Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο Kevin Barry αποχώρησε από την ανάπτυξη του Nova Launcher, σηματοδοτώντας το τέλος εποχής για τον δημοφιλή launcher του Android και αφήνοντας αβέβαιες τις μελλοντικές ενημερώσεις και νέες λειτουργίες.

Ο Kevin Barry, ιδρυτής και αρχικός δημιουργός του Nova Launcher, αποχώρησε από την ανάπτυξη της εμβληματικής εφαρμογής, γεγονός που ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος της πορείας της, καθώς είναι απίθανο να συνεχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις ή νέες δυνατότητες. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αλλάζει δραστικά το τοπίο για έναν από τους πιο αγαπημένους launchers των power users του Android.

Για χρόνια, το Nova Launcher ξεχώριζε για την πληθώρα επιλογών παραμετροποίησης και λειτουργιών, αποτελώντας σημείο αναφοράς για όσους ζητούσαν λεπτομερή έλεγχο της εμπειρίας στην αρχική οθόνη τους. Ωστόσο η πορεία προς την «κάθοδο» δεν ήταν εντελώς απρόσμενη.

Το 2022, το Nova Launcher εξαγοράστηκε από την Branch. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρεία ενέταξε και την αρχική ομάδα, που περιλάμβανε τον Kevin Barry και τον community manager της κοινότητας Nova, Cliff Wade. Τότε, η Branch είχε επισημάνει ότι δεν θα παρενέβαινε στην ανάπτυξη του Nova, αφήνοντας τον πλήρη έλεγχο στον Barry και την ομάδα του.

Παράλληλα, σε Reddit AMA, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Branch, Alex Austin, ανέφερε ότι αν ο Barry αποχωρούσε ποτέ από την Branch, ο κώδικας του Nova.Launcher θα γινόταν ανοιχτού κώδικα και θα δινόταν στην κοινότητα. Η υπόσχεση αυτή ενίσχυσε αρχικά την αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία της εφαρμογής.

Ωστόσο, το 2024, όπως ανακοινώθηκε, η Branch προχώρησε σε ευρείας κλίμακας περικοπές προσωπικού, αφήνοντας την ομάδα του Nova με ένα μόνο μέλος — τον ίδιο τον Barry. Πρόκειται για δραματική μείωση, σε σύγκριση με την αρχική ομάδα των 12 ατόμων. Η εξέλιξη αυτή κατέδειξε τα πρώτα «ρήγματα» στο σχέδιο συνέχισης της ανάπτυξης της εφαρμογής.

Δύο χρόνια μετά την εξαγορά, ο Barry αποχώρησε από την Branch και δεν εμπλέκεται πλέον στην ανάπτυξη του Nova. Στην ανακοίνωσή του σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο ήταν ο μοναδικός προγραμματιστής και ότι τους πρόσφατους μήνες προετοίμαζε τη διαδικασία να γίνει ο Nova Launcher ένα open source project. Ωστόσο, η Branch του ζήτησε τελικά να σταματήσει τόσο την ανάπτυξη όσο και τις προσπάθειες για ανοιχτή διάθεση του κώδικα.

Όπως όλα δείχνουν, κάτι τέτοιο σημαίνει το τέλος του Nova Launcher όπως τον γνωρίσαμε. Η Branch θεωρείται απίθανο να ενημερώνει την εφαρμογή και, ακόμη κι αν το πράξει, χωρίς τον αρχικό δημιουργό δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια προσεγμένη υλοποίηση και χρήσιμες λειτουργίες που τον ανέδειξαν στον δημοφιλέστερο launcher εκατομμυρίων χρηστών Android.

Παρόλα αυτά, για όσους χρησιμοποιούν ήδη το Nova Launcher, δεν αλλάζει κάτι άμεσα. Εντούτοις, με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανό να εμφανιστούν ζητήματα, ειδικά καθώς η Google διαθέτει νέες εκδόσεις του Android. Έτσι ίσως είναι καλή ιδέα η διερεύνηση εναλλακτικών launchers στο προσεχές διάστημα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο βασικός μου launcher εδώ και χρόνια.. Κι έχει αρχίσει να κάνει να κάνει ήδη νερά.. Είχα μία ελπίδα ότι θα τον αγόραζε κάποιος κατασκευαστής.. Κρίμα.. 😐

Επεξ/σία από gadgetseek
  • Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.
55 minutes ago, gadgetseek said:

Ο βασικός μου launcher εδώ και χρόνια.. Κι έχει αρχίσει να κάνει να κάνει ήδη νερά.. Είχα μία ελπίδα ότι θα τον αγόραζε κάποιος κατασκευαστής.. Κρίμα.. 😐

νερα κανει εδω και κανα χρονο κολλαει κανει ρανει.... και ειναι τοσο καλος απο θεμα το τι εχει...... δυστιχος θα παω σε κατι αλλο

Δημοσ.

τι ειναι ρε παιδια αυτο; Επισης μιας και μιλαμε για κινητα εαν το κινητο κλεισει ξαφνικα και μπει στην οθονη ανοιγματος τι ενδεχεται να φταιει?

• Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

'Οταν σας αρέσει κάτι, donate... βοηθάει να υπάρχει αυτό που σας αρέσει.
Οι εταιρίες, πάντα κέρδος θέλουν.

Επεξ/σία από Alani13
  • Like 4
  • Confused 1
Δημοσ.
7 minutes ago, Alani13 said:

'Οταν σας αρέσει κάτι, donate... βοηθάει να υπάρχει αυτό που σας αρέσει.
Οι εταιρίες, πάντα κέρδος θέλουν.

Ειδικά αυτό έπαιρνε πολλά λεφτά και απο το premium αλλα ως συνήθως δεν τους φτανει τιποτα εταιρίες ειναι οπως ειπες

• Like 2
  • Confused 1
Δημοσ.

Έτσι κι αλλιώς από μια έκδοση του Android και έπειτα (12 αλλά μπορεί να κάνω λάθος) υπήρχε πρόβλημα στο πόσο καλά λειτουργούσαν οι launchers. Νομίζω ότι η Google μερικώς επίλυσε το θέμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δημοφιλέστατοι launchers όπως ο Nova και ο Action δεν έχουν την  αίγλη που είχαν κάποτε αν και υπάρχει μια ένθερμη κοινότητα υποστηρικτών. Η θεαματική βελτίωση του Pixel Android και του δημοφιλέστερου skin One UI από πλευράς χαρακτηριστικών (με good lock κάνεις απίστευτα πράγματα), ομαλότητας και ομαλής λειτουργίας ίσως δεν αφήνει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στους συμβατικούς launchers, αλλά σε πιο διαφορετικούς/ διαφοροποιημένους όπως οι launcher 10, Niagara, Square Home launcher, AIO κλπ

• Like 5
Δημοσ.

Κάποτε τον είχα αγοράσει, πλέον τον έχω αντικαταστήσει. 

Έτσι είναι αυτά, τα πράγματα γεννιούνται και πεθαίνουν. Αν ο developer πιστεύει ότι υπάρχει προοπτική, μπορεί να αναπτύξει ένα νέο launcher. 

Για εμάς τους χρήστες είναι τόσες πολλές οι επιλογές που τελικά το κακό είναι μικρό. Προσωπικά μετά από πολλές δοκιμές έχω καταλήξει στον Niagara launcher.

• Like 1
Δημοσ.

Τον έχω για το κινεζοτάμπλετ μου που είχε χάλια αρχικό launcher και πραγματικά με έχει βολέψει, άντε ψάχνε βρες άλλον και σεταρε τον ξανά, βέβαια update δε παίζει να πάρει το  tablet οπότε και έτσι να μείνει δε νομίζω να έχω θέμα.. Στα κινητά όντως έχουν κάνει πολύ καλούς launchers πλέον και δε χρειάζεται αλλαγή, τι δε τον άφηναν ανοιχτού κώδικα αφού δε θα έχουν να κερδίσουν πλέον κάτι;

Δημοσ.

Έχω αγοράσει το Premium και τον χρησιμοποιώ πάνω από 10 χρόνια, αν θυμάμαι καλά από εποχή galaxy note 2. Ακόμα αυτόν έχω και μια χαρά δουλειά κάνει και στο S24 Ultra. Αν φύγει από την μέση θα δούμε τι θα κάνουμε... 

• Like 3
Δημοσ.

Τον χρησιμοποιώ στα 2 κινητά μου με παρόμοιο setup, το οποίο δεν έχω καταφέρει να φτιάξω σε άλλο launcher. 

Όσο λειτουργεί χωρίς κάποιο ζήτημα δεν υπάρχει λόγος ψαξιματος... ακόμα!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δεν υπαρχει αναγκη για 3rd party launcher νομιζω το 2025,ολοι οι default των μεγαλων εταιριων ειναι μια χαρα

Επεξ/σία από azuli
  • Like 5
Δημοσ.

Τον είχα βάλει σε ένα από τα πρώτα μου κινητά και από τότε τον βάζω σε κάθε νέο κινητό που αγοράζω. Το αποτέλεσμα είναι να έχω σχεδόν ίδια εμπειρία χρήσης με το νέο κινητό σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες που κάνει ο launcher και έτσι δεν μπερδεύομαι με τις customιές της κάθε μάρκας ή της κάθε νέας έκδοσης του Android.

Εμείς που θέλουμε μια σταθερότητα στο ui-ux θα τα καταφέρουμε και χωρίς αυτό, αν δεν εγκαθίσταται σε νέες εκδόσεις του λειτουργικού, αλλά θα αναγκαστούμε να βρούμε κάτι αντίστοιχο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...