@topos Δημοσ. 10 Ιουλίου Δημοσ. 10 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα στο forum, Θα ηθελα να λυσω το μονιμο προβλημα της αποθηκευσης που εχω. Μεχρι στιγμης εχω* 1 προς 1 αντιγραφα των αρχειων μου.Αυτο προφανως δεσμευει τον 2πλο χωρο απο αυτο που χρειαζομαι + προφανως πρεπει να αγοραζοντε σε 2αδες οι καινουργιοι hdd. To "raster" των σκληρων μου για αυτη την δουλεια ειναι 2 18tb+ 2 8tb (με πρωτοτυπα αρχεια ~24tb) και επειδη εχω ξεμεινει πρεπει να βρω σχετικα συντομα το το τι πρεπει να κανω. Σκεφτομουν για καποιο 4-5 bay nas για raid 5, αλλα για να ειμαι ειλικρινης περα απο το κοστος, ειλικρινα δεν θα ηθελα αλλη μια συσκευη -ειδικα εαν ειναι proprietary (synology π.χ)- και λογο χωρου, θορυβου κοκ. Διαβασα λοιπον οτι τα windows εχουν δυνατοτητα να κανουν parity pool (εδω δεν ειμαι σιγουρος εαν ειναι το ιδιο ακριβως το ιδιο με raid 5) δλδ να αγοραζα αρχικα αλλον εναν 18tb** + τους 2 που ειδη εχω συνολο 3*18tb-> σε parity 36tb οφελιμα + μπορω να κανω afford εαν μου χαλασει ενας. Επιπλεον μολις χρειαστω επιπλεον χωρο προσθετω αλλον εναν 18tb με οφελιμο πλεον χωρο 54tb και παλι 1 parity κοκ.. Ηθελα αρχικα να ρωτησω εαν καποιος αλλος συμφορουμιτης το εχει δουλεψει ετσι και τι downsides εχει? *Υπαρχουν και αλλα 2 αντιγραφα απο αρχεια που δεν θελω με τιποτα να χασω εκτος pc **Προφανως εδω υπαρχουν θεματα "logistics" της μεταφορας των αρχειων μιας και οι δισκοι στο parity θα σβηστουν αλλα εστω οτι εχω αυτο το κομματι λυμμενο -πρακτικα γνωριζω οτι χρειαζομαι εξτρα αλλο τοσο χωρο εαν θελω να χρησιμοποιησω το parity με τους ηδη 18αρηδες γεματους δισκους μου-. Spoiler Το κουτι μου (coolermaster 694) εχει 6 bays για hdd(και εαν το εχω υπολογισει σωστα θα μπορουσα να βαλω και αλλους 2 εξτρα με "πατεντα") οποτε απο εκει δεν εχω θεμα, ουτε απο sata μιας και η μητρικη μου εχει ηδη 4 (και εαν χρειαστω περισσοτερα -σε βαθος χρονου- μπορω να προσθεσω καποια pci/m.2 to sata. Επεξ/σία 10 Ιουλίου από @topos
dpolal Δημοσ. 10 Ιουλίου Δημοσ. 10 Ιουλίου Για μένα θα σου πρότεινα για τέτοιο όγκο δεδομένων καλύτερα να κοιτάξεις τη λύση του NAS. Από άποψη χώρου δεν παίζει, μιλάμε για μικροσκοπικά μηχανάκια σε σχέση με ένα κουτί υπολογιστή και δεν έχουν και κανένα θέμα θορύβου. 2
@topos Δημοσ. 10 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 10 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, dpolal said: Για μένα θα σου πρότεινα για τέτοιο όγκο δεδομένων καλύτερα να κοιτάξεις τη λύση του NAS. Από άποψη χώρου δεν παίζει, μιλάμε για μικροσκοπικά μηχανάκια σε σχέση με ένα κουτί υπολογιστή και δεν έχουν και κανένα θέμα θορύβου. Spoiler Kαι ομως, εαν σου στειλω φωτο απο το γραφειο μου γινετε μονιμα πανικος παρολο που ειναι 2.0*0,65m -γενικα εχω πολλες συσκευες ,θα προτιμουσα να μην εβαζα στην ζωη μου αλλη μια- Αλλο ενα σημειο που δεν με ψηνει ειναι οτι πες οτι για καποιο λογο "καιγετε" το synology, ψαξε βρες αλλο και σεταρε το για να μπορεις να προσπελασεις τα αρχεια σου. Απο οτι λεει ο chatgptης με το windows parity εαν "καει" το δικο μου pc , και απλα κουμπωσεις τους δισκους σε αλλο μηχανημα με windows 11 θα μπορεσεις να δεις τα αρχεια σου. Παραγγειλα τελικα σημερα 4 *4αρηδες για να το στησω εκει να δω πως παει πριν χωσω χρηματα σε 18αρηδες(ουτως η αλλως για το "migration" θα χρειαστω εξτρα χωρο) λογικα θα ρθουν τις επομενες μερες. Και για να ειμαι ειλικρινης, τωρα προσπαθω να στησω ενα "proof of concept" με 3 usb flash disks- αλλα προφανως-προφανεστατα δεν κυλλαει απροβληματιστα γιατι αρνουντε τα window storage spaces να τα δουν. Επεξ/σία 10 Ιουλίου από @topos
Aris_ Δημοσ. 10 Ιουλίου Δημοσ. 10 Ιουλίου αν εχεις pci-e x8 παρε μια καρτα raid πχ Adaptec και κανε raid 10 που εχει και fault tolerance για 2 hdd caput και πολυ καλες ταχυτητες, η λυση του Nas σου δινει αυτοματισμους χωρις το overhead στο pc και βεβαια τα εχεις με vpn online 24/7 1
atheatos Δημοσ. 10 Ιουλίου Δημοσ. 10 Ιουλίου 2 ώρες πριν, @topos είπε Αλλο ενα σημειο που δεν με ψηνει ειναι οτι πες οτι για καποιο λογο "καιγετε" το synology, ψαξε βρες αλλο και σεταρε το για να μπορεις να προσπελασεις τα αρχεια σου. Θα σου πω την προσωπική μου εμπειρία με το Terramaster για να καταλάβεις ότι τα NAS δεν είναι πια όπως παλιά και φυσικά δεν είναι μόνο τα Synology κτλ. Το terramaster που αγόρασα είναι με Intel επεξεργαστή και χρησιμοποιεί ένα δικό του λειτουργικό Linux το οποίο λέγεται TOS 6. Πέρα από την δυνατότητα του TRAID που είναι στην ουσία αυτό που έκανε η κάποτε το Drobo (beyond raid) πριν κλείσει, ανακάλυψα ότι μπορώ να βάλω τους δίσκους μου σε ένα απλό pc με intel επεξεργαστη και να τρέξει εκεί το TOS 6 όπως τρέχει στο terramaster. Στην ουσία η terramaster πήρε ένα Linux distribution και του πρόσθεσε το soft aware της. Οπότε τα NAS δεν είναι όλα ίδια και δεν είναι όπως τα γνωρίζαμε από παλιά. Στην περίπτωση σου μιας και δεν θέλεις έτοιμο NAS υπάρχει η επιλογή να φτιάξεις ένα με truenas ή με τις εναλλακτικές αυτού :https://alternativeto.net/software/freenas/ Το να τα έχεις όλα σε ένα μηχάνημα , βασικά δεν είναι backup. Πρεπει να φτιάξεις ένα ξεχωριστό σημείο- μηχάνημα που να είναι backup. Ακομα και μια θήκη με 2 x18ΤB raid 0 την οποία θα έχεις συνδεδεμένη όποτε θα κάνεις backup είναι καλύτερη λύση από το να τα έχεις όλα σε ένα μηχάνημα. 1
@topos Δημοσ. 10 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 10 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, Aris_ said: αν εχεις pci-e x8 παρε μια καρτα raid πχ Adaptec και κανε raid 10 που εχει και fault tolerance για 2 hdd caput και πολυ καλες ταχυτητες, η λυση του Nas σου δινει αυτοματισμους χωρις το overhead στο pc και βεβαια τα εχεις με vpn online 24/7 Εγω αυτο δεν εχω καταλαβει..Το windows parity κανει πρακτικα raid 5/10? (μπορεις να του ορισεις 1 η 2 δισκους για fault) Επιπλεον με την καρτα raid απλα κερδιζω απο το overhead?Θελω να πω 12πυρηνο εχω, σηκωνει να μου φαει και ενα ~5% utilization παραπανω, δεν εγινε και τιποτα... Spoiler Και το pc μπορω αναβω οποτε θελω απομακρυσμενα εαν θελω να βρω κατι και δεν βρισκομαι στο γραφειο, 24/7 δεν χρειαζομαι. 57 minutes ago, atheatos said: Το να τα έχεις όλα σε ένα μηχάνημα , βασικά δεν είναι backup. Πρεπει να φτιάξεις ένα ξεχωριστό σημείο- μηχάνημα που να είναι backup. Ακομα και μια θήκη με 2 x18ΤB raid 0 την οποία θα έχεις συνδεδεμένη όποτε θα κάνεις backup είναι καλύτερη λύση από το να τα έχεις όλα σε ένα μηχάνημα. Συμφωνω, για αυτο ειπα πως δεν ειναι το μοναδικο backup, δουλεια που δεν εχει παραδωθει βρισκετε σε 3 σημεια (τα 2 εκτος pc). -Tο ξερω πως μπορει να λαμπαδιασει το pc, μπορει να "κολλησω" καποιο encrypter kok- Spoiler Ολα αυτα τα αρχεια που συζηταμε τα θελω κυριως γιατι ειμαι "ανεμαζωξαρης", εαν χαθουν βεβαια οντως θα ψιλοστεναχωρηθω, θα προσπαθησω να τα ανακτησω αλλα ακομα κ εαν δεν τα καταφερω ce la vie.. Δεν θα επηρεασει το workflow μου κ την σχεση με τους πελατες μου. Και οκ, θα μου κοστισει κανενα 1000ρικο το συγκεκριμενο, αλλα θα ξενιασω μακροχρονια -υπολογιζοντας 1+δισκο την φορα κ οχι 2- Επεξ/σία 10 Ιουλίου από @topos
atheatos Δημοσ. 10 Ιουλίου Δημοσ. 10 Ιουλίου Αν κατάλαβα καλά θες να έχεις άμεση πρόσβαση στα αρχεία σου και να τα διαχειρίζεσαι . Τότε η καλύτερη λύση για σένα είναι τα DAS. Εξωτερικές θήκες με πολύ γρήγορες συνδέσεις και δυνατότητα raid είτε hardware είτε software raid σαν αυτό του θέματος. Προτείνω software raid : https://www.owc.com/solutions/softraid μαζί με DAS σαν και αυτά https://www.terra-master.com/global/products/homesoho-das.html 1
Aris_ Δημοσ. 10 Ιουλίου Δημοσ. 10 Ιουλίου 5 hours ago, @topos said: Εγω αυτο δεν εχω καταλαβει..Το windows parity κανει πρακτικα raid 5/10? (μπορεις να του ορισεις 1 η 2 δισκους για fault) Επιπλεον με την καρτα raid απλα κερδιζω απο το overhead?Θελω να πω 12πυρηνο εχω, σηκωνει να μου φαει και ενα ~5% utilization παραπανω, δεν εγινε και τιποτα... δεν ξερω αν κανει 5 γιατι λεει parity που το στελνει σε ολους τους δισκους αλλα απο ταχυτητα θα ειναι χωμα μιλαω μονο για αυτα που εχω δοκιμασει , το overhead δεν ειναι απλο ενα 10% γιατι το raid θελει ελενχους απο το λειτουργικο και επειδη ειναι software αστα να πανε εγω εκανα raid 1 και το εβγαλα και μαλιστα θα σου προτεινα και sas hdd δισκους ποιοτικοτεροι και γρηγοροτεροι θελουν καλο cooling 1
@topos Δημοσ. 10 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 10 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 51 minutes ago, Aris_ said: δεν ξερω αν κανει 5 γιατι λεει parity που το στελνει σε ολους τους δισκους αλλα απο ταχυτητα θα ειναι χωμα μιλαω μονο για αυτα που εχω δοκιμασει , το overhead δεν ειναι απλο ενα 10% γιατι το raid θελει ελενχους απο το λειτουργικο και επειδη ειναι software αστα να πανε εγω εκανα raid 1 και το εβγαλα και μαλιστα θα σου προτεινα και sas hdd δισκους ποιοτικοτεροι και γρηγοροτεροι θελουν καλο cooling Υποθέτω πως πάει αναλογικά με την δύναμη του cpu. Spoiler Θεωρώ αδιανόητο αν του κάνω allocate έναν πυρήνα του 7900 να ασχολείτε μόνο με αυτό και να μην τα καταφέρνει. Οκ, ούτως η άλλως έχω παραγγείλει τους 4 "μικρούς" 4tbαρηδες δίσκους και θα το στήσω μέσω windows να δω πως πάει και πως γίνετε το rebuild και το hit που θα έχω στις επιδόσεις(αν και αυτό δεν με πολύ απασχολεί γιατί δουλεύω ούτως ή αλλως από nvme για ότι editing κάνω). 5 hours ago, atheatos said: Αν κατάλαβα καλά θες να έχεις άμεση πρόσβαση στα αρχεία σου και να τα διαχειρίζεσαι . Τότε η καλύτερη λύση για σένα είναι τα DAS. Εξωτερικές θήκες με πολύ γρήγορες συνδέσεις και δυνατότητα raid είτε hardware είτε software raid σαν αυτό του θέματος. Προτείνω software raid : https://www.owc.com/solutions/softraid μαζί με DAS σαν και αυτά https://www.terra-master.com/global/products/homesoho-das.html Ναι, ιδανικά θα τα θελα να βρισκοντε σε ένα μέρος στην σπανιότατη περίπτωση που ψάξω κάτι στο αρχείο. Τώρα για τα das, νομίζω κάτι δεν πιάνω. Εφόσων έχω sata ports(προς το παρών αρκούν τα 4 της μητρικής και εάν θέλω να προσθέσω αργότερα και άλλα, μπορώ είτε να βάλω pci-e κάρτα, είτε αυτές που μπαίνουν στην θέση του nvne) έχω χώρο στο κουτί, έχω καλό psu τι θα μου πρόσφερε? Tωρα ευχαριστώ για το link με το software "raid" το κατέβασα και θα το δοκιμάσω και αυτό. Αλλά πρακτικά υποθέτω πως κάνει εφάμιλλη "δουλειά" με το parity των windows(?). Υ.γ Spoiler Παιδευτηκα με τα 4 φλασάκια που προσπάθησα να τα στήσω ως "proof of concept" αλλά δεν κατάφερα να τα δω ούτε από το storage spaces των windows, ούτε και από το software "raid". Τεσπά, τα παραταω για απόψε γιατί δεν έχω άλλο χρόνο.Απο βδομάδα που θα μου ερθούν οι σκληροί θα κάνω τις δοκιμές μου εκεί. Επεξ/σία 10 Ιουλίου από @topos
atheatos Δημοσ. 10 Ιουλίου Δημοσ. 10 Ιουλίου 52 λεπτά πριν, @topos είπε Εφόσων έχω sata ports(προς το παρών αρκούν τα 4 της μητρικής και εάν θέλω να προσθέσω αργότερα και άλλα, μπορώ είτε να βάλω pci-e κάρτα, είτε αυτές που μπαίνουν στην θέση του nvne) έχω χώρο στο κουτί, έχω καλό psu τι θα μου πρόσφερε? Ευελιξία στην διαχείριση , ασφαλεια ,οικονομία στην κατανάλωση . Μπορεις εύκολα τα αρχεία που έχεις στην εξωτερική θήκη να τα μεταφέρεις , να τα δουλέψεις με αλλο υπολογιστή , κ.ο.κ. Το raid επίσης όσες φορές το έχω κάνει μέσα στο υπολογιστή , είχα προβλήματα σταθερότητας και corruption αρχείων εξαιτίας της αστάθειας. Ο υπολογιστής επηρεάζει την λειτουργία των δίσκων στο raid ακόμα και στο software raid. Επισης η διαδικασία να ανοίγω κουτιά να βάζω βγάζω δίσκους , δεν είναι και ότι το πιο εύκολο. Τα sata καλώδια να μην κάνουν καλή επαφή ή να είναι ελαττωματικά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το raid.Τα das έχουν τα περισσότερα λειτουργία hot swap με δικό τους ελεγκτή και παρέχουν έξτρα ασφάλεια. Μπορεις βέβαια και στον υπολογιστή να ενεργοποιήσεις από το bios το hotswap αλλά ειναι μια έξτρα διεργασία. Τελος πάντων, δοκίμασε το είναι μια αρχή και εγώ κάπως έτσι ξεκίνησα και κατέληξα σε NAS και DAS…. 1
@topos Δημοσ. 11 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 11 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 10 hours ago, atheatos said: Ευελιξία στην διαχείριση , ασφαλεια ,οικονομία στην κατανάλωση . Μπορεις εύκολα τα αρχεία που έχεις στην εξωτερική θήκη να τα μεταφέρεις , να τα δουλέψεις με αλλο υπολογιστή , κ.ο.κ. Το raid επίσης όσες φορές το έχω κάνει μέσα στο υπολογιστή , είχα προβλήματα σταθερότητας και corruption αρχείων εξαιτίας της αστάθειας. Ο υπολογιστής επηρεάζει την λειτουργία των δίσκων στο raid ακόμα και στο software raid. Επισης η διαδικασία να ανοίγω κουτιά να βάζω βγάζω δίσκους , δεν είναι και ότι το πιο εύκολο. Τα sata καλώδια να μην κάνουν καλή επαφή ή να είναι ελαττωματικά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το raid.Τα das έχουν τα περισσότερα λειτουργία hot swap με δικό τους ελεγκτή και παρέχουν έξτρα ασφάλεια. Μπορεις βέβαια και στον υπολογιστή να ενεργοποιήσεις από το bios το hotswap αλλά ειναι μια έξτρα διεργασία. Τελος πάντων, δοκίμασε το είναι μια αρχή και εγώ κάπως έτσι ξεκίνησα και κατέληξα σε NAS και DAS…. Αντιλαμβανομαι αυτο που λες, αλλα το pc δεν δουλευει 24/7 ωστε να εχω προβλημα downtime. Επισης μετα τις αρχικες δοκιμες, λογικα οι δισκοι θα μπουν πανω και ισως απλα να προστιθετε αλλος ενας 18αρης καθε~ετος, -εκτος προφανως στην περιπτωση failure- Λιγο ακομα που το εψαξα χθες βρηκα και SnapRaid το οποιο απλα κανει συγχρονισμο χωρις να μπερδευει με stripping και μπερδεμενα filesystem. Οποτε εχω στο μενου να δοκιμασω 1)το parity των windows (οντως ειδα πως ειναι αρκετα αργο στα writes, αλλα μαλλον για αυτο τον λογο ειναι μαλλον και πιο ασφαλες) 2)Snapraid (απλα δουλευεις τους δισκους ως εχουν και κανεις manual συγχρονισμο οποτε θελεις.Οι δισκοι παραμενουν στο αρχικο filesystem οποτε σε περιπτωση βλαβης του pc απλα τους κουμπωνεις σε αλλο pc και συνεχιζεις/ανακτας την δουλεια) 3)SoftRaid(Εδω απο οτι καταλαβα κανει και stripping και πιθανοτατα εχεις τις καλυτερες ταχυτητες απο τα 3, απλα σε περιπτωση βλαβης του pc μαλλον εχει λιγη μανουριτσα να τους ξαναστησεις σε αλλο pc και να βρεις τα αρχεια σου) Γενικα δεν πειραζω το υπαρχων workflow μου καθολου μεχρι να τελειωσω τις δοκιμες και να καταληξω σε ποιο απο τα 3 θα παω. Αυτα που θελω να δω ειναι (θα σεταρω 3 απο τους 4 δισκους αρχικα) 1)Ευκολια χρησης 2)Τι γινετε σε περιπτωση βλαβης και ποση ωρα παιρνει το rebuild 3)Ποσο ευκολα μπορεις απλα να προσθεσεις δισκους (εχω 3 προσθετω ας πουμε και 4ρτο) 4)Impact στην ταχυτητα(αυτο η αληθεια ειναι πως δεν με πολυκαιει) και το τι hit εχει ο cpu μου 5)Ποσο ευκολα μπορεις να κανεις expand τους ηδη υπαρχοντες δισκους (3χ4tb 12tb, οφελιμα 8tb) με μεγαλυτερους(να παω δλδη απο τους 4αρηδες σε 3χ18tb) χωρις να χρειαστει να διαγραψω αρχεια- υποθετω πως τους αλλαζεις εναν ενα και κανει rebuild και στο τελος λογικα καπου θα σου εχει επιλογη να κανεις expand των χωρο 6)Αλλο ενα που θελω να δω ειναι ποσο διαφορα θα εχουν οι θερμοκρασιες στον cpu/gpu μου μιας κ οσο να ναι θα μειωθει το airflow λογο των εξτρα cages των hdd(τωρα εχω μονο 2 στο κατω cage που δεν κοβει airflow απο καπου ).photo-> Spoiler Εκτιμω πως με την 5060ti που εχω θα παραμεινω οκ, ομως εαν μπει καμια 5080 super ισως εχω θεμα -και τοτε ισως να σκεφτομουν την λυση του das- επισης θαρρω πως μετα θα εχω clearance για την gpu ~29cm ισα-ισα για 5080 καρτα της msi inspire -> Γενικα ειναι ενα process το να καταληξω σε ποιο απο τα 3 και υποθετω θα μου παρει καμποσο χρονο (εχω χωρο στους υπαρχοντες σκληρους ακομα μεχρι τελος καλοκαιριου, οποτε αν και πλησιαζει η ωρα του προβληματος δεν πιεζει και τρομακτικα προς το παρων) Επεξ/σία 11 Ιουλίου από @topos
atheatos Δημοσ. 11 Ιουλίου Δημοσ. 11 Ιουλίου Αν θες raid με ταχυτητες σε μηχανικούς σκληρούς γίνεται με raid 10 (raid 0 +raid 1)ή με cache ssd και το κατάλληλο software.
nkarama Δημοσ. Πέμπτη στις 12:23 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 12:23 μμ On 11/07/2025 at 09:37, @topos said: Αντιλαμβανομαι αυτο που λες, αλλα το pc δεν δουλευει 24/7 ωστε να εχω προβλημα downtime. Αυτό είναι άλλο ένα προτέρημα του NAS (ή εν πάση περιπτώσει, του εξωτερικού storage, NAS/DAS/SAN). Οι δίσκοι πολύ περισσότερο υποφέρουν απο το σταμάτα/ξεκίνα, παρά απο την συνεχόμενη λειτουργία. Εχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να χαλάσει ένας δίσκος που κλείνει και ανοίgει κάθε μέρα. On 11/07/2025 at 09:37, @topos said: το parity των windows (οντως ειδα πως ειναι αρκετα αργο στα writes, αλλα μαλλον για αυτο τον λογο ειναι μαλλον και πιο ασφαλες) Οτιδήποτε κάνει striping είναι αργό. Ειδικά αν κάνει και parity calculation. Οταν γράφεις ένα block, σε μονό δίσκο αυτό σημαίνει 1 write IO, σε χ δίσκους σημαίνει Χ write IOs (αρα χ-φορές αργότερο), αν έχεις και parity έχεις ακόμα ένα latency για τον υπολογισμό αυτού. Τα σύγχρονα storages (την τελευταίας 15ετίας) χρησιμοποιούν συνήθως δίσκους που υποστηρίζουν XOR acceleration για να υπολογίζουν το parity ταχύτερα. Η περίπτωσή σου είναι τυπική για χρήση εξωτερικού storage, το θέμα είναι αν σε φτάνει η ταχύτητα ενός NAS ή πρέπει να πας σε άλλες λύσεις με block storage. Για τα windows spaces δεν ξέρω πολλά. ΠΧ αν αλλάξεις PC ή κάνεις upgrade τα windows ή αν κάνεις re-install, πόσο εύκολα κάνεις import πάλι το config των Spaces για να έχεις τα δεδομένα σου?
@topos Δημοσ. Πέμπτη στις 06:42 μμ Μέλος Δημοσ. Πέμπτη στις 06:42 μμ Μου ήρθαν οι 4 "δοκιμαστικοί" δίσκοι αλλά την πάτησα σαν "μ@λακας. Ούτε είχα διαβάσει, ούτε είχα πετύχει πουθενά ότι δεν είναι όλοι οι δίσκοι συμβατοί με τα windows storage spaces. Πρέπει να μπορούμε να κάνουν emulation 512e και οι wd 4tb purple (wd purz40) δεν μπορούν οπότε δεν μπορώ ούτε να τα δοκιμασω. Δοκίμασα με softraid 2+1 parity (τον 4ο ήθελα να δω εάν μπορώ να τον προσθέσω μετά) και μάλλον δεν μπορώ. Αυτό το σχήμα από ταχύτητες στα read όντως τις ~διπλασιαζε, στα writes ήταν ένα ~25% ταχύτερο από τον μόνο δίσκο. Το έκανα όμως uninstall (ήθελα να δω εάν οι δίσκοι θα συνεχιζαν να εμφανίζονται ως pool)και για κάποιο λόγο αμέσως μετά έτρωγα blue screens με το που φόρτωναν τα windows. Μου ζήτησε τον αριθμό bitlocker των win + έβαλα ένα flash με windows iso και έστρωσε αλλά έχασα ένα 2 ωρο σε κείνη την φάση που δεν μου περισσευε. Spoiler Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όταν ξαναμπήκα στα windows μου ξανά ζήτησαν άδειες χρήσεις η adobe(Photoshop/Lightroom) και το davinci.Ξερει κανείς γιατί? Επίσης να απεργοποιησω το συγκεκριμένο feature από τα win? Από βδομάδα θα δοκιμάσω και με το snapraid, είναι με κονσόλα, οπότε λογικά και πιο μπιζιλο στο στήσιμο. * Spoiler Από την μια διαολιστηκα με τους δισκους που δεν δουλεύουν με win parity, από την άλλη ήμουν έτοιμος να παραγγείλω 2-3 Toshiba 18αρηδες mg09te(κόστος 600-900ευρω) που ότι έψαξα αργότερα ούτε αυτοί κανουν, οπότε στην τελικη την πάτησα "λιγότερο"
atheatos Δημοσ. πριν από 22 ώρες Δημοσ. πριν από 22 ώρες 21 ώρες πριν, @topos είπε Μου ήρθαν οι 4 "δοκιμαστικοί" δίσκοι αλλά την πάτησα σαν "μ@λακας. Ούτε είχα διαβάσει, ούτε είχα πετύχει πουθενά ότι δεν είναι όλοι οι δίσκοι συμβατοί με τα windows storage spaces. Πρέπει να μπορούμε να κάνουν emulation 512e και οι wd 4tb purple (wd purz40) δεν μπορούν οπότε δεν μπορώ ούτε να τα δοκιμασω. Δοκίμασα με softraid 2+1 parity (τον 4ο ήθελα να δω εάν μπορώ να τον προσθέσω μετά) και μάλλον δεν μπορώ. Αυτό το σχήμα από ταχύτητες στα read όντως τις ~διπλασιαζε, στα writes ήταν ένα ~25% ταχύτερο από τον μόνο δίσκο. Το έκανα όμως uninstall (ήθελα να δω εάν οι δίσκοι θα συνεχιζαν να εμφανίζονται ως pool)και για κάποιο λόγο αμέσως μετά έτρωγα blue screens με το που φόρτωναν τα windows. Μου ζήτησε τον αριθμό bitlocker των win + έβαλα ένα flash με windows iso και έστρωσε αλλά έχασα ένα 2 ωρο σε κείνη την φάση που δεν μου περισσευε. Απόκρυψη περιεχομένων Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όταν ξαναμπήκα στα windows μου ξανά ζήτησαν άδειες χρήσεις η adobe(Photoshop/Lightroom) και το davinci.Ξερει κανείς γιατί? Επίσης να απεργοποιησω το συγκεκριμένο feature από τα win? Από βδομάδα θα δοκιμάσω και με το snapraid, είναι με κονσόλα, οπότε λογικά και πιο μπιζιλο στο στήσιμο. * Απόκρυψη περιεχομένων Από την μια διαολιστηκα με τους δισκους που δεν δουλεύουν με win parity, από την άλλη ήμουν έτοιμος να παραγγείλω 2-3 Toshiba 18αρηδες mg09te(κόστος 600-900ευρω) που ότι έψαξα αργότερα ούτε αυτοί κανουν, οπότε στην τελικη την πάτησα "λιγότερο" Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ το ήξερα αυτό, γιατί συνήθως χρησιμοποιώ τα προγράμματα που σου ανέφερα. Ναι με το soft raid αν θες να προσθέσεις μετά δίσκο πέρα από την αρχική χωρητικότητα δεν γινεται, πρέπει να το ξανακάνεις από την αρχή. Οπως σου έγραψα προηγουμένως οι λύσεις για raid σε υπολογιστή είναι περιορισμένες και σε βλέπω να καταλήγεις και εσύ 😊……, στην λύση κάποιου NAS που συνήθως έχουν έτοιμη λύση raid ώστε να μπορείς να αυξάνεις την χωρητικότητα προσθέτοντας δίσκους on hot χωρίς να τους ξανακάνεις format, απλά με ένα rebuild. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα