Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Apple φέρεται να προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στην πλατφόρμα Apple Intelligence, με την ανάπτυξη νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που θυμίζουν το ChatGPT.

Σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg και του Mark Gurman αναφέρει ότι η εταιρεία έχει συστήσει μια νέα ομάδα με την ονομασία Answers, Knowledge and Information, ή AKI, η οποία εστιάζει στην εξερεύνηση υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης. Η ομάδα αυτή, που δημιουργήθηκε νωρίτερα φέτος, εργάζεται πάνω σε ένα εργαλείο αναζήτησης βασισμένο σε AI, το οποίο θα προσφέρει εμπειρία παρόμοια με εκείνη των δημοφιλών chatbot. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου η Apple αντιμετωπίζει κριτική για την καθυστέρηση στην υιοθέτηση προηγμένων λειτουργιών AI, με αποτέλεσμα να μένει πίσω από ανταγωνιστές όπως η Google και η Microsoft.

Η καθυστέρηση αυτή έχει επηρεάσει και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, ιδιαίτερα στα έσοδα του τρίτου τριμήνου, όπου παρατηρήθηκε χώρος για βελτίωση. Παρά τις αρχικές δηλώσεις στελεχών ότι η Apple δεν σκόπευε να αναπτύξει chatbot ανάλογο με το ChatGPT, οι πιέσεις της αγοράς φαίνεται να έχουν οδηγήσει την εταιρεία σε πλήρη αλλαγή σχεδίων. Ο Gurman, στο ενημερωτικό newsletter Power On, υπογραμμίζει ότι η εταιρεία ξεπερνά πλέον φιλοσοφικές επιφυλάξεις ορισμένων ηγετών της και προχωρά σε καινοτομίες που μέχρι πρότινος απέφευγε.

Η ομάδα AKI, υπό την ηγεσία του Robby Walker, ο οποίος είχε προηγουμένως εμπλακεί στην ανάπτυξη της Siri, εξετάζει διάφορες εφαρμογές AI. Ο Walker έχασε τον έλεγχο της Siri λόγω καθυστερήσεων στην ανάπτυξη νέων λειτουργιών, όμως τώρα κατευθύνει προσπάθειες για νέα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το νέο εργαλείο αναζήτησης θα μπορούσε να λειτουργεί σαν ένας έξυπνος βοηθός που απαντά σε ερωτήσεις με βάση δεδομένα που διαθέτει σε πραγματικό χρόνο, παρόμοια με τον τρόπο που ένας παραδοσιακός μηχανισμός αναζήτησης συνδυάζει πληροφορίες από πολλές πηγές, αλλά με μεγαλύτερη αλληλεπίδραση.

Επιπλέον, η Apple έχει ξεκινήσει συζητήσεις με startups όπως η Perplexity, η οποία ειδικεύεται σε εμπειρίες αναζήτησης βασισμένες σε AI. Αυτές οι συνεργασίες υποδηλώνουν ότι η εταιρεία προετοιμάζει εδώ και καιρό χαρακτηριστικά που θα ενισχύσουν το οικοσύστημά της. Στο πλαίσιο του iOS 18 και μελλοντικών εκδόσεων, η απουσία ενός τέτοιου chatbot έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Apple υστερεί στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που επηρεάζει την αντίληψη των χρηστών για την καινοτομία της.

Παρά την ενθουσιώδη στάση του CEO Tim Cook κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η κοινή γνώμη παραμένει επιφυλακτική. Η καθυστέρηση χαρακτηριστικών όπως η εξατομικευμένη Siri, που μεταφέρθηκε για το επόμενο έτος, έχει αφήσει το iOS να φαίνεται ξεπερασμένο σε ορισμένους τομείς. Η νέα κατεύθυνση θα μπορούσε να αποτελέσει κομβικό σημείο για την αναβάθμιση της πλατφόρμας Apple Intelligence, η οποία παρουσιάστηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο χωρίς να καταφέρει να ξεχωρίσει σε βασικές εργασίες.

Η ανάπτυξη αυτών των εργαλείων, ωστόσο, απαιτεί χρόνο, καθώς η ομάδα μόλις ξεκίνησε τις εργασίες της. Μέχρι την κυκλοφορία, η Apple μπορεί να επηρεάσει και άλλες εταιρείες να βελτιώσουν τις δικές τους λύσεις AI. Το Apple Intelligence βασίζεται σε μοντέλα AI που επεξεργάζονται δεδομένα τοπικά στις συσκευές, διασφαλίζοντας υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικότητας σε σύγκριση με cloud-based λύσεις ανταγωνιστών.

View full article

Δημοσ.

Δεν το χρειαζόμαστε, έχουμε την συντροφιά και παράλληλα την σοφία της (ανανεωμένης) Siri για ότι χρειαστούμε. 😂

• Haha 6
Δημοσ.

Έχω iphone και πραγματικά νοιώθω μειονεκτικά. Είμαι έτοιμος να πάρω Samsung και περιμένω να γίνει συνδρομητική η ΑΙ του να νοιώσω άρχοντας...

Σε κάθε περίπτωση απορώ και εγώ πως ζω χωρίς αυτή τόσο καιρό... 

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Έχω iphone και πραγματικά νοιώθω μειονεκτικά. Είμαι έτοιμος να πάρω Samsung και περιμένω να γίνει συνδρομητική η ΑΙ του να νοιώσω άρχοντας...

τρολλάρεις;

• Like 2
Δημοσ.

Πραγματικά το "ΑΙ" στα iPhone είναι στην καλύτερη τραγικό, η Siri εξακολουθεί να είναι χαζή και όταν το ρωτήσεις μια λίγο πιο περίπλοκη ερώτηση ρωτάει το ChatGPT και κάνει και αρκετή ώρα... δηλάδη καλύτερα να βάλεις widget στο lock screen το voice mode του ChatGPT να τελείωνεις. Το μόνο που χρησιμεύει είναι το long press του camera button για το Google Lens... Όλα αυτά την στιγμή που τα Xiaomi και βασικά όλα τα Android έχουν το Gemini σαν τον default assistant όπου είναι όντως εύχρηστο... Έπρεπε χθες να είχαν αγοράσει Perplexity ή να εκβαθυναν την συνεργασία με OpenAI.

• Like 5
Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Apple υστερεί στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης

Δεν είναι εντύπωση είναι η πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να φτάσουν στο επίπεδο των άλλων. Το γεγονός όμως ότι τα ελληνικά είναι εκτός κάδρου το καθιστά σχετικά άχρηστο.
πχ αντί για writing tools προτιμώ το copilot στο word που υποστηρίζει και ελληνικά. Θεωρητικά αν έχεις κάνει opt-out δεν χρησιμοποιούν τα δεδομένα σου (τουλάχιστον όχι νόμιμα).

Εκεί που θα πω πραγματικά ότι αξίζει το AI είναι όταν θα είναι in-context AI με Local LLM και encrypted data. Η Google έχει ξεκινήσει να το κάνει νομίζω αλλά προσωπικά δεν την εμπιστεύομαι. 
Όλα τα άλλα είναι nice to have και πολλά απο αυτά τραβηγμένα απο τα μαλλιά για να τα πουν AI.  

Το θετικό για εμάς που έχουμε συσκευές Apple είναι ότι δείχνει, μετά το περσινό φιάσκο, ότι πλέον ασχολείται σοβαρά (ελπίζω και για Ελλάδα) και ότι έχει πάρει φωτιά ο κ....ς της. 

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Dimitris_1981 είπε

τρολλάρεις;

Προφανώς τρολάρω φίλε μου, όπως όλοι όσοι νομίζουν ότι χωρίς AI στο κινητό δεν πάει η μέρα. Με τη χρήση που κάνω, δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη για κάτι παραπάνω. Αν έρθει κάτι ουσιαστικό, καλώς. Αν όχι, ούτε που θα το θυμάμαι. Το πιο αστείο είναι που κάποιοι νιώθουν ήδη μειονεκτικά που δεν τους συμπληρώνει τη σκέψη το κινητό... Primitive life indeed.😆

1 ώρα πριν, Dimitris_1981 είπε

Δεν είναι εντύπωση είναι η πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να φτάσουν στο επίπεδο των άλλων. Το γεγονός όμως ότι τα ελληνικά είναι εκτός κάδρου το καθιστά σχετικά άχρηστο.
πχ αντί για writing tools προτιμώ το copilot στο word που υποστηρίζει και ελληνικά. Θεωρητικά αν έχεις κάνει opt-out δεν χρησιμοποιούν τα δεδομένα σου (τουλάχιστον όχι νόμιμα).

Εκεί που θα πω πραγματικά ότι αξίζει το AI είναι όταν θα είναι in-context AI με Local LLM και encrypted data. Η Google έχει ξεκινήσει να το κάνει νομίζω αλλά προσωπικά δεν την εμπιστεύομαι. 
Όλα τα άλλα είναι nice to have και πολλά απο αυτά τραβηγμένα απο τα μαλλιά για να τα πουν AI.  

Το θετικό για εμάς που έχουμε συσκευές Apple είναι ότι δείχνει, μετά το περσινό φιάσκο, ότι πλέον ασχολείται σοβαρά (ελπίζω και για Ελλάδα) και ότι έχει πάρει φωτιά ο κ....ς της. 

Προφανώς και πρέπει να ασχοληθεί και όπως λες, φαίνεται ότι μετά το περσινό φιάσκο το έχουν πάρει πιο σοβαρά. Έχουν δεσμευτεί, άρα αργά ή γρήγορα θα το δούμε.
Από κει και πέρα, συμφωνώ ότι σε in-context σενάρια με τοπικά LLM και encrypted data το AI έχει πραγματικό νόημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι περισσότερο εντυπωσιασμοί, ή απλώς ωραία εργαλεία για κάποιες χρήσεις.
Απλώς δεν νιώθω ότι "χωρίς αυτά δεν ζεις", περισσότερο το βλέπω σαν μια ευκαιρία για όσους το χρειάζονται και τους διευκολύνει. Αν το κάνει καλά η Apple, θα είναι +1 λόγος να μείνεις στο οικοσύστημα, όχι λόγος πανικού αν δεν το έχεις αύριο.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 5
Δημοσ.
1 ώρα πριν, gridoe είπε

Πραγματικά το "ΑΙ" στα iPhone είναι στην καλύτερη τραγικό, η Siri εξακολουθεί να είναι χαζή και όταν το ρωτήσεις μια λίγο πιο περίπλοκη ερώτηση ρωτάει το ChatGPT και κάνει και αρκετή ώρα... δηλάδη καλύτερα να βάλεις widget στο lock screen το voice mode του ChatGPT να τελείωνεις. Το μόνο που χρησιμεύει είναι το long press του camera button για το Google Lens... Όλα αυτά την στιγμή που τα Xiaomi και βασικά όλα τα Android έχουν το Gemini σαν τον default assistant όπου είναι όντως εύχρηστο... Έπρεπε χθες να είχαν αγοράσει Perplexity ή να εκβαθυναν την συνεργασία με OpenAI.

Είναι 2 χρόνια πίσω. 1 χρόνο που άργησαν να το πάρουν χαμπάρι και 1 χρόνο που τα έκαναν όλα λάθος.
Για εμένα καλύτερα να μην έδιναν τίποτα , να ζητούσαν συγνώμη και να αποζημίωναν αυτούς που αγόρασαν συσκευές από την ανακοίνωση του AI μέχρι την ανακοίνωση της συγνώμης.
Τόσο μισοτελειωμένη δουλειά ίσως έχουμε να δούμε από τα Maps.

• Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε

Είναι 2 χρόνια πίσω. 1 χρόνο που άργησαν να το πάρουν χαμπάρι και 1 χρόνο που τα έκαναν όλα λάθος.
Για εμένα καλύτερα να μην έδιναν τίποτα , να ζητούσαν συγνώμη και να αποζημίωναν αυτούς που αγόρασαν συσκευές από την ανακοίνωση του AI μέχρι την ανακοίνωση της συγνώμης.
Τόσο μισοτελειωμένη δουλειά ίσως έχουμε να δούμε από τα Maps.

Η αλήθεια είναι ότι από μία τέτοια εταιρεία περιμένεις συνέπεια και αποτελέσματα υψηλής ποιότητας, όπως κάνει συνήθως. Συμφωνώ ότι πρέπει να το κάνουν σωστά ή καθόλου, γιατί το “λίγο από όλα” το κάνουν ήδη οι άλλοι, και δεν χρειάζεται να τους μιμηθούν σε αυτό.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 4
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Tlykog είπε

τελικά το Galaxy ai δε θα ναι με συνδρομή. μόνο το gemini pro μέχρι στιγμής 

• Like 1
Δημοσ.

Δυστυχώς όμως το Siri δεν μιλά ούτε καν έχει εδώ και χρόνια ελληνικά οπότε άχρηστο ήταν 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Giannis_siag είπε

τελικά το Galaxy ai δε θα ναι με συνδρομή. μόνο το gemini pro μέχρι στιγμής 

Κρίμα… Πάει η ελπίδα μου να νιώσω ανώτερος με τη συνδρομή. Θα μείνω με το iPhone μέχρι να γίνει το Galaxy AI επί πληρωμή, να το αποκτήσω και να νοιώθω elite.😆

1 ώρα πριν, freegr είπε

Δυστυχώς όμως το Siri δεν μιλά ούτε καν έχει εδώ και χρόνια ελληνικά οπότε άχρηστο ήταν 

Καλά τα λες… και άχρηστο… και ακριβό… και το αγοράζουν. Τρελοί αυτοί οι iPhone users.😆

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...