Seahorse Δημοσ. 23 Ιουλίου Δημοσ. 23 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Γειά σας, Μόλις έγραψε η ιατρός της μαμάς μου μια επαναλαμβανόμενη συνταγή. Σε ένα από τα φάρμακα βλέπω πως γράφει 0% συμμετοχή και λίγο πιο κάτω γράφει ελάχιστο ποσό καταβολής 0 ευρώ και μέγιστο ποσό καταβολής 9,09 ευρώ. Από την στιγμή που γράφει πάνω πάνω συμμετοχή 0% για ποιο λόγο λέει μέγιστη συμμετοχή 9,09 ευρώ; Δεν είναι για τα χρήματα. Πάνω από όλα η υγεία μας. Απλά για να ξέρω. Μήπως υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω. Επίσης όσες προηγούμενες φορές είχαμε εκτελέσει την συνταγή πληρώναμε αυτό το ποσό των 9,09 ευρώ απλά τότε δεν είχε η μαμά μου την εφαρμογή my health για να δούμε ότι είχε μηδενική συμμετοχή. Βλέποντας το ιστορικό δείχνει ότι οι προηγούμενες συνταγές εκτελέστηκαν με μηδενική συμμετοχή παρόλο που είχαμε πληρώσει τα 9,09 (τα αναφέρει σαν μέγιστη συμμετοχή τώρα πριν εκτελεστεί η νέα συνταγή). Επεξ/σία 23 Ιουλίου από Seahorse
johnny21 Δημοσ. 23 Ιουλίου Δημοσ. 23 Ιουλίου 9,09 είναι η διαφορά του πρωτοτύπου που παίρνετε από το φθηνότερο γενόσημο. 1
Seahorse Δημοσ. 23 Ιουλίου Μέλος Δημοσ. 23 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Τι σημαίνει αυτό? Ότι η ιατρός έγραψε της μητέρας μου ένα φάρμακο (πρωτότυπο) στο οποίο παρόλο που αναγράφεται μηδενική συμμετοχή θα πρέπει να πληρώσουμε την διαφορά; Με άλλα λόγια αν της είχε γράψει γενόσημο δεν θα πληρώναμε τίποτα; Συγγνώμη αν είναι χαζές οι ερωτήσεις μου απλά μέχρι στιγμής δεν τα ψάχναμε αυτά. Επεξ/σία 23 Ιουλίου από Seahorse
PharmChem Δημοσ. 23 Ιουλίου Δημοσ. 23 Ιουλίου 1 ώρα πριν, Seahorse είπε Τι σημαίνει αυτό? Ότι η ιατρός έγραψε της μητέρας μου ένα φάρμακο (πρωτότυπο) στο οποίο παρόλο που αναγράφεται μηδενική συμμετοχή θα πρέπει να πληρώσουμε την διαφορά; Με άλλα λόγια αν της είχε γράψει γενόσημο δεν θα πληρώναμε τίποτα; Συγγνώμη αν είναι χαζές οι ερωτήσεις μου απλά μέχρι στιγμής δεν τα ψάχναμε αυτά. Σωστά. Το κράτος για κάθε φάρμακο ορίζει την λεγόμενη ασφαλιστική τιμή, η οποία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της συμμετοχής, καθώς και τη λιανική τιμή. Η ασφαλιστική τιμή ορίζεται βάσει της τιμής του φθηνότερου γενόσημου. Η διαφορά της ασφαλιστικής τιμής με τη λιανική, εάν υπάρχει, καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο. Παράδειγμα: έστω πρωτότυπο φάρμακο με λιανική τιμή 10€ και ασφαλιστική τιμή 5€. Το ποσοστό συμμετοχής σε αυτή τη συνταγή ας υποθέσουμε ότι είναι μηδενικό. Η συμμετοχή υπολογίζεται βάσει της ασφαλιστικής τιμής ως 0%*5€ = 0€. Η διαφορά ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής είναι 5€, οπότε αθροίζονται μαζί με τη συμμετοχή. Το τελικό κόστος είναι 5€. Αν το φάρμακο είχε λιανική τιμή 5€ (αν ήταν το φθηνότερο γενόσημο δηλαδή), ίδια δηλαδή με την ασφαλιστική τιμή, δεν θα υπήρχε κόστος. Σημείωση: αφήνω ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει χρέωση 1€ ανά συνταγή (ορισμένοι ασφαλισμένοι έχω την εντύπωση ότι εξαιρούνται, αλλά δεν είμαι σίγουρος). Σε αυτή την περίπτωση, το συνολικό κόστος βγαίνει 6€ για το πρωτότυπο και 1€ για το γενόσημο με τη χαμηλή λιανική τιμή. 1
The_Judas Δημοσ. 25 Ιουλίου Δημοσ. 25 Ιουλίου Στις 23/7/2025 στις 10:49 ΠΜ, Seahorse είπε Τι σημαίνει αυτό? Ότι η ιατρός έγραψε της μητέρας μου ένα φάρμακο (πρωτότυπο) στο οποίο παρόλο που αναγράφεται μηδενική συμμετοχή θα πρέπει να πληρώσουμε την διαφορά; Με άλλα λόγια αν της είχε γράψει γενόσημο δεν θα πληρώναμε τίποτα; Συγγνώμη αν είναι χαζές οι ερωτήσεις μου απλά μέχρι στιγμής δεν τα ψάχναμε αυτά. ο γιατρος γραφει δραστικη ουσία. εσύ επιλεγεις γενοσημο ή οχι στο φαρμακειο. Υπαρχει επίσης και το ενδεχομενο να μην υπαρχει γενοσημο. 2
ekrepali Δημοσ. 25 Ιουλίου Δημοσ. 25 Ιουλίου 1 hour ago, The_Judas said: ο γιατρος γραφει δραστικη ουσία. εσύ επιλεγεις γενοσημο ή οχι στο φαρμακειο. Υπαρχει επίσης και το ενδεχομενο να μην υπαρχει γενοσημο. Σωστή απλοποιημένη απάντηση.👍 @Seahorse Αν έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας ή/και πολύ χαμηλή σύνταξη (κάτω από 6510 ετησίως που είναι το όριο φτώχειας βάσει ελστατ), ρώτα στο Κοινωνικό Φαρμακείου του Δήμου σου μήπως δικαιούται βοήθεια από εκεί. Spoiler
mariosnik_ Δημοσ. 26 Ιουλίου Δημοσ. 26 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Δυστυχώς κάθε μήνα, όλο και μειώνεται η ασφαλιστική αξία διαφόρων φαρμάκων, με αποτέλεσμα να πληρώνει ο ασθενής την διαφορά με βάση όπως τα εξήγησε σωστά ο PharmChem. Εγώ πλήρωνα κάπου 15 ευρώ για φάρμακα, κατάφερα και βρήκα γενοσημα μετά οπότε η τιμή έγινε μηδενική, αλλά τώρα μειώθηκε η ασφαλιστική αξία από ένα ακριβό αντιπηκτικο που παίρνω και πάλι πληρώνω κανένα δεκάρικο, πρέπει να δω αν υπάρχει γενοσημο εκεί. Επεξ/σία 26 Ιουλίου από mariosnik_ 2
magicnumbers Δημοσ. 27 Ιουλίου Δημοσ. 27 Ιουλίου Στις 23/7/2025 στις 10:49 ΠΜ, Seahorse είπε Τι σημαίνει αυτό? Ότι η ιατρός έγραψε της μητέρας μου ένα φάρμακο (πρωτότυπο) στο οποίο παρόλο που αναγράφεται μηδενική συμμετοχή θα πρέπει να πληρώσουμε την διαφορά; Με άλλα λόγια αν της είχε γράψει γενόσημο δεν θα πληρώναμε τίποτα; Συγγνώμη αν είναι χαζές οι ερωτήσεις μου απλά μέχρι στιγμής δεν τα ψάχναμε αυτά. Ο γιατρος γραφει τη δραστικη ουσια κ σου λεει ενα φαρμακο να παρεις (πιθανον το φτηνοτερο/οποιο θεωρει καλυτερο/η οτι κριτηριο εχει). Εσυ πρακτικα μπορεις να διαλεξεις απο 5-6 ιδια αλλα διαφορετικης επωνυμιας φαρμακα,μπορει πχ να μη βρεις το συγκεκριμενο να χει ελλειψη,παιρνεις αλλο ιδιο.
papresa Δημοσ. 27 Ιουλίου Δημοσ. 27 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Χρόνια παίρνω ένα αντιδιαβητικό χάπι. Όσο μου λέγανε στα φαρμακεία πλήρωνα (περίπου 10€). Πριν μερικούς μήνες πήγα σε ένα φαρμακείο σε άλλη περιοχή, με ρωτάει ποιο παίρνω, είπα το τάδε, μου λέει γιατί δεν παίρνεις εκείνο που έχει μηδενική συμμετοχή και είναι ακριβώς το ίδιο; Δίστασα να το πάρω, αλλά μου είπε δοκίμασε το έναν μήνα και αν δεις ότι δεν βοηθάει συνέχισε να παίρνεις το τάδε... Μου ακούστηκε καλό. Τι πήρα, όλα ήταν οκ, το πήρα 3 μήνες μετά μου λένε είναι σε έλλειψη, (όχι στο ίδιο φαρμακείο), να το πιστέψω; Κατάλαβες @Seahorse ; Ισχύει δε και το 1€/συνταγή... Επεξ/σία 27 Ιουλίου από papresa 1
sdikr Δημοσ. 27 Ιουλίου Δημοσ. 27 Ιουλίου On 25/07/2025 at 21:33, The_Judas said: ο γιατρος γραφει δραστικη ουσία. εσύ επιλεγεις γενοσημο ή οχι στο φαρμακειο. Υπαρχει επίσης και το ενδεχομενο να μην υπαρχει γενοσημο. Στο φαρμακείο όταν πάω μου λένε πως πρέπει και ο γιατρός να επιλέξει κάτι για να μπορείς να επιλέξεις γενοσημο, αλλιώς δεν το ανοίγει στο φαρμακείο
The_Judas Δημοσ. 27 Ιουλίου Δημοσ. 27 Ιουλίου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, papresa είπε Χρόνια παίρνω ένα αντιδιαβητικό χάπι. Όσο μου λέγανε στα φαρμακεία πλήρωνα (περίπου 10€). Πριν μερικούς μήνες πήγα σε ένα φαρμακείο σε άλλη περιοχή, με ρωτάει ποιο παίρνω, είπα το τάδε, μου λέει γιατί δεν παίρνεις εκείνο που έχει μηδενική συμμετοχή και είναι ακριβώς το ίδιο; Δίστασα να το πάρω, αλλά μου είπε δοκίμασε το έναν μήνα και αν δεις ότι δεν βοηθάει συνέχισε να παίρνεις το τάδε... Μου ακούστηκε καλό. Τι πήρα, όλα ήταν οκ, το πήρα 3 μήνες μετά μου λένε είναι σε έλλειψη, (όχι στο ίδιο φαρμακείο), να το πιστέψω; Κατάλαβες @Seahorse ; Ισχύει δε και το 1€/συνταγή... Δυστυχώς ορισμένα φαρμακεία δεν στηρίζουν τα γενοσημα γιατί με αυτά παιρνουν πιο λιγα χρήματα. Πολλές φορες με δικαιολογίες οτι και καλά εχει ελλειψη το φθηνο... που μπορεί να ισχύει αλλά συνηθως δεν ισχύει. Μια περίοδο μου προτεινε ο γιατρός για τη μητερα μου γενόσημα ... και η φαρμακοποιός μου εδινε πρωτοτυπα.. +50 ευρώ το μήνα. Οταν την πίεσα παραπανω ξυνισε αλλά τα βρήκε τα γενόσημα 🙄 Επεξ/σία 27 Ιουλίου από The_Judas 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα