ML_enthusiast Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου Τελείωσα την σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών και σκέφτομαι ότι θα μου άρεσε να κάνω διδακτορικό στην πάνω στον τομέα μηχανικής μάθησης (πιθανών νευρωνικά δίκτυα κλπ). Αξίζει κάτι τέτοιο ή θα ήταν καλύτερο να βγω στην αγορά εργασίας και παράλληλα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στον τομέα; Γενικά στον κλάδο τα διδακτορικό είναι συνήθως χρηματοδοτούμενα αλλά τι ποσά παίζουν; Επίσης, το διδακτορικό θα με βοηθήσει να βρω καλύτερες δουλειές και με καλύτερο μισθό στο χώρο μακροπρόθεσμα; Γενικά, έχω καταλάβει ότι η έρευνα μου αρέσει αρκετά αλλά δεν θέλω να κάνω μια επιλογή που θα με καθυστερήσει για 5 χρόνια να βγω στην αγορά εργασίας χωρίς να έχω άλλα οφέλη πέραν του προσωπικού ενδιαφέροντος.
technology_guy Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου Καλύτερο και πιο χρήσιμο θα ήταν ένα μεταπτυχιακό σε AI/ML. Γενικώς, απ' ό,τι έχω καταλάβει, το διδακτορικό είναι τάση των φοιτητών όσο είναι μέσα στην ακαδημαική φούσκα, απαραίτητο για ακαδημαική εργασία/έρευνα αλλά χάσιμο χρόνου και overkill για την αγορά εργασίας, ειδικά σ' αυτή τη φάση της ζωής (μόλις τελείωσες) και σε αυτή την χώρα. Αν θες να μείνεις Ελλάδα έχει πολύ δυνατό μεταπτυχιακό machine learning το ΕΜΠ. Πρότασή μου είναι αν μπορείς να το στηρίξεις (είτε με δικά σου/γονιών χρήματα είτε με υποτροφία), να δεις για κάποιο master στο εξωτερικό εντός ΕΕ (και όχι μόνο), που θα σου παρέχει και την εξειδίκευση και το να γλιτώσεις χρόνο. Διδακτορικό μπορείς να κάνεις και αργότερα ίσως, παράλληλα με κάποια δουλεία, στον χρόνο που το θες (το χω ακούσει και αυτό από 45άρη). Επίσης τελευταία πληροφορία, εξωτερικό το διδακτορικό το πληρώνεσαι (αναλόγως τη χώρα) αδρά (πχ Σουηδία και αναλόγως το ίδρυμα κυμαίνεται στα 3χιλιάδες ευρώ).
stefanos50 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 18 ώρες πριν, ML_enthusiast είπε Τελείωσα την σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών και σκέφτομαι ότι θα μου άρεσε να κάνω διδακτορικό στην πάνω στον τομέα μηχανικής μάθησης (πιθανών νευρωνικά δίκτυα κλπ). Αξίζει κάτι τέτοιο ή θα ήταν καλύτερο να βγω στην αγορά εργασίας και παράλληλα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στον τομέα; Γενικά στον κλάδο τα διδακτορικό είναι συνήθως χρηματοδοτούμενα αλλά τι ποσά παίζουν; Επίσης, το διδακτορικό θα με βοηθήσει να βρω καλύτερες δουλειές και με καλύτερο μισθό στο χώρο μακροπρόθεσμα; Γενικά, έχω καταλάβει ότι η έρευνα μου αρέσει αρκετά αλλά δεν θέλω να κάνω μια επιλογή που θα με καθυστερήσει για 5 χρόνια να βγω στην αγορά εργασίας χωρίς να έχω άλλα οφέλη πέραν του προσωπικού ενδιαφέροντος. Καλησπέρα, εγώ έχω πάρει μεταπτυχιακό πάνω στην ΤΝ και γενικά δουλεύω τον τελευταίο 1,5 χρόνο σε ερευνητικό κέντρο οπότε μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι τίποτα από αυτά που αναφέρεις δεν θα σε βοηθήσει ούτε για δουλειά, ούτε για ακαδημαϊκή καριέρα σε κάποιο πανεπιστήμιο/ερευνητικό κέντρο. Ειδικά για το τελευταίο όπως και τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα (και ειδικά σε δημόσιους οργανισμούς) χρειάζονται άλλα "προσόντα". Επειδή και εμένα μου αρέσει η έρευνα με αυτά που έχω δει, έχω κλείσει πως διδακτορικό αν θα κάνω θα είναι μόνο εξωτερικό. Αν σε ενδιαφέρει απλά να δουλέψεις στον ιδιωτικό τομέα καλύτερα να ψάξεις το γρηγορότερο δυνατόν κάποια δουλειά Ελλάδα/Εξωτερικό και πάντα μπορείς παράλληλα έστω και ως μερικής φοίτησης να κάνεις ένα μεταπτυχιακό πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς. Αν σε ενδιαφέρει η έρευνα θα σου πρότεινα να πας στο εξωτερικό σχεδόν παντού πληρώνεσαι ωστόσο όχι για να κάνεις αποκλειστικά το διδακτορικό αλλά για να δουλεύεις σε ερευνητικά έργα παράλληλα τα οποία περιλαμβάνουν έρευνα, γράψιμο παραδοτέων, development κάποια πλατφόρμας αν έχει το έργο και ίσως και γράψιμο νέων προτάσεων για έργα. Ωστόσο, όταν τελειώσεις θα έχεις πολλές περισσότερες ευκαιρίες και εταιρείες με σοβαρά R&D τμήματα, ειδικά αν το αντικείμενο που επιλέξεις δεν υφίσταται καν στην Ελλάδα (π.χ. θέλεις να κάνεις διδακτορικό σχετικό με αυτόνομα οχήματα ή AI in games κ.λπ.).
ML_enthusiast Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2 ώρες πριν, stefanos50 είπε Καλησπέρα, εγώ έχω πάρει μεταπτυχιακό πάνω στην ΤΝ και γενικά δουλεύω τον τελευταίο 1,5 χρόνο σε ερευνητικό κέντρο οπότε μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι τίποτα από αυτά που αναφέρεις δεν θα σε βοηθήσει ούτε για δουλειά, ούτε για ακαδημαϊκή καριέρα σε κάποιο πανεπιστήμιο/ερευνητικό κέντρο. Ειδικά για το τελευταίο όπως και τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα (και ειδικά σε δημόσιους οργανισμούς) χρειάζονται άλλα "προσόντα". Επειδή και εμένα μου αρέσει η έρευνα με αυτά που έχω δει, έχω κλείσει πως διδακτορικό αν θα κάνω θα είναι μόνο εξωτερικό. Αν σε ενδιαφέρει απλά να δουλέψεις στον ιδιωτικό τομέα καλύτερα να ψάξεις το γρηγορότερο δυνατόν κάποια δουλειά Ελλάδα/Εξωτερικό και πάντα μπορείς παράλληλα έστω και ως μερικής φοίτησης να κάνεις ένα μεταπτυχιακό πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς. Αν σε ενδιαφέρει η έρευνα θα σου πρότεινα να πας στο εξωτερικό σχεδόν παντού πληρώνεσαι ωστόσο όχι για να κάνεις αποκλειστικά το διδακτορικό αλλά για να δουλεύεις σε ερευνητικά έργα παράλληλα τα οποία περιλαμβάνουν έρευνα, γράψιμο παραδοτέων, development κάποια πλατφόρμας αν έχει το έργο και ίσως και γράψιμο νέων προτάσεων για έργα. Ωστόσο, όταν τελειώσεις θα έχεις πολλές περισσότερες ευκαιρίες και εταιρείες με σοβαρά R&D τμήματα, ειδικά αν το αντικείμενο που επιλέξεις δεν υφίσταται καν στην Ελλάδα (π.χ. θέλεις να κάνεις διδακτορικό σχετικό με αυτόνομα οχήματα ή AI in games κ.λπ.). Ευχαριστώ για την απάντηση. Οι περισσότερες δουλειές για machine learning θέλουν 2 χρόνια προϋπηρεσία. Αυτή η προϋπηρεσία πως μπορεί να αποκτηθεί; Η δουλειά σε κάποιο ερευνητικό έργο μπορεί να θεωρηθεί ως προϋπηρεσία; Ακόμα, τα χρόνια του διδακτορικού είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό μπορούν να θεωρηθούν κατά κάποιο τρόπο σαν προϋπηρεσία άμα παράλληλη δουλεύω σε κάποιο ερευνητικό έργο; (Αναφέρομαι στις δουλειές που δεν δηλώνουν ρητά ότι θέλουν industrial προϋπηρεσία)
stefanos50 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 3 λεπτά πριν, ML_enthusiast είπε Ευχαριστώ για την απάντηση. Οι περισσότερες δουλειές για machine learning θέλουν 2 χρόνια προϋπηρεσία. Αυτή η προϋπηρεσία πως μπορεί να αποκτηθεί; Η δουλειά σε κάποιο ερευνητικό έργο μπορεί να θεωρηθεί ως προϋπηρεσία; Ακόμα, τα χρόνια του διδακτορικού είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό μπορούν να θεωρηθούν κατά κάποιο τρόπο σαν προϋπηρεσία άμα παράλληλη δουλεύω σε κάποιο ερευνητικό έργο; (Αναφέρομαι στις δουλειές που δεν δηλώνουν ρητά ότι θέλουν industrial προϋπηρεσία) Ακριβώς το ίδιο θέμα είχα και εγώ όταν τελείωσα το μεταπτυχιακό, ζήτημα να είχα βρει δύο θέσεις σχετικές με ΑΙ οι οποίες δεν ζητούσαν 2 χρόνια προϋπηρεσία και σε αυτές και πάλι πήραν άτομα που είχαν προϋπηρεσία εν τέλη. Σε θέσεις σχετικές με ΑΙ, ναι μπορεί να θεωρηθεί ως προϋπηρεσία, ειδικά αν βγάλεις καλές δημοσιεύσεις και δίνεις και κώδικα μαζί μπορεί να σε βρουν οι ίδιες οι εταιρείες. Εγώ είχα κάπου στις 6 προτάσεις αν θυμάμαι καλά από τότε που ξεκίνησα από recruiters στο linkedin. Ωστόσο, αν πας στο industry μετά ξέρεις ότι αφήνεις την έρευνα μια και καλή. Δυστυχώς όμως και στα ερευνητικά κέντρα ισχύει ότι πλέον και στο tech industry γενικώς. Κατά την διάρκεια του COVID έκαναν προσλήψεις αβέρτα και πλέον μόνο απολύουν άτομα. Τουλάχιστον για το ερευνητικό κέντρο που είμαι εγώ πλέον μόνο μειωνόμαστε. Σχετικά με μισθούς επειδή ξέχασα να απαντήσω πριν στο ΑΠΘ μου είχε πει ο καθηγητής που έκανα διπλωματική γύρω στα 900 ευρώ για διδακτορικό + δουλειά σε έργα. Στα ερευνητικά κέντρα δίνουν περισσότερα. Σε junior επίπεδο περισσότερα και από το industry.
RedEnergy Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Για μια σύγκριση με UK, διδακτορικός μου φοιτητής σε θέματα ΑΙ και Crypto πληρώνεται £25k το χρόνο (αφορολόγητα) με την 3ετή του υποτροφία. Με την αποφοίτηση είναι πολύ πιθανό αν το θελήσει να μείνει στον industrial partner ή να συνεχίσει postdoc αν υπάρχει νέο funding. Αν πας για MSc όπου και αν είναι αυτό, οπωσδήποτε να δείς το πρόγραμμα σπουδών πρώτα, και μετά το όνομα του ιδρύματος. Το διδακτορικό θέλει self-motivation, ένα νέο networking το οποίο δουλεύει και για εσένα και για τους επιβλέποντες. Είναι ένας άτυπος γάμος, αντιμετωπίζοντας κάτι νέο στο οποίο εσύ και μόνο εσύ έχεις την ευθύνη του. Μεγάλο βάρος, μεγάλη ευθύνη, μεγάλη επιβράβευση. Το MSc είναι guided. Τελείως διαφορετικά τέρατα μεταξύ τους. Επεξ/σία 9 Σεπτεμβρίου από RedEnergy
zenwalk23 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου Σε ερευνητικα κεντρα το μεγαλυτερο κομματι θα ειναι presentation, devops αντε mlops και ελαχιστη χρησιμη γνωση σε ML και πραγματικη ερευνα. Κανει ενα Academy για AI η Netcompany στην Θεσσαλονικη αλλα δε ξερω αν αξιζει. Γενικα στον συγκεκριμενο κλαδο ολοι ζητανε Senior/Lead λες και θα φυτρωσουν, κανεις δεν ψαχνει junior ή εστω mid. Γνωμη μου το διδακτορικο δεν αξιζει στην Ελλαδα αν το κανεις σαν κυρια δουλεια το πιο πιθανο ειναι να πεινασεις για μια 5ετια minimum και να κανεις κυριως λαντζα.
tonypapadovic Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) On 06/09/2025 at 14:38, ML_enthusiast said: Ευχαριστώ για την απάντηση. Οι περισσότερες δουλειές για machine learning θέλουν 2 χρόνια προϋπηρεσία. Αυτή η προϋπηρεσία πως μπορεί να αποκτηθεί; Λίγο off topic - ένα γενικότερο comment για το industry και κάποιον που κάνει ακαδημαϊκή καριέρα και αποφασίσει να μπει λίγο πιο αργά στον ιδιωτικό τομέα (χωρίς να είμαι απόλυτος φυσικά): Καλώς ή κακώς (καλώς δηλαδή, δεδομένης της κατάστασης) το πρόβλημα με την απαιτούμενη προϋπηρεσία λύνεται εν μέρει και με το networking / referral. Ό,τι και να ζητούν σε αυτές τις θέσεις, το referral θα το δει το HR και o hiring manager και θα πάρει μια προτεραιότητα. Μετά μιλάμε για κατάλληλη προετοιμασία της διαδικασίας των συνεντεύξεων, την προσωπική δουλειά που θα δείξεις, αποδεχούμενος τον όποιο μισθό του junior / upper junior ή ό,τι έχουν τέλος πάντων (όχι ότι πρέπει να αποδεχτεί κάποιος κάτι χαμηλό ντε και καλά, ούτε καν, πάντα στις συνεντεύξεις κάνουμε την έρευνα μας και ζητάμε όσα κρίνουμε και ας τα βρουν αυτοί μετά με το level) και επίσης πολύ πιθανό αυτό που θα ξεκινήσεις να μην είναι ακριβώς στο αντικείμενο που θα ήθελες. Οκ δεν είναι το ιδανικό, αλλά μετά κάπως βρίσκεις την άκρη (με συνεχή προσωπική εξέλιξη και ανοικτός σε νέες προκλήσεις ανά πάσα στιγμή) Επεξ/σία 11 Σεπτεμβρίου από tonypapadovic 2
velociraptoras Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου Στις 6/9/2025 στις 2:38 ΜΜ, ML_enthusiast είπε Ευχαριστώ για την απάντηση. Οι περισσότερες δουλειές για machine learning θέλουν 2 χρόνια προϋπηρεσία. Αυτή η προϋπηρεσία πως μπορεί να αποκτηθεί; Η δουλειά σε κάποιο ερευνητικό έργο μπορεί να θεωρηθεί ως προϋπηρεσία; Ακόμα, τα χρόνια του διδακτορικού είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό μπορούν να θεωρηθούν κατά κάποιο τρόπο σαν προϋπηρεσία άμα παράλληλη δουλεύω σε κάποιο ερευνητικό έργο; (Αναφέρομαι στις δουλειές που δεν δηλώνουν ρητά ότι θέλουν industrial προϋπηρεσία) Κάνω μεταπτυχιακό σχετικό αλλά δυστυχως εχω το ιδιο πρόβλημα να βρω σχετική δουλεια, εχω ηδη πτυχίο και μεταπτυχιακό σε άλλο κλάδο, εκανα δευτερο πτυχίο πληροφορική και τωρα εχω ακόμα ενα εξαμηνο για να τελειώσω το μεταπτυχιακό. Εργάζομαι δίκτυα - ΙΤ, δεν εχω καταφέρει να βρω εργασία σχετική και ουτε ελπίζω πλέον, ενώ περνάω τα τεστ ζητανε παντου πολύ νεαρά ατομα ή με εμπειρια τουλαχιστον 2 ετη. Οπότε με βλέπω να το ψάχνω για δημόσιο ή να φυγω εξωτερικό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα