Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, polaki είπε

Οπως και να έχει και ότι και να λέμε και εμείς αλλά και κάποιοι πολυεκατομμυριούχοι του καναπέ όπως ο συγκεκριμένος και μαγκιά του, πέραν απτο ηθικό κομμάτι το οποίο ο καθένας το κάνει όσο σφεντόνα θέλει, υπάρχει και το νόμιμο.

Το νόμιμο λοιπόν ΑΥΤΗ τη στιγμή λέει ότι είναι οκ οι εταιρίες να μου αφαιρούν εμένα το δικαίωμα να παίζω κάτι που έχω πληρώσει. ΗΘΙΚΟ στα μάτια μου δεν είναι, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν είναι παράνομο.

Όσο για την πειρατεία, παρόλο που και εγώ την έχω κάνει λάστιχο και βιάζω τη λογική της κατά το δοκούν, ΕΙΝΑΙ  παράνομη.

Οπότε τα πράγματα είναι πολύ απλά όπως τα βλέπω εγώ. Ας αναλάβει ο καθένας το ρίσκο του και ας κάνει ότι κρίνει.

Το να καθόμαστε εμείς εδώ να τρωγόμαστε μεταξύ μας είναι τελείως άκυρο.

Παράνομη μπορεί να ναι αλλά όποιος δεν με σέβεται, θα πειρατεύεται. Κοινώς, οι πολυεθνικές με την woke agenda, τα προβληματικά παιχνίδια με τα 1000 bugs που συναντάς την πρώτη ώρα που τα ανοιγεις αλλά και την όλη συμπεριφορά τους απέναντι στους καταναλωτές όσον αφορά την υποστήριξη του παιχνιδιού με σερβερς κλπ, θα τρώνε πειρατεία μέχρι να γίνουν άνθρωποι.

Και είναι δεν είναι παράνομο, σκασίλα μου και ας μου αερίσουν μην πω τι, το Nord μου είναι συμμαχος στο κατέβασμα οπότε μπορούν να σκούζουν όσο θέλουν.

Επεξ/σία από marios02
  • Απαντ. 61
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
8 hours ago, Gavoux4 said:

Σαν πολύ δεν έχουν ακριβύνει τα ενοίκια στα παιχνίδια. Ελλάδα έγινε η Gaming βιομηχανία.

ανετα μπορουν να σου το πουν αυτο πάντως ετσι γλυτώνουν πολααααα και οσο αφορά τιμές θα σου πουν αυτες ειναι η τημες και τελος 

Δημοσ.
16 ώρες πριν, Tlykog είπε

Ωραία και λαϊκιστική η λογική του, αλλά δεν έχει νόημα πραγματικό. Είνια σα να λες: 

«Αν η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας δεν μετρά επειδή παράγει αντίγραφα αντί για ζημιά, τότε και μια διάρρηξη δεν μετρά επειδή αφήνει πχ την τηλεόραση στη θέση της.»

Ο Notch παίζει με λέξεις για να ξεπλύνει μια πράξη που παραβιάζει δικαιώματα, όχι αντικείμενα. Το ότι η πειρατεία δεν "αφαιρεί" κάτι χειροπιαστό δεν την καθιστά ακίνδυνη ή θεμιτή. Με την ίδια λογική, αν μπω στο σπίτι σου, κάτσω στον καναπέ, αλλά δεν πάρω τίποτα, τότε δεν είναι παραβίαση, απλώς δημιούργησα ένα επιπλέον «αντίγραφο παρουσίας».

Η διαφορά ανάμεσα στο "δεν έχω χρήματα" και στο "δικαιούμαι να το πάρω έτσι κι αλλιώς" είναι τεράστια. Το πρώτο είναι ανθρώπινο. Το δεύτερο είναι βολικό.

Ο Notch μια χαρά πήρε τα 2,5 δις από την πώληση του minecraft και τώρα κάνει τον ιδεολόγο του καναπέ, με λαϊκισμό και ψευτορομαντισμο... Άραγε αν εβλεππε το έργο του να έχανε την αξία του από την πειρατεία, πριν το πουλήσει, θα είχε την ίδια γνώμη;..

Σε πρώτο βαθμό η πειρατεία ενισχύεται λόγο της χρήσης DRM, είναι κάτι το οποίο το ξεκινάνε οι εταιρίες καταστρέφοντας το τελικό προϊόν. Οπότε η πειρατεία είναι απόλυτα και ηθικά απαραίτητη. Το GOG είναι αυτό που έδωσε το σωστό παράδειγμα. Λειτουργεί γιατί πουλά DRM free παιχνίδια και συνεχίζει να δουλεύει γιατί ο κόσμος αγοράζει.

• Like 1
Δημοσ.
5 hours ago, Tlykog said:

Το να παρουσιάζεται η πειρατεία σαν “αντίληψη” ή “εναλλακτική στάση” μοιάζει περισσότερο με ρητορική διευκόλυνση παρά με επιχείρημα. Καταλαβαίνω ότι κουράστηκες να το συζητάς, αλλά η παλαιότητα μιας συζήτησης δεν κάνει αυτόματα σωστά τα επιχειρήματα που κρατάμε από τότε.

Απτό παράδειγμα απο κάτι που έχω πάθει εγώ,έχω αγοράσει το Crysis της EA games πριν χρόνια, κάνω αναβάθμιση στον υπολογιστή και λέω να περάσω ξανά την παιχνιδάρα που τσάκιζε τότε τις gpu ,τελειώνει η εγκατάσταση και μου πετάει ένα μύνημα οτι εντοπίστηκε άλλη μητρική και δεν μπορώ να παίξω γιατί το drm θεωρεί οτι έχω εγκαταστήσει το παιχνίδι αλλού και δεν επιτρέπει πάνω απο 2 ενεργοποιήσεις, μουλαρώνω και εγώ και κατεβάζω ένα crack, με την δική σου λογική έχω κάνει πειρατεία, δεν έχει σημασία ότι έχω φυσικό αντίτυπο να το τρίψω στα μούτρα όποιου έρθει να με κατηγορήσει,δεν έχει σημασία ότι ο δημιουργός έβαλε έναν όρο που δεν υπάρχει ούτε στην EULA, ούτε έχει σημασία οτι έρχεται και κουμπώνει τέλεια στα λόγια "όταν η αγορά δεν είναι ιδιοκτησία η πειρατεία δεν είναι κλοπή", γιατί στην ουσία έχω φυσική κόπια αλλά  καταφεύγω στην πειρατεία γιατί ο δημιουργός έβαλε ένα ηλίθιο drm.

Τέλος λοιπόν με το ζήτημα γιατί πραγματικά έχω αρχίσει και κουράζομαι,πρέπει να έχει και ο καταναλωτής προστασία απο τις εταιρείες.

• Like 4
Δημοσ.
Στις 13/7/2025 στις 12:38 ΠΜ, Tlykog είπε

Ωραία και λαϊκιστική η λογική του, αλλά δεν έχει νόημα πραγματικό. Είνια σα να λες: 

«Αν η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας δεν μετρά επειδή παράγει αντίγραφα αντί για ζημιά, τότε και μια διάρρηξη δεν μετρά επειδή αφήνει πχ την τηλεόραση στη θέση της.»

Ο Notch παίζει με λέξεις για να ξεπλύνει μια πράξη που παραβιάζει δικαιώματα, όχι αντικείμενα. Το ότι η πειρατεία δεν "αφαιρεί" κάτι χειροπιαστό δεν την καθιστά ακίνδυνη ή θεμιτή. Με την ίδια λογική, αν μπω στο σπίτι σου, κάτσω στον καναπέ, αλλά δεν πάρω τίποτα, τότε δεν είναι παραβίαση, απλώς δημιούργησα ένα επιπλέον «αντίγραφο παρουσίας».

Η διαφορά ανάμεσα στο "δεν έχω χρήματα" και στο "δικαιούμαι να το πάρω έτσι κι αλλιώς" είναι τεράστια. Το πρώτο είναι ανθρώπινο. Το δεύτερο είναι βολικό.

Ο Notch μια χαρά πήρε τα 2,5 δις από την πώληση του minecraft και τώρα κάνει τον ιδεολόγο του καναπέ, με λαϊκισμό και ψευτορομαντισμο... Άραγε αν εβλεππε το έργο του να έχανε την αξία του από την πειρατεία, πριν το πουλήσει, θα είχε την ίδια γνώμη;..

Να στείλεις CV στη Ubisoft.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πόσα είναι αυτά τα παιχνίδια των οποίων οι servers έχουν κλείσει;

Ακόμη και ο πιο φανατικός gamer δεν πρόκειται να παίξει σήμερα παιχνίδι του 90... θα προτιμήσει το remaster.

Επίσης για να παίξεις το παιχνίδι του 1990-2000... θα πρέπει να βάλεις windows 98 ή να βάλεις κονσόλα της εποχής. Πόσοι είναι αυτοί οι χρήστες που θα κάνουν αυτό;

Θυμάμαι ακόμη και τότε την εποχή που ξεκίνησα το gaming, έψαχνα τρόπο να παίξω ms dos games και ήθελε πολυ δουλειά για να παίξουν...

Το αγοραστικό κοινό δεν είναι οι hardcore gamers ή οι retro. Βλέπουμε και την Ms που έδωσε έμφαση στην συμβατότητα χωρίς κανένα ιδιαίτερο κέρδος.

Προσωπικά έχω ένα σωρο παλιά αυθεντικά games σε εποχές που τα έδιναν σε τεράστια κουτιά και τα έχω να σκονίζονται (blade runner, amerzone κλπ).

Το ευρύ κοινό δεν πρόκειται να παίξει παλιά παιχνίδια. 

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.
2 ώρες πριν, The_Judas είπε

Πόσα είναι αυτά τα παιχνίδια των οποίων οι servers έχουν κλείσει;

Ακόμη και ο πιο φανατικός gamer δεν πρόκειται να παίξει σήμερα παιχνίδι του 90... θα προτιμήσει το remaster.

Επίσης για να παίξεις το παιχνίδι του 1990-2000... θα πρέπει να βάλεις windows 98 ή να βάλεις κονσόλα της εποχής. Πόσοι είναι αυτοί οι χρήστες που θα κάνουν αυτό;

Θυμάμαι ακόμη και τότε την εποχή που ξεκίνησα το gaming, έψαχνα τρόπο να παίξω ms dos games και ήθελε πολυ δουλειά για να παίξουν...

Το αγοραστικό κοινό δεν είναι οι hardcore gamers ή οι retro. Βλέπουμε και την Ms που έδωσε έμφαση στην συμβατότητα χωρίς κανένα ιδιαίτερο κέρδος.

Προσωπικά έχω ένα σωρο παλιά αυθεντικά games σε εποχές που τα έδιναν σε τεράστια κουτιά και τα έχω να σκονίζονται (blade runner, amerzone κλπ).

Το ευρύ κοινό δεν πρόκειται να παίξει παλιά παιχνίδια. 

Το TheCrew δεν είναι του 90' και δεν είναι ανάγκη να είμαστε όλοι φανατικοί gamers και να παίζουμε τα τελευταίας τεχνολογίας παιχνίδια. Κάποιοι είμαστε νοσταλγοί και μας αρέσουν ακόμη τα παλιά. Age of Empires, Age of Mythology, Call of Duty 2 ή 4. Όπως αυτά μπορούμε σήμερα να τα παίξουμε online χωρίς κανένα πρόβλημα έτσι θέλουμε να παίξουμε και τα παιχνίδια που αγοράζουμε σήμερα. Πχ το Battlefield 1 παιχνίδι του 2016 αν θυμάμαι καλά, σήμερα έχει πάρα πολύ κόσμο και παίζει ακόμα. Αν η EA αποφασίσει ότι δεν θα λειτουργεί τους Licence Servers της θα μας πετάξει έξω; 

Καταλαβαίνω ότι η εταιρεία κάποια στιγμή θα σταματήσει να δίνει χρήματα για ένα παιχνίδι δεκαετίας και κανένας δεν της το ζητάει να το κάνει. Άσε όμως τον χρήστη να μπορεί να φτιάξει με δικά του έξοδα τον δικό του server. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, Razgriz είπε

Να στείλεις CV στη Ubisoft.

Όταν η ειρωνία αντικαθιστά το επιχείρημα, συνήθως σημαίνει ότι κάτι σε ενόχλησε αλλά δεν ξέρεις τι ακριβώς. Αν διαφωνείς με κάτι που είπα, μπορείς να το αντικρούσεις. Αν όχι, η ατάκα για τη Ubisoft λέει περισσότερα για τη στάση σου, παρά για τη δική μου.

18 ώρες πριν, cpc464 είπε

Απτό παράδειγμα απο κάτι που έχω πάθει εγώ,έχω αγοράσει το Crysis της EA games πριν χρόνια, κάνω αναβάθμιση στον υπολογιστή και λέω να περάσω ξανά την παιχνιδάρα που τσάκιζε τότε τις gpu ,τελειώνει η εγκατάσταση και μου πετάει ένα μύνημα οτι εντοπίστηκε άλλη μητρική και δεν μπορώ να παίξω γιατί το drm θεωρεί οτι έχω εγκαταστήσει το παιχνίδι αλλού και δεν επιτρέπει πάνω απο 2 ενεργοποιήσεις, μουλαρώνω και εγώ και κατεβάζω ένα crack, με την δική σου λογική έχω κάνει πειρατεία, δεν έχει σημασία ότι έχω φυσικό αντίτυπο να το τρίψω στα μούτρα όποιου έρθει να με κατηγορήσει,δεν έχει σημασία ότι ο δημιουργός έβαλε έναν όρο που δεν υπάρχει ούτε στην EULA, ούτε έχει σημασία οτι έρχεται και κουμπώνει τέλεια στα λόγια "όταν η αγορά δεν είναι ιδιοκτησία η πειρατεία δεν είναι κλοπή", γιατί στην ουσία έχω φυσική κόπια αλλά  καταφεύγω στην πειρατεία γιατί ο δημιουργός έβαλε ένα ηλίθιο drm.

Τέλος λοιπόν με το ζήτημα γιατί πραγματικά έχω αρχίσει και κουράζομαι,πρέπει να έχει και ο καταναλωτής προστασία απο τις εταιρείες.

Καταλαβαίνω απόλυτα την αγανάκτηση σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό που περιγράφεις είναι πραγματικό πρόβλημα και δείχνει πόσο στραβό είναι το DRM όταν εμποδίζει ακόμα και τον νόμιμο χρήστη να χρησιμοποιήσει κάτι που πλήρωσε.

Ναι, εκεί τεχνικά χρησιμοποιείς crack, αλλά όχι με σκοπό να αποφύγεις την πληρωμή ή να παρακάμψεις τον δημιουργό, αλλά για να επανακτήσεις αυτό που ήδη κατέχεις και σου αρνήθηκαν χωρίς λογική. Δεν είναι το ίδιο με το να κατεβάσεις κάτι που δεν πλήρωσες ποτέ και να το βαφτίσεις "στάση ζωής".

Το ότι κάποιοι εκδότες φέρονται καταχρηστικά δεν κάνει την πειρατεία γενικά αποδεκτή ή ηθική επιλογή. Κάνει φανερή την ανάγκη να προστατεύονται και οι καταναλωτές. Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό.

Αλλά όπως ακριβώς ένας κακός νόμος δεν νομιμοποιεί την αυθαίρετη παραβίασή του, έτσι και ένα κακό DRM δεν μετατρέπει κάθε crack σε "αντίσταση". Είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις.

20 ώρες πριν, sotosb είπε

Σε πρώτο βαθμό η πειρατεία ενισχύεται λόγο της χρήσης DRM, είναι κάτι το οποίο το ξεκινάνε οι εταιρίες καταστρέφοντας το τελικό προϊόν. Οπότε η πειρατεία είναι απόλυτα και ηθικά απαραίτητη. Το GOG είναι αυτό που έδωσε το σωστό παράδειγμα. Λειτουργεί γιατί πουλά DRM free παιχνίδια και συνεχίζει να δουλεύει γιατί ο κόσμος αγοράζει

Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, και συμφωνώ ότι το DRM πολλές φορές είναι αντιπαραγωγικό και καταστρέφει την εμπειρία του χρήστη. Όμως από το ότι ένα μέτρο προστασίας είναι κακό ή καταχρηστικό, δεν προκύπτει αυτόματα ότι η πειρατεία γίνεται "απαραίτητη" ή "ηθική".

Αν μια εταιρεία σε ταλαιπωρεί, η λύση είναι να μην την υποστηρίξεις, να αγοράσεις από GOG όπως σωστά είπες, ή να διεκδικήσεις αλλαγές, όχι να παραβιάσεις το δικαίωμα του δημιουργού και να το ονομάσεις "αντίσταση".

Αλλιώς είναι σαν να λες ότι, επειδή ένας δρόμος έχει άδικες κάμερες, είναι ηθικά σωστό να μην πληρώνουμε διόδια. Κατανοητό μεν, αλλά δεν παύει να είναι αυθαίρετο.

Η λύση που λες (GOG) είναι πράγματι το σωστό παράδειγμα: στηρίζει το δικαίωμα του χρήστη, χωρίς να ακυρώνει το δικαίωμα του δημιουργού. Η πειρατεία δεν είναι "απάντηση", είναι υπονόμευση και των δύο.

Στις 13/7/2025 στις 1:27 ΜΜ, cpc464 είπε

Μια χαρά κατανόησα και το κείμενο και το τί ήθελε να πεί ο Persson.

Μα την πειρατεία την παρουσιάζει σαν αίρεση, δηλαδή λέει δεν είναι η αγορά ιδιοκτησία;, τότε πως η πειρατεία είναι κλοπή;. Δεν θα αναλωθώ άλλο σε αυτό το θέμα, το συζητώ πάνω απο 15 χρόνια απο την εποχή που είχε forum το pc master, μάλιστα τότε η διαφωνούντες είχαν σαν παράδειγμα τους ανθρώπους που είχαν σαν επάγγελμα την retail version και το πόσοι έχαναν δουλειά, μάλιστα είχα προβλέψει και την αποκλειστικά ψηφιακή διάθεση απο το steam.

Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά εδώ δεν μιλάμε για ιδιοκτησία υλικού αντικειμένου. Μιλάμε για άδεια χρήσης ενός πνευματικού έργου, και αυτήν την άδεια την ορίζει ο δημιουργός ή ο κάτοχος των δικαιωμάτων. Το ότι δεν "σου ανήκει" το περιεχόμενο όπως θα σου ανήκε ένα φυσικό προϊόν, δεν σημαίνει ότι μπορεί να το παίρνει ο καθένας χωρίς άδεια.

Αν κάποιος σου πει ότι δεν σου ανήκει η μουσική στο Spotify, δεν σημαίνει ότι μπορεί να πάρει το τραγούδι και να το μοιράζει παντού "επειδή δεν είναι ιδιοκτησία". Η άδεια και η πρόσβαση είναι το θέμα, όχι το φυσικό αντικείμενο.

Όσο για την εμπειρία, σέβομαι απόλυτα το ότι το συζητάς χρόνια. Αλλά η παλαιότητα μιας θέσης δεν την καθιστά και αυτομάτως σωστή. Και πολλοί από εμάς που μιλάμε σήμερα, έχουμε περάσει κι εμείς από εποχές warez, cracks και torrents, απλώς κάποια στιγμή επιλέξαμε να σεβαστούμε τον δημιουργό.

Το ζητούμενο δεν είναι να υπερασπιστούμε τον "μεγάλο επιχειρηματία", αλλά να ξεχωρίσουμε την κριτική προς το μοντέλο από τη δικαιολόγηση της παραβίασης.

Επεξ/σία από Tlykog
Δημοσ.
On 13/07/2025 at 04:54, dieksodo said:

στο σοσιαλισμο δεν υπαρχει και ιδιαιτερος σεβασμος στην ιδιοκτησια

Ενώ στον χώρο του GAMING υπάρχει; Μα τί λες αγαπητέ;;

Επίσης εν καιρώ σοσιαλισμού προ 30+ ετών δεν υπήρχαν ΕΝΦΙΑ κτλπ, οπότε ξαναερωτώ, τί εννοείς.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Tlykog είπε

Όταν η ειρωνία αντικαθιστά το επιχείρημα, συνήθως σημαίνει ότι κάτι σε ενόχλησε αλλά δεν ξέρεις τι ακριβώς. Αν διαφωνείς με κάτι που είπα, μπορείς να το αντικρούσεις. Αν όχι, η ατάκα για τη Ubisoft λέει περισσότερα για τη στάση σου, παρά για τη δική μου.

Καταλαβαίνω απόλυτα την αγανάκτηση σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό που περιγράφεις είναι πραγματικό πρόβλημα και δείχνει πόσο στραβό είναι το DRM όταν εμποδίζει ακόμα και τον νόμιμο χρήστη να χρησιμοποιήσει κάτι που πλήρωσε.

Ναι, εκεί τεχνικά χρησιμοποιείς crack, αλλά όχι με σκοπό να αποφύγεις την πληρωμή ή να παρακάμψεις τον δημιουργό, αλλά για να επανακτήσεις αυτό που ήδη κατέχεις και σου αρνήθηκαν χωρίς λογική. Δεν είναι το ίδιο με το να κατεβάσεις κάτι που δεν πλήρωσες ποτέ και να το βαφτίσεις "στάση ζωής".

Το ότι κάποιοι εκδότες φέρονται καταχρηστικά δεν κάνει την πειρατεία γενικά αποδεκτή ή ηθική επιλογή. Κάνει φανερή την ανάγκη να προστατεύονται και οι καταναλωτές. Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό.

Αλλά όπως ακριβώς ένας κακός νόμος δεν νομιμοποιεί την αυθαίρετη παραβίασή του, έτσι και ένα κακό DRM δεν μετατρέπει κάθε crack σε "αντίσταση". Είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις.

Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, και συμφωνώ ότι το DRM πολλές φορές είναι αντιπαραγωγικό και καταστρέφει την εμπειρία του χρήστη. Όμως από το ότι ένα μέτρο προστασίας είναι κακό ή καταχρηστικό, δεν προκύπτει αυτόματα ότι η πειρατεία γίνεται "απαραίτητη" ή "ηθική".

Αν μια εταιρεία σε ταλαιπωρεί, η λύση είναι να μην την υποστηρίξεις, να αγοράσεις από GOG όπως σωστά είπες, ή να διεκδικήσεις αλλαγές, όχι να παραβιάσεις το δικαίωμα του δημιουργού και να το ονομάσεις "αντίσταση".

Αλλιώς είναι σαν να λες ότι, επειδή ένας δρόμος έχει άδικες κάμερες, είναι ηθικά σωστό να μην πληρώνουμε διόδια. Κατανοητό μεν, αλλά δεν παύει να είναι αυθαίρετο.

Η λύση που λες (GOG) είναι πράγματι το σωστό παράδειγμα: στηρίζει το δικαίωμα του χρήστη, χωρίς να ακυρώνει το δικαίωμα του δημιουργού. Η πειρατεία δεν είναι "απάντηση", είναι υπονόμευση και των δύο.

Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά εδώ δεν μιλάμε για ιδιοκτησία υλικού αντικειμένου. Μιλάμε για άδεια χρήσης ενός πνευματικού έργου, και αυτήν την άδεια την ορίζει ο δημιουργός ή ο κάτοχος των δικαιωμάτων. Το ότι δεν "σου ανήκει" το περιεχόμενο όπως θα σου ανήκε ένα φυσικό προϊόν, δεν σημαίνει ότι μπορεί να το παίρνει ο καθένας χωρίς άδεια.

Αν κάποιος σου πει ότι δεν σου ανήκει η μουσική στο Spotify, δεν σημαίνει ότι μπορεί να πάρει το τραγούδι και να το μοιράζει παντού "επειδή δεν είναι ιδιοκτησία". Η άδεια και η πρόσβαση είναι το θέμα, όχι το φυσικό αντικείμενο.

Όσο για την εμπειρία, σέβομαι απόλυτα το ότι το συζητάς χρόνια. Αλλά η παλαιότητα μιας θέσης δεν την καθιστά και αυτομάτως σωστή. Και πολλοί από εμάς που μιλάμε σήμερα, έχουμε περάσει κι εμείς από εποχές warez, cracks και torrents, απλώς κάποια στιγμή επιλέξαμε να σεβαστούμε τον δημιουργό.

Το ζητούμενο δεν είναι να υπερασπιστούμε τον "μεγάλο επιχειρηματία", αλλά να ξεχωρίσουμε την κριτική προς το μοντέλο από τη δικαιολόγηση της παραβίασης.

Δεν θα επιχειρηματολογήσω απέναντι σου, δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις με τις απόψεις που έχεις. 

Είσαι ο τύπος για τους οποίους εχει βγει το meme 

"Leave the billion dollar company alone".

Ελπίζω με τετοιες απόψεις να είσαι παιδι βιομηχάνου. 

Δημοσ.
On 13/07/2025 at 09:03, SilverCloak said:

ς ; Άλλος ένας λόγος για να κρίνουμε την ευφυΐα και την ανθρωπιά του Αϊνστάιν. 

Να μου λειπει. Σε αυτα ηταν μετριος εως και αφελης. Σε θεματα αστροφυσικης οκ. Δεν ειναι ολοι καλοι σε ολα. Και ο ζινταν ειναι καλος ποδοσφαιριστης δεν σημαινει πως θα του ζητησεις συμβουλες μαγειρικης. 

On 13/07/2025 at 09:44, pirmen56 said:

Το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας με ό,τι περιλαμβάνει(π.χ. νομοθεσία περί πατεντών) είναι κρατικό κατασκεύασμα που διαμορφώνεται κατόπιν πολιτικών πιέσεων(είτε από τις επιχειρήσεις, είτε από τους καταναλωτές). Δεν είναι προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ ατόμων.

Θα σε σοκαρω αλλα και τα δικαιωματα ιδιοκτησιας κρατικα κατασκευασματα. 
Χωρις κρατος θα ειχαμε αναρχια. Δεν ξερω αν αυτο θες

On 13/07/2025 at 10:12, pirmen56 said:

Το να πληρώνεις κάτι που σου αρέσε και δεν είχε DRM δεν είναι φιλανθρωπία. Δεν είναι ένα ευχαριστώ όπως ρομαντικά το θέτεις. Είναι πράξη καπιταλιστική(εγωιστική). Πρώτον, γιατί ενθαρρύνεις και άλλους να μην βάζουν DRM, κάτι που θα ωφελήσει ΕΣΕΝΑ μελλοντικά. Δεύτερον, γιατί στηρίζεις αυτούς που βγάζουν ποιοτικά προϊόντα ώστε ΕΣΥ να παίζεις καλύτερα παιχνίδια.

Οι κερδοσκοπικές εταιρείες που προσπαθούν να σε χτυπήσουν στο συναίσθημα και στο φιλότιμο είναι αυτές που:

1) Χρεοκοπούν και μετά βάζουν λαούς να τις διασώζουν. Καπιταλισμός στα κέρδη. Κομμουνισμός στις ζημιές. Μάλλον γι αυτό θα λέει και ο Cumulus φαντάζομαι.

2) Βάζουν lootboxes στα παιχνίδια τους για να εκμεταλλευτούν μικρά παιδιά με μηχανισμούς τζόγου.

3) Στήνουν εργοδοτικά καρτέλ για να κρατήσουν χαμηλά τις αμοιβές εξειδικευμένων εργαζομένων τους. Και πολλά άλλα.

Αυτοί λοιπόν κοιτάνε να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους σε βάρος σου. Χωρίς ίχνος συναισθηματισμού. Δίκαιο είναι να κάνεις και εσύ το ίδιο απέναντί τους. Αν δεν το κάνεις αδικείς τον εαυτό σου. στον καπιταλισμό υπάρχει μόνο μία ηθική αξία, Το μέγιστο ατομικό συμφέρον.

Ειδαμε και το δικο σου συτημα ποσα καλα παιχνιδια εφτιαξε

Δημοσ.
17 ώρες πριν, Razgriz είπε

Δεν θα επιχειρηματολογήσω απέναντι σου, δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις με τις απόψεις που έχεις. 

Είσαι ο τύπος για τους οποίους εχει βγει το meme 

"Leave the billion dollar company alone".

Ελπίζω με τετοιες απόψεις να είσαι παιδι βιομηχάνου. 

Δεν πειράζει, καταλαβαίνω ότι η διαφωνία μπορεί να κουράζει όταν δεν οδηγεί εκεί που θα ήθελες. Απλώς να σημειώσω κάτι:
Όταν κάποιος λέει «δεν θα επιχειρηματολογήσω μαζί σου γιατί δεν θα καταλάβεις», στην ουσία εννοεί «δεν έχω τι να απαντήσω που να μη μου γυρίσει μπούμερανγκ».

Όσο για το meme με το "Leave the billion dollar company alone", ωραίο σαν ατάκα, αλλά αν το καλοσκεφτείς, είναι λίγο σαν να λες ότι αν κάποιος έχει πολλά, τότε είναι ΟΚ να του παίρνεις κάτι χωρίς άδεια, απλώς επειδή «αντέχει». Αν αυτή είναι η βάση, τότε και η διάρρηξη σε βίλα δεν είναι τόσο κακή, ε;

Και για να είμαι ξεκάθαρος: δεν υπερασπίζομαι τις εταιρείες. Υπερασπίζομαι την αρχή ότι ο σεβασμός στην πνευματική δουλειά δεν εξαρτάται από το πόσα βγάζει αυτός που την έκανε. Αν κάτι δεν σου αρέσει, μπορείς να το αγνοήσεις, να το κριτικάρεις ή να προτείνεις εναλλακτική. Όχι να το πάρεις έτσι απλά και να πεις ότι φταίει το σύστημα.

Αν διαφωνείς με όλα αυτά, σεβαστό. Αλλά για να συνεχίσει μια κουβέντα, πρέπει να πατάμε σε επιχειρήματα. Όχι σε meme και ειρωνείες.

Δημοσ.
52 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Δεν πειράζει, καταλαβαίνω ότι η διαφωνία μπορεί να κουράζει όταν δεν οδηγεί εκεί που θα ήθελες. Απλώς να σημειώσω κάτι:
Όταν κάποιος λέει «δεν θα επιχειρηματολογήσω μαζί σου γιατί δεν θα καταλάβεις», στην ουσία εννοεί «δεν έχω τι να απαντήσω που να μη μου γυρίσει μπούμερανγκ».

Όσο για το meme με το "Leave the billion dollar company alone", ωραίο σαν ατάκα, αλλά αν το καλοσκεφτείς, είναι λίγο σαν να λες ότι αν κάποιος έχει πολλά, τότε είναι ΟΚ να του παίρνεις κάτι χωρίς άδεια, απλώς επειδή «αντέχει». Αν αυτή είναι η βάση, τότε και η διάρρηξη σε βίλα δεν είναι τόσο κακή, ε;

Και για να είμαι ξεκάθαρος: δεν υπερασπίζομαι τις εταιρείες. Υπερασπίζομαι την αρχή ότι ο σεβασμός στην πνευματική δουλειά δεν εξαρτάται από το πόσα βγάζει αυτός που την έκανε. Αν κάτι δεν σου αρέσει, μπορείς να το αγνοήσεις, να το κριτικάρεις ή να προτείνεις εναλλακτική. Όχι να το πάρεις έτσι απλά και να πεις ότι φταίει το σύστημα.

Αν διαφωνείς με όλα αυτά, σεβαστό. Αλλά για να συνεχίσει μια κουβέντα, πρέπει να πατάμε σε επιχειρήματα. Όχι σε meme και ειρωνείες.

Δεν μπαίνω σε σοβαρή συζήτηση μαζι σου επειδη δεν μπορώ να αποδεχτώ οτι δεν είσαι τρολ.

Και το CV που πρότεινα στην αρχη δεν ήταν ειρωνικό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...