Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 17/07/2025 at 18:42, @topos said:

Μου ήρθαν οι 4 "δοκιμαστικοί" δίσκοι αλλά την πάτησα σαν "μ@λακας.

Ούτε είχα διαβάσει, ούτε είχα πετύχει πουθενά ότι δεν είναι όλοι οι δίσκοι συμβατοί με τα windows storage spaces.

Πρέπει να μπορούμε να κάνουν emulation 512e και οι wd 4tb purple (wd purz40) δεν μπορούν οπότε δεν μπορώ ούτε να τα δοκιμασω.

Reveal hidden contents

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όταν ξαναμπήκα στα windows μου ξανά ζήτησαν άδειες χρήσεις η adobe(Photoshop/Lightroom) και το davinci.Ξερει κανείς γιατί?

Επίσης να απεργοποιησω το συγκεκριμένο feature από τα win?

Από βδομάδα θα δοκιμάσω και με το snapraid, είναι με κονσόλα, οπότε λογικά και πιο μπιζιλο στο στήσιμο.

*

Reveal hidden contents

Από την μια διαολιστηκα με τους δισκους που δεν δουλεύουν με win parity, από την άλλη ήμουν έτοιμος να παραγγείλω 2-3 Toshiba 18αρηδες mg09te(κόστος 600-900ευρω) που ότι έψαξα αργότερα ούτε αυτοί κανουν, οπότε στην τελικη την πάτησα "λιγότερο"

Σημερα ειχα λιγο χρονο και ειπα να ασχοληθω με το snapraid, εβαλα κατι videaκια να δω και στο ενδιαμεσο ειπα να ανοιξω το storage spaces.

Και για καποιο λογο με αφησε να τους κανω pool σημερα(?).

Spoiler

Εν τω μεταξυ, την προηγουμενη φορα που ειχα προσπαθησει και εφαγα ακυρο ρωτησα το chatgpt και μου ειπε οτι οντως οι συγκεκριμενοι δισκοι(δινοντας του το product number) δεν κανουν emulate το 512.

Επειδη ομως μου φανηκε κουκουρουκου αυτη η απαντηση πηγα και στον deepseek οπου μου ειπε ακριβως το ιδιο...

Τωρα το γιατι δεν ξερω..

Αυτο που βρηκα λιγο ψαχνοντας ειναι οτι μαλλον πιο σωστο ειναι να εχεις pool με 3(2 Data κ 1 Parity) η 5(4 Data κ 1 Parity) δισκους και οχι οπως εγω 4(3 Data κ 1 Parity) γιατι "χανεις" χωρο- εκει που θα επρεπε να ειχα ~11.1tb usable τωρα εγω 9.7tb απο το συνολικο 14.5tb του pool (3.64tb ο καθε δισκος)

Spoiler

Στο σχημα "2+1" οντως μου εμφανιζε 7.67tb  usable γιατι το δοκιμασα.

Τωρα του στελνω ~6tb data και απο οτι βλεπω πρεπει να εχει ~100mb/s οποτε θα το ξαναδω/ξανατσεκαρω αυριο οταν τα εχει περασει ολα.

Οταν τελειωσει σκοπευω->

1)Nα βγαλω τον ενα απο το pc να τον κανω format, και να τον ξαναβαλω να δω πως παει το rebuilt.

2)Nα τους βγαλω ολους απο το κουτι και να δοκιμασω να τους βαλω σε αλλο pc να δω εαν θα εμφανιστουν.-Αλλα πρεπει να δανειστω 2 εξτρα θηκες για 3.5αρηδες δισκους γιατι εχω μονο 2 θηκες κ λαπτοπ. -

Οσο για το utilization tou cpu->Παντως μεχρι τωρα "κοιματε"(~1%), ισως βεβαια να το χρησιμοποιει περισσοτερο στο rebuild.

Με rows/columns δεν εχω ασχοληθει ακομα. το μονο test που εκανα ηταν ενα γρηγορο περασμα με crystaldisk μετα απο format σε 4096b/64k/128k/256k/512κ με απειροελαχιστες διαφορες.

Επεξ/σία από @topos
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...