Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
44 λεπτά πριν, Snoob είπε

Είναι εκπληκτικός ο εξωραϊσμός της οικονομικής μας κατάστασης στο πρόσφατο -που αρχίζει και γίνεται όχι και τόσο πρόσφατο- παρελθόν.

Η αθώα εξήγηση είναι ο ρομαντισμός και η ασφάλεια που παρέχει το παρελθόν, ως κάτι που -προφανώς- πέρασε (άρα ό,τι ήταν να μας κάνει το έκανε, γλιτώσαμε, πάμε παρακάτω) σε συνδυασμό με μια γερή δόση οικονομικής αφέλειας.

Υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις, αλλά δεν μπορούμε να τις συζητήσουμε όπως τους πρέπει εδώ.

Μου θυμίζουν αυτές οι κουβέντες κάτι απίθανους τύπους που ανεβάζουν στο FB τι "φτηνά" που ήταν τα πράγματα παλιά σε σχέση με τώρα.

Ξέχωρα από εποχές, διεθνείς συνθήκες, δεν μας νοιάζει.

"Έπαιρνα γύρο με 200 δραχμές και τώρα κάνει 3,5 ευρώ".

Ναι. Κι ο πατέρας μου το '75 άφηνε στη μάνα μου 500 δραχμές για τα ψώνια όλης της εβδομάδας. Ζούσαμε με δυόμισι πιτόγυρα εφτά μέρες; Όχι.

Μέσα σε δεκαπέντε χρόνια, τα λεφτά της εβδομάδας έφταναν για δυο πιτόγυρα. Αλλά, ναι, ήταν καλύτερα.

Δεν συζητάω καν ότι από το "γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια" προλάβαμε και είδαμε και δεκαχίλιαρα, κι αν συνεχίζαμε έτσι τώρα θα είχαμε τουλάχιστον 50χιλιαρα.

Ξεχασες που σε μια νυχτα το 50ρικο εγινε 50λεπτο. Βρες αλλη εποχη που ενας βασικος μισθος πληρωνε μονο το ενοίκιο μιας οικογένειας και ιιιιισως τη δεη. 

• Like 3
  • Απαντ. 262
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 hour ago, basilis_k6 said:

Το 95 καναμε αγγλικα, μερικοι κανανε και δευτερη γλώσσα, πηγαίναμε μουσικη και αθλητισμό και ενα ps1 εκανε πολυ περισσοτερο απο σημερα. Δεν βγαζει κανενα νοημα η σκεψη σου. Δεν πάνε εκει τα λεφτα.

Aρχικά δε μίλαγα για το 95, ο θείος μου είναι 58 οπότε μιλάω για πολύ πίσω. 

Οπότε ναι, αν ο 58χρονος θείος μου παλεύει τώρα με τα 3 παιδιά του, ξεχνάει να βάλει στην εξίσωση το ότι μόλις πλήρωσε 2200€ (!!!!!!!) για να στείλει την 20χρονη κόρη του στην Ταϊλανδη διακοπες. Ε, δε νομίζω να ήξερε καν που πέφτει η Ταϊλάνδη ο θείος μου το 1985, όταν εκείνος δηλαδή ήταν κοντά 20. 

Ακόμα και το 95 όμως, και μιας και ανέφερες το PS1, αν θυμάσαι καλά ειδικά στην Ελλάδα δε γνωρίζαμε όχι μόνο τί σημαίνει original game, αλλά δεν κατανοούσαμε ΚΑΝ το ΓΙΑΤΙ κάποιος να το πάρει αυθεντικό, εφόσον όλα σχεδόν τα μαγαζιά πουλούσαν και κόπιες. Επίσης πόσα αθλητικά ρούχα και παπούτσια είχες εσύ τότε και πόσα τώρα? Γιατί εγω το 95 στα 15 μου είχα 1 ζευγάρι αθλητικά κάθε αρχή της σχολικής χρονιάς, και πρόσεχα με νύχια και με δόντια να μην το γδάρω στα τσιμέντα του σχολείου στο μπάσκετ γιατι θα με κράζανε οι γονείς μου, 2-3 είχα σύνολο παπούτσια αθλητικά. Τώρα τα 15χρονα έχουν καμιά 10αριά αθλητικά για πλάκα.

Γενικά η κάθε εποχή έχει τις καταναλωτικές της συνήθειες. Οι δυνατότητες να κάψεις χρήμα το 2025 σε σχέση με το 1995 είναι απείρως περισσότερες. 

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο Ελληνας που προπληρωνει τα iphone των 1300€,τα airpods ακουστικων των 300€ τα καινουργια αυτοκινητα suv με μπαταριες,ηλιακα,αιολικα συζηταει για την φτωχεια των καιρων!!!!

Μιλατε για ποσο καλα ηταν παλια,που εκοβαν την χαρτοπετσετα στα 4 και κανανε το σκατο τους παξιμαδι να φτιαξουν μια σκεπη και τωρα δεν περισευουν λεφτα..

Καταντια των καιρων.

ειπωθηκε:

"Ρώτησαν τον ιδρυτή του Ντουμπάι, Σεΐχη Ρασίντ, πώς βλέπει το μέλλον της χώρας του και εκείνος απάντησε:
«Ο παππούς μου ίππευε καμήλα, ο πατέρας μου το ίδιο, εγώ οδηγώ Μερσεντές, ο γιος μου Land Rover, ο εγγονός μου πάλι Land Rover θα οδηγεί, αλλά ο δισέγγονος μου μάλλον πάλι καμήλα θα ιππεύει...»
Γιατί το λέτε αυτό;
«Υπάρχουν κάποιες αέναες αρχές που διέπουν τα πάντα στη ζωή. Και για να γίνω συγκεκριμένος, οι δύσκολες εποχές πλάθουν δυνατούς άνδρες, οι δυνατοί άνδρες δημιουργούν καλές εποχές, οι καλές εποχές παράγουν ανίσχυρους άνδρες και οι ανίσχυροι άνδρες δημιουργούν σκληρές εποχές. Πολλοί δεν θα καταλάβουν, αλλά η ευημερία και η ευμάρεια στη χώρα μας παράγει παράσιτα και όχι μαχητές της ζωής …»
Επεξ/σία από vasilllis
  • Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, polaki είπε

Γιατί εγω το 95 στα 15 μου είχα 1 ζευγάρι αθλητικά κάθε αρχή της σχολικής χρονιάς, και πρόσεχα με νύχια και με δόντια να μην το γδάρω στα τσιμέντα του σχολείου στο μπάσκετ γιατι θα με κράζανε οι γονείς μου, 2-3 είχα σύνολο παπούτσια αθλητικά. Τώρα τα 15χρονα έχουν καμιά 10αριά αθλητικά για πλάκα.

Η απαντηση ειναι οτι το 95 τα αθλητικά παπουτσια ηταν ακριβα και δυσεύρετα λογο περιορισμών στην παραγωγικη και εισαγωγικη διδικασια που ειχαν οποτε ο μισθος δεν επαρκουσε.

Σημερα παρολο που απο  παπουτσια βρωμαει ο τόπος και με ενα 50 αγοράζεις οτι γουσταρεις παλι δεν επαρκει ο μισθος διοτι υπαρχουν αλλες αναγκες που τεχνητα και κερδοσκοπικα εχουν παει στο  θεο.Και φυσικα δεν αναφερομαι στο πλαυστασιον και ρτο ι φονε αλλα στο ρευμα το νερο το τηλ τα ενοικοια το σουπερ μαρκετ κτλ.

Ο κοινός παρανομαστής ειναι ο μικρός μισθος .Δεν ειναι οτι σημερα υπερκαταναλωνουμε επειδη το 95 περναμε ενα ζευγαρι παπουτσια που το φοράγαμε μεχρι να τρυπησει και να φαει το ποδι μας ενω τωρα θεωρούμε λογικο οτι πρεπει να αλλαχτει .

Και επειδη εχω 15χρονο  ΟΧΙ δεν εχει καμια δεκαρια παπουτσια ουτε ι φονε αντιθετα εχει φροντιστιρια στο σχολειο και ιδιετερα στις ξένες γλωσσες και βασικα εξοδα για φαγητο και ρουχα που ξεπερνανε τα 500 ευρω χωρις καμια μα καμια υπερβολη

Επεξ/σία από filipprin
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, filipprin είπε

Ο κοινός παρανομαστής ειναι ο μικρός μισθος

Συμφωνώ απόλυτα. 

Δεν είμαστε στην κατάσταση που είμαστε γιατί "θέλουμε το τελευταίο Iphone" αλλά γιατί οι μισθοί έχουν μείνει οι ίδιοι απο το 2008-9.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω θα ελεγα και δεν το θετω κοματικα οτι το 2010 που η  Ελλαδα βουλιαζε στα μνημονια και επερνα κοντα 20%  λιγοτερα απο οτι περνω τωρα ειχα πολυ πολυ μεγαλυτερη αγοραστική δυναμη απο οτι εχω τωρα.

Δηλαδη στην ουσια ειμαι μισθολογικα οπως ειπε και ο φιλος πριν πισω και απο το 8-9 παρα την παραμυθα και το ψεμα  που εχουμε φαει περι αυξησεων απο τούς κυβερνωντες

Επεξ/σία από filipprin
  • Like 2
Δημοσ.
5 ώρες πριν, zio10 είπε

Με μια καλή ή δύο πιο απλές δουλειές και λίγο καλό κουμάντο έπαιρνες 1-2 (και παραπάνω) σπίτια, 2-3 αυτοκίνητα, σπούδαζες 2 παιδιά με δικό τους σπίτι, χωρίς να δουλέψουν όσο σπουδάζουν, είχες λεφτά στην άκρη αν συμβεί κάτι, διακοπές κάθε χρόνο, ταβέρνες, ρούχα, ψώνια, όλοι οι λογαριασμοί πληρωμένοι και έδινες και στα παιδιά κάτι για να ξεκινήσουν (ακόμα από αυτά τα λεφτά ζει καλά μεγάλο μέρος της Ελλάδας) και λέμε αν ήταν καλύτερα;

Τώρα για να τα κάνεις αυτά πρέπει να είσαι μεγαλογιατρός ή βιομήχανος!

Ισχυει 100% αυτο. Η ακριβεια απλα κατεστρεψε τα παντα. Και ξερεις τι γινεται? Πριν 20 χρονια στην Ελλαδα η μεσαια ταξη ενα 70% ζουσε αξιοπρεπεστατα ενα 20% ηταν πιο φτωχο και το 10% ειχε τα εκατομμυρια. Σημερα η μεσαια ταξη κοντευει να γινει φτωχη και αυτο το 10% συνεχιζει ακαθεκτο απλα με 100πλασια χρηματα απο οτι πριν 20 χρονια. Συσσωρευση τρομερου χρηματος στο 1-2% του κοσμου προφανως σημαινει πληθωρισμος και φτωχοποιηση της μεσαιας ταξης. Καποτε εκανες τα ψωνια του μηνα με 300 ευρω σημερα θες τουλαχιστον 800 για μια οικογενεια με 2 παιδια. Καποτε πληρωνες ρευμα 200 ευρω το τετραμηνο σημερα θες 400-500. Καποτε πληρωνες νερο το χρονο 100 ευρω σημερα θες 400 τουλαχιστον εδω που ειμαι 4πλασιαστηκε κυριολεκτικα το νερο που δινουμε το χρονο και η καταναλωση ειναι ακριβως ιδια σε κυβικα.

Ναι εχουμε φθηνοτερη τηλεφωνια φθηνοτερη κινητη τηλεφωνια τηλεορασεις γενικα η τεχνολογια γινεται φθηνοτερη. Καποτε ηθελες 1500 ευρω για μια 32αρα HD τηλεοραση σημερα με 1500 παιρνεις 85αρες η 65αρες oled το ιδιο και στα κινητα και σε ολα οτι αφορα τεχνολογια. 

Ο καπιταλισμος δινει εξελιξη αλλα ο εσχατος καπιταλισμος κανει παραλληλα και φτωχοτερη την μεσαια ταξη με την ακριβεια οχι στην τεχνολογια αλλα σε βασικα αγαθα που δεν μπορεις να τα γλιτωσεις γιατι ειναι η ιδια η επιβιωση. 

Δεν ξερω αν ηταν καλυτερα παλιοτερα μιας και το 2000 ημουν 10 θυμαμαι ομως οτι ηταν πιο ανεμελα τα πραγματα θα μου πεις ναι τοτε ησουν 10 οποτε ετρεχαν οι γονεις οποτε ηταν ολα καλα. Το σιγουρο ειναι οτι σημερα παιδια να παιζουν δεν θα δεις πουθενα. Τοτε καθε γειτονια ειχε και 10-15 παιδια τι κρυφτο κυνηγητο ποδοσφαιρο και Χριστουγεννα στα καλαντα γινοταν χαμος πηγαιναμε μεχρι που ειμαστε 12-13 χρονων. Σημερα απο 8-9 χρονων τα βλεπεις ντρεπονται η το χειροτερο ζητανε και γκομενο/γκομενα με ενα κινητο και με ενα πατινι ενω καποτε ολη μερα καναμε ποδηλατο δεν σταματαγαμε. Ο δυτικος πολιτισμος εχει τα καλα εχει και τα κακα. Τι γινεται οταν τα κακα ειναι περισσοτερα των καλων ομως?

4 ώρες πριν, polaki είπε

Aρχικά δε μίλαγα για το 95, ο θείος μου είναι 58 οπότε μιλάω για πολύ πίσω. 

Οπότε ναι, αν ο 58χρονος θείος μου παλεύει τώρα με τα 3 παιδιά του, ξεχνάει να βάλει στην εξίσωση το ότι μόλις πλήρωσε 2200€ (!!!!!!!) για να στείλει την 20χρονη κόρη του στην Ταϊλανδη διακοπες. Ε, δε νομίζω να ήξερε καν που πέφτει η Ταϊλάνδη ο θείος μου το 1985, όταν εκείνος δηλαδή ήταν κοντά 20. 

Ακόμα και το 95 όμως, και μιας και ανέφερες το PS1, αν θυμάσαι καλά ειδικά στην Ελλάδα δε γνωρίζαμε όχι μόνο τί σημαίνει original game, αλλά δεν κατανοούσαμε ΚΑΝ το ΓΙΑΤΙ κάποιος να το πάρει αυθεντικό, εφόσον όλα σχεδόν τα μαγαζιά πουλούσαν και κόπιες. Επίσης πόσα αθλητικά ρούχα και παπούτσια είχες εσύ τότε και πόσα τώρα? Γιατί εγω το 95 στα 15 μου είχα 1 ζευγάρι αθλητικά κάθε αρχή της σχολικής χρονιάς, και πρόσεχα με νύχια και με δόντια να μην το γδάρω στα τσιμέντα του σχολείου στο μπάσκετ γιατι θα με κράζανε οι γονείς μου, 2-3 είχα σύνολο παπούτσια αθλητικά. Τώρα τα 15χρονα έχουν καμιά 10αριά αθλητικά για πλάκα.

Γενικά η κάθε εποχή έχει τις καταναλωτικές της συνήθειες. Οι δυνατότητες να κάψεις χρήμα το 2025 σε σχέση με το 1995 είναι απείρως περισσότερες. 

Εποχες 1995-2000 με snes+n64 και 4-5 αυθεντικα παιχνιδια τα οποια κοστιζαν 90 ευρω το 1 30 χιλιαδες δραχμες θυμαμαι 50 χιλιαδες ειχε το Ν64[Pikatchu edition] και αλλα 30 χιλιαδες η καθε κασετα pokemon stadium ακομα τις εχω και τις 2 πρεπει να εχω ατελειωτες ωρες και στις 2. Σημερα? Σημερα ανοιγεις steam και εχεις 1500 παιχνιδια απο τα 4-5 που ειχες τοτε. Το ιδιο ισχυει και σε ρουχα και παπουτσια οπως ειπες. Αυτα ειναι στον πατο σε τιμες συγκριτικα με καποτε. Καποτε εδινα 150 για ενα puma σημερα θα παρω 3 Adidas/Amour/Nike με 150 απο 50 το καθενα σε προσφορα και θα βγαλω 5 χρονια για πλακα. Το 1995 ειχαν μπουζουκια σημερα σχεδον εχουν ξεχαστει και πεφτουν αλλου τα χρηματα. Γενικα ολος ο κοσμος θα δωσει πολλα λεφτα η θα βαλει δοσεις για το χομπι του κατι που γουσταρει ενω απο πισω μιζεριαζει και δεν αγοραζει ελαιολαδο αλλα σπορελαιο γιατι ειναι 2 ευρω πιο φθηνο. Θειος μου που λιωνει καζινα τσιγαρα και ποτα με λεει ακριβο το ελαιολαδο 1 λιτρο λεει 6 ευρω. Λεω το ποσο που ειναι μια γουλια εχει 10 ευρω η ενα πακετο τσιγαρα 5. Αλλα εκει τα δινεις στο ελαιολαδο που ειναι υγεια το θες πιο φθηνο. Αλλα αυτος ειναι ο Ελληνας ενα μεγαλυτερο μερος του τουλαχιστον.

• Like 1
Δημοσ.

Για να μην έχετε αυταπάτες πάντα φτωχή ήταν η χώρα, οι εποχές με τα λεφτοδεντρα πέρασαν αλλά όχι για όλους. Για αυτό και τα τραγούδια της συλλογικής μας μνήμης είναι η Δραπετσώνα και όχι τραγούδια επίδειξης.

Γλυκιά η νοσταλγία και πόσο ωραία ήταν τότε αλλά θυμάμαι που κρύβαμε τα δολάρια σε κάλτσες και βρακιά από φίλους της μάνας μου για να τους πάρουμε ότι δεν μπορούσαν να βρουν Ελλάδα όταν πηγαίναμε να δούμε τον γέρο στο Ρότερνταμ και όταν επιστρέφαμε ήταν talk of the town το κραγιόν του dior που έφερνε η μάνα μου στη φίλη της . Τώρα μπορείς να βρεις εισιτήρια 6 μήνες πριν με 20€. 

Το μόνο που έχει αλλάξει από τότε είναι η αλληλεγγύη και η στάση που βλέπουμε τη ζωή. Θυμάμαι τη γιαγιά μου όταν είχε έρθει από Χίο και είχε δει πρώτη φορά να ψάχνει άνθρωπος στα σκουπίδια να κλαίει μέρες για αυτό που είδε και να του δίνει λεφτά και ρούχα και τώρα το βλέπεις και λες θέλει και το ζει. Θυμάμαι όταν έχτιζε κάποιος στο χωριό να παίρνουν όλοι οι άντρες τενεκέ να βοηθήσουν με μόνη ανταμοιβή ένα τραπέζι το μεσημέρι. 

Τότε η εποχή ήταν ένα ζευγάρι με παιδιά ή χωρίς τώρα είναι 2 πορτοφόλια με παιδιά ή χωρίς.

• Like 5
Δημοσ.
2 ώρες πριν, vasilllis είπε

Ο Ελληνας που προπληρωνει τα iphone των 1300€,τα airpods ακουστικων των 300€ τα καινουργια αυτοκινητα suv με μπαταριες,ηλιακα,αιολικα συζηταει για την φτωχεια των καιρων!!!!

Μιλατε για ποσο καλα ηταν παλια,που εκοβαν την χαρτοπετσετα στα 4 και κανανε το σκατο τους παξιμαδι να φτιαξουν μια σκεπη και τωρα δεν περισευουν λεφτα..

Καταντια των καιρων.

ειπωθηκε:

"Ρώτησαν τον ιδρυτή του Ντουμπάι, Σεΐχη Ρασίντ, πώς βλέπει το μέλλον της χώρας του και εκείνος απάντησε:
«Ο παππούς μου ίππευε καμήλα, ο πατέρας μου το ίδιο, εγώ οδηγώ Μερσεντές, ο γιος μου Land Rover, ο εγγονός μου πάλι Land Rover θα οδηγεί, αλλά ο δισέγγονος μου μάλλον πάλι καμήλα θα ιππεύει...»
Γιατί το λέτε αυτό;
«Υπάρχουν κάποιες αέναες αρχές που διέπουν τα πάντα στη ζωή. Και για να γίνω συγκεκριμένος, οι δύσκολες εποχές πλάθουν δυνατούς άνδρες, οι δυνατοί άνδρες δημιουργούν καλές εποχές, οι καλές εποχές παράγουν ανίσχυρους άνδρες και οι ανίσχυροι άνδρες δημιουργούν σκληρές εποχές. Πολλοί δεν θα καταλάβουν, αλλά η ευημερία και η ευμάρεια στη χώρα μας παράγει παράσιτα και όχι μαχητές της ζωής …»

Ισχυει αυτο το ξανα εχουμε διαβασει. 

Δυσκολες εποχες σημαινει σκληροι ανδρες μαχητες αυτοι αντιστοιχα θα φτιαξουν μια καλη εποχη και η καλη προφανως δεν θα φτιαξει δυνατους ανδρες αλλα ανδρες που τα βρηκαν ολα ετοιμα οποτε αντιστοιχα ο κυκλος θα ξανα ξεκινησει απο την αρχη. Νομος αυτο και το βλεπουμε παντου. Ρωτα τους περισσοτερους νεους σημερα. Ο ενας θελει να γινει youtuber ο αλλος influencer ο αλλος στο instagram και παραλληλα δεν ξερουν βασικες γνωσεις της Ελλαδας της ιστοριας κτλ ενω ξερουν το καθε μπαζο τουνη και τον καθε mrbeast. Αυτους εχουν για προτυπα. Μονο που με αυτα τα προτυπα απλα δεν θα υπαρξει μελλον. Καποιος πρεπει να δουλεψει πραγματικα οποτε αν ολη η νεα γενια θελει απλα να κοπροσκυλιαζει τοτε θελω να δω ποιος θα μεινει για να τους ταϊσει.

2 λεπτά πριν, Morosana είπε

Για να μην έχετε αυταπάτες πάντα φτωχή ήταν η χώρα, οι εποχές με τα λεφτοδεντρα πέρασαν αλλά όχι για όλους. Για αυτό και τα τραγούδια της συλλογικής μας μνήμης είναι η Δραπετσώνα και όχι τραγούδια επίδειξης.

Γλυκιά η νοσταλγία και πόσο ωραία ήταν τότε αλλά θυμάμαι που κρύβαμε τα δολάρια σε κάλτσες και βρακιά από φίλους της μάνας μου για να τους πάρουμε ότι δεν μπορούσαν να βρουν Ελλάδα όταν πηγαίναμε να δούμε τον γέρο στο Ρότερνταμ και όταν επιστρέφαμε ήταν talk of the town το κραγιόν του dior που έφερνε η μάνα μου στη φίλη της . Τώρα μπορείς να βρεις εισιτήρια 6 μήνες πριν με 20€. 

Το μόνο που έχει αλλάξει από τότε είναι η αλληλεγγύη και η στάση που βλέπουμε τη ζωή. Θυμάμαι τη γιαγιά μου όταν είχε έρθει από Χίο και είχε δει πρώτη φορά να ψάχνει άνθρωπος στα σκουπίδια να κλαίει μέρες για αυτό που είδε και να του δίνει λεφτά και ρούχα και τώρα το βλέπεις και λες θέλει και το ζει. Θυμάμαι όταν έχτιζε κάποιος στο χωριό να παίρνουν όλοι οι άντρες τενεκέ να βοηθήσουν με μόνη ανταμοιβή ένα τραπέζι το μεσημέρι. 

Τότε η εποχή ήταν ένα ζευγάρι με παιδιά ή χωρίς τώρα είναι 2 πορτοφόλια με παιδιά ή χωρίς.

Το οτι ο ανθρωπος εχει γινει πιο σκληρος και αναισθητος πιστευω οφειλεται σε αυτα που βλεπει καθημερινα στις ειδησεις. Καποτε εβλεπες ειδησεις οι μισες καλες οι μισες ασχημες. Σημερα το 99% ειναι ασχημες και στο τελος σε πεταει ενα η καλη ειδηση της ημερας. Σημερα σε μιση ωρα εχουν θαψει 5-10 ατομα στις ειδησεις δεν τους ξεφευγει τιποτα καποτε πολλα απο αυτα δεν τα εβλεπε το φως των ειδησεων οποτε δεν τα γνωριζαμε ουτε εμεις. 

Μια γυναικα πριν λιγους μηνες στην Αθηνα την ειχε χτυπησει αμαξι και εφυγε την αφησε αβοηθητη στη μεση του δρομου περασαν ποσα αμαξια κανεις δεν σταματησε. Και ρωταω.

Εγιναν οντως τοσο αναισθητοι οι ανθρωποι η ολοι εχουν τοσα πολλα προβληματα που δεν μπορουν να σταματησουν να βοηθησουν εναν ανθρωπο που το χρειαζεται? 

Και οπως ειπες καποτε μου τα λενε και οι παππουδες μου ηθελε βοηθεια ο διπλανος γειτονας πηγαινες και βοηθουσες χωρις ανταλλαγμα. Σημερα οχι να πας να βοηθησεις αλλα κανεις και μηνυση αν ειναι παρανομος η κανει θορυβο. Αυτη ειναι η σημερινη εποχη και το ποσο μιζερος και κακος εχει γινει ο ανθρωπος μεσα απο τις συνθηκες την επιβιωση αλλα και τα ΜΜΕ που του γεμιζουν το μυαλο μονο με αρνητικα και κακα πραγματα.

• Like 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Arkin είπε

Ισχυει αυτο το ξανα εχουμε διαβασει. 

Δυσκολες εποχες σημαινει σκληροι ανδρες μαχητες αυτοι αντιστοιχα θα φτιαξουν μια καλη εποχη και η καλη προφανως δεν θα φτιαξει δυνατους ανδρες αλλα ανδρες που τα βρηκαν ολα ετοιμα οποτε αντιστοιχα ο κυκλος θα ξανα ξεκινησει απο την αρχη. Νομος αυτο και το βλεπουμε παντου. Ρωτα τους περισσοτερους νεους σημερα. Ο ενας θελει να γινει youtuber ο αλλος influencer ο αλλος στο instagram και παραλληλα δεν ξερουν βασικες γνωσεις της Ελλαδας της ιστοριας κτλ ενω ξερουν το καθε μπαζο τουνη και τον καθε mrbeast. Αυτους εχουν για προτυπα. Μονο που με αυτα τα προτυπα απλα δεν θα υπαρξει μελλον. Καποιος πρεπει να δουλεψει πραγματικα οποτε αν ολη η νεα γενια θελει απλα να κοπροσκυλιαζει τοτε θελω να δω ποιος θα μεινει για να τους ταϊσει.

Το οτι ο ανθρωπος εχει γινει πιο σκληρος και αναισθητος πιστευω οφειλεται σε αυτα που βλεπει καθημερινα στις ειδησεις. Καποτε εβλεπες ειδησεις οι μισες καλες οι μισες ασχημες. Σημερα το 99% ειναι ασχημες και στο τελος σε πεταει ενα η καλη ειδηση της ημερας. Σημερα σε μιση ωρα εχουν θαψει 5-10 ατομα στις ειδησεις δεν τους ξεφευγει τιποτα καποτε πολλα απο αυτα δεν τα εβλεπε το φως των ειδησεων οποτε δεν τα γνωριζαμε ουτε εμεις. 

Μια γυναικα πριν λιγους μηνες στην Αθηνα την ειχε χτυπησει αμαξι και εφυγε την αφησε αβοηθητη στη μεση του δρομου περασαν ποσα αμαξια κανεις δεν σταματησε. Και ρωταω.

Εγιναν οντως τοσο αναισθητοι οι ανθρωποι η ολοι εχουν τοσα πολλα προβληματα που δεν μπορουν να σταματησουν να βοηθησουν εναν ανθρωπο που το χρειαζεται? 

Και οπως ειπες καποτε μου τα λενε και οι παππουδες μου ηθελε βοηθεια ο διπλανος γειτονας πηγαινες και βοηθουσες χωρις ανταλλαγμα. Σημερα οχι να πας να βοηθησεις αλλα κανεις και μηνυση αν ειναι παρανομος η κανει θορυβο. Αυτη ειναι η σημερινη εποχη και το ποσο μιζερος και κακος εχει γινει ο ανθρωπος μεσα απο τις συνθηκες την επιβιωση αλλα και τα ΜΜΕ που του γεμιζουν το μυαλο μονο με αρνητικα και κακα πραγματα.

Δεν έγιναν αναίσθητοι ο καταναλωτισμός και ο καπιταλισμός τους έκανε άπληστους που ο σκοπός τους είναι όχι απλά να θέλουν περισσότερα για το εαυτό τους αλλά περισσότερο από τον δίπλα για να το διαφημίσουν. Αυτά που σου λένε οι παππούδες σου εγώ τα έζησα λόγω ηλικίας, ο παππούς μου ήταν καπετάνιος με πολύ καλύτερα εισοδήματα αλλά έσπαγε χαρμάνι για βοήθεια..Όταν κάποτε σήκωναν πολυκατοικία στο δίπλα οικόπεδο ο γέρος κερναγε μπύρες και μεζέδες τους εργάτες και ας μην ήταν δικιά μας οικοδομή και τώρα 3:01 κερνάνε αυτόφωρο. Με την αλληλεγγύη έκαναν τα στραβά μάτια για να εχουν όλοι ένα κεραμύδι χτίστηκαν ολόκληροι οικισμοί με αυθαίρετα ενώ τώρα αλλάζεις χρώμα σε 2 τοίχους και έρχονται να σου ζητήσουν άδεια μικρής κλίμακας.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όπως ειπε και ο αλλαχ στον κεμαλ οταν συναντηθηκανε.

"νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί, με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλαξει ποτε"

Αλλα ποίος θυματε τωρα τον Χατζιδακι και τον Γκατσιο.Αμα ρωτησεις 15χρονο παιζει να μην τους  ξερει κιολας. Σε  λιγα χρονια θα ειναι αρχαια ιστορια.Και κάπως ετσι μεσα απο την καθημερινή παλη για επιβιωση ενας λαος χανει το οποιο πολιτισμικό υποβραθο και καθε ηθικη αξια και καταλήγει έρμαιο στα συμφεροντα αυτων που κουνανε τα νηματα.

Επεξ/σία από filipprin
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, filipprin said:

Εγω θα ελεγα και δεν το θετω κοματικα οτι το 2010 που η  Ελλαδα βουλιαζε στα μνημονια και επερνα κοντα 20%  λιγοτερα απο οτι περνω τωρα ειχα πολυ πολυ μεγαλυτερη αγοραστική δυναμη απο οτι εχω τωρα.

Δηλαδη στην ουσια ειμαι μισθολογικα οπως ειπε και ο φιλος πριν πισω και απο το 8-9 παρα την παραμυθα και το ψεμα  που εχουμε φαει περι αυξησεων απο τούς κυβερνωντες

θα το πω αλλιώς 2010 είχα μισθό 680 ευρώ αν θυμαμαι καλα......το ενοίκιο που πληρώναμε για 44 τετραγωνικά ηταν 170 ευρώ ρεύμα ερχόταν ενα 65 70 ευρω στους 2 μήνες και άλλα τα άλλα τα ξόδευα όπου ήθελα και επαιρνα αρκετά.... τώρα παιρνω διπλάσια + τα ίδια περιπου η γυναικά και δεν μένει ΤΠΤ, αν δεν κάναμε παιδί κάτι γινόταν , πολλά βασικά, με το παιδί ειναι πολύ χάλια τα πράγματα........ 

Επεξ/σία από Black Demis
  • Like 3
Δημοσ.

Μεγα θεμα το οικονομικο.Οι απαιτησεις πλεον για παιδι και οικογενεια ειναι τεραστεις.Δεν ειναι όπως παλια που εκαναν 5 παιδια και οσα ζουσαν και οπως ζουσαν.

Δεν μπωρω να καταλογίσω αδικο στους νεους και τις νέες που αντι να κανουν οικογενεια και παιδια κοιτανε  με οτι  περισευει να περασουν  καλα.Ειτε να πανε ενα ταξιδι ειτε να βαλουν δοσεις για το ι φονε.Ετσι και αλλιώς κανείς δεν ξερει πλεων τι του ξημερωνει αυριο.

Η καταστροφη ερχεται και εινα αναπόφευκτη.

• Like 3
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Black Demis είπε

θα το πω αλλιος 2010 είχα μισθό 680 ευρω αν θυμαμαι καλα......το ενοικιο που πληρώναμε για 44 τετραγωνικά ηταν 170 ευρώ ρεύμα ερχόταν ενα 65 70 ερυω στους 2 μήνες και ολλα τα αλλα τα ξόδευα όπου ήθελα και επαιρνα αρκετά.... τώρα παιρνω διπλασια + τα ιδια περιπου η γυναικά και δεν μενει ΤΠΤ, αν δεν κάναμε παιδί κάτι γινόταν , πολλά βασικά, με το παιδί ειναι πολι χάλια τα πραγματα........ 

η στεγαστικη κριση θα καταστρεψει πολλες χωρες δημογραφικα. οι αλλοι κλασσικα θα βρουνε λυση αργα η γρηγορα ομως, εμεις χαρταετο. 

• Like 2
Δημοσ.
Just now, basilis_k6 said:

η στεγαστικη κριση θα καταστρεψει πολλες χωρες δημογραφικα. οι αλλοι κλασσικα θα βρουνε λυση αργα η γρηγορα ομως, εμεις χαρταετο. 

παντού ειναι το ίδιο...... με μοναδική διαφορα η ελλαδα σαν βαριά βιομηχανία έχει τον τουρισμό και εστίαση και  ειναι ένας τομέας όπου έχει πολύ περιορισμένα όρια στα πάσα λεφτά θα πληρωθεί καποιος εκεί πέρα (καθώς δεν χρειαζεται σπουδές κλπ κλπ το μόνο που χρειαζεται ειναι σκλαβιά κύριός η απλα να ειναι σωματικά εκει περα οσο περισσότερες ωρες γινεται )
ετσι οταν μια χώρα βασίζεται στον τουρισμό και εστιαση (οπως η ταιλανδη πχ) ολος ο πλούτος συσσωρεύεται στους ελάχιστους και όλοι η υπόλοιποι δεν ειναι σε θεση ακομη και να ζήσουν σε εκεινη την χωρα (πλουσια χωρα με φτοχους κατοίκους)

άλλες χώρες η οποίες δεν ειναι ετσι κουτσα στραβα προσαρμόστηκαν (μισθολογικα κλπ) (βλεπε ακομη και χώρες στα βαλκανια που της ειχαμε για πεταματου μας πέρασαν με το καλημερα πλεον)

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...