Ukforthemoment Δημοσ. Παρασκευή στις 04:38 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 04:38 πμ 4 ώρες πριν, VasKag είπε Στην ακρη φαινεται σαν να ειναι τυλιγμενος ο χαλκος με μονωτικη ταινια... Μάλλον καμμένη μόνωση
poulinos Δημοσ. Παρασκευή στις 08:41 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 08:41 μμ 20 hours ago, VasKag said: Στην ακρη φαινεται σαν να ειναι τυλιγμενος ο χαλκος με μονωτικη ταινια... kai o χαλκος φαινεται σαν να εχει μαυρισει λιγο για καποιο λογο πιο χαμηλα 16 hours ago, Ukforthemoment said: Μάλλον καμμένη μόνωση kai o χαλκος φαινεται σαν να εχει μαυρισει λιγο για καποιο λογο πιο χαμηλα
lak10 Δημοσ. Σάββατο στις 02:10 μμ Μέλος Δημοσ. Σάββατο στις 02:10 μμ 17 ώρες πριν, poulinos είπε kai o χαλκος φαινεται σαν να εχει μαυρισει λιγο για καποιο λογο πιο χαμηλα kai o χαλκος φαινεται σαν να εχει μαυρισει λιγο για καποιο λογο πιο χαμηλα να κανω μια χαζη ερωτηση ο πινακας εχει εναν ουδετερο? 1
chvnce Δημοσ. Σάββατο στις 06:19 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 06:19 μμ 4 ώρες πριν, lak10 είπε να κανω μια χαζη ερωτηση ο πινακας εχει εναν ουδετερο? Ναι. Έναν κεντρικό, και όλοι οι ουδέτεροι κουμπώνουν σ' αυτόν. 1
poulinos Δημοσ. Σάββατο στις 07:35 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 07:35 μμ 5 hours ago, lak10 said: να κανω μια χαζη ερωτηση ο πινακας εχει εναν ουδετερο? απο εξω απο το δικτυο αν εχεις μονοφασικο σου ερχονται δυο καλωδια. φαση και ουδετερος.η γειωση δεν ειναι του δικτυου αλλα ο κατασκευαστης περναει το καλωδιο και το γειωνει εκει που πρεπει. αν εχεις τριφασικο τοτε εχεις 4 καλωδια φαση 1 φαση 2 φαση 3 και ουδετερος. και παλι μια γειωση. μια φαση και ενας ουδετερος σου δινουν τα 230 volt. 2 φασεις σου δινουν 400 volt. αυτο ειναι τι σου ερχεται στο δικτυο.μετα καθε πριζα κτλ εχει την δικια της παροχη.
Petros Electron Δημοσ. Σάββατο στις 07:49 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 07:49 μμ Στον πινάκα όπως και στις πρίζες πρέπει καθε 3-5 χρόνια ας πούμε να γίνονται προληπτικά συσφίξεις. Επίσης οι πρίζες με τον καιρό χαλαρώνουν (οι συνδέσμου τους) και κάνουν μικρούς σπινθηρισμούς εσωτερικά καθε φορα που βάζουμε κάποιο φις (φορτίο). Δυστυχώς στην Ελλάδα κανείς δεν κανει προληπτική συντήρηση - έλεγχο του πινάκα και του επιμέρους των πριζών και διακοπτών παρά μονο οταν θα σκάσει κάποιο πρόβλημα που τοτε μπορει να ειναι και αργα καθότι υπάρχει κίνδυνος καταστροφής κάποιας συσκευής η και ακόμα κίνδυνος πυρκαγιάς. Οσοι δεν εχετε κανει έλεγχους καλό ειναι να το βάλετε στο πρόγραμμα και να δώσετε ενα μικρο μεροκάματο σε εναν ηλεκτρολόγο (να ειναι αδειούχος) για να τσεκάρει τον πινάκα σας και την εγ/ση σας. Εγω πρόσφατα εκανα ελεγχο στον πινακα μου (πριν 1 χρονο) και βρήκα αρκετά σημεια που πήραν συσφίξεις, ειχαν χαλαρώσει δηλαδή με τα χρόνια. Το εκανα μονος μου, ειμαι ηλεκτρονικός οπότε ξερω και την βασικη ηλεκτρολογία. Κάποιος που δεν ξερει ΔΕΝ ανοίγει τον πινακα του για κανέναν λογο και φωνάζει κάποιον επαγγελματία. Επισης κατα καιρους να ελέγχουμε και την γειωση. Εγω δεν εχω γειωσομετρο αλλα με ενα πολυμετρο ελέγχω την αντίσταση της γείωσης ως προς ενα αλλο σημείο (Πχ μια σωλήνα νερού) και ετσι ξέρω οτι εχω γείωση και δεν ειναι κομμένη. Γιατί χωρις γείωση το ρελε διαρροής δεν θα δουλέψει. 1
poulinos Δημοσ. Σάββατο στις 07:52 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 07:52 μμ 2 minutes ago, Petros Electron said: Στον πινάκα όπως και στις πρίζες πρέπει καθε 3-5 χρόνια ας πούμε να γίνονται προληπτικά συσφίξεις. Επίσης οι πρίζες με τον καιρό χαλαρώνουν (οι συνδέσμου τους) και κάνουν μικρούς σπινθηρισμούς εσωτερικά καθε φορα που βάζουμε κάποιο φις (φορτίο). Δυστυχώς στην Ελλάδα κανείς δεν κανει προληπτική συντήρηση - έλεγχο του πινάκα και του επιμέρους των πριζών και διακοπτών παρά μονο οταν θα σκάσει κάποιο πρόβλημα που τοτε μπορει να ειναι και αργα καθότι υπάρχει κίνδυνος καταστροφής κάποιας συσκευής η και ακόμα κίνδυνος πυρκαγιάς. Οσοι δεν εχετε κανει έλεγχους καλό ειναι να το βάλετε στο πρόγραμμα και να δώσετε ενα μικρο μεροκάματο σε εναν ηλεκτρολόγο (να ειναι αδειούχος) για να τσεκάρει τον πινάκα σας και την εγ/ση σας. Εγω πρόσφατα εκανα ελεγχο στον πινακα μου (πριν 1 χρονο) και βρήκα αρκετά σημεια που πήραν συσφίξεις, ειχαν χαλαρώσει δηλαδή με τα χρόνια. Το εκανα μονος μου, ειμαι ηλεκτρονικός οπότε ξερω και την βασικη ηλεκτρολογία. Κάποιος που δεν ξερει ΔΕΝ ανοίγει τον πινακα του για κανέναν λογο και φωνάζει κάποιον επαγγελματία. Επισης κατα καιρους να ελέγχουμε και την γειωση. Εγω δεν εχω γειωσομετρο αλλα με ενα πολυμετρο ελέγχω την αντίσταση της γείωσης ως προς ενα αλλο σημείο (Πχ μια σωλήνα νερού) και ετσι ξέρω οτι εχω γείωση και δεν ειναι κομμένη. Γιατί χωρις γείωση το ρελε διαρροής δεν θα δουλέψει. εδω θα ταιριαζε το : Προληπτικη τι ? Αν δεν σκασει προβλημα οπως ειπες τιποτα δεν γινεται. και δεν ειναι μονο στα ηλεκτρολογικα αλλα παντου. το αμαξι διαλυεται η πολυκατοικια πεφτει αλλα ολα οκ.
lak10 Δημοσ. Σάββατο στις 09:16 μμ Μέλος Δημοσ. Σάββατο στις 09:16 μμ ο ηλεκτρολογος μου ιεπε οτι πρεπει να αλλαχθει ο πινακας γιατι θα μου βγαζει προβληματα οπως αυτο με το καμμενο καλωδιο του ουδετερου
xsterg Δημοσ. Σάββατο στις 09:45 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:45 μμ 1 ώρα πριν, Petros Electron είπε Στον πινάκα όπως και στις πρίζες πρέπει καθε 3-5 χρόνια ας πούμε να γίνονται προληπτικά συσφίξεις. Επίσης οι πρίζες με τον καιρό χαλαρώνουν (οι συνδέσμου τους) και κάνουν μικρούς σπινθηρισμούς εσωτερικά καθε φορα που βάζουμε κάποιο φις (φορτίο). Δυστυχώς στην Ελλάδα κανείς δεν κανει προληπτική συντήρηση - έλεγχο του πινάκα και του επιμέρους των πριζών και διακοπτών παρά μονο οταν θα σκάσει κάποιο πρόβλημα που τοτε μπορει να ειναι και αργα καθότι υπάρχει κίνδυνος καταστροφής κάποιας συσκευής η και ακόμα κίνδυνος πυρκαγιάς. Οσοι δεν εχετε κανει έλεγχους καλό ειναι να το βάλετε στο πρόγραμμα και να δώσετε ενα μικρο μεροκάματο σε εναν ηλεκτρολόγο (να ειναι αδειούχος) για να τσεκάρει τον πινάκα σας και την εγ/ση σας. Εγω πρόσφατα εκανα ελεγχο στον πινακα μου (πριν 1 χρονο) και βρήκα αρκετά σημεια που πήραν συσφίξεις, ειχαν χαλαρώσει δηλαδή με τα χρόνια. Το εκανα μονος μου, ειμαι ηλεκτρονικός οπότε ξερω και την βασικη ηλεκτρολογία. Κάποιος που δεν ξερει ΔΕΝ ανοίγει τον πινακα του για κανέναν λογο και φωνάζει κάποιον επαγγελματία. Επισης κατα καιρους να ελέγχουμε και την γειωση. Εγω δεν εχω γειωσομετρο αλλα με ενα πολυμετρο ελέγχω την αντίσταση της γείωσης ως προς ενα αλλο σημείο (Πχ μια σωλήνα νερού) και ετσι ξέρω οτι εχω γείωση και δεν ειναι κομμένη. Γιατί χωρις γείωση το ρελε διαρροής δεν θα δουλέψει. οχι. πλεον ειναι λαθος αυτο. παλια λεγανε οτι καθε λιγα χρονια οτι πρεπει να σφιγγεις το ραγουλικο. πλεον με τα συγχρονα υλικα δεν ξεσφιγγουν οι βιδες. επίσης φαντασου τι θα γινει εαν καθε χρονο σφιγγεις την ιδια βιδα. στο τελος θα σπασει και θα χαλασει η η βιδα η η φωλια που βιδωνει η το παξιμαδι της!
poulinos Δημοσ. Σάββατο στις 09:50 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:50 μμ (επεξεργασμένο) 37 minutes ago, lak10 said: ο ηλεκτρολογος μου ιεπε οτι πρεπει να αλλαχθει ο πινακας γιατι θα μου βγαζει προβληματα οπως αυτο με το καμμενο καλωδιο του ουδετερου ο πινακας δεν σημαινει οτι εχει ολος προβλημα.αλλα προσωπικα μετα απο 35 χρονια θα τον αλλαζα. φαντασου οτι στο σπιτι που θα παω ζητησα να μπουν εξτρα επιτηρητης τασης και αντικεραυνικο συν κατι αλλαγες.οι εξτρα αλλαγες σε πινακα και ενα καλωδιο κανα 600 700 ευρω. αλλα σε καποια πραγματα αξιζει το καταλαβαινω οτι ενας πινακας μπορει να ειναι πχ 300 ευρω αλλα ειναι κατι αρκετα βασικο. οπως παιζει μετα απο τοσα χρονια καποια στιγμη να κοιταζα και για αλλαγη πριζοδιακοπτες. αν και off topic ακομα και σε ups και τροφοδοτικα σε pc πηγαινα παντα σε κατι ποιοτικο Επεξ/σία Σάββατο στις 09:55 μμ από poulinos 1
Petros Electron Δημοσ. Σάββατο στις 11:07 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 11:07 μμ (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, xsterg είπε οχι. πλεον ειναι λαθος αυτο. παλια λεγανε οτι καθε λιγα χρονια οτι πρεπει να σφιγγεις το ραγουλικο. πλεον με τα συγχρονα υλικα δεν ξεσφιγγουν οι βιδες. επίσης φαντασου τι θα γινει εαν καθε χρονο σφιγγεις την ιδια βιδα. στο τελος θα σπασει και θα χαλασει η η βιδα η η φωλια που βιδωνει η το παξιμαδι της! Μα δεν σφίγγεις δίχως αύριο. Οι βιδες δεν ξεσφιγγουν τα καλώδια απο την θερμοκρασία ειναι αυτα που θα κάνουν τις βιδες να θελουν επιπλεον σφίξιμο. Επισης το ρελε διαρροής πρεπει να ελέγχετε με όργανο γιατι μπορει να δουλεύει με το κουμπάκι τεστ αλλα οταν θα υπάρξει διαρροή μπορει να μην δουλέψει. Όποτε κατ'εμε στην 5ετια ενας έλεγχος δεν βλάπτει μπορει να σου σωσει την ζωη αν γινει η στραβή. Αλλά τι να λεμε, μιλάμε για μια χώρα που η ΥΔΕ απο τους περισσότερους εχει ληξει. Πρόσφατα τσέκαρα σε εναν φιλο μου, του εχει λήξει απο το 1984! 1 ώρα πριν, lak10 είπε ο ηλεκτρολογος μου ιεπε οτι πρεπει να αλλαχθει ο πινακας γιατι θα μου βγαζει προβληματα οπως αυτο με το καμμενο καλωδιο του ουδετερου Να τον αλλάξεις μαν γιατι αν γινει καμια στραβή και ο πίνακας είναι τριφασικός και ο ουδέτρος κοπεί μετά τον πίνακα προς το ρολόι της ΔΕΗ τότε αυτόματα οι συσκευές όλες και ανά δύο, (συνδεσμολογία κατά αστέρα) βρίσκονται υπό φάση 400V. Στη περίπτωση αυτή θα σωθεί η εγκατάσταση από το ρελέ διαρροής το οποίο λογικά πρέπει να πέσει πάραυτα. Αλλα...Το ρελέ δεν θα πέσει αν αντέξουν οι συσκευές, γιατί δεν υπάρχει διαρροή από πουθενά, οπότε το διανυσματικό άθροισμα των εντάσεων στις τρεις φάσεις και στον ουδέτερο (όπως τον βλέπει ο ΔΔΕ, μέσα από το σημείο της διακοπής) παραμένει μηδέν. Το ρελέ θα πέσει μόνο αν κάποια συσκευή δεν αντέξει την τάση, και παραδίδοντας το πνεύμα δημιουργήσει οδό διαφυγής προς τη γη. Αν ο ουδέτερος κοπεί λίγο πριν την μπάρα επιστρέφοντας από μία μονοφασική κατανάλωση τότε η όλη κατανάλωση βρίσκεται εκτός λειτουργίας δίχως άλλες καταστάσεις. Ολα αυτα ειναι σενάρια, δεν ξερεις τι μπορει να γίνει. Για αυτο συντηρούμε για εχουμε ασφαλεια. Επεξ/σία Σάββατο στις 11:11 μμ από Petros Electron
lak10 Δημοσ. Κυριακή στις 12:37 πμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 12:37 πμ 2 ώρες πριν, poulinos είπε ο πινακας δεν σημαινει οτι εχει ολος προβλημα.αλλα προσωπικα μετα απο 35 χρονια θα τον αλλαζα. φαντασου οτι στο σπιτι που θα παω ζητησα να μπουν εξτρα επιτηρητης τασης και αντικεραυνικο συν κατι αλλαγες.οι εξτρα αλλαγες σε πινακα και ενα καλωδιο κανα 600 700 ευρω. αλλα σε καποια πραγματα αξιζει το καταλαβαινω οτι ενας πινακας μπορει να ειναι πχ 300 ευρω αλλα ειναι κατι αρκετα βασικο. οπως παιζει μετα απο τοσα χρονια καποια στιγμη να κοιταζα και για αλλαγη πριζοδιακοπτες. αν και off topic ακομα και σε ups και τροφοδοτικα σε pc πηγαινα παντα σε κατι ποιοτικο εχω ηδη αντικεραυνικο θα μεταφερθει στον νεο πινακα οι πριζες εχουν ελεγθει και ειναι οκ 1
poulinos Δημοσ. Κυριακή στις 12:45 πμ Δημοσ. Κυριακή στις 12:45 πμ 1 hour ago, Petros Electron said: Μα δεν σφίγγεις δίχως αύριο. Οι βιδες δεν ξεσφιγγουν τα καλώδια απο την θερμοκρασία ειναι αυτα που θα κάνουν τις βιδες να θελουν επιπλεον σφίξιμο. Επισης το ρελε διαρροής πρεπει να ελέγχετε με όργανο γιατι μπορει να δουλεύει με το κουμπάκι τεστ αλλα οταν θα υπάρξει διαρροή μπορει να μην δουλέψει. Όποτε κατ'εμε στην 5ετια ενας έλεγχος δεν βλάπτει μπορει να σου σωσει την ζωη αν γινει η στραβή. Αλλά τι να λεμε, μιλάμε για μια χώρα που η ΥΔΕ απο τους περισσότερους εχει ληξει. Πρόσφατα τσέκαρα σε εναν φιλο μου, του εχει λήξει απο το 1984! εδω ποσα σπιτι ειναι χωρις ρελε διαρροης αλλα παιζει να εχουν ΥΔΕ(εξ αποστασεως) 7 minutes ago, lak10 said: εχω ηδη αντικεραυνικο θα μεταφερθει στον νεο πινακα οι πριζες εχουν ελεγθει και ειναι οκ τοτε μια χαρα.στο παλιο σπιτι ειχα αλλαξει καποιες πριζες και διακοπτες διοτι ειχαν προβληματακια μετα απο χρονια
nvel Δημοσ. Κυριακή στις 08:30 πμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:30 πμ 12 ώρες πριν, Petros Electron είπε Επισης κατα καιρους να ελέγχουμε και την γειωση. Εγω δεν εχω γειωσομετρο αλλα με ενα πολυμετρο ελέγχω την αντίσταση της γείωσης ως προς ενα αλλο σημείο (Πχ μια σωλήνα νερού) και ετσι ξέρω οτι εχω γείωση και δεν ειναι κομμένη. Γιατί χωρις γείωση το ρελε διαρροής δεν θα δουλέψει. με πολύμετρο δεν μπορείς να ελέγξεις μια γείωση, το να μετρήσεις την ισοδυναμική σύνδεση μεταξύ ενός αγωγού PE και ενός σωλήνα απλώς επιβεβαιώνει την σύνδεση όχι την ύπαρξη γείωσης. Οι δδε δεν χρειάζονται γείωση για την λειτουργία τους. 9 ώρες πριν, Petros Electron είπε Να τον αλλάξεις μαν γιατι αν γινει καμια στραβή και ο πίνακας είναι τριφασικός και ο ουδέτρος κοπεί μετά τον πίνακα προς το ρολόι της ΔΕΗ τότε αυτόματα οι συσκευές όλες και ανά δύο, (συνδεσμολογία κατά αστέρα) βρίσκονται υπό φάση 400V. όταν διακοπεί ο ουδέτερος δεν εμφανίζεται τάση 400V στις μοναφασικές συσκευές αλλά η τάση που προκύπτει από την νέα θέση του κοινού κόμβου και την διαφορά δυναμικού από το αρχικό ουδέτερο κόμβο και εξαρτάται από το ρεύμα της κάθε φάσης.
Petros Electron Δημοσ. Κυριακή στις 09:06 πμ Δημοσ. Κυριακή στις 09:06 πμ (επεξεργασμένο) 52 λεπτά πριν, nvel είπε με πολύμετρο δεν μπορείς να ελέγξεις μια γείωση, το να μετρήσεις την ισοδυναμική σύνδεση μεταξύ ενός αγωγού PE και ενός σωλήνα απλώς επιβεβαιώνει την σύνδεση όχι την ύπαρξη γείωσης. Αν διάβασες αυτο που έγραψα, ανέφερα οτι ελέγχω μόνο την συνεχεία της με το ωμομετρο απο το πολυμετρο μου. αυτη την στιγμή εχω >1.5Ωμ. Για τα υπολοιπα υπαρχουν "ειδικά" οργανα. 52 λεπτά πριν, nvel είπε Οι δδε δεν χρειάζονται γείωση για την λειτουργία τους. Συμφωνώ σε αυτο, λαθος μου ηταν ετσι όπως το διατύπωσα, παρόλα αυτα η γείωση χρειάζεται για την προστασία μας. Το παρακάτω αρθρο το εξηγεί. https://politeiamag.blogspot.com/2017/07/blog-post.html 52 λεπτά πριν, nvel είπε όταν διακοπεί ο ουδέτερος δεν εμφανίζεται τάση 400V στις μοναφασικές συσκευές αλλά η τάση που προκύπτει από την νέα θέση του κοινού κόμβου και την διαφορά δυναμικού από το αρχικό ουδέτερο κόμβο και εξαρτάται από το ρεύμα της κάθε φάσης. Χωρίς τη σύνδεση του ουδετέρου να συγκρατεί τον ουδέτερο στα 0V, δηλαδή με τον ουδέτερο στον αέρα, αν δύο συσκευές που τροφοδοτούνται από διαφορετικές φάσεις και είναι συνδεδεμένες σε σειρά μεταξύ των δύο φάσεων (εχουν πολική τάση 400V). Η κατανομή της τάσης μεταξύ τους εξαρτάται από το λόγο των αντιστάσεων (απο τον νόμο του Kirchoff). Αν λοιπόν η μία έχει (σύνθετη) αντίσταση από την άλλη, τοτε θα πάρει σχεδόν όλη την τάση. Νομίζω το ιδιο πράγμα λιγο πολυ λεμε. Σωστες οι παρατηρήσεις σου. Ευχαριστώ Επεξ/σία Κυριακή στις 09:23 πμ από Petros Electron 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα