Tωρα ποια monitor το κανουν αυτο δεν το γνωριζω -ειδικα σε mac- (σε pc ισως μπορουσες -θεωρητικα- να το κανεις με gsync/freesync)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...