Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας!!
Θέλω να φτιάξω μια σύνθεση κατά προτίμιση από eshop.gr που να τρέχει καλύτερα το basic model του mac mini που είναι στα 650 
(M4 10-core/16GB/256GB SSD/MacOS) 10-Core GPU
το μηχάνημα θα είναι για μουσική παραγωγή, πολλά κανάλια zebra/diva, πολυκαναλες εγγραφές σε υψηλή δειγματοληψία και τεράστια project σε ableton live.
μηδέν παιχνίδια, 3d κτλ

Θέλω καλά ποιοτικά υλικά με επιδόσεις λίγο πιο πάνω από το παραπάνω mac mini 

τι προτείνετε? έχω χάσει πάσα επαφή με το αντικείμενο τα τελευταία χρόνια.

*δεν θέλω να πιάσω τα χρήματα του mini ... απλά τις επιδόσεις του και λίγο πιο πάνω με ποιοτηκά υλικά. δεν με νοιάζει το πόσο θα βγει.

Επεξ/σία από ChaniaMania
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αφού δεν έγραψε κάποιος  μέχρι τώρα, 

δεν γνωρίζω τι απαιτήσεις έχει αυτό που θες να κάνεις. Οπότε θα πω τι χωράει σε αυτά τα λεφτά για να πάρεις μια αρχική ιδέα, και βλέπεις μετά αν με κάποιες αλλαγές σε βολεύει ή όχι. 

Πολλές διευκρινήσεις, πχ χρειάζεσαι καθόλου gpu? Χρειάζεσαι πολλούς πυρήνες? Χρειάζεσαι υπερβολική μνημη? Χρειαζεσαι ειδική κάρτα ήχου? Κλπ κλπ

Μια βάση συζητησης:

(Σορρυ, ξεχάστηκα οτι είπες eshop και κοίταγα skroutz... τεσπα, μια βάση, και το κοιτάμε παλι)

- cpu με πολλούς πυρήνες αλλά χαμηλή τιμη? AM5 7900 12cores/24threads ~271E

https://www.skroutz.gr/s/40933346/AMD-Ryzen-9-7900-3-7GHz-Processor-12-Core-for-Socket-AM5-Tray.html

- ψυκτρα 41Ε 

https://www.skroutz.gr/s/59291308/Be-Quiet-Pure-Rock-Pro-3-Dual-Fan-CPU-Cooling-for-AM4-AM5-1200-115x-1700-Socket-Silver.html

- Μητρικη ΑΜ5 mATX νεο μοντέλο οικονομική. 108Ε. Έχει το ιδιο και με WiFi 10E εξτρα. (έχει μόνον 2 θεσεις μνήμης αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί οι AMD ΑΜ5 cpus δεν τα πάνε καλά με 4στικς. Για εως 96GB μνήμης λοιπόν είναι οκ),

https://www.skroutz.gr/s/60254956/asrock-b850m-x-rev-2-0-motherboard-micro-atx-with-amd-am5-socket.html

- Μνήμες κλασσικά για οικονομικές 32GB DDR5 6000 cl30 στα 93Ε 

https://www.skroutz.gr/s/48887375/Patriot-Viper-Venom-32GB-DDR5-RAM-with-2-Modules-2x16GB-and-6000-Speed-for-Desktop-PVV532G600C30K.html

- psu 550W bronze 57E γιατί δεν χωράει τίποτα άλλο, Corsair ή BeQuiet

https://www.skroutz.gr/s/47472408/Corsair-550W-Black-Computer-Power-Supply-Full-Wired-80-Plus-Bronze-CP-9020277-EU.html

https://www.skroutz.gr/s/60303838/be-quiet-550w-black-computer-power-supply-full-wired-80-plus-bronze-bp010eu.html

- ΝVMe 1TB γύρω στα 59Ε

https://www.skroutz.gr/s/42896261/TeamGroup-MP44-Graphene-SSD-1TB-M-2-NVMe-PCI-Express-4-0-TM8FPW001T0C101.html

- Και με το ζόρι μένουν 30-40Ε για κουτί 

Σορρυ, ξεχάστηκα ότι είπες eshop και κοίταγα skroutz... τεσπα, μια βάση, και το κοιτάμε παλι.  Ισως αργότερα κοιτάξω πως "μεταφράζονται" αυτά στο eshop. 

Όπως είπα, αφού δεν έχει γράψει ακόμα κάποιος καλύτερος γνώστης, είπα να γράψω τι παίζει πάνω κάτω στα 650Ε και μετά δίνεις και εσύ feedback τι ειδικές ανάγκες έχεις ή θα γράψει και κάποιος γνώστης. 

Επεξ/σία από sattack
Δημοσ.

Δύσκολο από eshop να βγει κάτι ποιοτικό που να πατάει το Mac mini με τόσα λεφτά. Το πρόβλημα είναι ότι για να πατήσει πραγματικά το Mac mini μια σύνθεση χρειάζεται κάρτα γραφικών . Γιατι μην ξεχνάμε ο M4 πέρα από computing power έχει και γραφικά και NPU μέσα του , που επεξεργαστές αντίστοιχου επιπέδου ξεφεύγουν σε τιμή από Intel και AMD. Πες ότι δεν σε ενδιαφέρουν τα γραφικά και σε ενδιαφέρει μόνο NPU και CPU τότε θα χρειαστεί τουλάχιστον intel core ultra 9 για να τον ξεπεράσει και εκεί πάμε σε κατάλληλη μητρική κτλ.

Εκανα μια προσπάθεια από eshop βάζοντας μια κάρτα γραφικών που πατάει το M4 σε γραφικά και ίσως NPU αλλά κόλλησα στο τροφοδοτικό. Δεν θεωρώ με τίποτα ποιοτική την σύνθεση , (ούτε σωστή) αλλά  δεν βγαίνουν τα κουκιά ώστε να πατήσει παντού,  κάποια σύνθεση το Mac mini….

IMG_1391.png

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

*δεν θέλω να πιάσω τα χρήματα του mini ... απλά τις επιδόσεις του και λίγο πιο πάνω με ποιοτηκά υλικά. δεν με νοιάζει το πόσο θα βγει.

μνήμες και σκληροί είναι τα εύκολα αν και η διαχείηση μνήμης θα είναι πολύ καλύτερα στα μακ. αλλά μπορώ ας πούμε να βάλω 2χ16 και μια χαρά.

όπως και στους σκληρούς πετάω 2 καλούς ssd και τέλος.

το θέμα τώρα σε CPU/GPU τι βάζουμε σε αντίστοιχα intel/amd συστήματα? όχι υπερβολές αλλά καλύτερα σε επιδοσεις από τον m4 10 core

Επεξ/σία από ChaniaMania
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, ChaniaMania είπε

μνήμες και σκληροί είναι τα εύκολα αν και η διαχείηση μνήμης θα είναι πολύ καλύτερα στα μακ. αλλά μπορώ ας πούμε να βάλω 2χ16 και μια χαρά.

όπως και στους σκληρούς πετάω 2 καλούς ssd και τέλος.

το θέμα τώρα σε CPU/GPU τι βάζουμε σε αντίστοιχα intel/amd συστήματα? όχι υπερβολές αλλά καλύτερα σε επιδοσεις από τον m4 10 core

Πιστεύω μια σύνθεση με intel core ultra 9  που πέφτουν οι τιμές τους και μια κάρτα γραφικών σαν την B570 θα έχεις άνετα καλύτερο σε επιδόσεις μηχάνημα από Mac mini αλλά όχι σε  κατανάλωση ….

Επεξ/σία από atheatos
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χωρις να έχω ασχοληθεί με μουσική ποτέ, από αυτά που έχω παρακολουθησει->

Οι μόνοι λόγος για να μην πας σε Mac για την δουλειά που αναφέρεις είναι 2(άντε 3)

Α)Δεν σε φτάνει η 16gb ram

B)Τα προγράμματα που θέλεις τρέξεις δεν υπάρχουν στο οικοσύστημα της apple.

Άντε και το 3ο, αλλά αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό πλεον->θέλεις περισσοτερα από 256gb εσωτερική μνήμη

(Αλλά αυτό λύνετε εύκολα με εξωτερική θήκη thunderbolt σε nvme και βάζεις μέσα ότι nvme θέλεις εσύ)

Τώρα τα μείον του pc σε σχέση με το Mac

A)Μέγεθος

Β)Θόρυβος

Γ)Εκτιμώ ότι θα έχει καλύτερη ενσωματωμένη κάρτα ήχου-τωρα πιθανών εσύ ούτως η άλλος να δουλεύεις με εξωτερική οπότε ίσως δεν σε απασχολεί αυτό.

Δ)Κατανάλωση ρευματος-οκ και αυτό δεν είναι τίποτα τρομερό, αλλά πιθανοτατα να καίει κανένα ~50ευρω παραπάνω ανά ετος.

Τσεκαρε λίγο και αυτο->

https://youtu.be/t0rcAlWi624?si=HtV1OhG6aRS-vMCw

Υ.γ Δεν έχω και ούτε είχα ποτέ Mac, αλλά από τότε που έβγαλε τα m4 με 16gb ως base model και υπάρχει work around για τον nvme- θεωρώ ότι είναι πολύ vfm μηχανάκια (εάν σου αρκούν τα 16gb ram.)

Πιστευω προσφέρουν καλύτερη εμπειρία από αντίστοιχης τιμής pc(για γενική χρήση).

Spoiler

Eαν αναβαθμίζοταν και η ram θαρρώ θα είχα αλλαξοπιστήσει και εγω

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

σας ευχαριστώ πολύ παιδιά! 

άρα τώρα αφού παίζει ο utra9 βάζοντας και μια B570 πάω στα 800 ... με μητρική κανα 32άρι ραμ, σκληρό κουτί, τροφοδοτικό ψύξη κτλ .... καλά 1300!! 
άρα βγάζω το συμπέρασμα ότι για να περάσω σε γκάζι το μινι και με ποιοτικά υλικά αλλά και χωρίς υπερβολές θέλω σχεδόν τα διπλά της αξίας του.  

με το 1300άρι όμως αν το ρίξω θα του κάνω χοντρή πλάκα του μινι? η θα πηγαίνει βήμα βήμα?

γιατί αν είναι έτσι παίρνω μινι και τέλος τα προβλήματα, build, support drivers κτλ. (είμαι και φορητός)

*κρίμα να τσιγκουνεύεται μια ζωή την ραμ η αππλ. 
αν είναι δυνατόν το option 24g ram να σε ανεβάζει στα 1150 ... 500 ευρώ πάνω για +8GB ram? 

EDIT ... τώρα βλέπω το Mini M4 Pro 12-core με 512 σκληρό και 24 ram στα 1600.
πως το πιάνεις με PC αυτό? Θες 2κ?

Επεξ/σία από ChaniaMania
Δημοσ.
13 hours ago, ChaniaMania said:

σας ευχαριστώ πολύ παιδιά! 

άρα τώρα αφού παίζει ο utra9 βάζοντας και μια B570 πάω στα 800 ... με μητρική κανα 32άρι ραμ, σκληρό κουτί, τροφοδοτικό ψύξη κτλ .... καλά 1300!! 
άρα βγάζω το συμπέρασμα ότι για να περάσω σε γκάζι το μινι και με ποιοτικά υλικά αλλά και χωρίς υπερβολές θέλω σχεδόν τα διπλά της αξίας του.  

με το 1300άρι όμως αν το ρίξω θα του κάνω χοντρή πλάκα του μινι? η θα πηγαίνει βήμα βήμα?

γιατί αν είναι έτσι παίρνω μινι και τέλος τα προβλήματα, build, support drivers κτλ. (είμαι και φορητός)

*κρίμα να τσιγκουνεύεται μια ζωή την ραμ η αππλ. 
αν είναι δυνατόν το option 24g ram να σε ανεβάζει στα 1150 ... 500 ευρώ πάνω για +8GB ram? 

EDIT ... τώρα βλέπω το Mini M4 Pro 12-core με 512 σκληρό και 24 ram στα 1600.
πως το πιάνεις με PC αυτό? Θες 2κ?

Tσεκαρε λίγο αυτό -και βάλε όποιον cpu θέλεις να συγκρινεις-(ενδεικτικά έχω βάλει i7 ultra και m4 10core).

Θα δεις ότι το multi των m4 δεν είναι κάτι δύσκολο να πιάσεις, αλλά το single και ειδικά το efficiency είναι αλλού σε σχέση με τα pc.

Επίσης κάτι έγραψες για GPU.Δεν ξέρω πως δουλεύουν τα προγράμματα που θέλεις αλλά εάν δεν κάνουν utilize την GPU τσάμπα θα την βάλεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, @topos είπε

Tσεκαρε λίγο αυτό -και βάλε όποιον cpu θέλεις να συγκρινεις-(ενδεικτικά έχω βάλει i7 ultra και m4 10core).

Θα δεις ότι το multi των m4 δεν είναι κάτι δύσκολο να πιάσεις, αλλά το single και ειδικά το efficiency είναι αλλού σε σχέση με τα pc.

Επίσης κάτι έγραψες για GPU.Δεν ξέρω πως δουλεύουν τα προγράμματα που θέλεις αλλά εάν δεν κάνουν utilize την GPU τσάμπα θα την βάλεις.

Εγω έγραψα για GPU σε περίπτωση που χρειαστεί , αλλά όχι μόνο για γραφικά αλλά και για NPU power που  τώρα πολλά προγράμματα δουλεύουν με AI.

https://nanoreview.net/en/gpu-compare/intel-arc-b570-vs-apple-m4-gpu

Μπορεί σίγουρα να φτιάξει σύστημα που να πατάει σε cpu power τον M4 ,αλλά όχι σε όλα τα υπόλοιπα πάντα με τα λεφτά που κάνει ένα Mac mini . Καλά για φορητότητα  και κατανάλωση , είναι ανέκδοτο να το συζητάμε….

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, atheatos said:

Εγω έγραψα για GPU σε περίπτωση που χρειαστεί , αλλά όχι μόνο για γραφικά αλλά και για NPU power που  τώρα πολλά προγράμματα δουλεύουν με AI.

https://nanoreview.net/en/gpu-compare/intel-arc-b570-vs-apple-m4-gpu

Μπορεί σίγουρα να φτιάξει σύστημα που να πατάει σε cpu power τον M4 ,αλλά όχι σε όλα τα υπόλοιπα πάντα με τα λεφτά που κάνει ένα Mac mini . Καλά για φορητότητα  και κατανάλωση , είναι ανέκδοτο να το συζητάμε….

Δεν διαφωνώ καθόλου.Εχουν ξεφύγει τα Mac.Κυριο limitation είναι η ram τους που δεν αναβαθμίζετε.Κατα τα άλλα είναι τρομερά vfm (εάν βάλεις εξωτερικούς δίσκους)

Απλά εάν δεν χρησιμοποιεί καθόλου GPU το πρόγραμμα ήχου που δουλεύει δεν θα κερδίσει τίποτα βάζοντας την b570 η οποία άλλη.

Για αυτό θέλει λίγο ψάξιμο από τον ts εάν πάει σε pc.

Spoiler

Προσωπικα δεν θα την έβαζα εάν δεν ήξερα ότι την χρησιμοποιούν η όχι τα προγραμματα, θα έτρεχα τα προγράμματα που ήθελα και εάν την χρησιμοποιούσαν θα την πρόσθετα μετά.

Και αυτό γιατί εάν τα προγράμματα την χρησιμοποιούν ίσως αξιζε να πάει και σε καλύτερη.

Εάν και μιλάμε για διαφορετικά πράγματα π.χ στο davinci θα προτιμούσα πολύ περισσότερο μια καλή κάρτα-με όση δυνατών περισσότερη vram- και έναν i5 παρά i9 και αδύναμη κάρτα-με λίγη vram-(αυτό βέβαια εξαρτάτε και από τα codecs που δουλεύει κανείς)

Τώρα στον κόσμο των Mac τα πράγματα είναι πιο απλά.Παιρνεις ότι παίρνεις και αυτό είναι.

Επεξ/σία από @topos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, @topos είπε

Δεν διαφωνώ καθόλου.

Απλά εάν δεν χρησιμοποιεί καθόλου GPU το πρόγραμμα ήχου που δουλεύει δεν θα κερδίσει τίποτα βάζοντας την b570 η οποία άλλη.

Για αυτό θέλει λίγο ψάξιμο από τον ts εάν πάει σε pc.

Απόκρυψη περιεχομένων

Προσωπικα δεν θα την έβαζα εάν δεν ήξερα ότι την χρησιμοποιούν η όχι τα προγραμματα, θα έτρεχα τα προγράμματα που ήθελα και εάν την χρησιμοποιούσαν θα την πρόσθετα μετά.

Και αυτό γιατί εάν τα προγράμματα την χρησιμοποιούν ίσως αξιζε να πάει και σε καλύτερη.

Εάν και μιλάμε για διαφορετικά πράγματα π.χ στο davinci θα προτιμούσα πολύ περισσότερο μια καλή κάρτα-με όση δυνατών περισσότερη vram- και έναν i5 παρά i9 και αδύναμη κάρτα-με λίγη vram-(αυτό βέβαια εξαρτάτε και από τα codecs που δουλεύει κανείς)

Τώρα στον κόσμο των Mac τα πράγματα είναι πιο απλά.Παιρνεις ότι παίρνεις και αυτό είναι.

Προσπαθώ ν απαντήσω στον τίτλο του θέματος. Γράφω ότι δεν γίνεται να το πατήσει σε όλα , με τα λεφτά αυτα . Αν θέλει να φτιάξει ενα pc να κάνει την δουλειά του υπάρχουν επιλογές σε αυτά τα λεφτά , αλλά δεν μπορεί με τίποτα να πει,ότι έφτιαξε ενα pc που πατάει το Mac mini σε όλα  , με τα ίδια λεφτά .

Παλαιότερα , οταν  η apple ξεκίνησε την σειρά Μ με όχι τόσο δυνατά specs σαν αυτά του M4, ίσως να μπορούσε να το ισχυριστεί κάποιος. Με τον ρυθμό που εξελίσσεται ο Μ χωρίς να αυξάνεται η τιμή του, ήταν αναμενόμενο , να φτάσει στο σημείο να ξεπεράσει σε VFM , ένα αντίστοιχο pc . 
Επειδή για την δουλειά που το θέλει , υπάρχουν τα προγραμματα και σε Mac OS  , το έβαλε να δει αν αξίζει στην σύγκριση. Σίγουρα αξίζει , αλλά θα πρέπει να δει το γιατί από κάθε άποψη, όχι απλά επειδή είναι φτηνό σχετικά. 
Βασικα πιστεύω ότι κατά βάθος θέλει ένα pc , αλλά με βάση το μέτρο σύγκρισης που έβαλε , θα πρεπει να ξοδέψει τα διπλά για να πει ότι θα το ξεπεράσει πραγματικά. 
Μια λύση είναι να πάρει το Mac mini και αν δεν του κάνει μετά να το πουλήσει, μιας και δεν χάνει την αξία του ,τόσο γρήγορα . Αν φτιάξει ένα pc μετά είναι ζήτημα αν θα καταφέρει να βρει κάποιον να το αγοράσει και να πάρει τα λεφτά που έδωσε.

Επεξ/σία από atheatos
  • Like 2
Δημοσ.

Ευχαριστώ και πάλι! 
έπρεπε να βάλω σωστότερο τίτλο ... "Με πόσα χρήματα σε PC πατάω σε επιδόσεις ένα basic Mac mini)
το τι θέλω κατα βάθος είναι μια 3η απόπειρα να πάω σε Mac καθώς από ότι διαβάζω τα πάει πολύ καλα τώρα τελευταία (είμαι πίσω κάποια χρόνια γενικά, δεν έχω χρόνο ούτε για πολύ διάβασμα/ψάξιμο η πειραματισμό). 
βλέποντας διάφορα video από παραγωγούς το mac mini θα μου κάνει σε επιδόσεις σε αυτά που θέλω να κάνω αλλά με περισσότερη ραμ.
πολλοί λένε για το μεγαλύτερο μοντέλο Mini M4 Pro 12-core με 512 σκληρό και 24 ram στα 1560 (ίσως λιγότερο σε ευρώπη?). 
γιαυτό βλέπω πάλι σε PC τα οποία δεν έχω ιδέα που έχουν φτάσει και μέχρι που είναι χιλιοδοκιμασμένα για trouble-free experience! 
Ram sta PC βάζω και 128 έτσι για τον τσαμπουκά και είναι και αναβαθμίσιμο για αρκετά χρόνια.
Αλλά που πάω να μπλέξω πάλι, πάω να ξεγελάσω τον εαυτό μου, δεν θα έχω χρόνο να το παλεύω κάθε λίγο και λιγάκι.
Μάλλον θα προσπαθήσω να ρίξω τα 1600 στην apple και θεός μαζί μου. Αν με πουλήσει η ραμ τότε όπως λέτε πούλημα και μετά PC μέχρι τον θάνατο. 
(εντάξει 3300 για να πάμε στα 64GB ram είναι αστείο)

Παιδιά σας ευχαριστώ.
πρέπει να βρω το θάρρος να το πατήσω 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...