Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στα παιδιά!

Πριν από πολλά χρόνια είχα τελειώσει ΕΠΑΛ,τομέα οχημάτων,ειδικότητα μηχανικών και ηλεκτρολογικών συστημάτων αυτοκινήτου.Ειχα δουλέψει κιόλας για λίγο καιρό και γενικά είχα κάνει και άλλα πράγματα μόνος μου πχ είχα πάρει ένα παλιό αμάξι και το ανακατασκευασα από το μηδέν.Τον επόμενο μήνα,θα λειτουργήσει στην περιοχή που μένω ειδικότητα τεχνικός μηχανοτρονικής,σε δημόσια ΣΑΕΚ(αυτά που παλιά λέγονταν ΙΕΚ 😂).Βασικά είχε ξεκινήσει να λειτουργεί πέρυσι α' εξάμηνο,αλλά εγώ λόγω του πτυχίου ΕΠΑΛ δικαιούμαι απαλλαγή από το πρώτο έτος,οπότε μπορώ να γραφτω κατευθείαν στο γ' εξάμηνο τώρα.Εχω δει ότι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη υπάρχουν 8 επίπεδα σπουδών.Απο το 1ο πού είναι ο απόφοιτος δημοτικού,μέχρι το 8ο που είναι ο απόφοιτος πανεπιστημίου/πολυτεχνείου/κολλεγίου με μεταπτυχιακό και διδακτορικό.Εγω αυτή την στιγμή βρίσκομαι στο 4ο επίπεδο,αν τελειώσω την ΣΑΕΚ θα ανέβω στο 5ο.Εχω δει ότι στο τελευταίο εξάμηνο έχει και ένα μάθημα για υβριδικά και ηλεκτρικά αμάξια,χρήσιμα πράγματα για το μέλλον.Το ερώτημα είναι,αξίζει τον κόπο η τσάμπα θα χάσω ένα χρόνο;

Και κάτι ακόμα.Επειδη δεν βρίσκομαι και στην καλύτερη κατάσταση,είχα μείνει εκτός εργασίας αρκετό καιρό λόγω προβλήματος υγείας που ευτυχώς τελείωσε πρόσφατα,οι γονείς μου είναι άρρωστοι και οι δύο,αναπηρία από 80% και πάνω και οι δύο,ουσιαστικά ζούμε με τις συντάξεις τους(ευτυχώς ο πατέρας μου πρόλαβε και έβγαλε κανονική,η μάνα μου παίρνει αναπηρική),θεωρείτε ότι είναι καλύτερα να προσπαθήσω να βρω δουλειά ή να ασχοληθώ με την ΣΑΕΚ;Η αν μπορώ να τα συνδυάσω και τα δύο;Ξέρω ότι δεν είναι ψυχιατρικό forum εδώ 😂, επειδή έγραφα για προβλήματα υγείας,οικονομική κατάσταση κλπ απλώς με βάση την κατάσταση που βρίσκομαι τώρα θα βοηθούσαν πολύ κάποιες συμβουλές ώστε να ξέρω τι να κάνω και να μην χάσω τσάμπα ένα χρόνο+την πρακτική από του χρόνου το φθινόπωρο+την τελική πιστοποίηση.Ευχαριστω πάρα πολύ!

• Έγινε αλλαγή τίτλου σε ΣΑΕΚ, συνέχιση σπουδών
Δημοσ.
19 ώρες πριν, DimitrisPaps είπε

Καλησπέρα στα παιδιά!

Πριν από πολλά χρόνια είχα τελειώσει ΕΠΑΛ,τομέα οχημάτων,ειδικότητα μηχανικών και ηλεκτρολογικών συστημάτων αυτοκινήτου.Ειχα δουλέψει κιόλας για λίγο καιρό και γενικά είχα κάνει και άλλα πράγματα μόνος μου πχ είχα πάρει ένα παλιό αμάξι και το ανακατασκευασα από το μηδέν.Τον επόμενο μήνα,θα λειτουργήσει στην περιοχή που μένω ειδικότητα τεχνικός μηχανοτρονικής,σε δημόσια ΣΑΕΚ(αυτά που παλιά λέγονταν ΙΕΚ 😂).Βασικά είχε ξεκινήσει να λειτουργεί πέρυσι α' εξάμηνο,αλλά εγώ λόγω του πτυχίου ΕΠΑΛ δικαιούμαι απαλλαγή από το πρώτο έτος,οπότε μπορώ να γραφτω κατευθείαν στο γ' εξάμηνο τώρα.Εχω δει ότι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη υπάρχουν 8 επίπεδα σπουδών.Απο το 1ο πού είναι ο απόφοιτος δημοτικού,μέχρι το 8ο που είναι ο απόφοιτος πανεπιστημίου/πολυτεχνείου/κολλεγίου με μεταπτυχιακό και διδακτορικό.Εγω αυτή την στιγμή βρίσκομαι στο 4ο επίπεδο,αν τελειώσω την ΣΑΕΚ θα ανέβω στο 5ο.Εχω δει ότι στο τελευταίο εξάμηνο έχει και ένα μάθημα για υβριδικά και ηλεκτρικά αμάξια,χρήσιμα πράγματα για το μέλλον.Το ερώτημα είναι,αξίζει τον κόπο η τσάμπα θα χάσω ένα χρόνο;

Και κάτι ακόμα.Επειδη δεν βρίσκομαι και στην καλύτερη κατάσταση,είχα μείνει εκτός εργασίας αρκετό καιρό λόγω προβλήματος υγείας που ευτυχώς τελείωσε πρόσφατα,οι γονείς μου είναι άρρωστοι και οι δύο,αναπηρία από 80% και πάνω και οι δύο,ουσιαστικά ζούμε με τις συντάξεις τους(ευτυχώς ο πατέρας μου πρόλαβε και έβγαλε κανονική,η μάνα μου παίρνει αναπηρική),θεωρείτε ότι είναι καλύτερα να προσπαθήσω να βρω δουλειά ή να ασχοληθώ με την ΣΑΕΚ;Η αν μπορώ να τα συνδυάσω και τα δύο;Ξέρω ότι δεν είναι ψυχιατρικό forum εδώ 😂, επειδή έγραφα για προβλήματα υγείας,οικονομική κατάσταση κλπ απλώς με βάση την κατάσταση που βρίσκομαι τώρα θα βοηθούσαν πολύ κάποιες συμβουλές ώστε να ξέρω τι να κάνω και να μην χάσω τσάμπα ένα χρόνο+την πρακτική από του χρόνου το φθινόπωρο+την τελική πιστοποίηση.Ευχαριστω πάρα πολύ!

image.jpeg.4ca5f6cc49231a5ff3f288e46b0d321a.jpeg

Σίγουρα ανεβαίνοντας επίπεδο και αυξάνοντας τις γνώσεις σου, σου δίνονται και περισσότερες ευκαιρίες στον επαγγελματικό χώρο.

Ο ενάμισης χρόνος που θα απαιτηθεί για να πάρεις την Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ), δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μετά θα διαβάσεις μόνος σου για να είσαι έτοιμος να δώσεις τις εξετάσεις πιστοποίησης όταν προκηρυχθούν από τον  ΕΟΠΠΕΠ. Είναι σημαντικό να έχεις στα χέρια σου την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός σου.

Τα μαθήματα στις ΣΑΕΚ  γίνονται τις απογευματινές ώρες, περίπου από τις 15:00 μέχρι τις 21:00, οπότε αν μπορέσεις να τα συνδυάσεις, μπορείς να δουλεύεις τις πρωινές ώρες. Κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης, οι ώρες εργασίας εξαρτώνται από την σύμβαση που θα υπογράψετε με τον εργοδότη σου (ασφαλώς υπό συγκεκριμένους όρους https://www.e-nomothesia.gr/kat-ergasia-koinonike-asphalise/koine-upourgike-apophase-k5-97484-2021.html).

Καλή επιτυχία.

• Like 1
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Στο 5ο επίπεδο ανεβαίνεις αν πάρεις το κρατικό δίπλωμα μετά την ΣΑΕΚ. Είναι επιπλέον εξετάσεις ελεγχόμενες από τον ΕΟΠΠΕΠ. Μία ΣΑΕΚ σαν επαγγελματικό δικαίωμα δεν θα σου προσφέρει κάτι παραπάνω. Θα υποθέσω πως δεν έκανες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το ΕΠΑΛ για να ενεργοποιήσεις τα επαγγελματικά δικαιώματα σου. Αν το κάνεις τώρα, με 2 χρόνια ένσημα στο αντικείμενο λογικά θα μπορείς να ανοίξεις δικό σου συνεργείο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...