Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αντιμετωπίζω κάποια θέματα κυρίως με το VBOX. Μία επιλογή που διάβασα στο διαδίκτυο που πρέπει να κάνω είναι να κάνω ρύθμιση στο Bios για να τρέχει το VB σωστά. Για την Aorus Gigabyte λένε πως πρέπει https://askubuntu.com/questions/1512459/cant-install-ubuntu-24-04-on-virtualbox

1. Restart your computer and check the CPU settings in BIOS: Intel VT-x or AMD-V should be enabled
  2. Last but the most important: disable Hyper-V with the following command in an elevated PowerShell prompt:
  Disable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V-Hypervisor

Στη Gigabyte έχει την επιλογή VT-d. Αυτή ήταν απενεργοποιημένη και την ενεργοποίησα. Είναι όμως αυτή η επιλογή για το Virtulization;

Επίσης αυτήν την εντολή που πρέπει να απενεργοποιήσω το Hyper V (δε γνωρίζω τι δουλειά κάνει το Hyper V και για αυτό δεν το πείραξα.

20250916_131651.jpg

Δημοσ.

αν τρεχεις linux δεν εχεις hyperv ειναι μονο για windows 

το bios θελει vt-d enable σωστα 

αργοτερα οταν αποκτησεις εμπειρια δοκιμασε QEMU

• Like 1
Δημοσ.
7 hours ago, alex89 said:
  1. Restart your computer and check the CPU settings in BIOS: Intel VT-x or AMD-V should be enabled
  2. Last but the most important: disable Hyper-V with the following command in an elevated PowerShell prompt  

Στη Gigabyte έχει την επιλογή VT-d. Αυτή ήταν απενεργοποιημένη και την ενεργοποίησα. Είναι όμως αυτή η επιλογή για το Virtulization;

Η καρτέλα favorites δεν έχει όλες τις επιλογές. Πάνε στο tweaker και θα έχει μια επιλογή που θα αναφέρει Virtualization. Το πώς θα λέγεται ακριβώς παίζει ανάλογα τη μητρική. Άλλες φορές λέγεται Intel Virtualization, άλλες Intel VT-x (όπως σου έγραφε και ο οδηγός που ανέφερες). Αν δεν μπορείς να βρεις την επιλογή, μπορείς να δεις στο εγχειρίδιο της μητρικής (έγραψες aorus αλλά δεν έγραψες ποιο ακριβές μοντέλο είναι)

Το VT-d είναι κάτι διαφορετικό. Ναι μεν χρειάζεται αλλά για πιο advanced πράγματα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 hours ago, alex89 said:

Tην Gigabyte B560M AORUS PRO (rev. 1.x) έχω. Κοίταξα το manual στο Tweaker σελ 29 και δε γράφει τπτ....

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B560M-AORUS-PRO-rev-1x/support#support-manual

Χτες που κοίταξα ένα manual από άλλη aorus το είχε στην ενότητα Tweaker -> Advanced Cpu Setttings και το ανέφερε ως VT-x αλλά όντως στο δικό σου δεν το αναφέρει καθόλου. Μήπως είναι ενεργοποιημένο μόνιμα;

Τι πρόβλημα σου βγάζει το virtualbox; Μήπως οφείλεται σε κάτι άλλο και όχι στο bios; 

Edit: Άσχετο με το πρόβλημά σου αλλά αναβάθμισε το bios αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Η Gigabyte είχε προβληματική υλοποίηση UEFI η οποία οδήγησε σε προβλήματα και malware. Βλέπω ότι ιούνιο του 2025 βγήκε νέα έκδοση F15b αν κοιτάω στη σωστή μητρική (αν δεις τα μισά bios λένε fix τάδε vulnerability)

Επεξ/σία από imitheos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, imitheos είπε

Edit: Άσχετο με το πρόβλημά σου αλλά αναβάθμισε το bios αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Η Gigabyte είχε προβληματική υλοποίηση UEFI η οποία οδήγησε σε προβλήματα και malware. Βλέπω ότι ιούνιο του 2025 βγήκε νέα έκδοση F15b αν κοιτάω στη σωστή μητρική (αν δεις τα μισά bios λένε fix τάδε vulnerability)

Αν το λινκ που έβαλε ο alex για τη μητρική του είναι σωστό, το τελευταίο bios είναι το F14b και η gb παροτρύνει τους κατόχους να έχουν τουλάχιστον το F8.

21 ώρες πριν, alex89 είπε

Επίσης αυτήν την εντολή που πρέπει να απενεργοποιήσω το Hyper V (δε γνωρίζω τι δουλειά κάνει το Hyper V και για αυτό δεν το πείραξα.

Κανονικά θα πρέπει να είναι ήδη απενεργοποιημένο. Άνοιξε cotrol panel (δώστο στην εκτέλεση) και πήγαινε προσθαφαίρεση προγραμμάτων και μετά στα αριστερά που λέει Προσθαφαίρεση δυνατοτήτων και δες αν το Hyper-V είναι ενεργοποιημένο.

spacer.png

EDIT:

Βρήκα το παρακάτω που μου φαίνεται λογικό...

Αναφορά σε κείμενο

Why can't VirtualBox or VMware run with Hyper-V enabled on Windows 10?

VirtualBox and VMware Workstation (and VMware Player) are "level 2 hypervisors." Hyper-V and VMware ESXi are "level 1 hypervisors."

The main difference is that a level 2 hypervisor is an application running inside an existing OS, while a level 1 hypervisor is the OS itself.

This means that when you enable Hyper-V, your Windows 10 "host" becomes a virtual machine. A special one, but nonetheless a virtual machine.

So your question would more aptly be: "Why don't VirtualBox and VMware Workstation work inside a Hyper-V virtual machine?" One can answer because as a VM, the Intel VT-X instruction are no longer accessible from your virtual machine, only the host has access to it.

QEMU works because it does not do virtualization but emulation, which is completely different and explains why QEMU is painfully slow. Virtualization is the process of running a complete isolated machine inside another, but with the help of the processor. This requires the virtual machine and the host to be instruction compatible.

Emulation is the process of running any machine inside a running OS, there is no platform restriction, and is why QEMU can run an ARM machine on an amd64 platform.

Note: QEMU has 2 operating modes:

• it can work as an emulator, this is the mode explained above
  • it can work as virtualization software with the help of KVM if the guest architecture is compatible with the host's and if the VT instruction is present of course.

Επεξ/σία από micos000
  • Like 1
Δημοσ.
18 minutes ago, micos000 said:

Αν το λινκ που έβαλε ο alex για τη μητρική του είναι σωστό, το τελευταίο bios είναι το F14b και η gb παροτρύνει τους κατόχους να έχουν τουλάχιστον το F8.

Έχεις δίκιο. Εγώ μπήκα στην PRO AX κατά λάθος. Και το F14b είναι νέο bios που βγήκε τον ιούνιο με το ίδιο changelog οπότε καλό είναι να το βάλει, αν δεν το έχει κάνει ήδη.

• Like 1
Δημοσ.

Απλά μετά το bios update να ξαναπεράσει τα settings που θέλει. Τουλάχιστον στην δική μου gigabyte δεν κρατάει τίποτα από ότι ορίζω εγώ και δεν διαβάζει και exports από προηγούμενο version.
Γενικά αν δεν κάνω λάθος είναι 3 settings για το ορθό virtualization μαζί με το IOMMU, τουλάχιστον σε AMD που έχω

• Like 1
Δημοσ.
37 minutes ago, comfuzio said:

Απλά μετά το bios update να ξαναπεράσει τα settings που θέλει. Τουλάχιστον στην δική μου gigabyte δεν κρατάει τίποτα από ότι ορίζω εγώ και δεν διαβάζει και exports από προηγούμενο version.
Γενικά αν δεν κάνω λάθος είναι 3 settings για το ορθό virtualization μαζί με το IOMMU, τουλάχιστον σε AMD που έχω

βγαζεις φωτο απο τις κρισιμες σελιδες και μου φαινεται οτι μπορεις να βγαλεις export σε txt τις ρυθμισεις 

• Like 1
Δημοσ.

Έκανα bios update στην 14b έκοδη. Μου φαίνεται αυτήν είχε τελευταία. Καλά που μου το είπατε να το κάνω γιατί το Application Center της Gigabyte μου έλεγε πως το f8 είναι η τελευταία έκδοση....Χρειάστηκε να κάνω ξανά ρυθμίσεις στο Bios. Ενεργοποίησα ξανά το Vt-d. Το Hyper-v είναι όντως και αυτό απενεργοποιημένο και δε θα το ενεργοποιήσω. 

Στο Virtual Box η Ubuntu ή κολούσε μετά την εγκατάσταση στο να μπω στο λειτουργικό σύστημα, ή μου έβγαζε πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα με αναβάθμισή της στην έκδοση 24.04 που θεωρείται σταθερή. Άλλες φορές ενώ δούλευε καλά την τελευταία φορά, την επόμενη δεν έτρεχε με τπτ στο VB....Στο VMW πριν ενεργοποιήσω το Vt-d δεν είχε ήχο η Ubuntu. Με την ενεργοποίηση του Vt-d φαίνεται να λύθηκαν τα προβλήματα. 
Δεν δοκίμασα με το νέο bios αν θα έχω.

Τώρα βλέπω πως στην τελευταία έκδοση του VMW στην VMware Workstation Pro 17.6.4 βγάζει στην εγκατάσταση πως λείπει ένα dll αρχείο. Λέγεται vmnebridge.dll και στο βίντεο λέει πως διορθώνεται το πρόβλημα. 

Εγώ αυτή τη στιγμή έχω το VMW 17 Player. Να προχωρήσω στην αναβάθμιση ή να μείνω στην έκδοση που έχω. Δεν ξέρω αν από θέμα ασφάλειας αυτό το ζήτημα με το dll αρχείο είναι σοβαρό ή όχι. 

hyperv.png.c066a8c43bbf36687dee47d286910747.pngBios.jpg.95050eb731dd8804873afa17f1b532b4.jpg

Δημοσ.
50 λεπτά πριν, Aris_ είπε

οι εκδοσεις παιζουν ρολο τα features αν σε καλυπτει η 16 δεν χρειαζεται να πας σε 17

Έτσι το σκέφτηκα και έμεινα στην έκδοση που έχω. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...