Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το σπίτι που μένω είναι της μητέρας μου και μου το έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση. Αλλά τον τελευταίο καιρό μου ζητάει να το πάρω στο όνομά μου.

Το θέμα μου είναι ότι αυτήν την στιγμή εμένα δεν με συμφέρει να το κάνω αυτό γιατί θα χάσω κάποια προνόμια που έχω (επίδομα ΚΕΑ, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ) συν το ότι θα πρέπει να πληρώσω ένα ποσό για την γονική παροχή που αν κρίνω από άλλους που το έχουν κάνει μπορεί να είναι πάνω από 4 χιλιάρικα. Βέβαια τώρα ακούω ότι θα είναι πιο φτηνά γιατί γλιτώνεις κάποιους φόρους αλλά και πάλι το ποσό θα είναι μεγάλο. Έχω ρωτήσει λογιστή και συμβολαιογράφο αλλά δεν ξέρουν μου λένε αν δεν ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Δεν υπάρχει κάποιο benefit τώρα στο να πάρω το σπίτι στο όνομά μου, εννοώντας δεν θα αλλάξει κάτι. Πάλι εγώ θα μένω, δεν θα το πουλήσω ούτε θα το νοικιάσω. Ουτε η μητέρα μου θα κερδίσει κάτι πέρα από ένα επίδομα θέρμανσης που δεν το παίρνει τώρα λόγο τεκμηρίων. Ο μόνος λόγος που θέλει να μου το δώσει είναι για να είναι ήσυχη και να μην το έχει άλλο στο κεφάλι της. Να πω ότι είναι ένα σπίτι μεγαλούτσικης αξίας και ξεπερνάει τα 200.000 αντικειμενική. 

Ρώτησα για διαθήκη και να το πάρω στο όνομά μου όταν έρθει αυτή η ώρα, άλλοι μου λένε ότι δεν πληρώνεις, άλλοι ότι πληρώνεις αλλά λιγότερα και άλλοι περισσότερα οπότε να το πάρω τώρα που μπορώ πριν ακριβύνουν. Λογιστές δεν ξέρουν να μου πουν. Το chaτ GPT δεν ξέρει να μου πει, η απάντηση είναι ουσιαστικά "ανάλογα αυτό και ανάλογα εκείνο μπορεί να σου έρθει πιο φτηνά έτσι αλλά μπορεί και αλλιώς".

Τι θα κάνατε στην θέση μου? Δεν θέλω να χάσω το επίδομα και τα προνόμια που έχω και τα λεφτά που έχω τώρα παίζει και να μην φτάνουν καν για την γονική παροχή. Από την άλλη όμως αν είναι τα κληρονομικά να μου έρθουν αργότερα τα διπλάσια ή τριπλάσια λεφτά τότε θα πρέπει να το κάνω όσο πιο σύντομα μπορώ. Το θέμα είναι ότι δεν έχω ιδέα από αυτά.

Επεξ/σία από imgema
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, imgema είπε

Το σπίτι που μένω είναι της μητέρας μου και μου το έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση. Αλλά τον τελευταίο καιρό μου ζητάει να το πάρω στο όνομά μου.

Το θέμα μου είναι ότι αυτήν την στιγμή εμένα δεν με συμφέρει να το κάνω αυτό γιατί θα χάσω κάποια προνόμια που έχω (επίδομα ΚΕΑ, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ) συν το ότι θα πρέπει να πληρώσω ένα ποσό για την γονική παροχή που αν κρίνω από άλλους που το έχουν κάνει μπορεί να είναι πάνω από 4 χιλιάρικα. Βέβαια τώρα ακούω ότι θα είναι πιο φτηνά γιατί γλιτώνεις κάποιους φόρους αλλά και πάλι το ποσό θα είναι μεγάλο. Έχω ρωτήσει λογιστή και συμβολαιογράφο αλλά δεν ξέρουν μου λένε αν δεν ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Δεν υπάρχει κάποιο benefit τώρα στο να πάρω το σπίτι στο όνομά μου, εννοώντας δεν θα αλλάξει κάτι. Πάλι εγώ θα μένω, δεν θα το πουλήσω ούτε θα το νοικιάσω. Ουτε η μητέρα μου θα κερδίσει κάτι πέρα από ένα επίδομα θέρμανσης που δεν το παίρνει τώρα λόγο τεκμηρίων. Ο μόνος λόγος που θέλει να μου το δώσει είναι για να είναι ήσυχη και να μην το έχει άλλο στο κεφάλι της. Να πω ότι είναι ένα σπίτι μεγαλούτσικης αξίας και ξεπερνάει τα 200.000 αντικειμενική. 

Ρώτησα για διαθήκη και να το πάρω στο όνομά μου όταν έρθει αυτή η ώρα, άλλοι μου λένε ότι δεν πληρώνεις, άλλοι ότι πληρώνεις αλλά λιγότερα και άλλοι περισσότερα οπότε να το πάρω τώρα που μπορώ πριν ακριβύνουν. Λογιστές δεν ξέρουν να μου πουν. Το chaτ GPT δεν ξέρει να μου πει, η απάντηση είναι ουσιαστικά "ανάλογα αυτό και ανάλογα εκείνο μπορεί να σου έρθει πιο φτηνά έτσι αλλά μπορεί και αλλιώς".

Τι θα κάνατε στην θέση μου? Δεν θέλω να χάσω το επίδομα και τα προνόμια που έχω και τα λεφτά που έχω τώρα παίζει και να μην φτάνουν καν για την γονική παροχή. Από την άλλη όμως αν είναι τα κληρονομικά να μου έρθουν αργότερα τα διπλάσια ή τριπλάσια λεφτά τότε θα πρέπει να το κάνω όσο πιο σύντομα μπορώ. Το θέμα είναι ότι δεν έχω ιδέα από αυτά.

Ρωτάς συμβολαιογράφο  για τα κόστη.

Υπάρχει άλλος συγγενής που μπορεί να εμπλακεί σε θέμα διαθήκης;.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Ukforthemoment είπε

Ρωτάς συμβολαιογράφο  για τα κόστη.

Υπάρχει άλλος συγγενής που μπορεί να εμπλακεί σε θέμα διαθήκης;.

Οχι δεν θα υπάρχει κανένας άλλος στην διαθήκη.

Δημοσ.

Από τα λίγα που ξέρω και δεν είναι και 100% ότι είναι σωστά αυτά που θα σου πω είναι ότι αν στο κάνει μεταβίβαση τώρα γλιτώνεις όλους τους φόρους και πληρώνεις μόνο τα συμβολαιογραφικά.... Συν ότι θα πρέπει να είναι τακτοποιημένο σε ότι αυθερεσιες υπάρχουν συν ότι θα πρέπει να έχει και ταυτότητα κτηρίου. Στην δεύτερη περίπτωση από κληρονομιά πληρώνεις φόρους και συμβολαιογραφικά αλλά δεν χρειάζεται να είναι τακτοποιημένο σε αυθερετα ούτε να έχει ταυτότητα κτηριου

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, maverick290402 είπε

Από τα λίγα που ξέρω και δεν είναι και 100% ότι είναι σωστά αυτά που θα σου πω είναι ότι αν στο κάνει μεταβίβαση τώρα γλιτώνεις όλους τους φόρους και πληρώνεις μόνο τα συμβολαιογραφικά.... Συν ότι θα πρέπει να είναι τακτοποιημένο σε ότι αυθερεσιες υπάρχουν συν ότι θα πρέπει να έχει και ταυτότητα κτηρίου. Στην δεύτερη περίπτωση από κληρονομιά πληρώνεις φόρους και συμβολαιογραφικά αλλά δεν χρειάζεται να είναι τακτοποιημένο σε αυθερετα ούτε να έχει ταυτότητα κτηριου

Πως μπορώ να δω αν όλα αυτά ειναι τακτοποιημένα και οτι έχω ταυτότητα κτηρίου?

Δημοσ.

Θα πρέπει να φέρεις μηχανικό να δει σχέδια κλπ... Αν έχεις κάποιον γνωστό θα

σου πει αμέσως αν υπάρχουν αυθερεσιες που χρειάζονται τακτοποιηση

Η ταυτότητα κτηρίου έχει βγει τα τελευταία δύο χρόνια ότι πρέπει να υπάρχει.... Άρα δεν πρέπει να έχεις. Αλλά για βγει ταυτότητα κτηρίου πρέπει πρώτα να έχουν τακτοποιηθεί αυθερεσιες αν υπάρχουν 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σχετικα με τον φορο κληρονομιας:

https://www.aade.gr/omogeneis-katoikoi-exoterikoy/kefalaio/forologia-klironomion

29 λεπτά πριν, imgema είπε

Οχι δεν θα υπάρχει κανένας άλλος στην διαθήκη.

αυτό δεν μπορείς να το ξερεις 100% σιγουρα.

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.

θα σου γράψει την ψιλή κυριότητα και θα κρατήσει η μαμα σου την επικαρπία.ο φόρος και τα συμβολαιογραφικά που θα δώσεις ειναι λιγοτερα.οταν φύγει η μαμα σου το ακίνητο περνά αυτόματα σε εσένα.

Δημοσ.

Να κανετε γονικη παροχη. Μέχρι 800 χιλ ειναι αφορολόγητο. Και γλιτώνεις πάρα πολλά στο μέλλον.

Απλα εχει διαδικασία η γονικη παροχη. Εκτός από τα πολλά δικαιολογητικά θέλει να φωνάξετε μηχανικό να σας βγάλει ηλεκτρονική ταυτότητα να ελέγξει για τυχόν αυθαίρετα κλπ. Στο διαμέρισμα που έχουμε 95 τμ, ο μηχανικός μας πήρε 1500 μαζί με τα πρόστιμα γιατι τακτοποιήσαμε το μισό μπαλκόνι που είχε κλείσει η μητέρα μου και άλλα 1500 μας πήρε η συμβολαιογραφος. Σύνολο 3000 ευρώ. Για τη μονοκατοικία στο χωριό, 1200 ευρώ η μηχανικος μαζί με τακτοποιησεις πρόστιμα και άλλα 1300 η συμβολαιογραφος.

Γονικη παροχη με ψιλή κυριότητα και επικαρπια

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, imgema είπε

Το θέμα μου είναι ότι αυτήν την στιγμή εμένα δεν με συμφέρει να το κάνω αυτό γιατί θα χάσω κάποια προνόμια που έχω (επίδομα ΚΕΑ, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ) συν το ότι θα πρέπει να πληρώσω ένα ποσό για την γονική παροχή

το ποσό δε νομιζω οτι το πληρωνεις εσυ αλλα η μητερα σου

4 ώρες πριν, imgema είπε

Τι θα κάνατε στην θέση μου?

θα το επαιρνα με διαθηκη οταν ερθει η ωρα

Δημοσ.

Να ρωτήσεις οπωσδήποτε συμβολαιογράφο για να πάρεις την πιο έγκυρη απάντηση. 

Το πρόβλημα που υπάρχει με πολύ κόσμο πλέον είναι το εξης. Γονικές παροχές και κληρονομιες ειναι αφορολογητες μεχρι 800k. Απο εκει λοιπόν δεν έχεις κανένα θέμα. ΑΛΛΑ, υπάρχει ο μποναμάς της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου που πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά για οποιαδήποτε μεταβιβαση και δεν την γλιτώνεις με τίποτα. 

Εκεί θα πληρώσεις πάνω από χιλιάρικο αν είναι παλιό το σπίτι σου και δεν μπορείτε να βρείτε στην πολεοδομία σχέδια, κατόψεις, τομές, τοπογραφικά. Θέλετε και νέο ΠΕΑ. Βγαίνει ένα κουστούμι για όλα αυτά που πρέπει να το πληρώσεις στον μηχανικό. Και αυτά εφόσον το σπίτι είναι νομίμως υφιστάμενο χωρις άλλες αυθαιρεσίες. Άμα εντοπίσουν και αυθαιρεσίες τοτε πληρώνεις πρόστιμο τακτοποίησης της αυθαιρεσίας μαζι με όλα τα υπόλοιπα, σε τυχόν ακίνητα με παράνομες προσθήκες ορόφων η άλλων μεγάλων βαριών κατασκευών θα έχεις και έλεγχο στατικής επάρκειας. Δηλαδή κατι με επικινδυνοτητα για το κτίσμα δεν πρόκειται να στο νομιμοποιησει ο μηχανικός άμα δεν αρθουν οι κίνδυνοι για το κτίσμα. 

Πρέπει να τα εξετάσεις όλα αυτά. 

Δημοσ.

Να πω και εγώ κάτι , χωρίς να είμαι ειδικός αλλά έχω βρεθεί σε κάπως παρόμοια θέση...

Εάν η μάνα σου έχει χρέη σε τράπεζες , εφορία κτλ κτλ , μαζί με την αποδοχή της διαθήκης (για να πάρεις το σπίτι) θα πάρεις και τα χρέη !!

Εχε το υπόψιν...

Δημοσ.

Είναι πολύ απλό... Κάντε το με κληρονομια μέσω διαθήκης. Οτιδήποτε άλλο κάνεις με την μητέρα σου εν ζωή απαιτεί ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου. Η κληρονομια δεν την απαιτεί.

• Like 1
Δημοσ.

Το σπιτι ειναι μεγάλο αλλά οχι 800k μεγάλο. Ειναι κατω απο 500k.

Η μανα μου δεν εχει χρέη ουτε σε εφορία ουτε σε τράπεζα. Τα ξέρω γιατί εγω τρέχω για τα λογιστικά και οικονομικά της.

Δεν θα μπει κανεις αλλος στην διαθηκη, τα εχουμε συζητήσει ολα αυτα ηδη. Το σπιτι αυτο απο παντα ηταν να ερθει σε μενα.

Οτι ειναι θα τα πληρώσω εγω. Με αυτα που διάβασα μεχρι στιγμης στο topic μου φαίνεται θα παω με διαθηκη, κυρίως λογω ταυτότητας σπιτιου και ολων των αλλων που γλυτωνω.

Στις 19/7/2025 στις 11:28 ΜΜ, mariosnik_ είπε

Γονικές παροχές και κληρονομιες ειναι αφορολογητες μεχρι 800k.

Νομιζα οτι αυτο ισχυει μονο για τις γονικές παροχές. Ισχυει αφορολόγητο και για κληρονομιά?

Πιο πανω εχει ενα link για φορους κληρονομιας, οχι οτι καταλαβα και πολλα απο τα πινακακια...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...