Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, logistoulis είπε

Χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω ότι λες ανάποδα, το διαρκές read/write καταστρέφει τις μνήμες παρά το "παρκάρισμα" αρχείων, άλλωστε με βάση αυτό μετριέται και το προσδόκιμο τους 

Οπότε θεωρητικά πάντα το να κάνεις format χωρίς λόγο είναι στρες χωρίς λόγο στο hw

Θεωρητικά οι NAND φθείρονται από τα write/erase cycles, στην πράξη όμως δεν προλαβαίνει να φανεί. Ένα κινητό ζει 2–5 χρόνια για άλλους λόγους (μπαταρία, updates, απόδοση) πολύ πριν “πεθάνει” η μνήμη. Οπότε το format ή τα πολλά writes δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διάρκεια ζωής του.
Αλλά στη θεωρητική βάση έχεις δίκιο, απ΄όσο γνωρίζω. Πρακτικά εκτιμώ ότι δεν παίζει σημαντικό ρόλο.

• Like 2
  • Απαντ. 147
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Τώρα το έθεσες πιο καθαρά και με επιχειρήματα. Συμφωνώ ότι οι generic ρυθμίσεις είναι απλώς για να ξεκινήσει η συσκευή και ότι η χρήση/αμέλεια του κατόχου παίζει μεγάλο ρόλο. Επίσης σωστό το “κάνε clean install, τακτοποίησε, δοκίμασε και μετά βγάλε συμπέρασμα”. Από την άλλη, το clean install δεν θα έπρεπε να είναι προϋπόθεση σε ένα ώριμο οικοσύστημα όπως το iOS, ούτε μπορούμε να αγνοούμε ότι updates φέρνουν και δικά τους bugs ή βαραίνουν παλιότερες συσκευές. Οπότε ναι, ο χρήστης έχει ευθύνη, αλλά και η Apple δεν βγαίνει λάδι. Προσωπικά δεν έχω κάνει ποτέ clean install σε κανένα κινητό μου μετά από αναβάθμιση. Παίρνω κινητά από το 1999. Δε λέω ότι ο δικός μου μικρόκοσμος αποτελεί δεδομένο ή η εμπειρία μου ξεπερνά τα δεδομένα των άλλων χρηστών, αλλά πιστεύω ότι σπάνια χρειάζεται clean install σε Android και iOS πλέον.

Συμφωνώ. Τα λειτουργικά δεν είναι πάντα τέλεια από πλευράς Apple, έχουν σφάλματα, κενά, γι'αυτό και διορθώνονται καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου και εμείς τρέχουμε να περάσουμε τις αναβαθμίσεις.

Σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι είναι άμεση αναγκαιότητα να κάνουν όλοι συνέχεια clean install (δεν είναι λειτουργικό άλλωστε, παίρνει χρόνο, και θέλει εμπειρία). Γι' αυτό εγώ προσωπικά έχω καθιερώσει & προτείνω να γίνεται CleanInstall με αφορμή την κυκλοφορία της νέας έκδοσης. Δεν το χρειάζονται όλοι, άλλοι το χρειάζονται και δεν το ξέρουν, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυκλοφορία του νέου OS είναι μία πολύ ωραία αφορμή & ευκαιρία για εκκαθάριση, για μία νέα αρχή στο λειτουργικό με το οποίο θα πορευτούμε έναν χρόνο. 

Ειδικά αυτή την εποχή επειδή ακούμε ξανά και ξανά τα ίδια (περί αυτονομίας, συσκευών που ζορίζονται κλπ) η εμπειρία μου, μου έχει μάθει να μη στέκομαι στους ισχυρισμούς το καθενός & να αποφεύγω τα βιαστικά συμπεράσματα. Κάποιος που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προφανώς δεν έχει λόγο να χρονοτριβήσει με καθαρή εγκατάσταση. Κάποιος όμως που ΕΧΕΙ πρόβλημα ΠΡΕΠΕΙ πρώτα να δοκιμάσει τα πάντα, να αφαιρέσει τον παράγοντα της δικής του επιβάρυνσης στη συσκευή, να ρυθμίσει τα πάντα σωστά. Έτσι θα μπορούμε να βγούμε να πούμε και να πούμε με ασφάλεια ''Παιδιά η 26 στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έκανε πολύ αργά τα 12άρια''.

Επεξ/σία από ramarg
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Θεωρητικά οι NAND φθείρονται από τα write/erase cycles, στην πράξη όμως δεν προλαβαίνει να φανεί. Ένα κινητό ζει 2–5 χρόνια για άλλους λόγους (μπαταρία, updates, απόδοση) πολύ πριν “πεθάνει” η μνήμη. Οπότε το format ή τα πολλά writes δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διάρκεια ζωής του.
Αλλά στη θεωρητική βάση έχεις δίκιο, απ΄όσο γνωρίζω. Πρακτικά εκτιμώ ότι δεν παίζει σημαντικό ρόλο.

Τα μόνο σενάρια που θα με προβλημάτιζαν θα ήταν αν κατέβαζα torrent στο κινητό ή αν τραβούσα άπειρα βίντεο . Με λοιπές χρήσεις μόνο αν είσαι άτυχος 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, ramarg είπε

Συμφωνώ. Τα λειτουργικά δεν είναι πάντα τέλεια από πλευράς Apple, έχουν σφάλματα, κενά, γι'αυτό και διορθώνονται καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου και εμείς τρέχουμε να περάσουμε τις αναβαθμίσεις.

Σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι είναι άμεση αναγκαιότητα να κάνουν όλοι συνέχεια clean install (δεν είναι λειτουργικό άλλωστε, παίρνει χρόνο, και θέλει εμπειρία). Γι' αυτό εγώ προσωπικά έχω καθιερώσει & προτείνω να γίνεται CleanInstall με αφορμή την κυκλοφορία της νέας έκδοσης. Δεν το χρειάζονται όλοι, άλλοι το χρειάζονται και δεν το ξέρουν, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυκλοφορία του νέου OS είναι μία πολύ ωραία αφορμή & ευκαιρία για εκκαθάριση, για μία νέα αρχή στο λειτουργικό με το οποίο θα πορευτούμε έναν χρόνο. 

Ειδικά αυτή την εποχή επειδή ακούμε ξανά και ξανά τα ίδια (περί αυτονομίας, συσκευών που ζορίζονται κλπ) η εμπειρία μου, μου έχει μάθει να μη στέκομαι στους ισχυρισμούς το καθενός & να αποφεύγω τα βιαστικά συμπεράσματα. Κάποιος που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προφανώς δεν έχει λόγο να χρονοτριβήσει με καθαρή εγκατάσταση. Κάποιος όμως που έχει πρόβλημα ΠΡΕΠΕΙ πρώτα να δοκιμάσει τα πάντα, να αφαιρέσει τον παράγοντα της δικής του επιβάρυνσης στη συσκευή, να ρυθμίσει τα πάντα σωστά. Έτσι θα μπορούμε να βγούμε να πούμε και να πούμε με ασφάλεια ''Παιδιά η 26 στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έκανε πολύ αργά τα 12άρια''.

Οκ, έτσι όπως το θέτεις βγάζει περισσότερο νόημα. Αν το clean install το βλέπεις σαν αφορμή για “φρεσκάρισμα” όταν βγαίνει νέο OS, λογικό. Δεν διαφωνώ ότι μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά αν κάποιος έχει παραφορτώσει το τηλέφωνο ή έχουν μείνει παλιά settings από πίσω. Από εκεί και πέρα όμως δεν είναι κάτι που αφορά όλους, ούτε μπορεί να λύσει bugs που έρχονται κατευθείαν από την Apple. Οπότε καλό σαν επιλογή, αλλά όχι προϋπόθεση.

Να ξεκαθαρίσω ότι έχω 16 pro max, πριν το 15, πιο πριν το 13, πιο πριν το 12, πιο πριν το 11 pro max και πιο πριν το Xs. Το γράφω από προσωπική πείρα. Δε σημαίνει ότι έχω αυτόματα δίκιο, αλλά η εμπειρία μου συνάδει με τη λογική στο θέμα αυτό και γι αυτό το αναφέρω.

2 λεπτά πριν, logistoulis είπε

Τα μόνο σενάρια που θα με προβλημάτιζαν θα ήταν αν κατέβαζα torrent στο κινητό ή αν τραβούσα άπειρα βίντεο . Με λοιπές χρήσεις μόνο αν είσαι άτυχος 

Συμφωνώ, μόνο σε σενάρια με συνεχή βαριά εγγραφή (π.χ. torrents ή ασταμάτητα 4K/8K βίντεο) έχει νόημα να το σκεφτείς. Στις υπόλοιπες χρήσεις η NAND προλαβαίνει να ξεπεράσει τη ζωή του κινητού, εκτός κι αν είσαι άτυχος, όπως πολύ σωστά γράφεις.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, logistoulis είπε

Χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω ότι λες ανάποδα, το διαρκές read/write καταστρέφει τις μνήμες παρά το "παρκάρισμα" αρχείων, άλλωστε με βάση αυτό μετριέται και το προσδόκιμο τους 

Οπότε θεωρητικά πάντα το να κάνεις format χωρίς λόγο είναι στρες χωρίς λόγο στο hw

Και με βάση αυτό το σκεπτικό είχα αναφερει και σε άλλο θέμα ότι σε ps5 για παράδειγμα δε χρησιμοποιώ ποτέ την εσωτερική μνήμη (γιατί είναι ενσωματωμένη και αν χαλάσει θα χαιρετήσουν όλα) αλλά  μόνο τον ssd που έχω βάλει επιπλέον, επίσης θα ήθελα τα κινητά να παίρνουν SD όπως κάνει η μόνο η Sony πλέον σε high end για να μη ζοριζω την εσωτερική μνήμη με βλακείες όπως εγγραφή βίντεο και φωτογραφίες.

Στην πράξη όμως δεν μου έχει πεθάνει ποτέ καμία nand οπότε δε δίνω και πολλή βάση σε αυτό (φυσικα ξέρω κόσμο που είχε προβλήματα)

Πράγματι η παρατεταμένη κίνηση μεγάλου όγκου αρχείων επιβαρύνουν εξίσου την λειτουργία των NAND (τα οποία ανάλογα με την χωρητικότητα έχουν και αυτά συγκεκριμένο κύκλο ζωής ο οποίος μπορεί να μετρηθεί αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς). Όμως και το διαρκές παρκάρισμα αρχείων δεν είναι λιγότερο αθώο και προκαλεί άλλα προβλήματα. Οι χρήστες που μετατρέπουν τα κινητά τους σε συσκευές αποθήκευσης και παρκάρουν τεράστιους όγκους αρχείων σε αυτά  (δεν σβήνουν τίποτα, δεν αρχειοθετούν τίποτα) πολύ απλά δεν ενδιαφέρονται για την διάσωση των αρχείων τους στο χρόνο και ακόμα περισσότερο δεν ενδιαφέρονται για την υγεία των NAND(των οποίων την ύπαρξη αγνοούν). Αυτοί βλέπουν το τελικό αποτέλεσμα (ταχύτητα) και σε αυτό εστιάζω. Ένα γεμάτο NAND ρίχνει τρομακτικά τα read/write speeds και επομένως το ίδιο το λειτουργικό τρέχει αργά (γιατί σχεδιάστηκε με δεδομένες αυτές τις ταχύτητες τις οποίες χρειάζεται για τις εγγραφές/επανεγγραφές συστήματος & άρα χρειάζεται διαθέσιμο χώρο RAM ROM). Ένας μικρός υπολογιστής είναι τα κινητά μας, και η αμέλεια φροντίδας του hardware με τακτικές εκκαθάρισης οδηγούν σε πτώση απόδοσης. Όσο περισσότερο αμελείς τόσο πιο γρήγορα αστοχεί το hardware & τόσο πιο γρήγορα χάνεις χρήσιμους πόρους που θα μπορούσαν να στηρίξουν υψηλές επιδόσεις.

Επεξ/σία από ramarg
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, ramarg είπε

Το διαρκές παρκάρισμα αρχείων όπως και η παρατεταμένη κίνηση μεγάλου όγκου αρχείων επιβαρύνουν εξίσου την λειτουργία των NAND (τα οποία ανάλογα με την χωρητικότητα έχουν και αυτά συγκεκριμένο κύκλο ζωής ο οποίος μπορεί να μετρηθεί αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς). Οι χρήστες που παρκάρουν τεράστιους όγκους αραχνιασμένων αρχείων στα κινητά τους, δεν σβήνουν τίποτα, δεν αρχειοθετούν τίποτα, όπως δεν ενδιαφέρονται για την διάσωση των αρχείων τους στο χρόνο (αντίστοιχα δεν ενδιαφέρονται για την υγεία των NAND). Αυτοί βλέπουν το τελικό αποτέλεσμα (ταχύτητα) και σε αυτό εστιάζω. Ένα γεμάτο NAND ρίχνει τρομακτικά τα read/write speeds και επομένως το ίδιο το λειτουργικό τρέχει αργά (γιατί κάνει εγγραφές/επανεγγραφές και χρειάζεται διαθέσιμο χώρο RAM ROM). Ένας μικρός υπολογιστής είναι τα κινητά μας, και η αμέλεια φροντίδας του hardware με τακτικές εκκαθάρισης οδηγούν σε πτώση απόδοσης. Όσο περισσότερο αμελείς τόσο πιο γρήγορα αστοχεί το hardware & τόσο πιο γρήγορα χάνεις χρήσιμους πόρους που θα μπορούσαν να στηρίξουν υψηλές επιδόσεις.

Σωστό ότι ένα γεμάτο NAND ρίχνει τις ταχύτητες read/write και αυτό φαίνεται στην απόδοση, ειδικά όταν δεν υπάρχει χώρος για εγγραφές/επανεγγραφές. Εκεί όντως η ακαταστασία του χρήστη παίζει ρόλο. Από την άλλη, το “παρκάρισμα” αρχείων δεν φθείρει το hardware. Η φθορά στις NAND έρχεται από τους κύκλους write/erase, όχι από δεδομένα που απλά κάθονται. Άρα ναι, γεμάτο storage = πιο αργό κινητό, αλλά όχι πιο γρήγορα «πεθαμένο» hardware.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η γεμάτη μνήμη συμφωνώ ότι ρίχνει δραματικά τις επιδόσεις σε όλες τις nand, αυτό το έχουμε διαπιστώσει όλοι.

Στο κάτω κάτω δεν είναι κακο να γίνει μια επαναφορά, αλλά μετά από κάποιο διάστημα.

Πχ το κινητό που έχω τώρα υποτίθεται ότι εκτός απροόπτου θα είναι μαζί μου για χρόνια (7 μου είπαν για αναβαθμίσεις, 7 σκοπεύω να το κρατήσω έστω και σαν 2ο 3ο , έστω και για κάποιον συγγενή)

Προφανώς στην 4 ή βαριά στην 5ή αναβάθμιση λειτουργικού δεν περιμένω να πηγαίνουν όλα ρολόι και φυσικά περιμένω να έχει μαζευτεί σκουπίδι. Εκεί αν δε βαριέμαι θα κάνω μια επαναφορά για να φρεσκαρω τη συσκευή. Αλλά φέτος πχ στην πρώτη μεγάλη δεν έκανα και δε σκοπεύω να κάνω και του χρόνου.

ΕΚΤΟΣ αν δω προβλήματα

Εγώ το πάω μέχρι να δω προβλήματα, ένα παράδειγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν τα windows 7 που τα πήγα σε 10 χωρίς clean install. για ξανά δυο χρόνια όλα οκ κάποια στιγμή τα update άρχισαν να αποτυγχάνουν ξανά και ξανά οπότε με βαριά καρδιά έκανα format.

Αντίστοιχα σε πιο πρόσφατα χρόνια από 10 σε 11 με τον ίδιο τρόπο όλα μια χαρά το έχω αφήσει έτσι μέχρι να μη δουλεύει.

Και στα windows θα είχα μάλλον περισσότερο κέρδος να ξεφορτωθώ σκουπίδια σε σχέση με os κινητού που είναι πιο καθαρά τα πράγματα 

Επεξ/σία από logistoulis
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Tlykog είπε

Σωστό ότι ένα γεμάτο NAND ρίχνει τις ταχύτητες read/write και αυτό φαίνεται στην απόδοση, ειδικά όταν δεν υπάρχει χώρος για εγγραφές/επανεγγραφές. Εκεί όντως η ακαταστασία του χρήστη παίζει ρόλο. Από την άλλη, το “παρκάρισμα” αρχείων δεν φθείρει το hardware. Η φθορά στις NAND έρχεται από τους κύκλους write/erase, όχι από δεδομένα που απλά κάθονται. Άρα ναι, γεμάτο storage = πιο αργό κινητό, αλλά όχι πιο γρήγορα «πεθαμένο» hardware.

Επειδή έχω κάνει μία παραπάνω από αναλυτική μελέτη (μετά από σοβαρή απώλεια αρχείων σε HDD και εκτενή έρευνα ασφαλών μεθόδων αποθήκευσης)  έχω καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα... Συμφωνούμε όλοι ότι στο βασικό συμπέρασμα ότι τα NAND φθείρονται από το πλήθος εγγραφών/επανεγγραφών & ότι μόλις συμπληρωθεί ένα Χ όριο σε αυτές το NAND αστοχεί (βάσει όσων στοιχείων δίνει ο κατασκευαστής).

Σκέψου λίγο πρακτικά όμως για να καταλάβεις πώς το παρκάρισμα αρχείων μειώνει το προσδόκιμο ζωής του NAND.
Αν εγώ αγοράσω έναν εξωτερικό SSD 1ΤΒ και παρκάρω 1ΤΒ αρχεία μέσα, ναι δεν θα φθαρεί καθόλου. Γιατί όμως.? Γιατί είναι Plug n Play περιφερειακό, και κάνεις mount όταν το χρειάζεσαι, παίρνεις αρχεία, προσθέτεις αρχεία, και το αφήνεις ξανά στην ησυχία του στο συρτάρι.

Ένα SSD Nand όμως που το χρησιμοποιείς ως κύρια μονάδα αποθήκευσης λειτουργικού σύστηματος χρησιμοποείται και για άλλες ανάγκες πέραν της αποθήκευσης των αρχείων σου. Κατά βάση λειτουργεί πολύ περισσότερες ώρες από έναν στάσιμο δίσκο (1 το κρατούμενο) και δεν χρησιμοποιείται μόνο για αποθήκευση των αρχείων σου αλλά και για την κίνηση των αρχείων συστήματος (2 τα κρατούμενα). Περνάμε λοιπόν στο υποθετικό παράδειγμα ενός iPhone NAND 128GB (γεμάτο με 110GB αρχείων και 18GB free). Ο χώρος αποθήκευσης εντός του NAND είναι οργανωμένος σε Blocks. Ο παρκαρισμένος μεγάλος όγκος αρχείων αρχικά δεν φαίνεται να βλάπτει την υγεία του NAND ωστόσο οδηγεί στο εξής πρόβλημα. Το λειτουργικό σύστημα αναγκάζεται να τρέχει τις διεργασίες του σε αυτό το πολύ περιορισμένο/συγκεκριμένο ελεύθερο κομμάτι, με τις εγγραφές σε αυτά τα free blocks να αυξάνονται κατακόρυφα & τα συγκεκριμένα blocks να φθείρονται πολύ πιο γρήγορα απ'ότι θα συνέβαινε (αν ο χώρος ήταν ελεύθερος το λειτουργικό εναλλάσσει το load σε διαφορετικά blocks για την μακροζωία του part).

Η μακροπρόθεσμη αποθήκευση επομένως δεν βλάπτει τα NAND όταν μιλάμε για εξωτερικούς δίσκους που χρησιμοποιούνται περιστασιακά. Σε δίσκους συστήματος όμως, με δεσμευμένο το μεγαλύτερο μέρος του NAND με προσωπικά αρχεία, τότε η φθορά είναι έμμεση, γρήγορη, και υπαρκτή.

Επεξ/σία από ramarg
Δημοσ.
48 λεπτά πριν, ramarg είπε

Έπιασες τον κορμό των απαντήσεων μου και αυτό μου αρκεί (κανείς δεν μας δεν ψάχνει εδώ απόλυτη ταύτιση απόψεων). Οι επιμέρους διαφωνίες είναι ευχάριστο αντικείμενο συζήτησης & η χρήση υπερβολών στον λόγο μου εξυπηρετούν άλλους σκοπούς (όχι προφανείς για πολλούς) καθώς θίγουν συγκεκριμένες κατηγορίες νωθρών χρηστών που πρέπει επιτέλους να βγουν από τον λήθαργο και να μάθουν τίποτα (δεν γίνεται να περιμένουμε όλα σαν έτοιμη μασημένη τροφή από την εκάστοτε εταιρία). Δεν με απασχολεί αν το σχόλιο τους θίγει την Apple ή την Samsung ή την Xiaomi (γιατί το πρόβλημα ξεκινά από την άγνοια & το χάος στις συσκευές τους).

Ιδανικά και εγώ θα ήθελα να έχω out of the box έτοιμη τη συσκευή χωρίς να χάνω 3 ώρες από τη ζωή μου να το στήσω όπως θέλω, όμως αυτά δεν γίνονται. Κάθε χρήστης είναι ξεχωριστή περίπτωση, και κάθε συσκευή θα καλύψει διαφορετικές ανάγκες. Γι'αυτό οι εταιρίες ετοιμάζουν ένα generic πλαίσιο με βάση το οποίο διαμορφώνουν τις συσκευές (πολλές φορές με easy steps στο πρώτο set up όπου με ερωτήσεις θέλουν να δουν τί θες περίπου & τί δεν θες). Αυτές οι generic ρυθμίσεις όμως αποσκοπούν απλά στο να ανοίξει γρήγορα η συσκευή σου προς χρήση. Από εκεί και πέρα, οι εξειδικευμένες ρυθμίσεις εναπόκεινται στον παράγοντα χρήστη. Εκεί θα καθορίσεις πώς θα συμπεριφερθεί η συσκευή, τί θα σε ενοχλεί, τί δεν θα σε ενοχλεί, τί θα καναταλώνει πόρους, τί θα είναι απενεργοποιημένο κλπ. Ένας χρήστης που έκανε το generic set up 5 χρόνια πριν στο iOS 14, και έκτοτε περνάει κάθε χρόνο ΟΤΑ χωρίς να έχει κάνει ποτέ clean install, με γεμάτη μνήμη κινητού & μπαταρία στους 1500 κύκλους φόρτισης δεν μπορεί να έρθει και να δηλώνει ότι το iOS 26 φταίει που η μπαταρία του δεν κρατάει.

Αγαπητέ ΧΨ χρήστη, ακόμα και αν όντως φταίει το λειτουργικό, κάνε πρώτα όλα τα απαραίτητα steps όσον αφορά την επιβάρυνση που προκαλεί η δική σου χρήση, κάνε clean install, τακτοποίησε τα αρχεία σου εκτός και μην τα μεταφέρεις σαν άδικη κατάρα από συσκευή σε συσκευή, δοκίμασε τη συσκευή 10-15 μέρες σε διαφορετικά σενάρια χρήσης και μετά έλα να γράψεις τις διαπιστώσεις σου. 

Συνοπτικά θα σου πω ότι αφού δεν το προτείνει σαν στάνταρ διαδικασία ο κατασκευαστής τότε δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη μορφή συντήρησης. 
Και τα Windows αν τα κάνεις clean install μετά από μεγάλα updates πιθανόν θα έχεις καλύτερη απόδοση.πχ 25H2

Το να κάνεις clean install ίσως ταλαιπωρεί περισσότερο τις NAND από το να κάνεις το τυπικό update που προτείνει ο κατασκευαστής. Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος αν δεν έχεις προβλήματα που δεν είναι κοινά σε πολλούς χρήστες. Το πιο πιθανό είναι σε κάποιο minor update να λυθούν αν είναι συνηθισμένα και εντοπιστεί η αιτία. Επισης το Clean install δεν μειώνει το indexing και την καταπόνηση του κινητού. Σκέψου ότι αν έχεις μερικές χιλιάδες φωτογραφίες τι πρέπει να κάνει από το 0 το photos app.

Ακόμα κι αν πρέπει να κάνεις κάποια συντήρηση ο ίδιος είναι ευθύνη του κατασκευαστή να σε ενημερώσει ποια είναι αυτή. 

Σου έβαλα το παράδειγμα με την τηλεόραση γιατί για τον μέσο χρήστη το κινητό του με την τηλεόραση δεν διαφέρει.

Στο κινητό το maintenance το κάνει το ίδιο το λειτουργικό και οι οδηγίες συνήθως είναι σε επίπεδο καθαρισμού της συσκευής. 

πχ Στην καφετέρια μου έχει οδηγίες συντήρησης και βγάζει ειδοποιήσεις όταν έρθει η ώρα για κάποιες από αυτές. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα «ρε ‘‘σύ διάβασα στο ίντερνετ ότι πρέπει να καθαρίζω και να λιπαίνω τον μηχανισμό και να αλλάζω τα φίλτρα νερού»

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, ramarg είπε

Επειδή έχω κάνει μία παραπάνω από αναλυτική μελέτη (μετά από σοβαρή απώλεια αρχείων σε HDD και εκτενή έρευνα ασφαλών μεθόδων αποθήκευσης)  έχω καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα... Συμφωνούμε όλοι ότι στο βασικό συμπέρασμα ότι τα NAND φθείρονται από το πλήθος εγγραφών/επανεγγραφών & ότι μόλις συμπληρωθεί ένα Χ όριο σε αυτές το NAND αστοχεί (βάσει όσων στοιχείων δίνει ο κατασκευαστής).

Σκέψου λίγο πρακτικά όμως για να καταλάβεις πώς το παρκάρισμα αρχείων μειώνει το προσδόκιμο ζωής του NAND.
Αν εγώ αγοράσω έναν εξωτερικό SSD 1ΤΒ και παρκάρω 1ΤΒ αρχεία μέσα, ναι δεν θα φθαρεί καθόλου. Γιατί όμως.? Γιατί είναι Plug n Play περιφερειακό, και κάνεις mount όταν το χρειάζεσαι, παίρνεις αρχεία, προσθέτεις αρχεία, και το αφήνεις ξανά στην ησυχία του στο συρτάρι.

Ένα SSD Nand όμως που το χρησιμοποιείς ως κύρια μονάδα αποθήκευσης λειτουργικού σύστηματος χρησιμοποείται και για άλλες ανάγκες πέραν της αποθήκευσης των αρχείων σου. Κατά βάση λειτουργεί πολύ περισσότερες ώρες από έναν στάσιμο δίσκο (1 το κρατούμενο) και δεν χρησιμοποιείται μόνο για αποθήκευση των αρχείων σου αλλά και για την κίνηση των αρχείων συστήματος (2 τα κρατούμενα). Περνάμε λοιπόν στο υποθετικό παράδειγμα ενός iPhone NAND 128GB (γεμάτο με 110GB αρχείων και 18GB free). Ο χώρος αποθήκευσης εντός του NAND είναι οργανωμένος σε Blocks. Ο παρκαρισμένος μεγάλος όγκος αρχείων αρχικά δεν φαίνεται να βλάπτει την υγεία του NAND ωστόσο οδηγεί στο εξής πρόβλημα. Το λειτουργικό σύστημα αναγκάζεται να τρέχει τις διεργασίες τους σε αυτό το πολύ περιορισμένο/συγκεκριμένο ελεύθερο κομμάτι, με τις εγγραφές σε αυτά να αυξάνονται κατακόρυφα & τα συγκεκριμένα blocks να φθείρονται πολύ πιο γρήγορα απ'ότι θα συνέβαινε (αν ο χώρος ήταν ελεύθερος το λειτουργικό εναλλάσσει το load σε διαφορετικά blocks για την μακροζωία του part). Η μακροπρόθεσμη αποθήκευση επομένως δεν βλάπτει τα NAND όταν μιλάμε για εξωτερικούς δίσκους που χρησιμοποιούνται περιστασιακά. Σε δίσκους συστήματος όμως, με δεσμευμένο το μεγαλύτερο μέρος του NAND με αρχεία, τότε η φθορά είναι έμμεση, γρήγορη, και υπαρκτή.

Ναι, αυτό που λες με το wear leveling στέκει: όταν ο δίσκος είναι σχεδόν γεμάτος, τα λίγα blocks που μένουν δουλεύουν πιο έντονα και εκεί έρχεται η φθορά. Άρα σωστά το βλέπεις σαν έμμεση συνέπεια. Απλά η διαφορά είναι ότι δεν φταίνε τα “παρκαρισμένα” αρχεία από μόνα τους, αλλά το ότι περιορίζουν τον χώρο μοιράσματος των writes. Και στην πράξη, με κύκλο ζωής κινητού 2–5 χρόνια, δύσκολα γίνεται σοβαρό θέμα. Σωστή η θεωρία, απλά το impact είναι μικρό στην πραγματική χρήση.

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε

Συνοπτικά θα σου πω ότι αφού δεν το προτείνει σαν στάνταρ διαδικασία ο κατασκευαστής τότε δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη μορφή συντήρησης. 
Και τα Windows αν τα κάνεις clean install μετά από μεγάλα updates πιθανόν θα έχεις καλύτερη απόδοση.πχ 25H2

Το να κάνεις clean install ίσως ταλαιπωρεί περισσότερο τις NAND από το να κάνεις το τυπικό update που προτείνει ο κατασκευαστής. Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος αν δεν έχεις προβλήματα που δεν είναι κοινά σε πολλούς χρήστες. Το πιο πιθανό είναι σε κάποιο minor update να λυθούν αν είναι συνηθισμένα και εντοπιστεί η αιτία. Επισης το Clean install δεν μειώνει το indexing και την καταπόνηση του κινητού. Σκέψου ότι αν έχεις μερικές χιλιάδες φωτογραφίες τι πρέπει να κάνει από το 0 το photos app.

Ακόμα κι αν πρέπει να κάνεις κάποια συντήρηση ο ίδιος είναι ευθύνη του κατασκευαστή να σε ενημερώσει ποια είναι αυτή. 

Σου έβαλα το παράδειγμα με την τηλεόραση γιατί για τον μέσο χρήστη το κινητό του με την τηλεόραση δεν διαφέρει.

Στο κινητό το maintenance το κάνει το ίδιο το λειτουργικό και οι οδηγίες συνήθως είναι σε επίπεδο καθαρισμού της συσκευής. 

πχ Στην καφετέρια μου έχει οδηγίες συντήρησης και βγάζει ειδοποιήσεις όταν έρθει η ώρα για κάποιες από αυτές. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα «ρε ‘‘σύ διάβασα στο ίντερνετ ότι πρέπει να καθαρίζω και να λιπαίνω τον μηχανισμό και να αλλάζω τα φίλτρα νερού»

Κατά βάση συμφωνούμε στα περισσότερα και στέκομαι σε αυτό. Δεν διαφωνώ σε κάτι. 

1 λεπτό πριν, Tlykog είπε

Ναι, αυτό που λες με το wear leveling στέκει: όταν ο δίσκος είναι σχεδόν γεμάτος, τα λίγα blocks που μένουν δουλεύουν πιο έντονα και εκεί έρχεται η φθορά. Άρα σωστά το βλέπεις σαν έμμεση συνέπεια. Απλά η διαφορά είναι ότι δεν φταίνε τα “παρκαρισμένα” αρχεία από μόνα τους, αλλά το ότι περιορίζουν τον χώρο μοιράσματος των writes. Και στην πράξη, με κύκλο ζωής κινητού 2–5 χρόνια, δύσκολα γίνεται σοβαρό θέμα. Σωστή η θεωρία, απλά το impact είναι μικρό στην πραγματική χρήση.

Μιλάμε την ίδια γλώσσα γι' αυτό και συνεννοούμαστε.! Συμφωνούμε ως προς όλα εν ολίγοις.!

45 λεπτά πριν, Antonisk2003 είπε

Εγώ παιδιά πάντως σε 14 pro max δεν έχω κανένα θέμα με την μπαταρία για πρώτη φορά μετά από μεγάλο update! 

Βέβαια δεν κάνω OTA update ποτέ, μόνο μέσω του mac.

Εύγε.!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, Tlykog said:

Δηλαδή εσείς γράφετε για να μην σας παίρνει κανείς στα σοβαρά; Εντάξει, noted.

Άρα το "αυτονόητο" που λες είναι το αντίθετο από αυτό που έγραψες. Αν έχεις κάτι να το στηρίξεις, πες το. Αν όχι, πάμε παρακάτω γιατί αλλιώς είναι σαν να σχολιάζεις για να σχολιάζεις.

οπως καταλαβες ηταν μεταξυ αστειου και σοβαρου. ή να το πω καλύτερα με μια δοση αληθειας. και οπως εγραψα θα ηταν καλυτερα για ολους αν μετα το Update το ανεφερε οτι ενδεχομενως να παρατηρηθει αυτο και αυτο λογω indexing κτλ.

Επεξ/σία από poulinos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, poulinos είπε

οπως καταλαβες ηταν μεταξυ αστειου και σοβαρου. ή να το πω καλύτερα με μια δοση αληθειας. και οπως εγραψα θα ηταν καλυτερα για ολους αν μετα το Update το ανεφερε οτι ενδεχομενως να παρατηρηθει αυτο και αυτο λογω indexing κτλ.

Τώρα το έθεσες πιο καθαρά. Αν το σχόλιο είχε εξαρχής τη διευκρίνιση για indexing κτλ., θα ήταν αλλιώς. Συμφωνώ, η Apple θα μπορούσε να ενημερώνει καλύτερα για τέτοια πράγματα, αν και δεν το κάνουν ούτε οι άλλοι. Το περίεργο είναι ότι οι πιο έντονες διαμαρτυρίες ήρθαν από άτομα που ούτε iPhone είχαν ούτε τους αφορούσε το θέμα. Όσοι χρήστες ήρθαν καλοπροαίρετα να ψάξουν απαντήσεις, έπεσαν πάνω σε σωρό άσχετων σχολίων.

Αν αυτό γίνεται κανόνας, το insomnia χάνει την αξία του για πολλούς. Ξέρεις, πολύ καλύτερα από μένα, ότι υπάρχουν θέματα εδώ φτιαγμένα για χαβαλέ, memes και αστείες εικόνες. Εκεί χωράει το αστείο και καλά κάνει. Αλλά σε threads που ο κόσμος μπαίνει για να βρει απαντήσεις, όταν μπλέκεται ο χαβαλές με το σοβαρό, μπερδεύεται και χάνεται η ουσία. Στο γράφω με κάθε εκτίμηση.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...