Pintsie Δημοσ. 16 Ιουλίου Δημοσ. 16 Ιουλίου Σήμερα με ενημέρωσαν από την εταιρία της ταμειακής μου ότι θα υπάρξει από Νοέμβρη υποχρέωση διασύνδεσης της iris με την ταμειακή μου και ΑΦΜ πελάτη(!). Αυτό προφανώς έχει ένα Χ κόστος για την ανανέωση και επειδή έχω κάνει αίτηση για το voucher για erp/πάροχο τιμολόγησης πλέον πήρα την απόφαση να καταργήσω εντελώς την ταμειακή. Κατάστημα λιανικής λοιπόν και ψάχνω να δω τι με συμφέρει και πώς δουλεύει όλο αυτό με τους παρόχους γιατί βλέπω τεράστιες διαφορές από εταιρία σε εταιρία στο θέμα των συνδρομών. Μπορώ να έχω πάροχο χωρίς erp; Υποθέτω για να γίνει η διασύνδεση με το pos μου (που είναι ενσύρματο) θα πρέπει να πάρω σταθερό υπολογιστή για να μπορώ να έχω το καλώδιο του pos στον υπολογιστή. Για πείτε όσοι δουλεύετε με πάροχο για να δω τι παίζει. Τι εταιρία έχετε; Πολύ φοβάμαι ότι το voucher δεν θα το πάρω οπότε η επιλογή της SoftOne είναι απαγορευτική (ακόμα και να το πάρω το voucher, η συνδρομή είναι με το έτος οπότε θα είναι απαγορευτική και για του χρόνου).
Pintsie Δημοσ. 19 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου Κάτι ακόμα γιατί δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς δουλεύει και στα τηλέφωνα επίσης δεν μου εξηγούν. Μιλάω με παρόχους απευθείας. Τους λέω "εχω μαγαζί με ρούχα, θέλω να καταργήσω την ταμειακή την παλιά, θέλω να βγάζω αποδείξεις από τον υπολογιστή κτλ κτλ" όλα καλά ως εδώ. Μου λένε είναι η συνδρομή τόσο το μήνα για τόσες αποδείξεις. Οκ λέω. και μετά μου λένε ότι πρέπει να έχω και πάροχο. Ρωτάω "μα εσείς δεν είστε ο παροχος;" και μου λένε ναι αλλά πρέπει να έχετε και πάροχο για να βγαίνουν οι αποδείξεις. Παιδιά, πραγματικά δεν καταλαβαίνω Χριστό. Μπορείτε να βοηθήσετε; Στο τηλέφωνο να αναφέρω ότι είμαι άσχετη και θέλω να με βοηθήσουν να καταλάβω και να μου λένε όλοι απλά ότι θέλω και πάροχο. Ενώ έχω πάρει... σε πάροχο! πλιζ χελπ. θα τρελαθώ 🫠
1comment Δημοσ. 19 Ιουλίου Δημοσ. 19 Ιουλίου Τι θες και μπλέκεις με πράγματα που δεν καταλαβαίνεις και ούτε οι ίδιοι μπορούν να σου εξηγήσουν; Πάροχο έχουν κυρίως εταιρίες χονδρικής με πολλούς πελάτες. Εφόσον κάνεις τη δουλειά σου με ταμειακή που μπορεί να συνδεθεί με το πος, τέλος. Αναβάθμισε την ταμειακή σου και προχώρα όπως έκανες ως τώρα. Αλήθεια είναι υποχρεωτικό να συνδεθεί με το iris; Πάλι θα χρειαστεί να φέρουμε τεχνικό ή θα γίνει με εξ αποστάσεως αναβάθμιση; Ε ρε γλέντια, λες και πληρώνει κανένας πελάτης σε κατάστημα με ιρις. Ούτε για δείγμα! Γιατί απλά να μην το έχουμε κάπου εκτυπωμένο; Δηλαδή ότι σκέφτονται στο υπουργείο θα μπαίνουμε στο άγχος να ξαναλλάξουμε τα συστήματα και να πληρώνουμε τεχνικούς!
Pintsie Δημοσ. 19 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου Μόλις τώρα, 1comment είπε Τι θες και μπλέκεις με πράγματα που δεν καταλαβαίνεις και ούτε οι ίδιοι μπορούν να σου εξηγήσουν; Πάροχο έχουν κυρίως εταιρίες χονδρικής με πολλούς πελάτες. Εφόσον κάνεις τη δουλειά σου με ταμειακή που μπορεί να συνδεθεί με το πος, τέλος. Αναβάθμισε την ταμειακή σου και προχώρα όπως έκανες ως τώρα. Αλήθεια είναι υποχρεωτικό να συνδεθεί με το iris; Πάλι θα χρειαστεί να φέρουμε τεχνικό ή θα γίνει με εξ αποστάσεως αναβάθμιση; Ε ρε γλέντια, λες και πληρώνει κανένας πελάτης σε κατάστημα με ιρις. Ούτε για δείγμα! Γιατί απλά να μην το έχουμε κάπου εκτυπωμένο; Δηλαδή ότι σκέφτονται στο υπουργείο θα μπαίνουμε στο άγχος να ξαναλλάξουμε τα συστήματα και να πληρώνουμε τεχνικούς! Δεν κάνω τη δουλειά μου! Αυτό είναι το θέμα! Γιατί πχ επιστροφές δεν μπορείς να κάνεις σε απλή ταμειακή. και κανονικά πρέπει να εκδίδω χειρογραφο παραστατικό επιστροφής λιανικών εμπορευμάτων και μετά να ξανακόβω απόδειξη στην ταμειακή με όλο το ποσό(!) και μετά να στέλνω τη χειρόγραφη για να μου την περνάει ο λογιστής. Οι πελάτες δεν έχουν την υπομονή για αυτό! Χώρια που αν πληρώσουν με κάρτα το υπόλοιπο, πρέπει να κόψω άααααλλη απόδειξη! Γενικά, η απλή ταμειακή δεν έχει πλέον καμία σχέση με το επάγγελμά μου. Και δυστυχώς δεν μου τα είχαν πει από την αρχή όταν άνοιξα. Και ναι, με πήραν από την εταιρία της ταμειακής και με ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνω ανανέωση γιατί από Νοέμβρη κάθε απόδειξη πρέπει να εχει το ΑΦΜ του πελάτη(!) και να συνδεθεί η ταμειακή με την iris.
darkmatinee Δημοσ. 19 Ιουλίου Δημοσ. 19 Ιουλίου 7 minutes ago, 1comment said: Τι θες και μπλέκεις με πράγματα που δεν καταλαβαίνεις και ούτε οι ίδιοι μπορούν να σου εξηγήσουν; Πάροχο έχουν κυρίως εταιρίες χονδρικής με πολλούς πελάτες. Εφόσον κάνεις τη δουλειά σου με ταμειακή που μπορεί να συνδεθεί με το πος, τέλος. Αναβάθμισε την ταμειακή σου και προχώρα όπως έκανες ως τώρα. Αλήθεια είναι υποχρεωτικό να συνδεθεί με το iris; Πάλι θα χρειαστεί να φέρουμε τεχνικό ή θα γίνει με εξ αποστάσεως αναβάθμιση; Ε ρε γλέντια, λες και πληρώνει κανένας πελάτης σε κατάστημα με ιρις. Ούτε για δείγμα! Γιατί απλά να μην το έχουμε κάπου εκτυπωμένο; Δηλαδή ότι σκέφτονται στο υπουργείο θα μπαίνουμε στο άγχος να ξαναλλάξουμε τα συστήματα και να πληρώνουμε τεχνικούς! Θα βγαίνει qr στο πος για να γίνεται πιο άμεσα η συναλλαγή και θα το σκαναρει ο πελάτης από την εφαρμογή του. Και πιο άμεσα θα γίνεται η συναλλαγή και με μικρότερο κόστος αφού φεύγουν από τη μέση αρκετοί μεσάζοντες.
1comment Δημοσ. 19 Ιουλίου Δημοσ. 19 Ιουλίου 1 λεπτό πριν, Pintsie είπε Δεν κάνω τη δουλειά μου! Αυτό είναι το θέμα! Γιατί πχ επιστροφές δεν μπορείς να κάνεις σε απλή ταμειακή. και κανονικά πρέπει να εκδίδω χειρογραφο παραστατικό επιστροφής λιανικών εμπορευμάτων και μετά να ξανακόβω απόδειξη στην ταμειακή με όλο το ποσό(!) και μετά να στέλνω τη χειρόγραφη για να μου την περνάει ο λογιστής. Οι πελάτες δεν έχουν την υπομονή για αυτό! Χώρια που αν πληρώσουν με κάρτα το υπόλοιπο, πρέπει να κόψω άααααλλη απόδειξη! Γενικά, η απλή ταμειακή δεν έχει πλέον καμία σχέση με το επάγγελμά μου. Και δυστυχώς δεν μου τα είχαν πει από την αρχή όταν άνοιξα. Και ναι, με πήραν από την εταιρία της ταμειακής και με ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνω ανανέωση γιατί από Νοέμβρη κάθε απόδειξη πρέπει να εχει το ΑΦΜ του πελάτη(!) και να συνδεθεί η ταμειακή με την iris. Πώς γίνεται να πήραν μόνο εσένα τηλ ενώ όλοι έχουμε ταμειακές; Επίσης απ ότι διάβασα, το iris θα μπει στα πος, όχι στην ταμειακή. Το πιθανότερο να πάρει παράταση γιατί οι πάροχοι των pos δεν θα είναι έτοιμοι. Να μπει αφμ πελάτη σε συναλλαγές λιανικής στην ταμειακή με ποιο τρόπο; Εκτός ότι είναι εντελώς παράνομο αυτό. Οι συναλλαγές λιανικής δεν χρειάζονται αφμ, δεν έχει αλλάξει αυτό. Κάτι δεν κολλάει με αυτά που σου είπαν. Και σε eshop που παραγγέλνω και βλέπω απόδειξη από πάροχο πχ εψιλον, δεν έχω δώσει αφμ στην παραγγελία ούτε γράφει. Πελάτης λιανικής γράφει μόνο. Για επιστροφές που λες, τα χειρόγραφα δεν ισχύουν πια. Εγώ το κάνω από το etimologio της ααδε, εκδίδω πιστωτικό στοιχείο λιανικής για όποια απόδειξη θέλω να ακυρώσω. Εφόσον από την ταμειακή δεν γίνεται. 2 λεπτά πριν, darkmatinee είπε Θα βγαίνει qr στο πος για να γίνεται πιο άμεσα η συναλλαγή και θα το σκαναρει ο πελάτης από την εφαρμογή του. Και πιο άμεσα θα γίνεται η συναλλαγή και με μικρότερο κόστος αφού φεύγουν από τη μέση αρκετοί μεσάζοντες. Άρα δεν κάνουμε τίποτα στην ταμειακή λογικά, τα πος θα αναβαθμιστούν από μόνα τους φαντάζομαι (ειδικά όσοι έχουμε καινούργιο πος).
darkmatinee Δημοσ. 19 Ιουλίου Δημοσ. 19 Ιουλίου On 16/07/2025 at 13:09, Pintsie said: Σήμερα με ενημέρωσαν από την εταιρία της ταμειακής μου ότι θα υπάρξει από Νοέμβρη υποχρέωση διασύνδεσης της iris με την ταμειακή μου και ΑΦΜ πελάτη(!). Αυτό προφανώς έχει ένα Χ κόστος για την ανανέωση και επειδή έχω κάνει αίτηση για το voucher για erp/πάροχο τιμολόγησης πλέον πήρα την απόφαση να καταργήσω εντελώς την ταμειακή. Κατάστημα λιανικής λοιπόν και ψάχνω να δω τι με συμφέρει και πώς δουλεύει όλο αυτό με τους παρόχους γιατί βλέπω τεράστιες διαφορές από εταιρία σε εταιρία στο θέμα των συνδρομών. Μπορώ να έχω πάροχο χωρίς erp; Υποθέτω για να γίνει η διασύνδεση με το pos μου (που είναι ενσύρματο) θα πρέπει να πάρω σταθερό υπολογιστή για να μπορώ να έχω το καλώδιο του pos στον υπολογιστή. Για πείτε όσοι δουλεύετε με πάροχο για να δω τι παίζει. Τι εταιρία έχετε; Πολύ φοβάμαι ότι το voucher δεν θα το πάρω οπότε η επιλογή της SoftOne είναι απαγορευτική (ακόμα και να το πάρω το voucher, η συνδρομή είναι με το έτος οπότε θα είναι απαγορευτική και για του χρόνου). Η καλύτερη ίσως επιλογή είναι να ρωτήσεις τον τεχνικό σου με ποιον πάροχο συνεργάζεται, μπορεί να σε εξυπηρετήσει καλύτερα. Μετά υπάρχουν ένα σορό πάροχοι πέρα από τη softone να διαλέξεις. Δες το μητρώο εδώ: https://www.aade.gr/mydata/adeiodotimena-logismika-parohon-ilektronikis-timologisis 1 minute ago, 1comment said: Άρα δεν κάνουμε τίποτα στην ταμειακή λογικά, τα πος θα αναβαθμιστούν από μόνα τους φαντάζομαι (ειδικά όσοι έχουμε καινούργιο πος). Ναι, λογικά.
sdikr Δημοσ. 19 Ιουλίου Δημοσ. 19 Ιουλίου On 16/07/2025 at 13:09, Pintsie said: Σήμερα με ενημέρωσαν από την εταιρία της ταμειακής μου ότι θα υπάρξει από Νοέμβρη υποχρέωση διασύνδεσης της iris με την ταμειακή μου και ΑΦΜ πελάτη(!). Αυτό προφανώς έχει ένα Χ κόστος για την ανανέωση και επειδή έχω κάνει αίτηση για το voucher για erp/πάροχο τιμολόγησης πλέον πήρα την απόφαση να καταργήσω εντελώς την ταμειακή. Κατάστημα λιανικής λοιπόν και ψάχνω να δω τι με συμφέρει και πώς δουλεύει όλο αυτό με τους παρόχους γιατί βλέπω τεράστιες διαφορές από εταιρία σε εταιρία στο θέμα των συνδρομών. Μπορώ να έχω πάροχο χωρίς erp; Υποθέτω για να γίνει η διασύνδεση με το pos μου (που είναι ενσύρματο) θα πρέπει να πάρω σταθερό υπολογιστή για να μπορώ να έχω το καλώδιο του pos στον υπολογιστή. Για πείτε όσοι δουλεύετε με πάροχο για να δω τι παίζει. Τι εταιρία έχετε; Πολύ φοβάμαι ότι το voucher δεν θα το πάρω οπότε η επιλογή της SoftOne είναι απαγορευτική (ακόμα και να το πάρω το voucher, η συνδρομή είναι με το έτος οπότε θα είναι απαγορευτική και για του χρόνου). ο πάροχος θέλει κάποιο erp ή εφαρμογή απο πίσω που και αυτό έχει κόστος, πχ σε cardlink τερματικά μπορείς να έχεις την εφαρμογή της worline (με συνδρομή) Και να κόβεις αποδείξεις απο το Pos. Υπάρχουν πάντα οι επιλογές να αγοράσεις την εφαρμογή, αλλά και πάλι θα έχει κόστος κάθε χρόνο για την υποστήριξη/mydata κλπ 1 hour ago, Pintsie said: Δεν κάνω τη δουλειά μου! Αυτό είναι το θέμα! Γιατί πχ επιστροφές δεν μπορείς να κάνεις σε απλή ταμειακή. και κανονικά πρέπει να εκδίδω χειρογραφο παραστατικό επιστροφής λιανικών εμπορευμάτων και μετά να ξανακόβω απόδειξη στην ταμειακή με όλο το ποσό(!) και μετά να στέλνω τη χειρόγραφη για να μου την περνάει ο λογιστής. Οι πελάτες δεν έχουν την υπομονή για αυτό! Χώρια που αν πληρώσουν με κάρτα το υπόλοιπο, πρέπει να κόψω άααααλλη απόδειξη! Γενικά, η απλή ταμειακή δεν έχει πλέον καμία σχέση με το επάγγελμά μου. Και δυστυχώς δεν μου τα είχαν πει από την αρχή όταν άνοιξα. Και ναι, με πήραν από την εταιρία της ταμειακής και με ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνω ανανέωση γιατί από Νοέμβρη κάθε απόδειξη πρέπει να εχει το ΑΦΜ του πελάτη(!) και να συνδεθεί η ταμειακή με την iris. Υπάρχουν ταμειακές που κάνουν επιστροφές και ακυρωτικά 1 hour ago, 1comment said: Πώς γίνεται να πήραν μόνο εσένα τηλ ενώ όλοι έχουμε ταμειακές; Επίσης απ ότι διάβασα, το iris θα μπει στα πος, όχι στην ταμειακή. Το πιθανότερο να πάρει παράταση γιατί οι πάροχοι των pos δεν θα είναι έτοιμοι. Να μπει αφμ πελάτη σε συναλλαγές λιανικής στην ταμειακή με ποιο τρόπο; Εκτός ότι είναι εντελώς παράνομο αυτό. Οι συναλλαγές λιανικής δεν χρειάζονται αφμ, δεν έχει αλλάξει αυτό. Κάτι δεν κολλάει με αυτά που σου είπαν. Και σε eshop που παραγγέλνω και βλέπω απόδειξη από πάροχο πχ εψιλον, δεν έχω δώσει αφμ στην παραγγελία ούτε γράφει. Πελάτης λιανικής γράφει μόνο. Για επιστροφές που λες, τα χειρόγραφα δεν ισχύουν πια. Εγώ το κάνω από το etimologio της ααδε, εκδίδω πιστωτικό στοιχείο λιανικής για όποια απόδειξη θέλω να ακυρώσω. Εφόσον από την ταμειακή δεν γίνεται. Άρα δεν κάνουμε τίποτα στην ταμειακή λογικά, τα πος θα αναβαθμιστούν από μόνα τους φαντάζομαι (ειδικά όσοι έχουμε καινούργιο πος). Για να δώσει εντολή το Pos για iris, Πρέπει να πάρει εντολή απο την ταμειακή /erp
1comment Δημοσ. 19 Ιουλίου Δημοσ. 19 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 26 λεπτά πριν, sdikr είπε Για να δώσει εντολή το Pos για iris, Πρέπει να πάρει εντολή απο την ταμειακή /erp Α καλά, θα γελάσουμε πολύ. Αντε ξανά μανά να περιμένουμε να φτιάξουν τα λογισμικά ταμειακες-πος και να συγχρονιστούν... Και τι κουμπί θα πατάμε στην ταμειακή που λέει μόνο κάρτα-μετρητά; Ίσως γίνει με το πλήκτρο κάρτα να βγάζει επιλογή για qr ταυτόχρονα. Επεξ/σία 19 Ιουλίου από 1comment
kostaswsf Δημοσ. 19 Ιουλίου Δημοσ. 19 Ιουλίου Να εκτυπωνει και στην αποδειξη ενα μεγαλο λουκετο . εχουν εξισωσει το μαγαζι της γειτονιας με το κταστημα του παμπλι που εχει 100 ατομα μονο για λογιστικη υποστηριξη .
sdikr Δημοσ. 19 Ιουλίου Δημοσ. 19 Ιουλίου 3 hours ago, 1comment said: Α καλά, θα γελάσουμε πολύ. Αντε ξανά μανά να περιμένουμε να φτιάξουν τα λογισμικά ταμειακες-πος και να συγχρονιστούν... Και τι κουμπί θα πατάμε στην ταμειακή που λέει μόνο κάρτα-μετρητά; Ίσως γίνει με το πλήκτρο κάρτα να βγάζει επιλογή για qr ταυτόχρονα. Με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και τώρα αν έχεις πάνω απο ενα Pos, κάποιες έχουν εξτρά κουμπι, άλλες έχουν το κουμπί επίπεδο, άλλες με παρατεταμένο βγάζουν μενού, άλλες σε ρωτάνε αν έχεις ρυθμίσει πάνω απο έναν τρόπους για πληρωμή. Αυτό είναι το ευκολότερο, πραγματικά
darkmatinee Δημοσ. 19 Ιουλίου Δημοσ. 19 Ιουλίου 3 hours ago, kostaswsf said: Να εκτυπωνει και στην αποδειξη ενα μεγαλο λουκετο . εχουν εξισωσει το μαγαζι της γειτονιας με το κταστημα του παμπλι που εχει 100 ατομα μονο για λογιστικη υποστηριξη . Πάντως οι πληρωμές με Iris και μικρότερο κόστος θα έχουν για την επιχείρηση και θα είναι τα λεφτά άμεσα προσβάσιμα
ekrepali Δημοσ. 19 Ιουλίου Δημοσ. 19 Ιουλίου 4 hours ago, sdikr said: Για να δώσει εντολή το Pos για iris, Πρέπει να πάρει εντολή απο την ταμειακή /erp Ποιο εύκολο δεν είναι να δώσει απλή εντολή ποσού η ταμειακή και μετά το pos να έχει default επιλογή την πληρωμή με κάρτα και ειδικό πλήκτρο για να γυρίσει σε iris; Αλλά τώρα που το σκέφτομαι... και σ' αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να αναβαθμιστεί η ταμειακή για να λαμβάνει απάντηση απάντηση αν πληρώθηκε με κάρτα ή IRIS ώστε να το περάσει στην απόδειξη. Δε τα γλυτώνουμε πάλι τα κερατιάτικα... έλεος... καταντήσει κουραστικό πλέον.
ekrepali Δημοσ. 19 Ιουλίου Δημοσ. 19 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, darkmatinee said: Πάντως οι πληρωμές με Iris και μικρότερο κόστος θα έχουν για την επιχείρηση και θα είναι τα λεφτά άμεσα προσβάσιμα Ναι μεν εμφανίζονται αμέσως τα χρήματα στο λογαριασμό... αλλά επειδή είναι έμβασμα, αν η συναλλαγή γίνει σε μη εργάσιμη ώρα τότε ως ημερομηνία συναλλαγής λογίζεται η επόμενη εργάσιμη. Πχ αν η συναλλαγή με IRIS γίνει Πέμπτη στις 16:00, και τα κάνεις ανάληψη ή τα χαλάσεις πριν τη Παρασκευή στις 8:00... χρεώνεσαι με τόκο υπερημερίας. Αν η συναλλαγή γίνει πχ Παρασκευή 17:00 και τα κάνεις ανάληψη ή κάνεις αγορές πριν τη Δευτέρα στις 8:00... χρεώνεσαι τόκους για το 3ημερο. Οι τόκοι χρεώνονται στο λογαριασμό στην εκκαθάριση 6μηνου. Τώρα πόσο είναι ο τόκος θα σε γελάσω... νομίζω ξεκινάει από 0.0κάτι % για τη 1η μέρα και μετά ανεβαίνει. Επεξ/σία 19 Ιουλίου από ekrepali 2
joannou Δημοσ. 19 Ιουλίου Δημοσ. 19 Ιουλίου Στις 16/7/2025 στις 1:09 ΜΜ, Pintsie είπε Σήμερα με ενημέρωσαν από την εταιρία της ταμειακής μου ότι θα υπάρξει από Νοέμβρη υποχρέωση διασύνδεσης της iris με την ταμειακή μου και ΑΦΜ πελάτη(!). Αυτό προφανώς έχει ένα Χ κόστος για την ανανέωση και επειδή έχω κάνει αίτηση για το voucher για erp/πάροχο τιμολόγησης πλέον πήρα την απόφαση να καταργήσω εντελώς την ταμειακή. Κατάστημα λιανικής λοιπόν και ψάχνω να δω τι με συμφέρει και πώς δουλεύει όλο αυτό με τους παρόχους γιατί βλέπω τεράστιες διαφορές από εταιρία σε εταιρία στο θέμα των συνδρομών. Μπορώ να έχω πάροχο χωρίς erp; Υποθέτω για να γίνει η διασύνδεση με το pos μου (που είναι ενσύρματο) θα πρέπει να πάρω σταθερό υπολογιστή για να μπορώ να έχω το καλώδιο του pos στον υπολογιστή. Για πείτε όσοι δουλεύετε με πάροχο για να δω τι παίζει. Τι εταιρία έχετε; Πολύ φοβάμαι ότι το voucher δεν θα το πάρω οπότε η επιλογή της SoftOne είναι απαγορευτική (ακόμα και να το πάρω το voucher, η συνδρομή είναι με το έτος οπότε θα είναι απαγορευτική και για του χρόνου). Κατανοώ απόλυτα την απογοήτευση και τη σύγχυση — δυστυχώς δεν είσαι η μόνη που έχει βρεθεί σε αυτό το χάος με τις ταμειακές, τους παρόχους, τις διασυνδέσεις, και τώρα και με την IRIS. Πάμε βήμα-βήμα να ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει, τι χρειάζεσαι, και πώς να κινηθείς: ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Από τον Νοέμβριο 2025, θα είναι υποχρεωτική η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές και επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και ΑΦΜ πελάτη στην απόδειξη (ανάλογα με το αν είναι λιανική ή χονδρική – μπέρδεμα μεγάλο). Αυτό σημαίνει: Αν κρατήσεις παραδοσιακή ταμειακή, πρέπει να πληρώσεις για αναβάθμιση ώστε να διασυνδεθεί με το POS και το MyDATA. Αντί αυτού, μπορείς να καταργήσεις την ταμειακή και να δουλεύεις μόνο με πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που εκδίδει αποδείξεις λιανικής κανονικά, νόμιμες και πλήρως συμβατές με ΑΑΔΕ. 🔍 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο "ΠΑΡΟΧΟΣ" Ο Πάροχος Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης είναι εταιρεία εγκεκριμένη από την ΑΑΔΕ, που εκδίδει και διαβιβάζει τιμολόγια και αποδείξεις απευθείας στο MyDATA. Μερικά παραδείγματα: Prosvasis GO (EPSILON NET) Viva MyBusiness Elorus SoftOne CompuTax OTS Innovera Adev (Simple Invoice) Κάποιοι από αυτούς προσφέρουν μόνο "τιμολόγηση" (χονδρική), άλλοι και "αποδείξεις λιανικής". ERP vs Πάροχος ΟΧΙ, δεν χρειάζεσαι ERP απαραίτητα. Μπορείς να δουλεύεις μόνο με πάροχο για να κόβεις αποδείξεις και τιμολόγια. Το ERP είναι πιο σύνθετο σύστημα για αποθήκες, πελάτες, παραγγελίες, stock, κτλ. Δεν είναι απαραίτητο για μικρό κατάστημα λιανικής. ΤΙ ΘΕΣ ΕΣΥ: Αν έχεις μικρό κατάστημα με ρούχα και θες να καταργήσεις την ταμειακή και να κόβεις αποδείξεις μέσω υπολογιστή, τότε θες: ✔️ Υπολογιστή (ή tablet) Καλύτερα σταθερός, εφόσον το POS σου είναι ενσύρματο. Το POS θα πρέπει να μπορεί να συνδέεται με τον υπολογιστή (κάποια POS δεν το επιτρέπουν — ρώτα την τράπεζα). ✔️ Πάροχο που υποστηρίζει Αποδείξεις Λιανικής Αυτός ο πάροχος: Σου δίνει πρόγραμμα στο οποίο κόβεις αποδείξεις Διαβιβάζει αυτόματα στο MyDATA Εκτυπώνεις την απόδειξη σε απλό θερμικό εκτυπωτή (όχι φορολογικός) Δεν χρειάζεσαι ξεχωριστό "πάροχο" ΚΑΙ "λογισμικό". ΕΝΑΣ ΠΑΡΟΧΟΣ σου δίνει όλο το πακέτο. Αν σου λένε "θέλεις και πάροχο", μάλλον μιλάνε για κάτι άλλο (π.χ. ERP που θέλει συνεργασία με εξωτερικό πάροχο). ΚΟΣΤΗ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Οι διαφορές στις συνδρομές είναι μεγάλες. Ορισμένα παραδείγματα: ΠάροχοςΥποστήριξη Λιανικής;Κόστος/μήναΠαρατηρήσεις Prosvasis GO Retail~15–20€Full Retail Elorus 5–10€Μόνο χονδρική Viva MyBusiness 20€/μήναΥποστηρίζει POS Simple Invoice (Adev) ~15€/μήναΕλαφρύ και απλό SoftOne Ακριβό (πάνω από 30€/μήνα)Αν έχεις voucher συμφέρει myDataHub ~10–15€Οικονομικό 🔧 ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ Όταν καλείς υποστήριξη, πες: Έχω φυσικό κατάστημα λιανικής (ρούχα), θέλω να καταργήσω την ταμειακή, να εκδίδω αποδείξεις λιανικής από υπολογιστή, να είναι συμβατό με POS και MyDATA, όχι ERP, μόνο αποδείξεις και τιμολόγια. Και ρώτα: Μπορώ να δουλέψω χωρίς ERP; Η απόδειξη λιανικής που εκδίδετε, είναι έγκυρη από ΑΑΔΕ και υποκαθιστά την ταμειακή; Πώς εκτυπώνω την απόδειξη; Υποστηρίζετε σύνδεση με POS (και με ποιες τράπεζες/τερματικά); ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΩΡΑ Κατάργησε την ταμειακή αν δεν θες το κόστος αναβάθμισης. Διάλεξε έναν πάροχο που υποστηρίζει λιανική και δουλεύει χωρίς ERP. Αγόρασε υπολογιστή και θερμικό εκτυπωτή (κόστος ~100€). Αν χρειαστεί, άλλαξε POS σε συμβατό μοντέλο ή βάλε ασύρματο. Από Σεπτέμβρη, ξεκίνα πιλοτικά το σύστημα ώστε να είσαι έτοιμη για Νοέμβρη. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα