Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια χαρά σε όλους. 

Έχω χρόνια να ασχοληθώ με pc building και είμαι και κάποιας ηλικίας πλέον, οπότε στρέφομαι στους επαΐοντες του forum για τα σχετικά. To παμπάλαιο σύστημα που χρησιμοποιώ τώρα δείχνει τα χρόνια του και δεν μπορεί να αναβαθμιστεί σε windows 11 ούτε πλαγίως, διότι λείπουν συγκεκριμένα instructions από τον CPU (Wolfdale). Έκανα μια στοιχειώδη έρευνα αγοράς και επέλεξα κομμάτια με γνώμονα την ποιότητα και τη διάρκεια στο χρόνο. Μιας και δεν παίζω παιχνίδια και οι εργασίες που πραγματοποιώ στο pc δεν απαιτούν υψηλούς υπολογιστικούς πόρους, φιλοδοξώ να περάσω μια 10ετία με το νέο σύστημα. Επίσης, σκέφτομαι να μην χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητη κάρτα γραφικών αλλά η ενσωματωμένη του επεξεργαστή. Παρακαλώ, ρίξτε μια ματιά και προβείτε σε προτάσεις / παρατηρήσεις αν θεωρείτε ότι κάτι δεν είναι ορθό σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Ποσό που διαθέτουμε :

800-900 ευρώ

Χρήση υπολογιστή :

Εργασίες γραφείου, office, browsing, emailing, multimedia προβολή και streaming, multitasking, ερασιτεχνική επεξεργασία φωτογραφίας με βασικά εργαλεία των Windows.

Δεν παίζω παιχνίδια, δεν πρόκειται για gaming υπολογιστή.

Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε:

Όχι

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη? Αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη.

Έχω την οθόνη Dell Ultrasharp 27” QHD. Θα αναβαθμίσω λογικά σε 32άρι 4k όταν χαλάσει η οθόνη γιατί πρόκειται για ποιοτικό μόνιτορ. Οπότε δεν έχω σχέδια αλλαγής οθόνης στο άμεσο μέλλον.

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι?

Όχι

Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος).

Δεν έχει σημασία, υπό την έννοια ότι η αγορά όλων των κομματιών θα πραγματοποιηθεί από το e-shop.gr, το οποίο θα κάνει και τη συναρμολόγηση.

Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα?

Ένα κατάστημα, το e-shop.gr.

Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο?

Θα συναρμολογηθεί από το e-shop.gr

Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και πιο.

Όχι, θα εγκαταστήσω όλα τα προγράμματα μόνος μου.

H πρότασή μου

CPU

CPU AMD RYZEN 7 7700 3.8 GHZ 32 MB BOX

https://www.e-shop.gr/cpu-amdryzen-7-7700-38-ghz-32-mb-box-p-PER.607253

MB

ΜΗΤΡΙΚΗ GIGABYTE B850 EAGLE WIFI7 ICE D5 ATX

https://www.e-shop.gr/mitriki-gigabyte-b850-eagle-wifi7-ice-d5-atx-p-PER.261190

RAM

RAM PATRIOT VIPER VENOM 32GB (2X16GB) DDR5 6000MHZ CL30 DUAL CHANNEL PVV532G600C30K

https://www.e-shop.gr/ram-patriot-viper-venom-32gb-2x16gb-ddr5-6000mhz-cl30-dual-channel-pvv532g600c30k-p-PER.323876

SSD

SSD LEXAR LNM790X001T-RNNNG NM790 1TB NVME PCIE GEN 4.0 X4 M.2 2280

https://www.e-shop.gr/ssd-lexar-lnm790x001t-rnnng-nm790-1tb-nvme-pcie-gen-40-x4-m2-2280-p-PER.340755

PSU

PSU CORSAIR RM750X 750W FULLY MODULAR CYBENETICS GOLD CERTIFIED CP-9020285-EU

https://www.e-shop.gr/psu-corsair-rm750x-750w-fully-modular-cybenetics-gold-certified-cp-9020285-eu-p-PER.547601

CASE

CASE BE QUIET! PURE BASE 501 AIRFLOW WINDOW WHITE TG BGW75

https://www.e-shop.gr/case-be-quiet-pure-base-501-airflow-window-white-tg-bgw75-p-PER.608716

Σύνολο: 843.76 €

Ερωτήσεις

1.Τα κομμάτια της πλατφόρμας MB CPU RAM είναι συμβατά μεταξύ τους;

2.Η μητρική έχει 8+2+2 φάσεις. Αυτό αποτελεί πρόβλημα αν χρειαστεί να αναβαθμίσω σε ισχυρότερο και πιο ενεργοβόρο CPU σε πχ 5 χρόνια; Προτίμησα τη συγκεκριμένη γιατί έχει displayport και HDMI εξόδους αλλά και λόγω χρώματος αν και το τελευταίο είναι απλώς αισθητικό κριτήριο. Η οθόνη μου υποστηρίζει μόνον displayport και DVI σε native ανάλυση.

3.Ο προτεινόμενος CPU (8 πυρήνες) καλύπτει τις ανάγκες μου ή χρειάζεται κάτι ισχυρότερο; Πχ σκεφτόμουν και τον 12πύρηνο AMD RYZEN 9 7900.

4.Χρειάζεται ανεξάρτητη κάρτα γραφικών;

5.Το κουτί που κοιτάζω έχει μόνον ένα 140αρι ανεμιστήρα μπροστά και έναν πίσω. Θεωρείτε ότι χρειάζεται ακόμη έναν 140άρι μπροστά;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας.

Επεξ/σία από Silkcut
  • Έγινε αλλαγή τίτλου σε Νέα σύνθεση non-gaming pc για εργασίες γραφείου έως 800-900 ευρώ
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1. Ναι, κανένα πρόβλημα.

2. Επισης δεν θα εχεις πρόβλημα. Ειναι οκ.

3. Και πολύς ειναι! Για δουλειά γραφείου? Θα κάθεται! Τι να τους κάνεις τους περισσότερους πυρήνες?

Αν ήταν να σκεφτείς άλλη cpu, ας ήταν ο 9600X (με λιγότερα cores) ή ο 9700Χ για πιο energy efficient και λιγότερη παραγόμενη θερμότητα μέσα στο κουτί .

4. Φυσικα δεν χρειάζεσαι ξεχωριστή καρτα γραφικων. Θα δουλεύεις με τα ενσωματωμένα γραφικά του Ryzen cpu, που θα δίνουν σήμα από τις 2 εξόδους της μητρικης, την DP και την HDMI, έτσι ώστε αν θέλεις να μπορείς να συνδέσεις και2 οθονες ταυτόχρονα, μόνο με τα ενσωματωμένα γραφικά του cpu.

.

.

6. (!) Ακριβό το Corsair. Tι σε νοιάζει να είναι modular? Μπορείς να γλυτώσεις 50 ολόκληρα Ευρώ με το Seasonic 750W Gold non-Modular. 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 1
Δημοσ.

Το ξέρω ότι το εν λόγω psu είναι overspending, αλλά τσέκαρα κάποιες κριτικές και είναι πολύ καλές (A tier κτλ). Το θέλω modular γιατί θα προσθέσω και 2 σκληρούς δίσκους από το τωρινό σύστημα στη θήκη του κουτιού η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το τροφοδοτικό και επειδή το κουτί δεν είναι πολύ μακρύ φοβάμαι ότι θα στριμωχτούν τα καλώδια ενός non modular psu. Aν δεν είχα σκληρούς, θα αφαιρούσα τη θήκη και θα είχε άπλετο χώρο για το psu.

• Like 1
Δημοσ.

Silkcut ειμαι περιπου στην ιδια αναζητηση (υπολογιστη γραφειου - )

με λιγο μικροτερο budget μιας και θα χρειαστω 2 κομματια - οχι οτι απαραιτητα τα 800 πχ δε μπορω να τα φτασω.

Βασικη ερωτηση - γιατι επιλεγεις εσυ AMD επεξεργαστη και δει τοσο ακριβο που μαζι με τη μητρικη σου καλυπτουν >50% του budget σου? Ψαχνομαι κι εγω γι αυτο ρωτα ,περασαν τα χρονια κι εχω μεινει κι εγω πισω....εγω κοιταω προς Intel μερια μου χει μεινει απο παλια οτι οι AMD ειναι πιο καλοι για gaming

Δημοσ.

Καλησπέρα. Το budget έχει πρωτεύοντα ρόλο. Εφόσον λοιπόν όρισα το budget στα 800-900 ευρώ, έχω τη δυνατότητα να ανεβώ σε κατηγορία επεξεργαστή και μητρικής. Γιατί τόσο ακριβή πλατφόρμα. Γιατί θέλω να διανύσω μια ολόκληρη δεκαετία με το εν λόγω σύστημα, οπότε επέλεξα 8πύρηνο cpu. Γιατί AMD. Κοίταξε, επειδή λογικά εμπίπτουμε στην ίδια ηλικιακή ομάδα, ναι η γενιά μας είναι προκατειλημμένη σε βάρος της AMD σε σχέση με την Intel. Πλην όμως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, με την Intel να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξέλιξης των inhouse επεξεργαστών της και την ΑMD να βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας σε θέματα σχεδιασμού CPU. O Ryzen 7700 που σκέφτομαι να αγοράσω είναι, εκτός από 8πύρηνος, ένας non x επεξεργαστής, όπερ σημαίνει ότι έχει χαμηλή κατανάλωση και χαμηλή θερμοκρασία με καλό performance ratio, χωρίς να απαιτεί εξεζητημένες λύσεις ψύξης που ανεβάζουν το budget. Θεωρώ ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα χαμηλά ρεύματα συμβάλλουν στην μακροβιότητα του συστήματος. Επίσης, είναι ξεκλείδωτος και μπορεί να κλοκαριστεί φθάνοντας σε επίπεδα του αντίστοιχου x, αν απαιτηθεί μελλοντικά επιπλέον υπολογιστική δύναμη. Ακόμη, η  ΑΜD έχει καλύτερο οδικό χάρτη αναβάθμισης σε σχέση με την Intel, αφού το AM5 socket θα υποστηριχθεί και από την επόμενη γενιά επεξεργαστών. Για την Intel, τα θυμάσαι σε αυτό το σκέλος. Τέλος, η μητρική θεωρώ ότι είναι κάπως ποιοτική, ενσωματώνοντας ορισμένα χαρακτηριστικά που χρειάζομαι όπως wifi, γιατί πιθανόν σε λίγο καιρό να μην έχω ενσύρματη σύνδεση, καλό vrm (τουλάχιστον έτσι φαίνεται) ώστε να αντέξει σε βάθος χρόνου, 2 θύρες εξόδου οπτικού σήματος, Displayport και HDMI, για σύνδεση με οθόνη, (ας πούμε ότι καίγεται η οθόνη που έχω τώρα και η οποία φέρει displayport, πολλές τωρινές οθόνες μπορεί να έχουν μόνο θύρα HDMI - έχεις τη δυνατότητα επιλογής με την συγκεκριμένη μητρική, αφού δεν υπάρχει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών που θα ανέβαζε το budget). Τέλος, δεν θέλω να ασχοληθώ ξανά με υπολογιστή γιατί για μένα πλέον είναι θέμα δουλειάς και όχι διασκέδασης, ούτε θέλω να αφιερώσω χρόνο για το ζήτημα αυτό τα επόμενα χρόνια. Αν έχεις οικογενειακές υποχρεώσεις, ξέρεις ότι ο χρόνος είναι λιγοστός και πολύτιμος.  

Όλα αυτά είναι προσωπικές σκέψεις μετά από στοιχειώδη μελέτη σχετικά με το pc building, μην τα εκλαμβάνεις ως έγκυρα ακραιφνώς, γιατί πιθανόν να κάνω και λάθη. Γι αυτό άλλωστε στράφηκα και στους γνώστες του αντικειμένου που ξέρουν τα θέματα αυτά σε μεγάλο βάθος και μπορούν να βοηθήσουν. 

• Like 2
Δημοσ.

Εγώ θα έλεγα να γλιτώσεις τα ~80 ευρώ διαφοράς και να πας σε 7600.

Όταν πάλι δει ο ένας, θα πάλι δει και ο αλλος.

Τώρα το να πας σε 7900, ναι εάν θέλεις να πας set it and forget it ίσως έχει νόημα για 10ετια(επίσης έχει μικρή χρηματική διαφορά από 7700 και είναι 50% πιο γρήγορος σε multi).

Αλλά για την δική σου χρήση θα έλεγα 7600 και το ξαναβλεπεις στην ~5ετια εάν θα θελες να τον αλλάξεις.(Θα βγει τουλαχιστων άλλη μια γενιά cpu στο am5 +πιθανων να έχει και καλύτερη igpu)

Το psu είναι όντως overkill όπως επισημάνθηκε.Το σύστημα σου ζήτημα να τραβάει 150watt.Γενικα εφόσων δεν πρόκειται να βάλεις έξτρα κάρτα γραφικών ένα 450-550 θα σου είναι υπεραρκετό για ότι cpu να βάλεις στο μέλλον.

Θεωρώ οτι και μη modular psu να πάρεις θα χωρέσουν τα έξτρα καλώδια

(Εγώ είτε παίρνω modular/είτε όχι, όλα τα καλώδια τα έχω μέσα στο pc για να μην τα ψάχνω εάν τα χρειαστώ και δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ θέμα χώρου)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, ευχαριστώ για την ανατροφοδότηση. 

Μερικά νέα δεδομένα κατόπιν περαιτέρω σκέψης. 

Ως προς το τροφοδοτικό, σκέφτομαι να πάω από το CORSAIR RM750X 750W FULLY MODULAR που είναι tier A και overkill στο CORSAIR RM750E 750W FULLY MODULAR CYBENETICS GOLD WHITE ATX 3.1 που είναι tier B+, δεχόμενος μια υποβάθμιση σε ποιότητα, (αλλά θεωρώντας ότι δε θα αποβεί μοιραία εφόσον το psu δεν θα ξεζουμίζεται), εξοικονομώντας παράλληλα 35 ευρώ.

Θα κάνω μια μικρή αναβάθμιση στον SSD πηγαίνοντας από τον LEXAR LNM790X001T-RNNNG NM790 1TB στον CRUCIAL T500 1TB PCIE GEN4 (κατόπιν προτάσεων που διάβασα σε άλλα νήματα του φόρουμ), ο οποίος φαίνεται εξαιρετικός για την τιμή του, διαθέτοντας dram cache και χτυπώντας στα ίσια και τον αντίστοιχο ssd της samsung (ψυχολογικό είναι βέβαια, υποθέτω σε πραγματική χρήση δεν θα καταλάβω διαφορά). 

Ως προς τον cpu, για να είμαι ειλικρινής αρχικά πήγαινα για τον 7600 αλλά είπα να αναβαθμίσω την επιλογή μου σε 7700 για να είναι future proof λόγω τον 8 πυρήνων. Τώρα είμαι σε δίλημμα αν πρέπει να ρίξω το 35ευρο του τροφοδοτικού στον 12πύρηνο 7900 στη λογική του set it and forget it and call it a day. Μόλις το αποφασίσω, έφυγε η παραγγελία. 

Ξέρω ότι και οι δυο cpu που σκέφτομαι 7700 και 7900 έχουν stock cooler στο eshop. Θεωρείτε ότι χρειάζεται άλλο cooler;

Επεξ/σία από Silkcut
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Silkcut είπε

Ξέρω ότι και οι δυο cpu που σκέφτομαι 7700 και 7900 έχουν stock cooler στο eshop. Θεωρείτε ότι χρειάζεται άλλο cooler;

Το στοκ cooler ειναι αρκετό, ειδικά για office, δεν το συζητάμε! 

Ο μόνος λόγος να σκεφτεί κάποιος άλλο cooler, είναι αν του φανεί ότι κάνει θόρυβο και δεν μπορεί να το ρυθμίσει μόνος του με κάποιο manual τρόπο σε κάποιο ικανοποιητικό επίπεδο θορύβου /θερμοκρασίας. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 minutes ago, Silkcut said:

Καλησπέρα, ευχαριστώ για την ανατροφοδότηση. 

Μερικά νέα δεδομένα κατόπιν περαιτέρω σκέψης. 

Ως προς το τροφοδοτικό, σκέφτομαι να πάω από το CORSAIR RM750X 750W FULLY MODULAR που είναι tier A και overkill στο CORSAIR RM750E 750W FULLY MODULAR CYBENETICS GOLD WHITE ATX 3.1 που είναι tier B+, δεχόμενος μια υποβάθμιση σε ποιότητα, (αλλά θεωρώντας ότι δε θα αποβεί μοιραία εφόσον το psu δεν θα ξεζουμίζεται), εξοικονομώντας παράλληλα 35 ευρώ.

Θα κάνω μια μικρή αναβάθμιση στον SSD πηγαίνοντας από τον LEXAR LNM790X001T-RNNNG NM790 1TB στον CRUCIAL T500 1TB PCIE GEN4 (κατόπιν προτάσεων που διάβασα σε άλλα νήματα του φόρουμ), ο οποίος φαίνεται εξαιρετικός για την τιμή του, διαθέτοντας dram cache και χτυπώντας στα ίσια και τον αντίστοιχο ssd της samsung (ψυχολογικό είναι βέβαια, υποθέτω σε πραγματική χρήση δεν θα καταλάβω διαφορά). 

Ως προς τον cpu, για να είμαι ειλικρινής αρχικά πήγαινα για τον 7600 αλλά είπα να αναβαθμίσω την επιλογή μου σε 7700 για να είναι future proof λόγω τον 8 πυρήνων. Τώρα είμαι σε δίλημμα αν πρέπει να ρίξω το 35ευρο του τροφοδοτικού στον 12πύρηνο 7900 στη λογική του set it and forget it and call it a day. Μόλις το αποφασίσω, έφυγε η παραγγελία. 

7700 κακό vfm, μείνε σε 7600 η εάν δεν θες να ξανασχοληθεις πήγαινε σε 7900.

(Προσωπικά θα έλεγα να μείνεις στον 7600 και εάν θελήσεις(πιθανότατα να μην χρειαστεί) -εκτος και εάν αλλάξει κάτι δραματικό στο workflow σου- θα υπάρχει cpu με ~150 ευρώ να αναβαθμίσεις και μετά από 5ετια στο am5)

Δεν ξέρω πόσο κάνει το τροφοδοτικό αλλά εάν πλησιάζει τα 100ευρω καλύτερα το seasonic που είναι σε προσφορά στο crazy sundays 

(Βέβαια -μεταξυ μας- αστεία πραματα συζητάμε για build με igpu και 400αρη psu να έβρισκες πάλι θα ήταν μια χαρά απλά τώρα που έριξα μια ματιά είδα πως παίζουν στο ~80ευρω(καλη σειρά, με εγγύηση 10ετιας) οπότε για 20ευρω λες μικρή διαφορά)

Επεξ/σία από @topos
  • Like 2
Δημοσ.

Καλημέρα, το τροφοδοτικό που σκέφτομαι να πάω (CORSAIR RM750E) είναι tier B+ και το SEASONIC CORE GX ATX 3 750W (2024) που έχει προσφορά στο eshop είναι tier B- με διαφορά 2 ευρώ. Οπότε είναι πολύ κοντά. Kαι τα 2 συνήθως κυμαίνονται κανένα 15ευρω παραπάνω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...