Cummins Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Γεια σας παιδιά Θα ήθελα την βοήθειά σας για ένα νέο pc που θέλω να στήσω, για simracing κυρίως. Ποσό που διαθέτουμε : Γύρω στα 1700, γνωρίζω όμως ότι ίσως χρειαστεί να το υπερβούμε λίγο. Χρήση υπολογιστή : Καθημερινή απλή χρήση, κυρίως για simracing, ( f1 2025, iracing, asseto corsa, dirt rallye κλπ) Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: Κανένα Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη? Αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη: Σκέφτομαι είτε για 32" 16:9, είτε για 34 21:9, τουλάχιστον 1440p Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι? Όχι. Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος). Θεσσαλονίκη Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα? Αν τα βρω όλα τα πράγματα από ένα, τότε καλύτερα. Π.χ. eshop που απ΄ότι διαβάζω εδώ, αναλαμβάνει συναρμολόγηση με μικρό κόστος. Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο? Θα συναρμολογηθεί από το κατάστημα Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και πιο. Ναι, αλλά αυτό ίσως το κάνω και εγώ. Η σύνθεση θα είναι λευκή. Ενδεικτικά, μετά από λίγο ψάξιμο που έκανα σκέφτομαι για: Case: Ένα λευκό με με πολύ καλό αερισμό. Cpu: Σκέφτομαι amd ryzen 7 7800x3d (Θα ήθελα γνώμες για αυτόν, όπως και για ψήκτρες, αν γίνεται και με αερόψυξη, ακόμα καλύτερα). Aν για την χρήση που το θέλω είναι υπερβολικός, είμαι ανοιχτός σε προτάσεις. Gpu: Ενδεικτικά nvidia rtx 5070 ti ή radeon rx 9070xt. Πιο φτηνή η 9070, λίγο πιο αδύναμη βέβαια και απ΄ότι διαβάζω έχει θέματα με το ray / path tracing, με το frame generation σε υψηλή ανάλυση έχει ghosting (αυτά τα θέματα που προανέφερα είναι κυρίως στο F1 2025) και τέλος καίει 80-100 watt παραπάνω. Υπάρχουν αρκετά βίντεο με untervolting για να πέσουν τα watts, αλλά θα γίνει ακόμα πιο αδύναμη μάλλον. Θα ήθελα εδώ τις γνώμες σας, για τον συνδιασμό gpu - cpu σε θέματα συμβατότητας του ryzen με την nvidia 5070ti και αν χάνουμε κάποιες λειτουργίες ή χαρακτηριστικά από το να ήταν όλα amd ας πούμε. Μητρική: Δεν γνωρίζω ακριβώς, μια που να ταιριάζει στα παραπάνω, κάποια 850, 870. Τροφοδοτικό: Περιμένω τις προτάσεις σας. Απ΄ότι καταλαβαίνω, χρειάζεται τουλάχιστον 850w. Μνήμες: Περιμένω τις προτάσεις σας. Στο θέμα της οθόνης τώρα, θα έχει τεράστια διαφορά η 4k 32" 16:9 με μια 1440p 34" 21:9 ;; Ρωτώ γιατί η 1440p έχει πιο χαμηλό ύψος οθόνης και αυξάνει λίγο το ppi, όχι ότι θα φτάσει 4k αλλά ίσως μετριάζεται η διαφορά. Επίσης ips ή va ;; Αν τελικά καταλήξω σε 1440p, o συνδιασμός cpu - gpu σε κάτι όπως π.χ. amd 7 7700x kai rtx 5070 είναι εφικτός;; Ευχαριστώ προκαταβολικά για την όποια βοήθειά σας και για τον χρόνο σας! Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου από Cummins
Chris2756 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου Εγω θα σου πω για εξαρτηματα που εχω δοκιμασει. Χρωμα, ομορφο το λευκο, δεν αντιλεγω, αλλα λερωνει ευκολα και σε καποια πλαστικα κιτρινιζει με τον καιρο. Τον 7800x3d, τον εχω βαλει στο PC του γιου μου και σε δυο φιλους. Εγω τον θεορω απο τα κορυφαια cpu, ακομα. Δεν θα πηγαινα σε 9800/9950, ειναι πιο δυνατα cpu, αλλα οχι τοσο δυνατα (για εμενα) που να δικαιολογουν την διαφορα τιμης τους. Για την ψυξη του, αν οχι την Artic των 30Ε, ΟΚ την bequiet των 50Ε, αυτες που συστηνουν εδω τα παιδια, πολυ καλες ψυκτρες και οι δυο. Δεν χρειαζεται υδροψυξη. Μια ποιοτικη μητρικη μεχρι 200Ε, εγω συμπαθω τις MSI και Gigabyte, Θα τον υποστηριξει σωστα. Επισης μια χαρα θα δεσει με την rtx 5070 ti. Θεορω οτι το 4Κ δεν ειναι ακομα οριμο και δεν αξιζει τα χρηματα που ζηταει. Με τσαντιζει και το οτι μια 4Κ οθονη εχει εναν χρονο εγκυηση, εναντι δυο/τριων των αλλων. Σεβαστο βεβαια το πως και τι θελει να βλεπει ο αλλος. Δες απο κοντα και τις δυο οθονες, αν γινεται πριν επιλεξεις. Οτι και να αποφασισεις καλες αγορες και καλοδουλευτα 2
Cubicolor Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) AMD Ryzen 7 7800X3D → είναι ό,τι καλύτερο για gaming αυτή τη στιγμή, ειδικά σε racing sims που θέλουν high fps και χαμηλά frametimes. Δεν είναι υπερβολή, είναι σωστή επιλογή. Ψύξη: μια καλή αερόψυξη αρκεί (π.χ. Noctua NH-U12A chromax.white ή DeepCool AK620 WH). Δεν χρειάζεσαι υδρόψυξη αν δεν σε νοιάζει το απόλυτο silence. GPU RTX 5070 Ti → πολύ καλή για 1440p / 21:9, έχει Frame Generation, DLSS, καλύτερα drivers σε racing games, και πιο αποδοτική σε κατανάλωση. RX 9070 XT → value for money, αλλά έχεις δίκιο: υψηλότερη κατανάλωση, χειρότερο frame gen/RT. Για simracing που είναι Nvidia-friendly, η 5070 Ti ταιριάζει τέλεια με τον 7800X3D. Δεν χάνεις τίποτα με AMD CPU + Nvidia GPU· είναι συνηθισμένος και δυνατός συνδυασμός. Μητρική Για AM5 socket → B650E ή X670E. Πρόταση: MSI B650 Tomahawk WiFi ή ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi. Σταθερές, με καλό VRM, WiFi, αρκετές USB. Τροφοδοτικό Υπολόγισε RTX 5070 Ti ~250–280W + 7800X3D ~120W. Με όλο το σύστημα, 850W είναι safe. Πρόταση: Corsair RM850x White (80+ Gold, fully modular). Αν θες futureproof, μπορείς να πας και 1000W. RAM Ryzen 7000 αγαπά DDR5 6000MHz CL30 (sweet spot). Πρόταση: G.Skill Trident Z5 Neo RGB White 32GB (2×16GB) DDR5-6000 CL30. Αποθήκευση NVMe SSD Gen4. Πρόταση: Samsung 990 Pro 1TB ή WD Black SN850X 1TB (λευκό heatsink για στυλ). Case Λευκά με καλό airflow: Lian Li Lancool III RGB White Fractal Design Pop Air White Corsair 4000D Airflow White Οθόνη 32" 4K 16:9 → τρομερή λεπτομέρεια, αλλά θέλει πιο δυνατό GPU για high fps. 34" 3440×1440 Ultrawide 21:9 → πιο immersive σε racing, πιο «κοντά» στην cockpit εμπειρία, και πιο εύκολη στην κάρτα γραφικών. Για simracing → προτείνω 34" 1440p ultrawide, IPS panel, 165Hz. PPI είναι αρκετά υψηλό, και η έξτρα οριζόντια ανάλυση βοηθάει σε αίσθηση «παραθύρου». IPS έχει καλύτερα χρώματα/γωνίες· VA έχει καλύτερο contrast αλλά χειρότερα response times. Για simracing → IPS. Ενδεικτική Σύνθεση CPU: Ryzen 7 7800X3D Cooler: DeepCool AK620 WH GPU: RTX 5070 Ti Mobo: MSI B650 Tomahawk WiFi RAM: 32GB DDR5-6000 CL30 SSD: Samsung 990 Pro 1TB PSU: Corsair RM850x White Case: Lian Li Lancool III White Σύνολο: ~1700–1800 € Με αυτό θα παίζεις F1 2025, iRacing, Assetto, Dirt Rally σε high/ultra settings, 1440p ultrawide @165Hz χωρίς πρόβλημα. Για 4K μπορεί να θες να κατεβάσεις κάποιες ρυθμίσεις, αλλά simracing δεν είναι τόσο απαιτητικό όσο τα AAA shooters. Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου από Cubicolor 1
Cummins Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Chris2756 - Cubicolor σας ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σας, ήδη βλέπω ένα - ένα αυτά που μου προτείνατε. Γενικά το θέμα με το λευκό χρώμα που θέλω, θα βγει τουλάχιστον στα 200-250 ευρώ παραπάνω αλλά μου αρέσει. (Δε μου άρεσε αυτό με το κιτρίνισμα αλλά οκ...) Ευτυχώς που δεν χρειάζεται υδρόψυξη, πολύ περίπλοκο μου φαίνεται το όλο σύστημα. Οπότε είναι οκ μια καλή ψύκτρα αέρος. Προφανώς για ομορφιά τις βάζουν οι simracers στα κουτιά τους στα βιντεάκια που βλέπω. Μάλλον για 1440p θα πάω, γιατί όντως ξεφεύγουν πολύ οι τιμές. Ιδανικά θα ήταν μια 45άρα curved ultrawide αλλά εκεί πάμε στα 1000+. Και πάλι σας ευχαριστώ για την βοήθεια! Επεξ/σία 23 Σεπτεμβρίου από Cummins
Chris2756 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου Χα χα χα! Και 45αρα και 65αρα και 100αρα γιατι οχι. Οσο μεγαλυτερη οθονη τοσο καλυτερα. Αλλα μιλαμε για μονιτορ σε γραφειο. Για TV δεν το συζητω, εχω 65αρα, αλλα αν ειχα και μια που να επιανε ολον τον τοιχο, δεν θα μου κακοπεφτε, σινεμα στην κυριολεξια. Αλλα πανω στο γραφειο και σε μια αποσταση 50-80 εκατοστων, νομιζω οθονη μεγαλυτερη απο 32" αντε 34" δεν θα ειναι και τοσο βολικη. Εγω εχω μια LG UltraGear QHD IPS 32GP850-B, παιζω σε 1440p και ειμαι υπερευχαριστημενος. Πολυ καλη η tomahawk που προτεινει ο Cubecolor, εμενα με ικανοποιει και η Aorus Elite (Gigabyte B850 AORUS ELITE WIFI7 ICE Motherboard) Κορυφαια η noctua (noctua εχω, ομως σε σομπα επεξεργαστη, 14700kf), και η DeepCool AK620 WH και η BeQuiet Pure Rock 3 pro, ψυγειο θα τον κανουν τον 7800x3d και στα μισα χρηματα 1
Cummins Δημοσ. Τετάρτη στις 02:18 μμ Μέλος Δημοσ. Τετάρτη στις 02:18 μμ 2 ώρες πριν, Chris2756 είπε Χα χα χα! Και 45αρα και 65αρα και 100αρα γιατι οχι. Οσο μεγαλυτερη οθονη τοσο καλυτερα. Αλλα μιλαμε για μονιτορ σε γραφειο. Για TV δεν το συζητω, εχω 65αρα, αλλα αν ειχα και μια που να επιανε ολον τον τοιχο, δεν θα μου κακοπεφτε, σινεμα στην κυριολεξια. Αλλα πανω στο γραφειο και σε μια αποσταση 50-80 εκατοστων, νομιζω οθονη μεγαλυτερη απο 32" αντε 34" δεν θα ειναι και τοσο βολικη. Εγω εχω μια LG UltraGear QHD IPS 32GP850-B, παιζω σε 1440p και ειμαι υπερευχαριστημενος. Πολυ καλη η tomahawk που προτεινει ο Cubecolor, εμενα με ικανοποιει και η Aorus Elite (Gigabyte B850 AORUS ELITE WIFI7 ICE Motherboard) Κορυφαια η noctua (noctua εχω, ομως σε σομπα επεξεργαστη, 14700kf), και η DeepCool AK620 WH και η BeQuiet Pure Rock 3 pro, ψυγειο θα τον κανουν τον 7800x3d και στα μισα χρηματα Καλησπέρα! Νομίζω είναι θέμα χρημάτων αλλά εντάξει, είναι και η πρακτικότητα. Πήγα μια βόλτα στα μεγάλα καταστήματα για να δω οθόνες, ομολογώ ότι (αν και τώρα έχω 27" ) μέχρι και 39" σε 21:9 είναι σούπερ για γραφείο. Το δικό μου είναι 120cm μήκος x 60cm βάθος. Οι 34άρες 21:9 μου φάνηκαν οριακά λίιιγο μικρές και κυρίως ως προς το ύψος. Πολύ καλύτερες φυσικά από αυτή που έχω, απλά στην αρχή είχα σκεφτεί για κάτι μεγαλύτερο αλλά εκεί οι τιμές ξεφεύγουν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα