Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στις 15/7/2025 στις 9:36 ΠΜ, Chris2756 είπε

Παιδια, μην με πειτε "ρατσιστη", αλλα θεορω τις Asus, υπερτιμημενες. Ποιοτικα δε, καμια σχεση, με αυτες που θεορουσαμε, μακραν κορυφαιες, προ εικοσαετιας και

Γιατι δεν λες  και εσύ την γνώμη σου απο την άπειρη πειρα που έχεις.( αν ερμηνεύω σωστα τας γραφάς !  😊)

Για να έχουμε μια εικόνα της σύνθεσης που φτιάχνουμε , κάνω μια ανασκόπηση σε τι καταλήξαμε μέχρι τώρα:

CPU       I9 14900k                               360 ευρώ                   Αγορασμένος

Ψυξη     Liquid Freezer III Pro 420      100 ευρώ                  Αγορασμένη

GPU         RTX 5060 Ti 16 GB     ------  Έχει οριστικά επιλεγεί ο τύπος    

Να καταλήξουμε σε πoια μάρκα.                                                                                                   

PCU      Corsair RMe Series RM850e rev. 3.0 850W Μαύρο Full Modular 80 Plus Gold 

Δουλεύω το αντίστοιχο μοντέλο εδώ και 13 χρονιά χωρίς κανένα πρόβλημα. Βέβαια έχει πολλά μπόσικα στον υπολογιστή μου που έχω τώρα ,αλλά κατά τους υπολογισμούς και με την καινούργια σύνθεση παλι θα έχει γύρω στα 20% μπόσικα (κοιτάω και το χιλιάρη)

Επεξ/σία από eXrhsots
  • Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
5 ώρες πριν, eXrhsots είπε

Γιατι δεν λες  και εσύ την γνώμη σου απο την άπειρη πειρα που έχεις.( αν ερμηνεύω σωστα τας γραφάς ! 

Μα την ειπα! Τωρα εσυ αν γουσταρεις να κανεις δηθεν πνευμα και να σπρωχνεις 400αρια, εκει που δεν τα χρειαζεσαι δικαιωμα σου. Τας "γραφας" παντως δεν τις ερμεινευεις σωστα και μαλλον πρεπει να ξαναδωσεις το μαθημα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η συγκεκριμένη Asus που έθεσα το ερώτημα  αν θα ήταν κατάλληλη για την σύνθεση μου, είναι εξειδικευμένη και εφοδιασμένη κατάλληλα  για επεξεργασία. Δεν γνωρίζω και για αυτό ρωτώ τα παιδιά εδώ. Έχω ένα προϋπολογισμό αφιερωμένο για αυτό το σκοπό και δεν θα με χαλάσει καθόλου αν υπάρξει και περίσσεμα.

3 ώρες πριν, Chris2756 είπε

αν γουσταρεις να κανεις δηθεν πνευμα

Πιστεψέμε δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση αλλά ούτε και  τέτοια  ΓΟΥΣΤΑ, και σου ζητώ συγνώμη για την ατυχή προσπάθεια προσέγγισης σου!!!

Επεξ/σία από eXrhsots
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, eXrhsots said:

Γιατι δεν λες  και εσύ την γνώμη σου απο την άπειρη πειρα που έχεις.( αν ερμηνεύω σωστα τας γραφάς !  😊)

Για να έχουμε μια εικόνα της σύνθεσης που φτιάχνουμε , κάνω μια ανασκόπηση σε τι καταλήξαμε μέχρι τώρα:

CPU                           I9 14900k                                                     360 ευρώ                          Αγορασμένος

Ψυξη                       Liquid Freezer III Pro 420                             100 ευρώ                     

Αγορασμένη

GPU         RTX 5060 Ti 16 GB                ------                 Έχει οριστικά επιλεγεί ο τύπος      Να καταλήξουμε σε ποια μάρκα.                                                                                                   

PCU      Corsair RMe Series RM850e rev. 3.0 850W Μαύρο Full Modular 80 Plus Gold 

Δουλεύω το αντίστοιχο μοντέλο εδώ και 13 χρονιά χωρίς κανένα πρόβλημα. Βέβαια έχει πολλά μπόσικα στον υπολογιστή μου που έχω τώρα ,αλλά κατά τους υπολογισμούς και με την καινούργια σύνθεση παλι θα έχει γύρω στα 20% μπόσικα (κοιτάω και το χιλιάρη)

Για μητρικές ρίξε μια ματιά σε αυτό το video->

Προφανώς δεν τις έχει όλες αλλά θα πάρεις μια ιδέα.

Τώρα η pro art είναι όντως κορυφαία και κατά την ταπεινή μου γνώμη -ειδικα εάν συνυπολογίσεις και τους 3 μήνες του creative cloud (κέρδος 150ευρω+)- τα αξίζει τα χρήματα ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ κάποιος όλα τα features που προσφέρει.

Π.χ 2 lan 2,5 και 10gbps(!)

Διπλά pci-e 5.0 για 2 κάρτες γραφικών(πέφτουν βέβαια στο x8).

κοκ.

Υλοποίηση της 5060 ti 16gb->

1)Πρακτικά διαφορές στην ταχύτητα δεν έχει καμία άσχετα εάν γράφουν oc και λοιπά κουραφεξαλα.

2)Η 5060 ti έχει πολύ μικρή κατανάλωση (σχετικά) οπότε ιδιαίτερες εξεζητημένες λύσεις fan και ψύξης δεν χρειάζονται.

Εν συντομια πάρε την φθηνότερη στα ~440 ή -όπως έκανα και εγω- δώσε λιιίγα παραπάνω (~20ευρω) για να πάρεις την zotac.

1 είναι ο λογος->εάν την κάνεις register στην ιστοσελίδα σου δίνει δώρο επέκταση εγγύησης αλλά 3ετη (σύνολο δλδη 5ετη).

Τώρα η συζήτηση όσο αφορά το budget έχει να κάνει και πως το αναλογιζεις.

Spoiler

Δλδη, παρόλο που πήρες τον καλύτερο cpu,έστω ότι πήρες την καλύτερη μητρική, θα πάρεις σίγουρα ακριβό κουτί για να μπει και η εξεζητημένη υδροψυξη που χρειαζετε ο 14900 με τα ίδια η λιγότερα χρήματα, 

Δλδη με έναν "ταπεινό" 14500, μια z790 του 150ευρου,μια αεροψυξη του 30ευρω και ένα νορμάλ κουτί του ~80ευρου ΑΛΛΑ αντί την 5060ti πήγαινες σε 5080 θα είχες πρακτικά ~διπλές επιδόσεις στο video editing(στο premier 2021 ειλικρινα δεν είμαι σιγουρος, αλλά σε καινούργιο ή στο davinci 100%)

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ.
45 minutes ago, eXrhsots said:

Σε ευχαριστώ!

https://shorturl.at/0Aktg

Για αυτην ακριβως μιλαμε?

Aυτη είναι "ακριβοτερη" έκδοση*

Για αυτήν ->https://www.bestprice.gr/item/2160594761/zotac-geforce-rtx-5060-ti-16gb-gddr7-twin-edge-karta-grafikwn.html?qid=9OCU_ifrhW7_3d53b&seq=4&qo=5060+ti+16gb&from=search

*Πριν αγοράσω την δική μου κοιτούσα τα specs και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί είναι ακριβοτερη αυτή που έβαλες.

Ίδιες διαστάσεις,ίδια βάρος λέω μπας και έχει κανένα vapor chamber, μπας και έχει καλύτερα ανεμιστηρακια..

Έστειλα τελικά E-mail στην zotac για να ρωτήσω τι διαφορές ειχανε, η απάντηση που μου έδωσαν-> το λευκό led που έχει πάνω.

Κατά τα άλλα είναι πανομοιότυπες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σας!

Έκανα και την παραγγελία της κάρτας εκεί που υπέδειξες, γιατί όσο και αν έψαξα καλύτερη τιμή δεν βρήκα.

Αν κατάλαβα  σωστά το foul tower είναι μονόδρομος. Σωστά?

Επεξ/σία από eXrhsots
Δημοσ.
1 hour ago, eXrhsots said:

Καλημέρα σας!

Έκανα και την παραγγελία της κάρτας εκεί που υπέδειξες, γιατί όσο και αν έψαξα καλύτερη τιμή δεν βρήκα.

Αν κατάλαβα  σωστά το foul tower είναι μονόδρομος. Σωστά?

Αυτό που πρέπει να σιγουρέψεις είναι να παίρνει aio 420 (με προτίμηση να την παίρνει στο πάνω μέρος, παρά μπροστά)

Το παλιό σου κουτί ποιο είναι?

Υ.

Spoiler

γΠες λίγο όταν φτάσει η 5060ti πόσες μέρες έκανε.

Δημοσ.

Είναι το

CoolerMaster Silencio RC-650  

Σοβαρό, με  όμορφη εξωτερική εμφάνιση (κατ’ εμέ) και απέριττο Midi Tower. Στρυμωγμένα λίγο τα πράγματα! 

Το είδα το βίντεο για τις μητρικές και είμαι ακόμα πιο αναποφάσιστος! Έχουν και κάποια χαρακτηριστικά που δεν τα καταλαβαίνω.  Εξακολουθώ να βλέπω και να  θεωρώ την  

. ASUS ProArt Z790-Creator WiFi

σαν την πιο εξειδικευμένη μητρική για επεξεργασία βίντεο αλλά δεν γνωρίζω πόσο αξιόπιστη και τι αντοχή έχει στον χρόνο .Είδα και στο site της υδροψυξης ότι είναι απόλυτα συμβατή.    

Αυτή η μητρική είναι σχεδιασμένη ειδικά για δημιουργούς περιεχομένου και προσφέρει εξαιρετικά χαρακτηριστικά:

• Δύο θύρες Thunderbolt 4: Απαραίτητες για γρήγορη μεταφορά δεδομένων με εξωτερικούς δίσκους και περιφερειακά, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο στο video editing.
  • Πολλαπλές M.2 υποδοχές: Συνήθως διαθέτει 4 M.2 υποδοχές, με τουλάχιστον μία να υποστηρίζει PCIe 5.0, επιτρέποντας την εγκατάσταση εξαιρετικά γρήγορων SSDs για τα αρχεία του project και την cache.
  • Ισχυρή τροφοδοσία: Εξασφαλίζει σταθερή λειτουργία για τον i9-14900K ακόμα και σε βαριά rendering.
  • Υψηλής ταχύτητας δίκτυο: 2.5Gb Ethernet και Wi-Fi 6E για γρήγορες μεταφορές αρχείων.
  • Εξαιρετική σταθερότητα: Οι ProArt σειρές της ASUS είναι γνωστές για την αξιοπιστία και τη σταθερότητά τους.

image.png.235b493edaa7a34a6105e04e907e1074.png

Αυτό έχω προς το παρών στην διάθεση μου. Όταν θα έχω νεότερα θα σε ενημερώσω.

Δημοσ.

Τελικά παρήγγειλα την

ASUS PROART Z790CREATOR WIFI AMD LGA 1700 

Η οποία θα έρθει σε 3 εβδομάδες

RAM :  Πόση και ποια?

2 Χ 32 = 64 GB η  2 X 48 = 96 CB η 4 Χ 32 =128

Τα 64 GB είναι αρκετά από ότι διαβάζω, αλλά αν χρειαστεί αργότερα επέκταση , θα υπάρχουν τότε οι ιδίες μνήμες ?.

Το 4 Χ 32 πάλι είναι πολύ ακριβό !

Για DDR 5 μιλάμε η πάμε και στο 4?

Δημοσ.
3 ώρες πριν, TopCLR είπε

Εφόσον η μητρική παίρνει DDR5 δεν μπορείς να βάλεις DDR4 ή άλλο τύπο (Sodimm παράδειγμα) μνήμης!

Δεν το γνώριζα και για αυτό αλώστε είμαι εδώ και με βοηθάτε με τις γνώσεις σας!   Φανταζόμουν ότι θα είναι συμβατά προς τα πίσω όπως πολλά αλλά είναι>

Σε ευχαριστώ!

Δημοσ.
11 hours ago, eXrhsots said:

Τελικά παρήγγειλα την

ASUS PROART Z790CREATOR WIFI AMD LGA 1700 

Η οποία θα έρθει σε 3 εβδομάδες

RAM :  Πόση και ποια?

2 Χ 32 = 64 GB η  2 X 48 = 96 CB η 4 Χ 32 =128

Τα 64 GB είναι αρκετά από ότι διαβάζω, αλλά αν χρειαστεί αργότερα επέκταση , θα υπάρχουν τότε οι ιδίες μνήμες ?.

Το 4 Χ 32 πάλι είναι πολύ ακριβό !

Για DDR 5 μιλάμε η πάμε και στο 4?

Οχι 4x 32gb, δεν υπαρχει λογος.

Καλυτερα 2 dimm.

Τωρα οσο για το μεγεθος, υπαρχουν διαφορετικες προσεγγισεις.

Εγω ακολουθησα την εξης-> Γνωριζα οτι τα 64gb θα μου ηταν οριακα(στο προηγουμενο pc ειχα 48g8b και δεν φτανανε -για photo editing, για video ηταν οκ-), επισης γνωριζω οτι παντα προσθετω ram οσο παιρναει ο καιρος.

Οποτε 2χ48gb (ηταν τα μεγαλυτερα που υπηρχαν, τωρα θαρρω βρισκεις και 2χ64) και θα ημουν καλυμμενος για την "τωρινη" χρηση και δυνατοτητα τα 192gb μεχρι το τελος ζωης του pc.

Στην δικη σου περιπτωση θεωρω οτι ακομα και 32gb σου φτανουν σημερα.

Τωρα εαν στο μελλον χρειαστεις περισσοτερη μια λυση ειναι απλα να τις αλλαξεις.

Γενικα παρολο που φαινετε counterintuitive για ddr5 δεν ειναι κακη πρακτικη, γιατι οσο παιρναει ο καιρος πεφτει σε τιμη.

Αλλιως εαν θελεις να το παιξεις πιο safe πας σε 2x32gb και οταν δεν σου φτανει βλεπεις τι κανεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 17/7/2025 στις 10:20 ΜΜ, @topos είπε

τωρα θαρρω βρισκεις και 2χ64

Να σου πω την αλήθεια, όταν διάβασα από εσένα ότι υπάρχουν  μνήμες των 64 GB, έκανα την σκέψη να κουμπώσω δυο τέτοιες και να κλείσει η καριέρα του νέου υπολογιστή ( ως προς την RAM βέβαια) πριν καν αρχίσει. Αλλά ψάχνοντας το λίγο τα μαντάτα ήρθαν από την μητρική που δεν υποστηρίζει μνήμες  των 64 αλλά μόνο μέχρι 48GB.

Αλλιως εαν θελεις να το παιξεις πιο safe πας σε 2x32gb και οταν δεν σου φτανει βλεπεις τι κανεις.

Καλυτερα 2 dimm.

Το ψάχνω για 2 Χ 48.

Εκτός από το κόστος υπάρχει κάτι άλλο που να δημιουργεί πρόβλημα στην λειτουργία του υπολογιστή από την πιο  μεγάλη RAM?

Υπάρχει πρακτική διαφορά αν η ταχύτητα της μνήμης είναι 5600 η 6000 η 6200..... η είναι μόνο μετρήσιμη? Δηλαδή γίνετε αντιληπτή αυτή η διαφορά επί του πρακτέου

και δεν φτανανε -για photo editing, για video ηταν οκ-)

Πως γινεται αυτο?

Στις 13/7/2025 στις 11:15 ΠΜ, eXrhsots είπε

@topos

Νοιώθω την ανάγκη να απευθύνω στον @topos ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ γιατί έχει επιφορτιστεί ανιδιοτελώς και κατά αποκλειστικότητα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το βάρος της ευγενικής , σεμνής ,διακριτικης ,προσγειωμένης  και εμπεριστατωμένης κατεύθυνσης μου στα τεχνολογικά μονοπάτια!!!!

Σε ευχαριστώ πολύ!!!!

( άσχετα αν τελικά εγώ κάνω τα δίκα μου….. 😊)

Επεξ/σία από eXrhsots
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ορισμένες  ερωτήσεις μου (θέλω να ελπίζω ότι δεν είναι όλες) μπορεί να είναι αυτονόητες για  τους περισσότερους σε αυτό το τεχνολογικό forum, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο  με όλους μας.

Κάνω λοιπόν την ερώτηση :

Εκτός από το κόστος υπάρχει κάτι άλλο που να δημιουργεί πρόβλημα στην λειτουργία του υπολογιστή από την πιο  μεγάλη RAM?

Η προφανής απάντηση ( στο μυαλό μου) είναι όχι και μάλλον καλό είναι  να έχεις για μελλοντική χρήση  η για κάποια ιδιαίτερη περίπτωση παραπάνω RAM

Και μπορεί να προκύψει μια απάντηση  του τυπου ‘’αν δεν σου είναι απαραιτητη μην την βάζεις’’  γιατί όσο πιο μεγάλη είναι επηρεάζει – μοιράζει…… τον χρονισμό…… του  διαύλου….. κλπ κλπ

Στην προκειμένη περίπτωση σύμφωνα με αυτά που μου λέτε, αλλά και αυτά που διαβάζω για την χρήση που προορίζεται ο υπολογιστής χρειάζεται 32 με κορυφή τα 64 GB

Προτίθεμαι να βάλω 2 Χ 48 = 96 GB γιατί όπως έμαθα εδώ μέσα , καλυτέρα να έχω δυο dim πάρα τέσσερα (πήγαινα για 4Χ32) και ρωτάω,

1)Εκτός από το κόστος υπάρχει κάτι άλλο που να δημιουργεί πρόβλημα στην λειτουργία του υπολογιστή από την πιο  μεγάλη RAM?

2) Υπάρχει πρακτική διαφορά αν η ταχύτητα της μνήμης είναι 5600 η 6000 η 6200..... η είναι μόνο μετρήσιμη? Δηλαδή γίνετε αντιληπτή αυτή η διαφορά επί του πρακτέου?

3) Σε ποιες εταιρείες θα μου προτείνατε να κοιτάξω?

Επεξ/σία από eXrhsots

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...