nikoschrist Δημοσ. 18 Ιουλίου Δημοσ. 18 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Γεια σε ολους! Οπως καθε 10ετια (περιπου) συμβουλευομαι τους ειδικους του φορουμ για "πετυχημενες" αναβαθμισεις. Ετσι λοιπον μετα απο μια 10ετια + στο ιατρειο ηρθε η στιγμη να αλλαξω desktop και το δικο μου και της γυναικας μου (αρα το συστημα θα παει χ2). Θεωρητικα θα μπορουσα να κρατησω κουτι και τροφοδοτικο απ τα υπαρχοντα συστηματα αφου ηταν καλα απο τοτε - το πιθανοτερο ομως να αντικατασταθουν ολα και να τα παρουμε ολα απ την αρχη. Τα υπαρχοντα συστηματα ειναι Intel I3 4130, 8Gb RAM, SSD 1Tb, Onboard GPU, basic stuff δηλαδη ξεκινησαμε με win7 που αναβαθμιστηκαν σε 10 και πλεον εχουν βγει ηδη τα 11.....Αρκετα πραγματα αρχιζουν να κολλανε ειτε σε σελιδες browser ειτε ορισμενα ιατρικα προγραμματα που τρεχουμε (χωρις ιδιαιτερες απαιτησεις θεωρω απλα μεγαλωνει ολοενα και περισσοτερο η database τους...) Ετσι θα ηθελα αρχικα να προτεινετε vfm συστημα που να αντεξει για χρηση γραφειου αλλα 10 χρονια πχ - μιλαω μονο για κουτι καθως οθονες και λοιπα περιφερειακα δεν αλλαζω τωρα....Σιγουρα θελω λοιπον κουτι με υποδοχες USB απο πανω, εναν αξιοπιστο συγχρονο επεξεργαστη και μητρικη (παντα προτιμουσα Intel για γραφειο εκτος αν με πεισει καποιος για το αντιθετο!) , πιθανοτατα 32Gb μνημη οσο πιο vfm γρηγορη, GPU onboard λογικα καθως δεν εχω καμια απαιτηση για γραφικα, και σιγουρα καποιον καλο και αξιοπιστο NMVE δισκο με πολυ καλες ταχυτητες αναγνωσης/εγγραφης (μπορει να βαλω ως backup τους υπαρχοντες SSD μου) Το βασικο δεν ειπα.....budget ...Δεν εχω προβλημα για ενα ΚΑΛΟ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ και vfm συστημα να δωσω και κατι παραπανω - μ ενδιαφερει βασικα η σταθεροτητα του για τα επομενα 10 πχ χρονια! Ας θεσω λοιπον εν αρχη ενα οριο των 500-700 ευρω για καθε μηχανημα , αλλα και αυτο ειναι υπο συζητηση ΑΝ προκυπτουν vfm επιλογες που κοστιζουν και κατι παραπανω! Ευχαριστω ολους για το χρονο που θα αφιερωσετε! Επεξ/σία 18 Ιουλίου από nikoschrist
TopCLR Δημοσ. 18 Ιουλίου Δημοσ. 18 Ιουλίου α) Λογικά θα προχωρήσεις σε "μικρομεσαίο" επεξεργαστή. Η ισχύς των σημερινών συστημάτων έχει ανέβει πολύ ψηλά και υπερκαλύπτει (πιστεύω και μελλοντικά) τις όποιες ανάγκες αναφέρεις. β) Τροφοδοτικό κάποιο gold με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγγύηση (μιας και πιάνεις δεκαετία) με λίγα σχετικά Watt (500-550W) εφόσον δεν υπάρχει έξτρα κάρτα γραφικών. γ) Ίσως θα χρειαστείς κανονικές άδειες για τα Windows (~140€) και όχι κλειδιά των 5-10€, εφόσον πρόκειται για επαγγελματικά συστήματα. Δεν το γνωρίζω σίγουρα, ψάξε το.
nikoschrist Δημοσ. 20 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 20 Ιουλίου Για να κανουμε τα πραγματα πιο συγκεκριμενα και μετα απο μια αναζητηση και μεσα σε διαφορα νηματα, ας αρχισουμε με το παρακατω σεταπ με τις οποιες παρατηρησεις /διορθωσεις.....αλλα και ερωτησεις πχ το συγκεκριμενο motherboard εχει ενσωματωμενο wifi onboard ? η θελει καποια εξτρα κομματι για wifi 6E (ουτε που ξερω τι ειναι αυτο...) Τροφοδοτικο εχει νοημα καποιο Gold σε σχεση με τα Bronze? Αυτα που εχω βαλει βγανουν στα 600 ευρω απο eshop - θα το προτιμουσα για να ερθει ετοιμο κιολας... Οποιαδηποτε παρατηρηση δεκτη... Ευχαριστω ξανα!
TopCLR Δημοσ. 21 Ιουλίου Δημοσ. 21 Ιουλίου α) Το Gold έχει καλύτερη απόδοση από το Bronze Και ίσως λίγο ποιοτικότερα εξαρτήματα και πιθανόν μεγαλύτερη εγγύηση. β) Γιατί δίσκος ο 990 Pro και όχι κάποιος οικονομικότερος; Ναι, ίσως ο καλύτερος δίσκος αλλά και ακριβός. Γιατί όχι ο WESTERN DIGITAL BLACK SN7100 που κοστίζει 30€ λιγότερα και δεν έχει να ζηλέψει κάτι. Που, λόγω PC γραφείου, μπορείς να βάλεις και οικονομικότερο και να μην δεις διαφορά. 2
nikoschrist Δημοσ. 21 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 21 Ιουλίου Οκ να κοιταξω καποιο Gold τοτε τροφοδοτικο στα ιδια watt πανω κατω δε νομιζω οτι εχει ιδιαιτερες απαιτησεις το συστημα Οσον αφορα το δισκο παντα samsung προτιμουσα απο ssd εποχη, κοιταω βεβαια και αυτον που προτεινες.... Στα υπολοιπα ειμαι οκ σαν επιλογες? Επεξεργαστη και μητρικη (γιατι αυτα ειναι τα 2 επομενα κρισιμα εξαρτηματα - μνημες ας πουμε οτι εχουμε καταληξει!) ? Σ ευχαριστω πολυ για ολες τις απαντησεις
TopCLR Δημοσ. 21 Ιουλίου Δημοσ. 21 Ιουλίου Το gold το πρότεινα σαν πιο ποιοτικό γιατί μιλάς για σύστημα δεκαετίας. Όχι για περισσότερα Watt. Για Ιntel σύστημα δεν ξέρω να σου πω. 1
Chris2756 Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου Aν επιμενεις σε Intel, o 14400 μια χαρα σε καλυπτει και η μητρικη εχει αυτα που θελεις, δεν θα πηγαινα σε κατι ακριβοτερο. Οι μνημες που αναφερεις ειναι ddr5, ενω η μητρικη υποστηριζει ddr4. Eγω θα εμενα σε ddr4 αλλα σε 6400/cl32. Tα 2x16gb ειναι υπεραρκετα και 2x8gb μια χαρα θα ειναι, αν θελεις να κανεις καποια οικονομια. Εγω θα εβαζα και μια ψυκτρα cpu π.χ. BeQuiet pure rock 2 (35E) Για τον Samsung 990 καιταξε και το προηγουμενο μοντελο 980 ειναι πιο οικονομικο, απο ταχυτητες ουτε που θα καταλαβεις την οποια διαφορα στην πραξη. Αν και ο WD που σου προτεινουν μια χαρα ειναι. Τα 2ΤΒ θα σου χρειαστουν στο μελλον. Και βεβαια να βαλεις τους SSD που εχεις για αποθηκες και backup.
nikoschrist Δημοσ. 22 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 50 λεπτά πριν, Chris2756 είπε Aν επιμενεις σε Intel, o 14400 μια χαρα σε καλυπτει και η μητρικη εχει αυτα που θελεις, δεν θα πηγαινα σε κατι ακριβοτερο. Οι μνημες που αναφερεις ειναι ddr5, ενω η μητρικη υποστηριζει ddr4. Eγω θα εμενα σε ddr4 αλλα σε 6400/cl32. Tα 2x16gb ειναι υπεραρκετα και 2x8gb μια χαρα θα ειναι, αν θελεις να κανεις καποια οικονομια. Εγω θα εβαζα και μια ψυκτρα cpu π.χ. BeQuiet pure rock 2 (35E) Για τον Samsung 990 καιταξε και το προηγουμενο μοντελο 980 ειναι πιο οικονομικο, απο ταχυτητες ουτε που θα καταλαβεις την οποια διαφορα στην πραξη. Αν και ο WD που σου προτεινουν μια χαρα ειναι. Τα 2ΤΒ θα σου χρειαστουν στο μελλον. Και βεβαια να βαλεις τους SSD που εχεις για αποθηκες και backup. Οντως δεν ειχα προσεξει οτι αυτη η μητρικη επαιρνε DDR4 και οχι 5....κοιταω λοιπον αυτη https://www.skroutz.gr/s/40967594/Gigabyte-B760-DS3H-AX-rev-1-x-Wi-Fi-Motherboard-ATX-me-Intel-1700-Socket.html , που εχει και wifi kai παιρνει και DDR5 - να μεινω σε αυτες που ειχα επιλεξει ? DDR5 6000/c30 2x16 Gb ? Ψηκτρα οσο κοιταω λεπτομερειες για αυτους τους επεξεργαστες μαλλον θα χρειαστω οποτε θα προσθεσω αυτη που προτεινες το λιγοτερο η και καποια καλυτερη να εχω το κεφαλι μου ησυχο καθως ΠΟΤΕ δε προκειται να μπω στη διαδικασια να δω ποση θερμοκρασια εχει το μηχανημα...! Δισκος η θα μεινω στην επιλογη του samsung η αν ξεφυγω αλλου θα παω στην πιο value επιλογη του WD... Σας ευχαριστω ολους - αν υπαρχουν και αλλες παρατηρησεις η και αλλα σεταπ (αξιζει πχ να μπλεξω με AMD setup?) δεκτα!
sattack Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Θα ήθελα να σου πω να πάρεις AMD σύστημα, αλλά βγαίνει πιο ακριβό από τον 14400. Σε παρόμοια λεφτά με τον 14400 η AMD έχει ή καλύτερους cpu χωρις γραφικά (7400f, 7500f) που προφανώς δεν σου κάνουν, ή χειρότερους cpu με καλύτερα γραφικά (8500g) που πάλι δεν σου κάνουν. Οπότε θα έπρεπε να πας σε 7600 ή 9600x που είναι κατά τη γνώμη μου καλύτεροι αλλά ακριβότεροι. Βέβαια, μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα με μια καλή mATX μητρική, αυτήν εδώ, οπότε ίσως στο σύνολο η χρηματική διαφορά να ειναι μικρή. https://www.skroutz.gr/s/60254939/asrock-b850m-x-wifi-rev-2-0-motherboard-micro-atx-with-amd-am5-socket.html Επεξ/σία 22 Ιουλίου από sattack 1
cabdik Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου δεν μπορω να σου προτεινω συγκεκριμενα κομματια, γιατι εχω ψιλοχασει επαφη με το ΑΜ5 και μετα...! ομως θα σου πω 2-3 πραγματακια να τα εχεις υποψιν σου. 1. οπως σου ειπαν ηδη, επειδη το πισι το θες για βαθος 10ετιας, παρε ποιοτικα περιφερειακα για να εχεις καλυτερη εγγυηση και πιο σταθερη αποδοση. αυτο που σε ενδιαφερει πρωτιστως ειναι η αξιοπιστια και οχι οι ΤΟΡ επιδοσεις. αρα τροφοδοτικο με μεγαλη εγγυηση και πανω απο BRONZE. δεν θες πολλα Watt για το συστημα που θες να στησεις. θεωρω μεχρι 500W εισαι πολυ οκ. αλλωστε τα συγχρονα συστηματα δεν εχουν μεγαλες καταναλωσεις και ειδικα αν δεν εχεις και εξωτερικη καρτα γραφικων..! συνηθως ειναι (αρκετα) κατω απο 100W η καταναλωση ενος τετοιου απλου συστηματος. 2. η μητρικη σου κοιτα να ΜΗΝ ειναι βασικο μοντελο. να εχει 4 RAM ports ωστε σε περιπτωση αναβαθμισης να μπορεις να προσθεσεις εξτρα μνημη. και αρκετες συνδεσεις να σε βολευουν. αν θες WiFi/BT Module ενσωματωμενο.., κλπ...! πιο πολυσε ενδιαφερει ο εξοπλισμος της μητρικης, να σου καλυπτει τις αναγκες.., τωρινες και μελλοντικες..!! 3. παρε ενα καλο-γρηγορο NVME, μην τσιγκουνευτεις εκει, γιατι απο εκει θα προερθει ολη η ταχυτητα και η σβελταδα του συστηματος σου..! ολα τα υπολοιπα κομματια ειναι πολυυυυυυ πιο γρηγορα απο τους δισκους, ετσι κι αλλιως....! εγω θα σου προτεινω να δεις και τον KINGSTON KC3000..! τον εχω, και εχει παραπλησιες ταχυτητες με SAMSUNG...! 2
nikoschrist Δημοσ. 22 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου Ο φιλος Silkcut σε παρομοιο νημα με οδηγει με λογικη σκεψη σε AMD συστημα το οποιο το σκεφτομαι σοβαρα καθως εχουμε ως ειδα ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδια οπτικη στο τι κανουμε σε εναν υπολογιστη γραφειου! Οι επιλογες που εχει σε βασικα κομματια ειναι ο AMD RYZEN 7 7700 3.8 GHZ 32 MB BOX (φανταζομαι θα θελει και μια καλη ψηκτρα...) και μητρικη B850 EAGLE WIFI7 . Θεωρειτε πως ειναι ενας καλος αρχικος συνδιασμος βασης??? (ισως η μητρικη να ειναι "υπερβολη" και πιο value επιλογη να ειναι αυτη που προτεινει ο Sattack την ASRock B850M-X WiFi (αν και δεν ειχα παλιοτερα την καλυτερη των εντυπωσεων απο AsRock....)
sattack Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Όσο ανεβαίνουμε σε budget υπάρχουν και περισσότερες επιλογές. Εκεί γύρω στα 190Ε προσωπικά μου αρέσει η ΜSI gaming B850. (To όνομα "Gaming" δεν ειναι αποτρεπτικό). Φυσικά συμφωνώ ότι το νο1 είναι η αξιοπιστία. Το θέμα είναι ότι δεν είναι εύκολο να πεις ποια εταιρεία και ποιο μοντέλο είναι πιο αξιόπιστο.... Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους NVMe. Οι ονομαστικές ταχύτητες δεν παίζουν ρόλο. Πιστεύω σε τυφλή δοκιμή κάποιος ούτε έναν pci3.0 δεν θα καταλάβαινε. Η αξιοπιστία είναι το νο1, αλλά άντε να πεις ποιο μοντέλο θα σου βγάλει ζημιά και ποιο όχι. Το πολύ να πας βάση TBW, αλλά πάνω από όλα είναι θεμα τύχης... Επίσης, όσο ανεβαίνεις το budget, τόσο πιο σου μπαίνουν ιδέες για καλύτερο cpu. Θα πάρεις 7600 6c/12t ή 7700 8c/16t? Ή μήπως 9600x 6c/12t ή 9700x 8c/16t, όχι γιατί οι 9xxx έχουν καλύτερη απόδοση αλλά γιατί έχουν καλύτερο energy efficiency και καλύτερα thermals. Για δουλειά γραφείου, ακόμα και το φθηνότερο μοντέλο μητρικής και cpu από τα παραπάνω αρκεί. Σιγά μην δεν αρκούν οι 6 πυρήνες... Είναι θέμα budget και γούστου... . . ΥΓ. Στους ΑΜD AM5 δεν αρέσουν τα 4 στικς μνήμης. Μόνο όσοι κάνουν επεξεργασία βίντεο και θέλουν 128 ή 192GB θα καταφύγουν αναγκαστικά σε 4 στικς. Για office αμφιβάλω αν ποτέ θα χρειαστούν πάνω από 32GB. Στην απίθανη περιπτωση που ποτέ στο μέλλον κάποιος αποφασίσει ότι θέλει πάνω από 32GB, τότε λοιπόν δεν συμφέρει να πάρει άλλα 2 στικς 2x 16GB. Συμφέρει να πουλήσει τα 2x 16GB που έχει (και επειδή θα ειναι 6000 cl30 θα πουληθούν αμέσως) και να πάρει τότε 2x 32GB. Πάντως όπως είπα, αμφιβάλλω ότι ποτέ θα γίνει αυτό για PC γραφείου. Ακόμα και τα 32GB μάλλον αχρησιμοποίητα θα πάνε... Επεξ/σία 22 Ιουλίου από sattack 4
nikoschrist Δημοσ. 22 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Οk λοιπον...για παμε με ενα σεταπ με AMD να δουμε εδω παρατηρησεις ... Εχω προσθεσει ψηκτρα ΥΓ - Στο e-shop για το συγκεκριμενο mobo GIGABYTE B650 EAGLE AX D5 RETAIL λεει "AMD Ryzen 7000/8000 series processors." , ενω στο site της μαμας εταιριας Gigabyte B650 EAGLE AX (rev. 1.0) "AMD Socket AM5:Supports AMD Ryzen™ 7000/ Ryzen™ 8000/ Ryzen™ 9000 Series Processors" - To βασικο ερωτημα ειναι συμβατο με τον 9600Χ ?? ΥΓ2 - περαν του Samsung NVME (που θα μπορουσα να γλυτωσω περιπου 30 ευρω) ,ειναι κατι αλλο πιο vfm ? Επεξ/σία 22 Ιουλίου από nikoschrist
sattack Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου (επεξεργασμένο) ΟΛΕΣ οι μητρικές ΑΜ5 παίρνουν ΟΛΟΥΣ τους επεξεργαστές AM5. Για αυτούς που κυκλοφόρησαν μετά από την κυκλοφορία της μητρικής (οπως προφανώς η σειρά 9xxx κυκλοφόρησε μετά την Gigabyte B650 και αυτοί δεν ανανέωσαν την περιγραφή...), απλώς βγάζουν ενα νέο BIOS για να υποστηρίζει τους νέους cpu. Ψύκτρα γύρω στα 30Ε εμείς εδώ συνήθως προτείνουμε την Arctic Freezer 36. Επεξ/σία 22 Ιουλίου από sattack 1
flikifloki Δημοσ. 22 Ιουλίου Δημοσ. 22 Ιουλίου Εγώ τώρα θα κάνω μια "ιεροσυλία" και θα προτείνω φθηνότερες ram. Για την χρήση που θες, αμφιβάλω αν θα ανοίξεις xmp καν. Ο μόνος λόγος που μπορώ να δω για 6000/cl30 θα ήταν για μεταπωλητική αξία, τίποτα άλλο. Και τα 32gb, όχι μάλλον αλλά εγγυημένα, αχρησιμοποίητα θα πάνε. Αλλά οκ εκεί πες ας υπάρχει πλεονασμός αφού δε ξέρουμε τα προγράμματα που θα τρέχουν όλα μαζί και συνήθειες χρήσης όπως 85 tabs ανοιχτά στο chrome και τα 16 μπορεί σε κάποια χρόνια να είναι στα όρια, κι ας το θεωρώ αρκετά απίθανο. Και για τον 9600x σε χρήση γραφείου, μπορεί η Arctic 36 ψύκτρα να είναι πολύ δυνατή για το κόστος της, αλλά και αυτή λίγο αχρείαστη θα πάει. Αν είχε stock cooler, θα ήταν αρκετό, οπότε και η pure rock slim θα κάνει τέλεια τη δουλειά της.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα