Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οκ αν και θα θελα φρεκο σεταπ με windows 11 απ την αρχη, θα δοκιμασω να περασω με εικονα το συστημα και να αναβαθμισω σε 11 καθως θα μου στοιχισουν τουλαχιστον 250 ευρω 2 νεα αντιγραφα των windows 11 !!!

Ας παμε σε μικρολεπτομερειες

1. Εχει νοημα 1 στικ μνημης 32 Gb, η ειναι καλυτερα 2χ16Gb ?

2.Οι πιο vfm μνημες PATRIOT VIPER VENOM 32GB (2X16GB) DDR5 6000MHZ CL30, δεν ειναι στη λιστα "συμβατοτητας" του motherboard GIGABYTE B650 EAGLE AX D5 RETAIL, το οποιο εχω καταληξει οτι ειναι απ τα πιο vfm για τα λεφτα του....Υπαρχει προβλημα σε αυτο η ειναι μονο ψυχολογικο (φανταζομαι)? Να παω εδω KINGSTON FURY BEAST BLACK 32GB (2X16GB) DDR5 6000MT/S CL30 AMD - βγαινουν λιγο πιο ακριβα...

3.Αντι για τον SAMSUNG MZ-V9P1T0BW 990 PRO 1TB , λεω να παω στον πιο vfm KINGSTON SKC3000S/1024G KC3000 1TB οπου φανταζομαι οτι δε θα βρω καμια διαφορα και εχουν και την ιδια εγγυηση

4.Τροφοδοτικο αν και το συστημα δε χρειαζεται παραπανω απο 450W (και πολλα του ειναι), ολοι λετε για το SEASONIC CORE GX ATX 3 (2024) 750W 80 PLUS GOLD σε crazy sunday τιμη οσο το 650 (απλα θα παει αχρειαστο, σβηστο βασικα...)

5.Επεξεργαστη μαλλον θα μεινω στον 9600Χ αν και ποτε δεν ημουν φαν της AMD, θα "ρισκαρω" μαζι σας... 😛

Ειμαι σχεδον ενταξει να πατησω το κουμπι Χ 2 !!!

Και παλι σας ευχαριστω ολους για το χρονο και τις απαντησεις σας!

• Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1) πάντα ειναι καλύτερα 2 στικ μνήμης. Για γραφείου δεν θα παιζει ρόλο, αλλά για ποιο λόγο να παρει κάποιος 1? Ζευγαρια πάντα καλύτερα.  

2) Δεν παίζει ρόλο. Ούτε στη δική μου ήταν. Δεν δοκιμάζουν τα πάντα. Δεν υπάρχει λόγος για ακριβότερες. 

3) ναι...

4) επειδή όλα ειναι θέμα χρημάτων, για ποιο λόγο να πάρει κάποιος psu μικροτερης ισχύος στα ίδια λεφτα? Απο οτι εχω δει, στα 82Ε υπάρχει Seasonic 750Wgold non modular και στα 96Ε νομίζω είναι η προσφορά για modular? Αλλιώς μετά για πιο φτηνό ειναι Corsair 550W στα 55Ε όμως ειναι bronze. 

Μόλις πας να βρεις gold 550W ή 650W πέφτεις στο 750αρι με τα 82Ε. Ή για modular στο άλλο. Οπότε για ποιο λόγο να προτιμήσει κάποιος το μικρότερο στα ίδια λεφτα? 

5) 9600Χ η καλύτερη επιλογή. Πολύ καλή απόδοση στην μικρότερη τιμή, με το καλύτερο energy efficiency της αγοράς. Κι αν ποτέ στο μέλλον κάποιος αποφασίσει ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο (απίθανο για γραφείο...), θα πουληθεί αμέσως και θα υπάρχει σίγουρα ισχυρότερο μοντέλο cpu και νεότερης γενιάς για το ίδιο socket, οπότε η μητρική και οι μνήμες θα μείνουν ως έχουν. 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 3
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, nikoschrist είπε

4.Τροφοδοτικο αν και το συστημα δε χρειαζεται παραπανω απο 450W (και πολλα του ειναι), ολοι λετε για το SEASONIC CORE GX ATX 3 (2024) 750W 80 PLUS GOLD σε crazy sunday τιμη οσο το 650 (απλα θα παει αχρειαστο, σβηστο βασικα...)

Απο οτι εχω καταλαβει (μπορει να κανω και λαθος) προτεινουμε διαφορα τροφοδοτικα, τα οποια και βεβαιως ειναι πολυ καλα, αλλα στο δικο μας πι σι, seasonic εχουμε, η καποια αλλη μαρκα που της τα εχει φτιαξει η seasonic. Tωρα διαφορα μεταξυ 82 και 96 Ε, ειναι αμεληταια νομιζω

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

λογο οτι θα δουλευει για δεκα χρονια συνεχως εγω θα πηγαινα σε επαγγελματικα κομματι στο θεμα μητρικη και τροφοδοτικου 

τροφοδοτικο με 10 χρονια εγγυηση (μην κοιτασ τα watt) https://www.e-gate.gr/1680214/be-quiet-power-zone-2-750w-14cm-fan-fully-modular-80-platinum-pcie-5-1-black-bp006eu?skr_prm=WyIxYWJmZmU1Zi1lOGM2LTQ1MjMtYjM0OS0xNTQ0YzcwOGFhZGEiLDE3NTMzNzI3MTU0MTQseyJhcHBfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0

και μητρικη με πρασινο χρωμα πχ https://www.e-gate.gr/1263211/asus-pro-h610m-c-d4-csm-90mb1a30-m0eayc?skr_prm=WyIxYWJmZmU1Zi1lOGM2LTQ1MjMtYjM0OS0xNTQ0YzcwOGFhZGEiLDE3NTMzNzIyMDMxNzcseyJhcHBfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0

τα υπολοιπα ας πουν τα παιδια

Επεξ/σία από george kesoglu
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για να εχω πληρη εικονα στις 2 επιλογες μεταξυ AMD συστημα Vs Intel, και εχοντας καταληξει για την πρωτη επιλογη στα επι μερους κομματια, θα ηθελα να δω και την επιλογη της Intel ετσι οπως αρχικα ξεκινησα για να βαλω εν τελει αυτες τις 2 κατω προτασεις!

Αρα κουτι, τροφοδοτικο, σκληρος και ψηκτρα αν χρειαστει μενουν ως εχουν

Intel 14400 ας πουμε οτι αυτη ειναι η πιο vfm στην κατηγορια των 150-180 ευρω επεξεργαστων η για Overspend o 14600K . Στα specs του 14400 γραφει "Τύποι μνήμης: έως DDR5 4800 MT/s, έως DDR4 3200 MT/s. " . Αυτο σημαινει οτι δεν μπορει να εκμεταλευτει μια πιο γρηγορη μνημη πχ? Γιατι τα συγχρομα Mobos (πχ αυτο GIGABYTE B760M AORUS ELITE AX DDR5 RETAIL ) υποστηριζουν μεχρι 7800 η και 8000 - η ειναι καποια αλλη μοναδα μετρησης που δεν εχω καταλαβει η καπου αλλου χανω τη μπαλα....

Μεταξυ αυτων των 2 μητρικων https://www.e-shop.gr/mitriki-gigabyte-b760-ds3h-ax-oc-wifi-d5-retail-p-PER.608362 , & https://www.e-shop.gr/mitriki-gigabyte-b760m-aorus-elite-ax-ddr5-retail-p-PER.607368 , ποια ειναι καλυτερη? Καλο θα ηταν το chip 790 , πχ αυτη https://www.e-shop.gr/mitriki-gigabyte-z790-eagle-ax-1700-d5-retail-p-PER.608592 ? Η ποια θα προτεινατε για τον 14400 η και για τον 14600Κ?

Με βαση τα ανωτερω ποιος ο καλυτερος συνδιασμος για μνημες DDR5 και χρονισμου τους με τον 14400 και καποιο πανω απο Mid range mobo? Αυτες που προτεινετε ως πιο Vfm λυση οι PATRIOT VIPER VENOM 32GB (2X16GB) DDR5 6000MHZ CL30 ,δεν κανουν? XMP Enabled ρυθμιζει μονο τους τους χρονισμους των μνημων?

Επεξ/σία από nikoschrist
Δημοσ.

Για τις μητρικες. Για 11Ε δεν νομιζω να υπαρχει νοημα να τις συγκρινουμε. Την δευτερη θα ελεγα, αν δεν χρειαζονται οι περισσοτερες pci θυρες που εχει η πρωτη.

Για μνημες. Για AMD 2x16gb/6000MHz/30cl ειναι το λεγομενο sweet spot, το οποιο και συστηνεται. Για Intel αντιστοιχα 2x16/6400/32. Μου τις εχουν συστησει και τις χρησιμοποιω χωρις προβλημα με 14700

"στους υπολογιστικούς όρους, τα MHz και MT/s αναφέρονται σε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Τα MHz αναφέρονται στην ταχύτητα ρολογιού της RAM, ενώ τα MT/s αναφέρονται στην πραγματική αποτελεσματική ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων της RAM. Για την DDR (Double Data Rate) RAM, ένας κύκλος ρολογιού αντιστοιχεί σε διπλάσια ταχύτητα δεδομένων. Άρα, κυριολεκτικά, οποιαδήποτε DDR RAM με 4800 MHz θα έχει 9600 MT/s αποτελεσματική ταχύτητα δεδομένων."

Κατα ποσο ισχυει δεν ξερω, ας μας διαφωτισουν τα παιδια εδω που γνωριζουν. Για καποιους λογους μαρκετινγκ οι εταιρειες εχουν τα εχουν μπερδεψει, εγω σηγουρα οπως και αλλοι χρηστες PC. Και πρεπει να τελειωσω πολυτεχνιο για να μπορω να διαλλεξω δυο μνημες για το PC μου

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι, αυτό ακριβώς έγινε! 

Ξεκίνησε 25 χρονια πριν.

Μεχρι τότε υπήρχε η SDR (Single Data Rate) μνήμη. Δούλευε στα 100MHz και μετέδιδε data μια φορά σε κάθε κύκλο. (1Hz σημαίνει ένας κύκλος το δευτερόλεπτο).

Τότε βγήκε η DDR μνήμη (Double Data Rate) που όπως λέει το όνομα, μετέδιδε 2 φορές δεδομένα σε κάθε κύκλο ρολογιού. 

Τότε ακριβώς άρχισε ο "μυλος", το μπέρδεμα. Δούλευε μεν η DDR στα 100MHz, αλλά λέγανε: "Αφού μεταδίδει διπλάσια δεδομένα τώρα σε συγκριση με μια SDR 100MHz, τότε να την πούμε την DDR "200MHz" αφού είναι σαν να ήταν μια SDR 200ΜΗz στην απόδοση. 

(Μάλιστα η Intel είχε φτιάξει μια QDR για τους πρώτους Ρentium4 και έλεγε αφου είναι 4x 100MHz , θα την λέμε "QDR 400 MHz"! Ευτυχώς πήγε γρήγορα κουβά και το γύρισε και αυτή σε DDR! )

Από τότε μέχρι σήμερα το ίδιο βιολί. Ακόμα και τώρα αν πας στο section για cpu / ram, υπαρχουν thread που λέει ένας "δεν μου δουλευει στα 3600", και δεν είναι ξεκάθαρο αν εννοεί πραγματικό ρολόι 3600MHz τεράστιο overclock (effective 7200 DDR) ή εννοεί 1800MHz πραγματικό ρολόι (effective 3600 DDR)

Όλα αυτά έχουν και πρακτική σημασία, γιατί όσο είναι το πραγματικό ρολόι της μνήμης (δηλ 3000ΜHz όταν λέμε DDR6000), τόσο πρέπει να είναι και το ρολόι του memory controler πάνω στη cpu, και αν αυτό δυσκολεύεται να ανεβει τόσο ψηλά, θα μπουν διαιρέτες κλπ κλπ.

Οπότε για να λυθεί αυτό το μπέρδεμα και να καταλαβαινόμαστε πιο εύκολα όταν μιλάμε, είπαν: τέρμα με τα πραγματικά και τα effective ΜHz. 

Θα λέμε πόσα Transfers (μεταφορές δεδομενων) κάνει η μνήμη το δευτερόλεπτο. Δηλαδή T/s. Ή ΜT/s αφού μιλάμε για τεράστια νούμερα.  Προφανώς η DDR κάνει 2 Transfers ανά Hz. Οπότε πραγματικό ρολόι 3000ΜΗz, x2 Transfers,  ανά δευτερόλεπτο, άρα 6000ΜΤs 

Δηλαδή το effective 6000MHz που λέγαμε, τώρα θα το λέμε 6000MTs, το νούμερο παραμένει ολόιδιο και αποδίδει την ίδια εννοια, απλώς τώρα είμαστε σωστοί στη διατύπωση και δεν χρειάζεται πλέον ούτε επεξηγήσεις, ούτε να τσακωνομαστε "ναι αλλά δεν είναι πραγματικά MHz" και άλλα τέτοια.

Την υιοθέτησε την ονομασία ΜΤs και η Microsoft πέρυσι στο Task Manager στα windows, για να προχωρήσουμε να συνεννοούμαστε καλύτερα χωρίς να τσακωνόμαστε και να γίνεται μύλος. 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 2
Δημοσ.

Με αυτο το συνδιασμο (για Intel προταση προς συγκριση)

-  https://www.e-shop.gr/cpu-intel-core-i5-14400-47ghz-lga1700-box-p-PER.608056

https://www.e-shop.gr/mitriki-gigabyte-b760m-aorus-elite-ax-ddr5-retail-p-PER.607368  (παιρνει 2 σκληρους Μ2 αν δε βαλω καρτα γραφικων σωστα?)

& - μνημες 2χ16 6400/32 αυτες https://www.e-shop.gr/ram-patriot-pvv532g640c32k-viper-venom-32gb-2x16gb-ddr5-6400mhz-dual-kit-p-PER.323762 

ειμαι οκ? Υπαρχει καμια παρατηρηση/βελτιωμενη προταση σε αυτα? 

Δημοσ.

Eπιτελους, διαβαζοντας μια σελιδα, ξεμπλοκαριστηκα, χωρις να χρειαστει να τελειωσω πολυτεχειο, τωρα στα γεραματα.

Για τον φιλο μας τωρα, μια χαρα ειναι αυτα που εβαλες για δουλειες γραφειου. Δεν βλεπω και καμια σοβαρη διαφορα χρηματων, με π.χ. AMD 7600, μητρικη, μνημες, λιγο πιο ακριβος επεξεργαστης, λιγο πιο φτηνη μητρικη κτλ "ισα βαρκα ισα νερα"

Και τα δυο συστηματα μια χαρα θα εξυπηρετησουν. Εργαλειο για δουλεια ειναι, διαλλεξε ενα αξιοπιστο τροφοδοτικο με πολλα χρονια εγκυηση (τι κανει νιαου νιαου στα κεραμηδια?), εναν γρηγορο αξιοπιστο δισκο και τελειωσες. 

Εκεινο το onservatory, ρε παιδι μου, για γραφειο? Λεω τωρα, φανταζομαι να μπαινω στο γραφειο σου και αντι να μου τραβηξουν την προσοχη, η προσωπικοτητα και το χαμογελο σου, προδιαθετοντας με για πιθανη συνεργασια, να τραβηξουν την προσοχη μου τα εφτα εκατομυρια χρωματιστα λαμπακια που θα αναβοσβυνουν. Ειναι και mech, φορα παρτιδα ολα.

Η giga b760m δυο Μ.2 χωρα, βαλεις δεν βαλεις καρτα γραφικων. Αν σε καλυπτουν οι θυρες/θεσεις για καρτες, δισκους, sata, usb κτλ, εγω δεν θα επερνα κατι ακριβοτερο.

Καλες αγορες!

• Like 2
Δημοσ.
19 hours ago, nikoschrist said:

Στα specs του 14400 γραφει "Τύποι μνήμης: έως DDR5 4800 MT/s, έως DDR4 3200 MT/s. " . Αυτο σημαινει οτι δεν μπορει να εκμεταλευτει μια πιο γρηγορη μνημη πχ? 

Οι 12/13/14 γενιάς Intel ανάλογος την μητρική μπορούν να δουλέψουν είτε με ddr4, είτε με ddr5 (θαρρώ από socket 775 έχει να γίνει κάτι αντίστοιχο)

Τώρα τα νούμερα που αναφέρει είναι -ας πουμε- τα "εγγυημένα" (για 2 dimm) τώρα πάνω σε αυτό αλλάζει τις ρυθμίσεις το xmp και παίζουν οι μνήμες στις ονομαστικές τους ταχύτητες -γενικα μην σε προβληματίζουν αυτοί οι αριθμοί(κ στον 7600 είναι 5200mt).

Εγώ για να είμαι ειλικρινής θα έβαζα στο ζυγι το σύστημα με τον 7600 που έχει γίνει συζήτηση και τον 14400 ως φθηνότερη επιλογή, δλδη με ddr4 μνήμες/απλή μητρική κοκ.

Psu -όπως ειπώθηκε- κ στις 2 περιπτώσεις βάλε κάτι αξιοπρεπες.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 23/7/2025 στις 7:33 ΜΜ, sattack είπε

Για οτιδήποτε μη games, θα τρέχουν τέλεια. (Και για απλά games τρέχουν, αλλά δεν είναι αυτό το θεμα μας). 

Εγώ θα έλεγα, αφού παρθεί backup των win10 που τρέχουν τώρα,  να δοκιμάσεις αντιγραφή αυτού του backup image στον δισκο του νεου pc και να δεις αν δουλέψουν. Τα win10 ειναι αρκετά εξελιγμένα και εμένα μόνα τους αυτόματα μου δούλεψαν από amd phenomII σε intel core i5 και έκαναν μόνα τους τις αλλαγές σε drivers. 

Μετά, αν δουλέψουν απροβλημάτιστα για καναδυο μέρες, κάνεις αναβάθμιση σε win11. 

Αν θελει νέα ενεργοποίηση, νομίζω ότι από το τηλ κάποιος της Microsoft θα το κάνει, εφόσον τα win10 ηταν ενεργά. Κράτα και screenshot που να φαίνεται η ενεργοποίηση και ο κωδικός. 

Αν δεν τρεξει η παλιά εγκατάσταση, τότε ναι, εγω θα προσπαθούσα έτσι, φρέσκια εγκατάσταση των 7 και μετά αναβαθμισεις σε 10 και 11. Υποτίθεται οτι MS σταμάτησε τη δωρεάν αναβάθμιση από 7 σε 10, αλλά στο youtube και στο internet λένε οτι ακόμα γίνεται και έχει πετύχει λένε σε μερικούς. Είναι λίγο ρίσκο να πάει στράφι η προσπάθεια...

Η αλλη λυση ειναι φρέσκια εγκατάσταση win10 (ή ίσως και 11) και προσπάθεια απο το τηλ να τα ενεργοποιήσει ο αντιπρόσωπος,  με το σκεπτικό οτι ειναι αναβάθμιση του υπάρχοντος επαγγελματικου μηχανήματος που είχε νομιμα ενεργοποιημενα win10. (Με τον κωδικό και τα screenshots αν χρειαστει) 

Σε ΠΙΣΙ που προβλεπεται να τρεξει WIN 11....,  OXI  εγκατασταση απο BACK UP. ΔΕΝ θα μπορεσει να κανει αναβαθμιση σε 11, ακομα κι αν το νεο συστημα εχει ολες τις προδιαγραφες. ο λογος ειναι οτι για να εγκατασταθουν τα 11 θα πρεπει εξ αρχης να εχεις ενεργοποιησει τις δικλειδες ασφαλειας που ζητανε τα 11αρια (TPM2.0). αν κανεις εγκατασταση χωρις αυτα, τοτε τα Windows θα "διαβαζουν" οτι το συστημα δεν ειναι ικανο για αναβαθμιση σε 11αρια....!!! 

ΑΡΑ...... ΠΡΙΝ αρχισεις τις εγκαταστασεις, θα διαβασεις καλα ειτε στο μανθαλ της μητρικης, ειτε ψαχνοντας στο φορουμ και στο διαδικτυο, πως ενεργοποιεις πρωτα τις δικλειδες ασφαλειας της μητρικης, για να κανεις εγκατασταση των WIN 10 που ηδη εχεις, με τα κλειδια που ηδη εχουν. αν ζητησει καινουριο, αναλογα το κλειδι που εχεις, ισως να μην χρειαστει αλλαγη, απλα θα κανεις εγκατασταση και μετα -αφου ενεργοποιηθουν τα 10αρια, καποια στιγμη αργοτερα, θα ζητησει αναβαθμιση σε 11.....!!!!  αλλα προσεξε αυτες τις λεπτομερειες, γιατι την πατησα κι εγω, και καποια στιγμη πρεπει να τα κανω κι εγω ολα αυτα, για να παρει τα 11αρια.........!! 

Επεξ/σία από cabdik
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...