Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εννοείται πως πρώτα κοιτάς την ποσότητα μνήμης που σηκώνει η μητρική (π.χ. δεν βάζεις 192GB σε μητρική που σηκώνει 128GB). Η δική σου είναι για 192GB (μάλλον 4x48GB=192GB). Οπότε:

α) Αν παραμείνεις στα όρια της μητρικής (που μάλλον είναι 48GB/dimm) δεν θα έχεις πρόβλημα. Απλώς είναι ευκολότερο για το σύστημα (βασικά τον IMC του επεξεργαστή) να πιάνει μεγαλύτερες συχνότητες με ένα ζευγάρι μνήμες (2x48GB) παρά με δύο (4x48GB).

β) Η αίσθηση που έχεις από την χρήση (π.χ. σερφάρισμα, εργασία με προγράμματα) μπορεί να μην δείχνει διαφορά αλλά σε κάποιες εργασίες (π.χ. σε πολύωρη διαδικασία όπου το σύστημα δουλεύει στο τέρμα*) μπορεί να υπάρχει μετρήσιμη διαφορά.

* Δεν γνωρίζω από επεξεργασία βίντεο, μπορεί να είναι rendering, export video, κάτι άλλο ίσως;

γ) Επειδή όλες οι μνήμες δίνουν lifetime εγγύηση και τα χαρακτηριστικά τα οποία ψάχνεις (π.χ. 6000Mhz CL30-36-36) είναι γνωστά, δεν νομίζω πως παίζει ρόλο η εταιρία κατασκευής (μιλάμε για τις γνωστές, όχι για κάποια τυχαία, άγνωστη). Θα έχει να κάνει περισσότερο με την εμφάνιση της μνήμης η επιλογή της εταιρίας*.

* Το αν κάποια εταιρία βάζει τα τσιπάκια Α που σηκώνουν πολύ overclock, ενώ κάποια άλλη βάζει τα τσιπάκια Β που δεν σηκώνουν overclock, δεν νομίζω πως ενδιαφέρει σε σύστημα που στήνεται για σταθερότητα στην εργασία.

• Like 1
  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε ευχαριστώ για την εκτενή και διαφωτιστική σου ανάπτυξη των ερωτήσεων!

4 ώρες πριν, TopCLR είπε

* Το αν κάποια εταιρία βάζει τα τσιπάκια Α που σηκώνουν πολύ overclock, ενώ κάποια άλλη βάζει τα τσιπάκια Β που δεν σηκώνουν overclock, δεν νομίζω πως ενδιαφέρει σε σύστημα που στήνεται για σταθερότητα στην εργασία.

Φυσικά και δεν με ενδιαφέρει το overclock, αλλα σίγουρα η σταθερότητα του συστήματος.

Επομένως προχωράω για 2 Χ 48  DDR 5  γύρω στις 6000 . Η μητρικη υποστηριζη απο 4800 εως  7200. Παρεμπίπτοντος είναι και πανάκριβες!!!

Επεξ/σία από eXrhsots
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

RAM   : 2 x 48 GB

Μετά από πολύωρο ψάξιμο για τιμές και συμβατότητες, καταλήγω εδώ (ελπίζω) με μεγάλο πόνο καρδιάς και κυρίως τσέπης!

https://shorturl.at/AfFWr

Μου πήρε αρκετή ώρα για να μπορέσω να διαπιστώσω ότι είναι συμβατές- συνεργάσιμες με την μητρική, και απολύτως σίγουρος δεν είμαι , γιατί βάζοντας τα στοιχεία της  Kingston στο QVL (Qualified Vendor List) της ASUS μου βγάζει με ακριβώς  τον ίδιο κωδικό, μνήμες της ADATA που έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά! Τώρα δεν ξέρω, η ADATA παράγει για την KINGSTON η το αντίθετο? Τις έψαξα και τις μνήμες της  ADATA στην αγορά και τις βρήκα αρκετά ακριβότερες.   

Κωδικός Προϊόντος     KINGSTON: KF560C32RSK2-96
                                                        Κωδικός Προϊόντος   ADATA        KF560C32RSK2-96

image.png

Επεξ/σία από eXrhsots
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 19/07/2025 at 12:41, TopCLR said:

Εννοείται πως πρώτα κοιτάς την ποσότητα μνήμης που σηκώνει η μητρική (π.χ. δεν βάζεις 192GB σε μητρική που σηκώνει 128GB). Η δική σου είναι για 192GB (μάλλον 4x48GB=192GB).

Κοίτα, δεν είναι ασυμβατά τα μεγαλύτερα dimm παρόλο που ίσως δεν αναφέρονται στην μητρική.

Αυτό συμβαίνει γιατί το documentation της μητρικής βγαίνει όταν βγει και με βάση το τι υπάρχει τότε από ram.

Θέλω να πω πως και στο δικό μου combo (Asus prime x670e+7900x) στο documentation ανέφερε 128gb max vram.

Απλα γιατί δεν υπήρχαν μεγαλύτερα dimm/δεν τα είχαν δοκιμάσει εκείνη την στιγμή.Αλλα μια χαρά δουλεύει με τα 96gb που της έχω βαλει+ έχω πεποίθηση πως θα δουλέψει και με 2x64, 4x48gb κ 4x64gb απροβληματιστα(εκτός -ισως- των θεμάτων της ταχύτητας που όμως δεν έχει να κάνει με την ποσότητα της ram αλλά με το εάν είναι 2 η 4dimm)

Αυτό ισχύε από πάντα.(Και στα laptop που σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχω βάλει περισσότερα από τα max υποστηριζόμενα που αναγράφουν)

-Εδώ να πω πως όντως υπήρχαν κάποιοι cpu αρκετα παλιότερα που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν πάνω από χ ποσότητα μνήμης (κάτι Celeron θαρρώ) και εκεί όντως είχες hard limit κάποιο max.-

Αλλά για τα σύγχρονα cpu δεν έχουμε τέτοιο θέμα.

14 hours ago, eXrhsots said:

RAM   : 2 x 48 GB

Μετά από πολύωρο ψάξιμο για τιμές και συμβατότητες, καταλήγω εδώ (ελπίζω) με μεγάλο πόνο καρδιάς και κυρίως τσέπης!

https://shorturl.at/AfFWr

Μου πήρε αρκετή ώρα για να μπορέσω να διαπιστώσω ότι είναι συμβατές- συνεργάσιμες με την μητρική, και απολύτως σίγουρος δεν είμαι , γιατί βάζοντας τα στοιχεία της  Kingston στο QVL (Qualified Vendor List) της ASUS μου βγάζει με ακριβώς  τον ίδιο κωδικό, μνήμες της ADATA που έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά! Τώρα δεν ξέρω, η ADATA παράγει για την KINGSTON η το αντίθετο? Τις έψαξα και τις μνήμες της  ADATA στην αγορά και τις βρήκα αρκετά ακριβότερες.   

Κωδικός Προϊόντος     KINGSTON: KF560C32RSK2-96
                                                        Κωδικός Προϊόντος   ADATA        KF560C32RSK2-96

image.png

Αυτές θαρρώ πως έχω και εγώ και δεν υπήρχαν στο qvl της μητρικής μου.Μια χαρά παίξανε.Στα 300ευρω είναι καλό vfm για αρκετή ραμ.

Είναι περίπου στα ίδιο gb/ευρώ με kit 2x16 αλλά είναι η τριπλάσια ποσότητα οπότε ~3πλασια τιμή.

Spoiler

Φοράνε τσιπακια hynix m-die(ούτε τα καλυτερα, ούτε όμως και κακα)

Σηκώσανε και αρκετό πείραγμα στα subtimmings και προφανώς παίξανε απροβληματιστα και με expo

Εδώ ο μόνος λόγος που δεν έχω προτείνει είναι γιατί δεν ξέρω εάν σε 14900(η b1700 γενικότερα) μήπως έχεις κέρδος εάν πας σε ταχυτερες, έστω και με χειρότερα trimmings.

Σε amd πάντως κάπου εκεί είναι το sweet spot~cl30-32 6000(ίσως πλέον στα ~6400) αλλά δεν το έχω πολύ ψάξει το τελευταίο τώρα τελευταία.

Τέλος για τις ταχύτητες και timmings γενικά σε καθημερινή χρήση editing.

Όχι, δεν θα έλεγα πως θα την έβλεπες την διαφορά π.χ από 5600 σε 6000.

Αλλα στα benches (μαζί με tweaking των subtimmings είναι μπορεί να δίνουν και ένα ~7% από σκέτο expo).

Τώρα πιστεύω πως από τις default ταχύτητες με 4800 σε 6000 (με tweaking στα subtimmings) πιστεύω πως παρατηρω κάποια διαφορά ακόμα και σε απλή χρήση, αλλά ίσως είναι και ιδέα μου.Παντως σε αυτό το "ακραίο" jump πρέπει να συζητάμε ~20%+ διαφορά σε benches.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως αγοράζεις με βάση το vfm, εάν τα 96gb cl32 έχουν διαφορά 100 ευρώ από τα cl30 σίγουρα δεν αξίζει.

Εαν είχαν όμως ενα 15ευρω, why not?

Γενικά πάντως σε αυτές τις δουλειές το θέμα είναι να έχεις αρκετή για τα project που θα κάνεις, γιατί εάν έχεις σέρνετε το σύμπαν -αυτο σίγουρα το καταλαβαινεις-.

Στην περίπτωση σου πάντως με premier 2021, 2 feeds 4k h264 θεωρώ πως και 32gb θα σε φτάνανε για σήμερα.

Spoiler

(Εγώ θαρρώ πως δεν έχω δει πάνω από 32gb ram στον davinci ποτέ, ενώ Photoshop+Lightroom  υπάρχουν φορές -λιγες η αλήθεια ειναι και με το "κακό" δικό μου workflow(μπορεί να ανοίγω και ~400 raw photo ταυτόχρονα)- που τελικιαζουν.

Αλλα αυτή την στιγμή εάν πήγαινα σε 192gb και μου εριχνε την συχνότητα στα 5200π.χ θεωρώ ότι θα είχα περισσότερη -αναλογικα- χασουρα παρά κέρδος.

Και για όταν δεν θα σε φτάνανε θα έβαζες μεγαλύτερες αρκετα φθηνότερα.Γενικα εκτιμώ πως για την επόμενη ~3-4ετια οι τιμές των ddr5 θα είναι καθοδικές.

Τέλος στο ερώτημα σου απλά να το επιβεβαιώσω και εγώ.Εαν οι μνήμες είναι 2 και έχουν ίδια συχνότητα/timmings κοκ το ίδιο θα δουλέψουν εάν είναι 32 η 128gb

Spoiler

-και για πιάσω κ την στατιστική διαφορα->

Ίσως μόνο να τραβάνε λίιγο περισσότερο ρεύμα και να έχουν λίιγο περισσότερη θερμοκρασια.

Ρεαλιστικά όμως αδιάφορο το παραπανω.

Οπότε δεν χάνεις τίποτα με τις μεγαλύτερες, εκτός το μεγαλύτερο κοστος

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε ευχαριστώ για την διεξοδική σου προσέγγιση!

Στο δια ταύτα τώρα!

Το συμπέρασμα από τα ως άνω γραφόμενα και αναλυόμενα είναι ότι

συμφωνούμε ότι στις μνήμες  που κατέληξα είναι κατάλληλες για την σύνθεση μας, και να τις παραγγείλω!   

Σωστά? ( Θέλω και έγκριση! 😊)

Η επιλογή έγινε με σημαντικότερο κριτήριο τα χαρακτηριστικά τους , τα οποία προτείνει η ASUS στο site της, και δευτερεύον αλλά σημαντικό και αυτό την τιμή. Στα 6000 Mhz 2X48 GB όσο και αν έψαξα δεν……

Οι 6400 Mhz η τιμή τους ξεκινά από ένα κατοστάρικο επιπλέον!

Παρεμπιπτόντως, το RGB που περιγράφουν στα χαρακτηριστικά τους ότι έχουν, είναι τίποτα λεντάκια για εσωτερικό φωτιστικό εφέ του πύργου?

Επεξ/σία από eXrhsots
Δημοσ.
6 hours ago, eXrhsots said:

Σε ευχαριστώ για την διεξοδική σου προσέγγιση!

Στο δια ταύτα τώρα!

Το συμπέρασμα από τα ως άνω γραφόμενα και αναλυόμενα είναι ότι

συμφωνούμε ότι στις μνήμες  που κατέληξα είναι κατάλληλες για την σύνθεση μας, και να τις παραγγείλω!   

Σωστά? ( Θέλω και έγκριση! 😊)

Η επιλογή έγινε με σημαντικότερο κριτήριο τα χαρακτηριστικά τους , τα οποία προτείνει η ASUS στο site της, και δευτερεύον αλλά σημαντικό και αυτό την τιμή. Στα 6000 Mhz 2X48 GB όσο και αν έψαξα δεν……

Οι 6400 Mhz η τιμή τους ξεκινά από ένα κατοστάρικο επιπλέον!

Παρεμπιπτόντως, το RGB που περιγράφουν στα χαρακτηριστικά τους ότι έχουν, είναι τίποτα λεντάκια για εσωτερικό φωτιστικό εφέ του πύργου?

Ok, εφόσων είναι και στο qvl, και οι πιο γρήγορες είναι αρκετα πιο ακριβές και τέλος έχεις αποφασίσει για 96gb->

Το προχωράς.

Τώρα όσο αφορά τα led είναι λάθος η περιγραφη.Αυτες που είναι στην φώτο(όπως και οι δικές μου) δεν έχουν.

Αυτές που εχουν led, έχουν ένα λευκό πλαστικό εκεί που κάνει "σκαλοπάτι" στην μέση των ram.

Γνώμη μου καλύτερα.

Spoiler

Μπορεί πάλι να πιάνουμε "στατιστικά" αλλά και λιιιγο θερμότητα θα βγάζουν και πιο σημαντικό -εκτιμω- πως ίσως να μπλοκάρουν κάπως την απαγωγή θερμοτητας λόγο πλαστικου.

Δημοσ.
Spoiler
1 ώρα πριν, @topos είπε

Τώρα όσο αφορά τα led είναι λάθος η περιγραφη.Αυτες που είναι στην φώτο(όπως και οι δικές μου) δεν έχουν.

Αυτές που εχουν led, έχουν ένα λευκό πλαστικό εκεί που κάνει "σκαλοπάτι" στην μέση των ram.

Γνώμη μου καλύτερα.

Η δική μου γνώμη είναι ότι αν ήθελα Χριστουγεννιάτικο δέντρο θα το κατέβαζα από το πατάρι! (αστειέυομαι…) Έχω δει live υπολογιστή με διάφανες πλευρές και τα χρώματα να αλλάζουν στο εσωτερικό του και δεν με χάλασε, το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα ότι δεν ήταν κακό, αλλά σίγουρα δεν θα το ήθελα για εμένα!

Τι να μας πουν τα λεντάκια και το πλαστικό τους για την συμμετοχή τους στην αύξηση της θερμοκρασίας όταν έχουμε τον 14 900k που είναι κόλαση από κάθε άποψη!!!

Έγινε η παραγγελία!

Συνοψίζοντας έχουμε:

1)  CPU : i9 14900 K—ok

360 €

2) ΨΥΚΤΡΑ : ARCTIC Liquid

Freezer III Pro 240---OK

105,48 €

3) GPU :RTX 5060 Ti 16 GB---ok

440,87 €

4) ΜΗΤΡΙΚΗ : ASUS PROART

Z790CREATOR ---ok

453,00 €

5) RAM : Kingston Fury Renegade

Silver 96GB DDR5 με (2x48GB)

6000MHz –ok.--- 296,16€

PCU : ---???

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ :---???

ΚΟΥΤΙ : --- ???

Και……

Bd/dvd --- ???

Έχω αλλά και μου έρχεται πολύ υλικό για μετατροπή και μοντάζ. Μπορεί να μεταφέρω αυτό που έχω στον παλιό υπολογιστή.

Ξεχνώ κάτι? Με τον  ενσωματωμένο ήχο που υπάρχει, νομίζω είμαστε εντάξει.

Αισίως φτάσαμε στα  1655 €

Συνυπολογίζοντας και τις υπερβάσεις (υπερβολές κατά άλλους 😊) νομίζω ότι πάμε καλά!

Σας ευχαριστώ, και συνεχίζουμε!!!!!

Υ.Γ Το κουτί με ανησυχεί πολύ!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...