SeQuel Δημοσ. 23 Αυγούστου Δημοσ. 23 Αυγούστου Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα! Αντιμετοπίζω ένα θέμα με τον rig μου τον τελευταίο περίπου έναν μήνα. Όπως περιγράφει και ο τίτλος, καθώς παίζω διάφορα παιχνίδια η είκονα θα freezarei ξαφνικά και θα μαυρίσει και προφανώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα παρά μόνο hard reset. Στην αρχή υπέθεσα πως είναι ζήτημα του driver της nvidia και αποφάσισα να κάνω roll back (με DDU) απο την πίο πρόσφατη σε μία 2-3 μήνες παλαιότερη καθώς όλα τότε ήταν φυσιολογικά. Δυστηχώς το ζήτημα συνεχίζεται και δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τίποτα. Τα παιχνίδια στα οποία έχω θέμα είναι: Rust, World of tanks, Crusader Kings III και Valheim. Όλα τα παιχνίδια παίζουν σε 2κ με settings για να βγαζω 70-80 FPS χωρίς κολλήματα. Την ίδια στιγμή, παίζω και RDR II (που θεωρείται βαρύ game) και δεν έχει σκαλώσει ποτέ! Ψάχνοντας λίγο online διάβασα για την πιθανότητα του "over-voltage". Η κάρτα δεν έχει γίνει OC και τρέχει μαμά απο τον καιρό που αγοράστηκε. Προσωρίνα, την τρέχω στο 95% power output μέσω MSI afterburner για να δω αν θα υπάρξει βελτίωση. Το πρόβλημα είναι άκρως ενοχλητικό...τά φωτα σας θα ήταν ευπρόσδεκτα!!! ΥΓ= PC SPECS CPU= AMD Ryzen 5 5600 6-Core Processor MOBO= B550 AORUS ELITE V2 RAM= 32 RAM corsair vengeance GPU= RTX 3060 ti PSU= BeQuiet Pure power 11 FM 650 watt GOLD
ilos Δημοσ. 23 Αυγούστου Δημοσ. 23 Αυγούστου Δοκίμασε με άλλο τροφοδοτικό για να αποκλείσουμε πρώτα αυτόν τον παράγοντα.
SeQuel Δημοσ. 23 Αυγούστου Μέλος Δημοσ. 23 Αυγούστου 1 ώρα πριν, ilos είπε Δοκίμασε με άλλο τροφοδοτικό για να αποκλείσουμε πρώτα αυτόν τον παράγοντα. Κάπως δύσκολο αυτό, τουλάχιστον τώρα. Κάποιο τεστ που μπορώ να κάνω για να δω;
ilos Δημοσ. 23 Αυγούστου Δημοσ. 23 Αυγούστου 2 ώρες πριν, SeQuel είπε Κάπως δύσκολο αυτό, τουλάχιστον τώρα. Κάποιο τεστ που μπορώ να κάνω για να δω; furmark, για καλό και για κακό έχε δίπλα τον πυροσβεστήρα.🤣
SeQuel Δημοσ. 24 Αυγούστου Μέλος Δημοσ. 24 Αυγούστου Καλησπέρα φίλε ilo. Κάναμε δουλίτσα εχτές με furmark και OCCT. Φυσικά και λίγο βοήθεια απο ΑΙ... Απο ότι φαίνεται πρέπει να υπάρχει θέμα με το airflow ή με την πάστα καθώς ενώ η κάρτα σε stress φτάνει μαξ 86-87 βαθμούς C, το gpu hotspot temp ακουμπαει 107-108... κάτι το οποιό για την κάρτα αυτή δεν φαίνεται και πολύ ΟΚ. Θα ελέγξω καλώδια και fans, και θα αλλάξω και μια πάστα να δούμε πως θα πάμε.
dsi44 Δημοσ. 24 Αυγούστου Δημοσ. 24 Αυγούστου και τι; κολλησε στους 87? δε νομιζω ,ανοιξες κουτι και ακουμπησες χερι να δεις ποσο ζεστη ειναι η καρτα;
benign Δημοσ. 25 Αυγούστου Δημοσ. 25 Αυγούστου (επεξεργασμένο) Προσωρινα δεν θεωρω πλεον το OCCT εγκυρο τεστ,γιατι ειναι εκτος πραγματικοτας βαρυ,στρεσσαρει την καρτα σε μη ρεαλιστικες συνθηκες υπερβολικα. Και εν μεσω ακομη πολυ ζεστης στην χωρα μας. Μονο στην αρχη της αγορας μιας gpu καμμια ωριτσα και τερμα και παλι πορει να μην το εκανα. Εγω νομιζω οτι το προβλημα προερχεται απο την καρτα σου,χωρις να σημαινει οτι ειναι χαλασμενη υποχρεωτικα. Και επειδη δεν εγραψες καθαρα στην περιγραφη,τι εννοεις με αυτο : '' Την ίδια στιγμή, παίζω και RDR II (που θεωρείται βαρύ game) και δεν έχει σκαλώσει ποτέ! '' Οτι εχεις το θεμα στα πιο ελαφρα παιχνιδια και στο ''βαρυ'' δεν υπαρχει ποτε προβλημα?Αυτο εννοεις? Επεξ/σία 25 Αυγούστου από benign
Sheogorath Δημοσ. 25 Αυγούστου Δημοσ. 25 Αυγούστου 5 ώρες πριν, SeQuel είπε Καλησπέρα φίλε ilo. Κάναμε δουλίτσα εχτές με furmark και OCCT. Φυσικά και λίγο βοήθεια απο ΑΙ... Απο ότι φαίνεται πρέπει να υπάρχει θέμα με το airflow ή με την πάστα καθώς ενώ η κάρτα σε stress φτάνει μαξ 86-87 βαθμούς C, το gpu hotspot temp ακουμπαει 107-108... κάτι το οποιό για την κάρτα αυτή δεν φαίνεται και πολύ ΟΚ. Θα ελέγξω καλώδια και fans, και θα αλλάξω και μια πάστα να δούμε πως θα πάμε. Αλλαγή πάστας άμεσα. Δεν έχει εγγύηση έτσι;
SeQuel Δημοσ. 25 Αυγούστου Μέλος Δημοσ. 25 Αυγούστου 19 ώρες πριν, dsi44 είπε και τι; κολλησε στους 87? δε νομιζω ,ανοιξες κουτι και ακουμπησες χερι να δεις ποσο ζεστη ειναι η καρτα; Ναι, και ήταν όντως ζεστή, οχι σε σημείο να μην μπορώ να την ακουμπήσω για δευτερόλεπτα αλλά μου φάνηκε να ανάβει πολυ. 17 ώρες πριν, benign είπε Προσωρινα δεν θεωρω πλεον το OCCT εγκυρο τεστ,γιατι ειναι εκτος πραγματικοτας βαρυ,στρεσσαρει την καρτα σε μη ρεαλιστικες συνθηκες υπερβολικα. Και εν μεσω ακομη πολυ ζεστης στην χωρα μας. Μονο στην αρχη της αγορας μιας gpu καμμια ωριτσα και τερμα και παλι πορει να μην το εκανα. Εγω νομιζω οτι το προβλημα προερχεται απο την καρτα σου,χωρις να σημαινει οτι ειναι χαλασμενη υποχρεωτικα. Και επειδη δεν εγραψες καθαρα στην περιγραφη,τι εννοεις με αυτο : '' Την ίδια στιγμή, παίζω και RDR II (που θεωρείται βαρύ game) και δεν έχει σκαλώσει ποτέ! '' Οτι εχεις το θεμα στα πιο ελαφρα παιχνιδια και στο ''βαρυ'' δεν υπαρχει ποτε προβλημα?Αυτο εννοεις? Σωστά. Την στιγμή που σέ άλλους τίτλους παιχνιδιών που βαράω 150FPS σε μαξ γραφίκα, έχω Blackscreen, στο RDR που παίζω σε μέτρια γραφικά με 85-90 FPS δεν έχει κολλήσει ποτέ. Εδώ ήταν και αρχικά που σκεφτόμουν οτι φταίει το τελευταίο update της NVIDIA (για αυτό και το DDU) διότι διάβασα και game instabilities στο unreal engine 5 (το RDR II δεν είναι based σε UE5). 17 ώρες πριν, Sheogorath είπε Αλλαγή πάστας άμεσα. Δεν έχει εγγύηση έτσι; Έκανα παραγγελία μια πάστα και thermal pads (αν χρειαστούν). Όχι δυστηχώς είναι αγορασμένη τον 10/2022 οπότε πιστεύω πως δεν υπάρχει εγγύηση. Παρακάτω παρθέτω και ένα τελευταίο τεστ μετά απο καλό καθάρισμα fans, psu κλπ. Μόλις έχω την πάστα στα χέρια μου θα επανέλθω 😁
Sheogorath Δημοσ. 25 Αυγούστου Δημοσ. 25 Αυγούστου 59 λεπτά πριν, SeQuel είπε Ναι, και ήταν όντως ζεστή, οχι σε σημείο να μην μπορώ να την ακουμπήσω για δευτερόλεπτα αλλά μου φάνηκε να ανάβει πολυ. Σωστά. Την στιγμή που σέ άλλους τίτλους παιχνιδιών που βαράω 150FPS σε μαξ γραφίκα, έχω Blackscreen, στο RDR που παίζω σε μέτρια γραφικά με 85-90 FPS δεν έχει κολλήσει ποτέ. Εδώ ήταν και αρχικά που σκεφτόμουν οτι φταίει το τελευταίο update της NVIDIA (για αυτό και το DDU) διότι διάβασα και game instabilities στο unreal engine 5 (το RDR II δεν είναι based σε UE5). Έκανα παραγγελία μια πάστα και thermal pads (αν χρειαστούν). Όχι δυστηχώς είναι αγορασμένη τον 10/2022 οπότε πιστεύω πως δεν υπάρχει εγγύηση. Παρακάτω παρθέτω και ένα τελευταίο τεστ μετά απο καλό καθάρισμα fans, psu κλπ. Μόλις έχω την πάστα στα χέρια μου θα επανέλθω 😁 Λογικά έχει 3 έτη εγγύηση οπότε οριακά είσαι μέσα. 1
niko13 Δημοσ. 25 Αυγούστου Δημοσ. 25 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, SeQuel είπε Έκανα παραγγελία μια πάστα και thermal pads Με τα thermal pads αν δεν είσαι σίγουρος πως τα καινούργια έχουν το ίδιο ακριβώς πάχος σε mm με τα εργοστασιακά,καλύτερα μην τα χρησιμοποιήσεις.Αν πχ βάλεις πιο παχιά από ότι έχει ,ίσως σου επηρεάσει την επαφή του πυρήνα με την ψυχτρα. Επεξ/σία 25 Αυγούστου από niko13
SeQuel Δημοσ. 27 Αυγούστου Μέλος Δημοσ. 27 Αυγούστου Το χειρουργείο έγινε. Αρχικά να ξεκινήσω με την κατάσταση της πάστας και των thermal pads: https://ibb.co/RkqgDY9n https://ibb.co/W410SGxL Χωρίς να έχω προήγουμενη άποψη απο αλλαγή πάστας, αν και φαίνεται ταλαιπωρημένη σε κάποια σημεία, δεν είναι κάτι τραγικό. Σε αυτό το σημείο να πω πως είχε γίνει μια "βλακεία" στο airflow, καθώς είχα συνδέσει ένα απο τα fans του κουτιού στο CPU_OPT με αποτέλεσμα αυτό να διαβάζει τόσο καιρό θερμοκράσια CPU και όχι MOBO or GPU. Αυτό το παρατήρησα στα gpu test του OCCT, καθώς 2/3 φανς πήγαιναν max και το ένα βάραγε 350-500 rpm. ΤΕΣΠΑ Αφού έγιναν οι σωστές ενώσεις και αφού βάλαμε πάστα και αλλάξαμε τα pads (αφου πρωτα μετρήθηκαν τα μαμά του), είχαμε μία πτώση θερμοκρασίας κατα 2-3 βαθμόυς στην GPU και 4-5 βαθμους στο hotspot. Τα τεστ τώρα τα βγάζει χωρίς να crasharei. Θα το δω μέσα στις μέρες και με actual gaming. Κάπου βαθιά μέσα μου φαίνεται οτι τελικά μπορεί να μην ήταν και ΤΟΣΟ θέμα πάστας...🫠 Ωστόσο, αγόρασα άλλο ένα case fan 140mm για να διορθώσω λιγο το aiflow. PSU επίσης ανοίχτηκε και αν και ληταν πραγματικά 5κάθαρο, έπεσε πλήρες ξεσκωνισμα. Θα επανέλθω
FilipposTechGR Δημοσ. 28 Αυγούστου Δημοσ. 28 Αυγούστου Από τα συμπτώματα που περιγράφεις μαύρη οθόνη, μόνο hard reset φαίνεται πιο πολύ για θέμα σταθερότητας GPU ή PSU, όχι τόσο για drivers αφού το έκανες DDU. Δοκίμασε: Να τρέξεις stress test Furmark, 3DMark και monitoring με HWInfo για θερμοκρασίες/voltage. Έλεγξε αν το PSU σου δίνει σταθερά Volt, γιατί πολλές φορές αυτά τα black screens είναι από στιγμιαία πτώση. Αν γίνεται μόνο σε κάποια παιχνίδια, ίσως έχει να κάνει με το power limit ή drivers της Nvidia καλή κίνηση που έριξες το power στο 95%. Δες και αν με undervolt MSI Afterburner σταθεροποιείται. Επίσης κάνε BIOS update στη μητρική, μπορεί να λύσει θέματα συμβατότητας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα