Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, 

Ψάχνω για αγορά για ένα build με όριο τα 1000 ευρώ χωρίς περιφερειακά, μόνο το κουτί. Το μηχάνημα θα δουλέψει κυρίως βαριές γραφιστικές εφαρμογές (και στο μέλλον βίντεο χωρίς όμως ιδιαίτερες απαιτήσεις). Θα τρέξει Windows. Δεν με ενδιαφέρει το gaming, ούτε φωτισμοί κλπ, θα ήθελα όμως να είναι όσο πιο αθόρυβο γίνεται. Δεκτές όλες οι προτάσεις, τα parts δεν χρειάζεται να είναι από ένα κατάστημα. Επίσης, επειδή είμαι αρκετά χρόνια εκτός (τελευταία σοβαρή αγορά πριν από 10+ χρόνια), αν έχετε κάποια συμβουλή σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει το build (σε δύο τρια μαγαζιά που απευθύνθηκα, ενώ μου είπαν πως θα μου στείλουν προτάσεις, ούτε φωνή ούτε ακρόαση). 

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Επεξ/σία από Drugon
Δημοσ.
2 hours ago, Drugon said:

Καλησπέρα, 

Ψάχνω για αγορά για ένα build με όριο τα 1000 ευρώ χωρίς περιφερειακά, μόνο το κουτί. Το μηχάνημα θα δουλέψει κυρίως βαριές γραφιστικές εφαρμογές (και στο μέλλον βίντεο χωρίς όμως ιδιαίτερες απαιτήσεις). Θα τρέξει Windows. Δεν με ενδιαφέρει το gaming, ούτε φωτισμοί κλπ, θα ήθελα όμως να είναι όσο πιο αθόρυβο γίνεται. Δεκτές όλες οι προτάσεις, τα parts δεν χρειάζεται να είναι από ένα κατάστημα. Επίσης, επειδή είμαι αρκετά χρόνια εκτός (τελευταία σοβαρή αγορά πριν από 10+ χρόνια), αν έχετε κάποια συμβουλή σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει το build (σε δύο τρια μαγαζιά που απευθύνθηκα, ενώ μου είπαν πως θα μου στείλουν προτάσεις, ούτε φωνή ούτε ακρόαση). 

Οι γραφιστικές εργασίες είναι ας πούμε στο Photoshop?

Εάν ναι ,από την εμπειρία μου (editing όμως πολλαπλών raw photos σε πολλαπλά layer)

Θα έλεγα ότι πιο πολύ ρόλο παίζει η ram μετά η GPU και έπειτα η cpu.

Το min που θα κοιτούσα για "σοβαρή" δουλίτσα στο Photoshop είναι 64gb ram, 9060 xt 16gb η 5060ti 16gb και ας "έπεφτα" και σε κάποιον 6 πυρηνο εάν δεν έβγαινε το budget(ακόμα και 8400f του 80ευρου).

Πέρα από αυτό, αρκετα μεγάλο δίσκο nvme -ας είναι και ενας- ώστε να μην ξεμείνεις από scratch disk(έχω δει και πάνω από 200gb).

Spoiler

Τώρα βέβαια όπως προείπα δεν έχω ασχοληθεί με γραφιστικά, αλλά με photos οπότε εάν το workflow σου είναι εντελώς διαφορετικό ίσως αλλάζουν οι ανάγκες σου.

Αλλά κάνω και κάποια project στο davinci και θα έλεγα ότι και εκεί την ίδια "κατεύθυνση" θα έδινα, ίσως να πίεζα περισσότερο προς την 5060ti 16gb από την 9060xt 16gb και αυτό για έχει καινούργιους encoders/decoders για h264/h265 10bit αρχεία.
-

Εαν σκοπεύεις και για video editing raw αρχείων εκεί είναι που θα χρειαστείς και δυνατό cpu-

Δημοσ.
16 ώρες πριν, Drugon είπε

Καλησπέρα, 

Με 1000€ μπορείς να στήσεις workstation που να είναι σταθερό και γρήγορο για γραφιστικές εφαρμογές. Μια ενδεικτική σύνθεση:

CPU: AMD Ryzen 7 5700X ή Intel i5-13500 πολύ καλό multi-core για design apps

Μητρική: B550 AMD ή B660/B760 Intel, αξιόπιστη με καλή ψύξη VRM

RAM: 32GB DDR4 3200/3600MHz 2x16GB, με δυνατότητα επέκτασης στα 64GB αργότερα

GPU: Nvidia RTX 3060 12GB  όχι gaming monster, αλλά CUDA cores βοηθάνε σε Photoshop, Illustrator, Premiere

SSD: NVMe 1TB Samsung 980 / Crucial P5 Plus για OS + apps

HDD/2ος SSD: Προαιρετικά για αποθήκευση project files

PSU: 650W+ καλής ποιότητας Corsair, Seasonic, Be Quiet

Case: Απλό mid tower με καλή ροή αέρα, χωρίς φώτα/bling

Ψύξη CPU: Καλός αερόψυκτρα Arctic Freezer 34, Be Quiet Pure Rock 2 για χαμηλό θόρυβο

Με αυτή τη σύνθεση θα έχεις ένα δυνατό και ήσυχο workstation που θα βγάλει άνετα τα επόμενα χρόνια χωρίς προβλήματα. Για συναρμολόγηση μπορείς να ζητήσεις από e-shop ή VisionStudio, συνήθως προσφέρουν τη δυνατότητα να στο στήσουν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομιζω οτι ειναι λαθος να δινετε συμβουλες ρωτωντας το chatgpt, και απλα copy paste εδω. Ειναι αρπακολια . Το να συμβουλευτεί ενα AI software θα μπορουσε να το κανει και ο OP χωρις να ερθει να ρωτησει εδω. 

Επεξ/σία από Windfur
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Eδω ρωταμε το τσατ ΓουΤουΠου, για το ποια γυναικα θα παρουμε και δεν θα ρωτησουμε για το κομπιουτερ? Τι λες τωρα!

Ετοιμαζεται και ο υπερσουπερ εγκεφαλος υπολογιστης ολακερης της Ευρωπης που θα συνδεθει στο υπερταχυτατο ιντερνετ μας. Θα (μας) δουλευουν αυτα, κι εμεις θα ταχουμε ολα ετοιμα, αραχτοι.

Δημοσ.
On 01/09/2025 at 15:20, FilipposTechGR said:

Με 1000€ μπορείς να στήσεις workstation που να είναι σταθερό και γρήγορο για γραφιστικές εφαρμογές. Μια ενδεικτική σύνθεση:

CPU: AMD Ryzen 7 5700X ή Intel i5-13500 πολύ καλό multi-core για design apps

Μητρική: B550 AMD ή B660/B760 Intel, αξιόπιστη με καλή ψύξη VRM

RAM: 32GB DDR4 3200/3600MHz 2x16GB, με δυνατότητα επέκτασης στα 64GB αργότερα

GPU: Nvidia RTX 3060 12GB  όχι gaming monster, αλλά CUDA cores βοηθάνε σε Photoshop, Illustrator, Premiere

SSD: NVMe 1TB Samsung 980 / Crucial P5 Plus για OS + apps

HDD/2ος SSD: Προαιρετικά για αποθήκευση project files

PSU: 650W+ καλής ποιότητας Corsair, Seasonic, Be Quiet

Case: Απλό mid tower με καλή ροή αέρα, χωρίς φώτα/bling

Ψύξη CPU: Καλός αερόψυκτρα Arctic Freezer 34, Be Quiet Pure Rock 2 για χαμηλό θόρυβο

Με αυτή τη σύνθεση θα έχεις ένα δυνατό και ήσυχο workstation που θα βγάλει άνετα τα επόμενα χρόνια χωρίς προβλήματα. Για συναρμολόγηση μπορείς να ζητήσεις από e-shop ή VisionStudio, συνήθως προσφέρουν τη δυνατότητα να στο στήσουν.

Πιστεύω πως εφόσων υπάρχει ο 8400f (με οποία limitations έχει αυτός) στα 85ευρω δεν αξίζει να πάει σε παλιότερη πλατφόρμα.

Πάει σε αυτόν και εάν δεν του κάνει σε x καιρό απλά τον αλλάζει και συνεχίζει.

Και στην τελική είναι περίπου εφάμιλλος με ~5700x και αρκετα φθηνότερος από 13500/14500.

Όσο για την 3060 12gb.Ναι είναι valid επιλογή και θα την προτιμούσα σε σχέση με 4060/5060 8gb vram.

Αλλά θεωρώ πως η 9060xt 16gb (ή η 5060 ti 16gb εάν μπαίνει στο παιχνίδι θέμα support με τα προγράμματα που δουλεύει ή το video editing είναι στα ζητουμενα) αξίζει τα παραπάνω χρηματα.

Άντε ίσως και η b580 12gb/a770 16gb να αξίζουν αλλά "φοβαμε" να τις προτείνω σε κάποιον που στήνει pc για να βγάλει δουλειά.

Spoiler

-Εγω εάν δεν έβγαινε το budget για κάτι καλύτερο πιθανότατα να έπαιρνα κάποια arc , αλλά εάν έτρωγα crashes στα προγράμματα που δούλευα δεν θα μου έφταιγε κάνεις και πιθανότατα να έβγαζα άκρη(εδώ είχα θέματα με την 5060 ti που μόλις τον τελευταίο καιρο φαινετε να στρώνουν)-

• Like 2
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, @topos είπε

Πιστεύω πως εφόσων υπάρχει ο 8400f (με οποία limitations έχει αυτός) στα 85ευρω δεν αξίζει να πάει σε παλιότερη πλατφόρμα.

Πάει σε αυτόν και εάν δεν του κάνει σε x καιρό απλά τον αλλάζει και συνεχίζει.

Και στην τελική είναι περίπου εφάμιλλος με ~5700x και αρκετα φθηνότερος από 13500/14500.

Όσο για την 3060 12gb.Ναι είναι valid επιλογή και θα την προτιμούσα σε σχέση με 4060/5060 8gb vram.

Αλλά θεωρώ πως η 9060xt 16gb (ή η 5060 ti 16gb εάν μπαίνει στο παιχνίδι θέμα support με τα προγράμματα που δουλεύει ή το video editing είναι στα ζητουμενα) αξίζει τα παραπάνω χρηματα.

Άντε ίσως και η b580 12gb/a770 16gb να αξίζουν αλλά "φοβαμε" να τις προτείνω σε κάποιον που στήνει pc για να βγάλει δουλειά.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

-Εγω εάν δεν έβγαινε το budget για κάτι καλύτερο πιθανότατα να έπαιρνα κάποια arc , αλλά εάν έτρωγα crashes στα προγράμματα που δούλευα δεν θα μου έφταιγε κάνεις και πιθανότατα να έβγαζα άκρη(εδώ είχα θέματα με την 5060 ti που μόλις τον τελευταίο καιρο φαινετε να στρώνουν)-

Ναι, σωστό αυτό για τον 8400F  αν υπάρχει ήδη διαθέσιμος σε τόσο χαμηλή τιμή, βολεύει να ξεκινήσει έτσι και να τον αλλάξει αργότερα εφόσον χρειαστεί. Συμφωνώ επίσης πως για workloads με Photoshop/Premiere η VRAM μετράει περισσότερο, οπότε η 3060 12GB είναι πιο safe επιλογή από 4060/5060 με 8GB. 

Οι πιο καινούριες κάρτες (9060XT / 5060Ti / A770) έχουν όντως καλύτερα specs στο χαρτί, αλλά το support είναι πάντα ζήτημα, ειδικά όταν στήνεις workstation και δεν θέλεις πειραματισμούς. Εκεί μάλλον θα πήγαινα κι εγώ σε δοκιμασμένες λύσεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ πολύ όλους για τον χρόνο τους και την καλή τους διάθεση να βοηθήσουν! Ακολουθώντας τις συμβουλές σας (και με κάποιες προτιμήσεις σε psu και cooler), προσανατολίζομαι σε αυτά:

box: Cougar MX330-X (53 ευρώ)

psu: Enermax CyberG II 750W (75 ευρώ)

motherboard: Gigabyte B650 Eagle AX (135 ευρώ)

cpu: AMD Ryzen 5 8400F 4.2GHz (88 ευρώ)

cooler: Noctua NH-U12S (90 ευρώ)

ram: Corsair Vengeance DDR5 64GB (160 ευρώ)

gpu: Gigabyte GeForce RTX 3060 rev. 2.0 12GB GDDR6 (277 ευρώ)

drives: Crucial P3 SSD 1TB M.2 NVMe PCI Express 4.0 (57 ευρώ) & Samsung 870 Evo SSD 2TB 2.5'' SATA III (159 ευρώ)

Είμαι στα 1094 ευρώ (όλες οι τιμές από Skroutz), αν θεωρείτε πως είναι οκ το μηχάνημα ας είναι και λίγο παραπάνω απ' τα 1000, δεν πειράζει. Για το Enermax, το έβαλα επειδή έχω πολύ καλή εμπειρία με παλαιότερη αγορά. Το cooler επίσης, επειδή το αθόρυβο κάνει τη διαφορά. 

Επεξ/σία από Drugon
Δημοσ.

Τι νοημα εχει ο ssd οταν μπορεις να βαλεις δευτερο Nvme και πιο φθηνα στην ιδια χωρητικοτητα? υπαρχουν πολλοι gen4 στα 100 ευρω/2tb

Επισης το cpu cooler πανακριβο και ειδικα για αυτη την cpu.

Οι μνημες απο οτι διαβασα θες 64gb . Σιγουρα αυτες δεν ειναι 6000mhz cl30 που ειναι το sweet spot για amd . Οι πιο φθηνες που βρηκα cl30 6000 ειναι κατι patriot στα 180 ευρω. Αλλα παει στο καλο αυτο.

Εγω θα εκοβα απο cpu cooler 50 ευρω και απο τον ssd αλλα 50 και θα πηγαινα σε μια 9060 xt

• Like 3
Δημοσ.

Θα συμφωνήσω και εγώ εδώ. Η ψύκτρα να κοστίζει περισσότερα απ'τον ίδιο τον επεξεργαστή είναι αρκετά overkill. Οι amd νέας γενιάς γενικά είναι και σε χαμηλά watt ακόμη και σε full load. Υπάρχουν με μισά λευτά πολύ καλές επιλογές.

Ίδια λογική και για τον 870 Evo. Sata ssd 2tb στην ίδια σχεδόν τιμή που βρίσκεις τον κορυφαίο m2 nvme Samsung 990 pro,  και αυτόν συνήθως οι περισσότεροι από εμάς δεν τον προτείνουμε γιατί είναι αχρείαστα ακριβός.
Υπάρουν από Kingston nv3, lexar nq790, Adata legend στα 100 κάτι ή crucial p3 plus στα 110 μέχρι wd 7100 στα 125.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, Drugon said:

Ευχαριστώ πολύ όλους για τον χρόνο τους και την καλή τους διάθεση να βοηθήσουν! Ακολουθώντας τις συμβουλές σας (και με κάποιες προτιμήσεις σε psu και cooler), προσανατολίζομαι σε αυτά:

psu: Enermax CyberG II 750W (75 ευρώ)

cpu: AMD Ryzen 5 8400F 4.2GHz (88 ευρώ)

cooler: Noctua NH-U12S (90 ευρώ)

gpu: Gigabyte GeForce RTX 3060 rev. 2.0 12GB GDDR6 (277 ευρώ)

drives: Crucial P3 SSD 1TB M.2 NVMe PCI Express 4.0 (57 ευρώ) & Samsung 870 Evo SSD 2TB 2.5'' SATA III (159 ευρώ)

Είμαι στα 1094 ευρώ (όλες οι τιμές από Skroutz), αν θεωρείτε πως είναι οκ το μηχάνημα ας είναι και λίγο παραπάνω απ' τα 1000, δεν πειράζει. Για το Enermax, το έβαλα επειδή έχω πολύ καλή εμπειρία με παλαιότερη αγορά. Το cooler επίσης, επειδή το αθόρυβο κάνει τη διαφορά. 

Πλάκα κάνεις ότι θα δώσεις 88 ευρώ για cpu και 90 ευρώ για cooler(άσε που η συγκεκριμένη δεν είναι και ιδιαίτερα καλη)

Eαν το κάνεις έτσι πας καρφί για 7600 (σκέτο χωρίς x) που έχει την stock ψυκτρα στο κουτί.

65watt δεν χρειαζετε τίποτα ιδιαίτερο.

Η εάν πας για τον 8400f κοίτα για καμία ψυκτρα βαριά μέχρι την arctic 36 του 30ευρου.

Και αυτό όχι επειδή την χρειαζετε, απλά σε ενδεχόμενη αλλαγή cpu θα είσαι καλυμμένος (εκτός εάν πας σε 16πυρηνο η παλιότερο 12πυρηνο).

Τώρα στα υπόλοιπα

Κουτί, οκ είναι, δοκιμασμένο με οκ airflow αλλά προσωπικά δεν θα το έπαιρνα πια(ίσως επειδή έχω στήσει 3 pc την τελευταία 10ετια σε αυτό να το βαρέθηκα).

Psu->Οκ εάν το θες.Δεν είναι κορυφαίο αλλά υποθέτω δεν και του "πεταματου" -το βλέπω και στα 66ευρω στο bestprice-.

Spoiler

Γενικά συνέχεια προτείνουμε την τριπλέτα seasonic/Corsair/be quiet παρόλο που υπάρχουν και η fsp/emermax και άλλες που έχουν και αυτές κάποια αξιόπιστα μοντέλα.

Nvme->Θα έλεγα να ξεκινήσεις με 1 nvme 2tb και βλέπεις από εκεί πως θα πάει.

Spoiler

Γενικά εκτιμώ πως ένας 2tb nvme θα είναι ταχύτερος από έναν 1tb nvme και 2tb sata ακόμα και συνδυαστικά.

Και εάν για τους δικούς λόγους θέλεις να βλέπεις αλλά "γραμματουλια" στα προγράμματα σου ("c"), και άλλα στα αρχεία σου(π.χ "d") Καντον 2 partitions.~500gb για win κ προγράμματα.Και τα υπόλοιπα για αρχεία.

Spoiler

(Αλλά προσωπικά θα τον άφηνα "ολόκληρο" για να μην σε πονοκεφαλοαζει το που θα βρίσκετε το scratch disk)

Κοίτα για wd7100 στα ~130.Εαν θες πέφτεις και εκεί λίγο.

Τώρα με ένα 60ευρω από την ψυκτρα και ένα ~70ευρω από τους δίσκους έχεις κόψει 130 ευρώ.

Θα έλεγα να τα ρίξεις στην GPU.Οποτε στο ίδιο budget παίρνεις την 9060xt 16gb* και μνήμες 6000 cl30.

*Εδώ ακόμα δεν έχεις πει ποια προγράμματα χρησιμοποιείς/πως είναι το workflow σου.

Αλλά αυτό που ανέφερα για Nvidia είναι αποκλειστικά για την 50x0 σειρά.

Η 30x0/40x0 έχει τους αντιστοιχους encoders/decoders με 9060xt οπότε δεν χάνεις κάτι.

Η Intel b580/α770 από την άλλη έχει ~εφαμιλλους με 50x0.

Επεξ/σία από @topos
  • Like 2
Δημοσ.

Μεχρι κι εγω που ειμαι, φουλ νοκτουακιας, βλεπω υπερβολικη αυτην την ψυκτρα για τον συγκεκριμενο επεξεργαστη. Η αρτικ ειναι μια χαρα! Εκτος του 6000/cl30, επενδυσε τα 60Ε σε καρτα γραφικων, η σε μεγαλυτερους δισκους, αν χρειαζεσαι χωρο, η καπου αλλου που θα σου ειναι χρησημα.

Δημοσ.

Έχετε πολύ δίκιο, η ψύκτρα ήταν overkill, παρασύρθηκα. 

Πώς σας φαίνεται αυτή η σύνθεση; (σύμφωνα με τις συμβουλές σας, έβαλα πιο οικονομικό cooler και ανέβηκα σε gpu)

psu: Enermax CyberG II 750W (70 ευρώ)

cpu: AMD Ryzen 5 8400F 4.2GHz (100 ευρώ)

cooler: Arctic Freezer 36 (30 ευρώ)

gpu: Gigabyte Radeon RX 9060 XT 16GB GDDR6 GAMING OC (387 ευρώ)

drive: Western Digital Black SN7100 SSD 2TB (126 ευρώ)

Σύνολο: 1055

Δύο γρήγορες ερωτήσεις αν μπορείτε: α) είναι οκ το motherboard; και β) είναι οκ η RAM;

Οι εφαρμογές που θα τρέξουν είναι κυρίως Adobe Suite (Photoshop, Illustrator και στο μέλλον Premiere) με βαριά αρχεία.

Δημοσ.

Η μητρική ειναι οκ. 

Η ram δεν ειναι. 

Έχουμε γραψει πολλες φορες οτι η ddr5 πρεπει να ειναι 6000 cl30, και αποκλείεται να ειναι τέτοια 64GB στα 160Ε

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Άρα καταλήγω μάλλον σε αυτό:

psu: Enermax CyberG II 750W (70 ευρώ)
cpu: AMD Ryzen 5 8400F 4.2GHz (100 ευρώ)
cooler: Arctic Freezer 36 (30 ευρώ)
ram: Corsair Vengeance 32GB (2X16GB) DDR5 RAM 6000MHz C30 Black (131 ευρώ)
gpu: Gigabyte Radeon RX 9060 XT 16GB GDDR6 GAMING OC (387 ευρώ)
drive: Western Digital Black SN7100 SSD 2TB (126 ευρώ)

Σύνολο: 1015

Επεξ/σία από Drugon

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...