Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα απλό θυροτηλέφωνο που όταν πατάς το κουμπί εισόδου βγάζει 12v dc. Θέλω να το χρησιμοποιήσω ως εντολή για να δώσω τελικά ρεύμα 12v AC στο κυπρί της πόρτας. Υποθέτω ότι χρειάζομαι έναν μετασχηματιστή 220V σε 12V AC και κάποιο ρελέ ενδιάμεσα. Είναι ασφαλή έτσι; Χρειάζεται να βάλω κάτι επιπλέον; Μπορείτε να προτείνετε συγκεκριμένα εξαρτήματα;

Επίσης, με το ίδιο ρεύμα 12V DC από το θυροτηλέφωνο, θα ανοίξω και εναν ηλεκτρικό πυρο. Αυτό λειτουργεί με 12v dc, οπότε θα βάλω και ένα απλό τροφοδοτικό 12V DC 3A. Χρειάζεσαι κάτι άλλο εδώ; Τι ρελέ να βάλω;

• Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Kαλησπερα, για το 1ο οπως τα λες θα βάλεις ένα ρελε 12Vdc πηνίο και θα πάρεις μια N.O οπού θα περάσεις την ταση των 12Vac απο τον M/T. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις 2 επαφές Ν.Ο (normally open) απο το ρελε οποτε θα κόβεις και την φαση και τον ουδέτερο απο την εξοδο του M/T σου.
Στο 2ο σκέλος τώρα εφόσον θα χρησιμοποιήσεις τροφοδοτικό για τον ηλεκτρο-πυρο θα βαλεις παλι ένα ρελε 12Vdc πηνιο. 
Κατι αλλο δεν χρειάζεται απλα πληροφοριακά εχει κυπρι που λειτουργούν και με DC αντι για AC.
Αν θες βάζεις και 2 διόδους ΙΝ4007 ανάστροφα (ενα σε καθε ρελε) στα πηνια των ρελε (flyback diode).
Το γιατι δες εδω
Για ρελε δες απο την εταιρια Schrack ειναι πολυ καλα ρελε 
Για Μ/Τ βάζεις και ενα τέτοιο (τα βάζουν για τις λάμπες halogen):
image.png.0c8eb17511e097b35827a2e3d24afb4f.png

Επεξ/σία από Petros Electron
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ πολύ, λοιπόν χρειάζομαι ένα ρελέ πηνίου 12vcd NO για το κυπρι (12V AC) και ένα ρελέ NC 12VDC για το ηλεκτρικό πυρο (χρειάζεται συνεχεια ρεύμα και όταν κοπεί, ανοίγει). Έβαλα τις διόδους όπως τις έχω σχεδιάσει, καταλαβα σωστά; Τα ρελέ που έχω βάλει στην εικόνα έχουν διπλές επαφές NO ή NC; Εκεί θα βάλω φάση και ουδέτερο, είναι σωστό το σχέδιό μου; Ψάχνοντας για μετασχηματιστή για λάμπες αλογόνου, αρκετοί λένε ότι χρειάζεται φορτίο για να λειτουργήσει, ενώ κάποιος έβαλε το ρελέ στη γραμμή 220V και μετά δούλεψε! Πάντως τους βρίσκω με 5E, οπότε θα το δοκιμάσω, αλλιώς θα παρω αυτους που μπαίνουν σε πίνακα αλλά με 25Ε+. Επισης το κυπρι έχει μεγάλη απόσταση, το καλώδιο θα είναι 40 μέτρα, δεν ξέρω αν αυτό παίζει ρόλο.

52-G2RL2-12-1.jpg

100-3-512500-o1_1.jpg

5703-Rele-115F0122ZS4-12VDC-2C-8A.jpg

20250723_085710.jpg

Επεξ/σία από crtt
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, crtt είπε

Έβαλα τις διόδους όπως τις έχω σχεδιάσει, καταλαβα σωστά; Τα ρελέ που έχω βάλει στην εικόνα έχουν διπλές επαφές NO ή NC;

Σωστά έχεις βάλει τις διόδους (ανάστροφα πολωμένες πρέπει να ειναι η κάθοδος πάει στο + της τροφοδοσίας). 
Επίσης θέλεις ρελε Ν.Ο για το κυπρί, συνδέεις στο C (common) την έξοδο του M/T και στο Ν.Ο την έξοδο προς το κυπρί. Όποτε όταν θα δώσει το θυρ/νο ή η θυρο/ση 12Vdc τότε η επαφή θα κλείσει και η τάση θα περάσει προς το κυπρί. 
Τα 40 μετρά δεν ξέρω αν ειναι πρόβλημα παίζει ρόλο η διατομή του καλωδίου. Δοκίμασε να συνδέσεις τα 12 AC και στην άλλη άκρη μετρά με ένα βολτόμετρο για να δεις πόσο τάση σου έρχεται.
Στον ηλεκτροπυρο εφοσον θελεις μονιμο 12 εκει θα παρεις τις N.C επαφες απο τον ρελε σου. 
Για τον μετασχηματιστή ειναι τυπου switching αλλα δεν εχεις πρόβλημα αφου θα παρει φορτιο θα δουλέψει. Το φορτιο θα ειναι το κυπρι..

Επεξ/σία από Petros Electron
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...